header

מתכון לעלי גפן ממולאים

עלי הגפן בעבר שימשו לעיטוף דגים בזמן הצלייה במדורה ולכבישת ירקות. עם הזמן אנשים התחילו להבין שיש להם פוטנציאל לשמש גם כמאכל בפני עצמו והחלו למלא אותם בבשר קצוץ, או להגיש כמתאבן לצד יוגורט. השילוב בין עלי הגפן, האורז והבשר הטחון יוצר מעדן טעים ובריא, כאשר אפשר כמובן לקחת את המנה למקומות טבעוניים וצמחוניים, ולהחליף את הבשר בצימוקים או חמוציות. חוץ מהטעם הנהדר לעלים יתרונות בריאותיים רבים; הם עשירים בוויטמינים כמו ניאצין, ברזל, סיבים, מגנזיום, סידן ונחושת, ודלים בנתרן, סוכר שומן וכולסטרול.

מתכון לעלי גפן: עלי גפן

כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים עלי גפן במילוי בשר טחון ואורז:

עלי הגפן: שיח הגפן פורח באביב וניתן למצוא את עליו עד אמצע הקיץ אצל הירקן. את העלים הטריים יש לשטוף היטב, לחלוט ולרכך, את הכבושים אפשר למצוא ברשתות השיווק ומומלץ לשטוף ולהשרות במים קרים כדי להוציא מהם את המליחות.

האורז: אפשר לשטוף את האורז, לערבב עם התוספות ולהכניס לסיר לבישול. אך אפשר ורצוי עוד יותר להשרות במים לפחות שעה, כך האורז יספוג במהלך הבישול פחות נוזלים ויתנפח במידה הנכונה שלא תפגע בעלים. רק הימנעו מלהכין מראש את האורז אחרת הוא יהיה רך מדי ועיסתי. אם ברצונכם לקצר את זמן הבישול עדיף רק לבשל חלקית את האורז לפני הבישול בתוך העלים.

הגלגול: מניחים את הצד המבריק כלפי מטה, עם הצד העבה שבו היה הגבעול קרוב אלינו.

הבישול בסיר: מומלץ לרפד את תחתית הסיר לפני שמניחים את העלים כדי שלא ידבקו או ישרפו במהלך הבישול. ניתן לעשות זאת עם שאריות עלי גפן, במיוחד הקרועים, פרוסות תפוחי אדמה, או כמו במתכון הבא עם עגבניות. מסדרים בצפיפות את העלים כדי שלא יזוזו בתוך הסיר ויתפרקו, ומניחים מעליהם צלחת שתסייע להם להישאר במקום ולא לצוף למעלה.

צינון: מומלץ לתת לעלים לנוח ולהצטנן לפני האכילה, כדי לאפשר לעמילנים שבאורז להתייצב.

העשרת הטעם: אפשר להוסיף לתערובת כוסברה או פטרוזיליה קצוצה, עגבנייה מרוסקת, רכז רימונים וצנוברים.

החלפת עלי הגפן: ניתן להחליף את עלי הגפן בעלי כרוב.

זמן הכנה: שעתיים ו20 דקות
כמות יחידות: 45
רמת קושי: קל
מתכון לעלי גפן ממולאים
רכיבים לעלי גפן:
עלי גפן - 30-40
בשר טחון - 500 גרם
שומן כבש - 50 גרם (לא חובה)
אורז - כוס (שטוף ומושרה)
נענע - כוס עלים קצוצים (ללא הגבעולים)
בצל - 1 (גדול, קצוץ דק)
בהרט - ¼ כפית
מלח - ½ כפית
פלפל שחור - קורט
שיני שום - 2 (כתושות)
שמן זית - 2 כפות
עגבניות - 2 (חתוכות לפרוסות)
מים - לפי הצורך
אופן הכנת עלי גפן:
  1. משרים את האורז בקערה עם מים לפחות למשך שעתיים.
  2. מסננים את האורז ושמים אותו בקערה.
  3. מוסיפים לקערה בשר טחון, שומן כבש, נענע קצוצה, בצל קצוץ דק, בהרט, מלח, פלפל וכף שמן זית. ומערבבים היטב בעזרת הידיים ומכניסים למקרר לשעה למיזוג הטעמים.
  4. אם עלי הגפן טריים חולטים אותם: מניחים בקערה עמוקה, שופכים מים רותחים עד כיסוי מלא של העלים. לאחר כ-10 דקות מסננים מהמים. עלי גפן כבושים במלח שוטפים היטב במים כדי להוציא מהם מלח מיותר וכדי לעדן את הטעם. preperation
  5. מסננים את העלים מהמים ומורידים את הגבעולים.
  6. מניחים עלה עם הצד המחוספס כלפי מעלה, על משטח עבודה נוח. מוציאים את תערובת הבשר והאורז מהמקרר. preperation
  7. מניחים במרכז העלה כפית מלית ומשטחים. preperation
  8. מקפלים את החלק התחתון ואת הצדדים ומגלגלים למעין סיגר הדוק. preperation
  9. ממשיכים כך עם שאר העלים, עד גמר התערובת. preperation
  10. בתחתית סיר בינוני שטוח מסדרים פרוסות עגבניות.
  11. מעל מסדרים בצפיפות את עלי הגפן ומזלפים את שארית שמן הזית. preperation
  12. מוסיפים מים עד גובה העלים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה כשעה וחצי, עם צלחת הפוכה ומכסה מעל העלים כדי שלא יצופו ויפתחו במהלך הבישול.
  13. מגישים עם פלח לימון.
טיפ השף:
אם העלה שהתחלתם לגלגל קרוע מעט הוסיפו עלה נוסף מעליו וגלגלו אותם יחד.
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל: