האם היהדות מעניקה אוטונומיה לחולה בקבלת החלטות רפואיות?
תהליך קביעת החוקים בעולם המערבי, נאלץ להסתמך באופן כללי על המגמה החברתית הכללית, קרי – קונצנזוס. כתוצאה מכך, כל החלטה אמורה לכלול את קשת התפיסות, ההעדפות והאמונות הדתיות של אותה החברה – ומכיוון שתחום ההסכמה הכללית צר מאוד, קשה לקבוע גבולות האסור והמותר, מבלי להגביל את חופש הפרט של אדם מסוים או קבוצה מסוימת.
לכן, כאשר מדובר בקבלת החלטות רפואיות, החברה המערבית נזהרת מאוד מלהכריח אנשים לקבל טיפול מסוים. הימים בהם החולה היה מקבל בצורה עיוורת כל מה שהרופא אומר לו, חלפו מהעולם. במקומם, הגישה הנוכחית לאתיקה הרפואית, מתבססת על מספר עקרונות אוניברסליים.
הטבה – כל החלטה רפואית שיציע הרופא תהיה לטובת החולה.
אי נזק – על הרופא לא להזיק.
צדק – הטיפול רפואי יוענק בצורה הוגנת, צודקת ושווה לכולם.
אך שלש הדרישות האלה מתגמדות למול הדרישה הרביעית:
אוטונומיה – עיקר האחריות ותפקיד קבלת ההחלטות בקשר לטיפול הרפואי הם של החולה.
הסכמה מודעת
השאלה המתבקשת היא איך החולה, ללא הרקע הרפואי הנדרש, יכול להשתמש באוטונומיה שלו, אם הוא אינו מבין את האפשרויות העומדות בפניו? בשל כך, אחת הדרישות העיקריות המאפשרת אוטונומיה אמיתית לחולה היא הסכמה מודעת. החולה חייב לקבל מספיק מידע, שיאפשר לו קבלת החלטה רפואית אינטליגנטית ושקולה.
ההבנה המערבית המקובלת של "הסכמה מודעת", מתבססת על זכות הפרט להחליט אלו פעולות יתבצעו או לא יתבצעו בגופו. יש מי שיטען (ולא בצדק) שזכות זו אינה תואמת את היהדות, הנוטה לגישה פטרנליסטית כלפי מאמצי בני אדם, כולל מקצוע הרפואה.
התורה מלמדת, כי האדם נברא בצלם אלוקים ועל כן גוף האדם שייך לבוראו. מכיוון שגוף האדם הנו פיקדון ולאדם עצמו אין בעלות על גופו, תפקידו מסתכם בשמירה על הפיקדון. על פי גישה זו, נראה כי חובה עליו לקבל טיפול רפואי. לכאורה, דבר זה מונע כל אפשרות של קיום משמעותי למושג "הסכמה מודעת" ומשתמע מכך, שרופאים יהודיים מנועים מוסרית, מכל סוג של טיפול שהם אינם מאמינים בו כבחירה אופטימלית.
אך קו חשיבה זה אינו מתאר במדויק את עמדת היהדות. בו בזמן שהגישה התורנית שונה מזו של החברה המערבית, היהדות אכן מחייבת סוג של "הסכמה מודעת" החמור בכמה היבטים, מהמקבילה המערבית.
חובת השמירה
נקודת המפתח המבדילה בין הגישה המערבית והיהודית ל"הסכמה מודעת", היא ההבדל בין זכויות לחובות. הדגש המערבי על אוטונומיה, מוביל למסקנה הבלתי נמנעת, שלחולה יש זכות לסרב לכל מידע רפואי. על פי היהדות לעומת זאת, חובה על האדם לקבל את כל המידע הרלוונטי וכן לתת הסכמה לטיפול המתאים. הדרישות האלה הופכות את המושג של "הסכמה מודעת" מזכות לחובה. כל אחד חייב לשמור על גופו באופן פעיל ולקבל החלטות רפואיות בצורה אחראית.
החובה האישית של החולה היהודי ל"הסכמה מודעת", דומה למקרה של מנהל כספים שמופקד בידו כסף של לקוח. במקרה שלנו, הלקוח הוא אלוקים והכספים הם גוף האדם. כפי שמנהל הכספים חייב לחקור כל אופציה סבירה להשקעה, לפני שהוא משקיע, כך גם החולה חייב לחקור כל אופציה רפואית לפני ההחלטה. לאחר איסוף כל המידע הדרוש, מנהל הכספים חייב להחליט איפה להשקיע את הכסף של לקוחו, הרי זה תפקידו. רק אם יחליט כי כל האופציות להשקעה אינן מתאימות, על פי שיקול דעתו, אזי מותר לו להשאיר את כל הכסף במצב מזומן ולא להשקיעו.
כמו כן, בתור שומרים על גופנו, תפקידנו להכיר כל אופציה רפואית סבירה, כולל אי נקיטת פעולה, לפני שמקבלים החלטה. אך, לאחר ששוקלים את כל האפשרויות הסבירות, התורה מחייבת אותנו לבחור באופציה הנבונה, כלומר באופציה ששומר אחראי היה בוחר.
מידת האוטונומיה שמעניקה היהדות במקרה מסוים, קשורה ישירות למידת הוודאות הקיימת בין הרופאים, לגבי אבחון וטיפול במחלה מסוימת. אילו תחום הרפואה היה שחור-לבן, ולכל בעיה היה פתרון ברור ומוסכם על כל הרופאים, אזי לפרט לא היה משקל בבחירת דרך הטיפול. על כורחו, כל החקירות של החולה היו מובילות לאותה אופציית טיפולים, ולא היה מנוס מלקבל את עצת הרופא שלו.
במציאות, רוב ההחלטות הרפואיות מורכבות ממספר שיקולים, כולל היבטים חברתיים ונפשיים, אשר דורשים גם הם הערכה וייעוץ. רק לבעיות הפשוטות ביותר ישנו פתרון חד וחלק. ישנן החלטות כה ברורות ומתבקשות, שלמעשה אין לפרט בחירה. מי שמאובחן כחולה "מנינג'ייטיס בקטיריאלי", זקוק לאנטיביוטיקה. סירוב לקבל את התרופה פירושו, מוות כמעט וודאי. הסיכון בלקיחת התרופה קטן מאוד (תגובה אלרגית הניתנת לטיפול בדרך כלל). לפיכך, על השומר האחראי חובה לקבל את האנטיביוטיקה, ובמקרה שיסרב, ההלכה מאפשרת לנו לכפות עליו להסכים "מרצונו" לטיפול.
"הסכמה" שבכפייה
אבל איזה תוקף יהיה להסכמה שבכפייה? דבר זה דומה למערכת המסים ה"וולנטרית" של ארה"ב, המאלצת כל אחד לקיים חובתו "בהתנדבות" ולשלם מסים.
הלכה למעשה אנו רק מאלצים אותו לבצע את תפקידו כ"שומר האחראי". רעיון זה מקובל לחלוטין על החברה המערבית. הרעיון, שהחלטות מסוימות כל כך מתבקשות, מביאות לכך שהחברה יכולה להתערב ולכפות על החולה דרך פעולה מסוימת. דבר המוכר ומקובל בתחום בריאות הנפש ובחוק המערבי – במקרה שהאדם נחשב כמסכן את עצמו או את זולתו, ניתן להעבירו בעל כורחו לבית חולים לבריאות הנפש. בדומה, אדם המסרב לקבל טיפול אנטיביוטי ל"מנינגי'טס בקטיריאלי" ללא סיבה הגיונית, מהווה איום כלפי עצמו, כי אינו מתפקד באחריות לשמירה על גופו מפני מחלה קטלנית.
ומה לגבי חולה העומד לפני ניתוח מסוכן? הרבה היבטים יש לחקור ולברר לפני קבלת החלטה שקולה. מה הם הסיכונים האפשריים? לכמה זמן ניתן לדחות ניתוח בלי להסתכן? מהי התוצאה הצפויה? האם קיימות אופציות סבירות נוספות? אספקת תשובות לשאלות אלה מהווה את החלק ה"מודע" של "הסכמה מודעת" יהודית. אך, לאחר איסוף כל המידע ועיבודו, החולה חייב להחליט על פי העובדות שהוצגו לו.
אמון הדדי
הרב משה פיינשטיין, פוסק הלכה בדור הקודם, כתב תשובה המרחיבה את הבנתנו בעניין. הוא קיבל במפורש את חשיבותה של תרומת החולה בקבלת החלטות רפואיות. רק במקרים שהטיפול ברור וללא ספקות, מציע הרב כפייה (כמובן לא כפייה פיזית). אבל במקרים שהחולה מסרב לטיפול, מבחין הרב בין החולה שמפחד מכאבים, שיתלוו לטיפול מועיל, לבין החולה שאינו סומך על שיפוטו של הרופא שלו (אגרות משה, חושן משפט ב: עג,ה).
ראוי לשכנע את הסוג הראשון של החולה, שמכיר בנחיצות הטיפול אך חושש מכאבים, לקיים את חובתו ולקבל את הטיפול המתאים. בשביל הסוג השני של החולה, שאינו סומך על הייעוץ הרפואי שקיבל, צריך למצוא רופא שהחולה מוכן לסמוך עליו, כדי לקבל את הסכמתו. הסיבה לכך נעוצה בעובדה, שתפקוד החולה כשומר על גופו, תלויה במידת האמון שלו, בכך שהמידע שקיבל הוא אמין ומדויק. ההבחנה הזאת אכן מראה, כי האדם חייב לקבל את הטיפול הסביר, אך יכול לסרב לקבל טיפול, כל עוד שלא השתכנע, כי הטיפול המוצע הוא אכן הנכון.
מכאן ניתן לראות, כי הרופא מהווה חלק מתהליך ההסכמה ביהדות. הרופא נדרש לספק את כל מגוון האפשרויות, כיוון שהחולה, הוא זה שבסופו של דבר צריך להחליט על דרך הפעולה הראויה. כמובן, שעל הרופא להסביר איך הוא מעריך את האופציות השונות העומדות בפני החולה, אך מי שמופקדת בידו ההחלטה בסופו של דבר, הוא החולה ולא הרופא.
היהדות מציבה את אותן הגבלות על "הסכמה מודעת", כפי שהיא מציבה בכל תחומי החיים. היהדות דורשת יושר אינטלקטואלי כששוקלים את כל האופציות בחיים. האדם מחויב לשקול בכנות את כל האפשרויות ולקבל החלטה על פי השכל הישר, מודעות עצמית ותפישת התורה. העקרונות האלה, לא רק שאינם מוציאים את היהדות אל מחוץ לגישה המודרנית ליחסי רופא-חולה, אלא שהם משמשים דוגמא ומופת, לכל מי שחפץ בגישה רציונלית ושקולה, לתחום המורכב של קבלת החלטות ברפואה.
דרך האופניים גיליתי את העוצמות הפנימיות שיש בי
האופניים לימדו אותי כיצד אני יכול למקסם את היכולות שלא ידעתי שקיימות בי
הייתכן כי איילי הון פיתחו נקיפות מצפון?
מאמר מעניין וחדשני המספק את נקודת המבט של היהדות לגבי עסקים, כסף ומוסר.
שרד את השואה, ויוצא לקרב נגד צוות בית החולים
כשיקירנו מתבגרים ומגיעים לבית החולים, אנו תלויים בחסדי הצוות הרפואי. ולמרות שאין לנו הרבה מידע, חשוב לא לקחת הכל כמובן מאליו. סיפור מפחיד!
מצפים לתינוק? הנה 8 דברים חשובים שרופאי הילדים רוצים שתדעו
הורים טריים עושים כל שביכולתם כדי להיות מוכנים ללידת תינוקם, ו-8 העובדות הבאות שחולקים רופאי ילדים יכולות לעזור גם לכם לדאוג לבריאות תינוקכם
חברים לא סופרים בפייסבוק אלא בתוך הנפש
בעידן בו גם החברות ממוחשבת, חשוב להגיע ללב העניין ולהבין את משמעות החברות האמיתית
כך מאבחנים ומטפלים במיגרנות - ד"ר קוריצקי, נוירולוג בכיר
מפי המומחה ד"ר אריה קוריצקי אנו לומדים על המיגרנה, כאב ראש חזק המגיע כהתקף חזק ומשתק. ד"ר קוריצקי מסביר מאיפה מגיע ההתקף וכיצד ניתן לטפל בו.
המגפה השקטה: איך מתמודדים עם השמנת יתר בקרב ילדים מתבגרים?
השמנת יתר הופכת לנפוצה יותר ויותר בקרב בני הדור הצעיר, שגדלים לתוך עולם של מזון משמין, פיתויים והרגלי חיים בעיתיים - איך אפשר לעזור להם?
זה סוג המאכלים שמעלה את הסיכון שלכם למחלות לב ביותר מ-10%
במחקר רחב היקף שנערך במשך 30 שנים על עשרות אלפי גברים אמריקאיים, נמצא כי אכילת בשר בקר מעלה את הסיכון לחלות במחלת לב אסכימית ביותר מ-10%...
הרופא הזה בדק ומצא את הדיאטה הטובה ביותר לטיפול בכאבי בטן...
אם אתם סובלים מנפיחות בבטן, אי נוחות, גיהוקים ובחילות, או שאתם מכירים מישהו כזה, מומלץ מאוד שתקשיבו לפתרון היעיל של ד"ר גרגר...
גלו האם הכלב או החתול שלכם בריא בעזרת שיטה פשוטה ומפתיעה
רוצים לדעת האם הכלב או החתול שלכם מרגיש טוב? הביטו בצואה שלו ואבחנו אותה בעזרת המדריך הבא שיעזור לכם לשמור על חיית המחמד שלכם.
9 סיבות מצוינות שיגרמו לכם לשלוח את הילדים שלכם לשחק בחוץ
בזמנים בהם הילדים מצויים ללא הרף בסמוך למסכים, חשוב שתכירו את 9 היתרונות הנפלאים של פעילות ספורטיבית מהנה.
ד״ר שוורץ מסבירה: מתי עוקרים שיני בינה והאם בכלל חייבים?
מתי כדאי לגשת לרופא השיניים ולבדוק האם יש שן בינה, איך יודעים שצריך לעקור אותה ולמה כדאי לעשות את זה כמה שיותר מוקדם? בואו לגלות את התשובות!
הסוד נחשף: איך 25% מהחולים הצליחו למנוע את הסוכרת תוך שנה?
גיליתם שאתם סובלים מטרום סוכרת? אם אתם רוצים להיפטר מטרום סוכרת, תצטרכו לעשות כמה שינויים משמעותיים בחייכם, אבל כמה זמן ייקח התהליך?
אז למה אנחנו משהקים בעצם? צפו בסרטון הבא וגלו את התשובה...
כולנו לוקחים את השיהוקים בתור מובן מאליו אבל תופעה בה אוויר נכנס ונבלם בפתאומיות שוללת כל היגיון פיזיולוגי. מה הסוד? בואו לגלות בסרטון הבא!
12 שיטות מנצחות לשמירה על משקל תקין ובריא ביחד עם בני הזוג
זוגיות כוללת הרבה יתרונות, אך בין היציאות למסעדות, ארוחות הערב הרומנטיות והאפייה בבית, קשה שלא לעלות במשקל. אלה הטיפים שיעזרו לכם להימנע מכך
אכילת גרגרי הזהב האלו משפרת את הבריאות במגוון דרכים חשובות..
רובנו לא מכירים את צמח הגולדן ברי שגדל בהרי האנדים, אך יש לו מספר יתרונות בריאותיים שכדאי להכיר, כאלו שהופכים אותו למזון על טוב במיוחד...
נשמו עמוק והכירו 5 תרגילים לעידוד ירידה במשקל וחיטוב הגוף
אם אתם רוצים להוריד ממשקלכם, לרזות, להיראות חטובים יותר ולשמור על הגזרה - נסו את 5 תרגילי הנשימה והיוגה הבאים, שיעזרו לכם להשיג את מטרתכם.
רוצים לשמור על הבריאות? הימנעו משימוש בסירים ובמחבתות האלו...
כדאי שתקשיבו לד"ר מייקל גרגר, שיסביר לכם בסרטון הבא על הסירים, המחבתות והמוצרים הדומים שבהם מומלץ להשתמש, ועל אלו שמהם כדאי להיזהר...
המחקר הזה מעלה שאלה חשובה מאוד למי שחושש מפני אלצהיימר
במחקר שנערך למשך יותר מ-6 שנים נבדק הקשר בין אכילת ביצים לבין התפתחות אלצהיימר במוח, והחוקרים יצאו עם תוצאות מבטיחות וגם יודעים להסביר אותן...
7 שאלות בנושא בריאות שהגיע הזמן לענות עליהן אחת ולתמיד!
האם כדאי לצחצח שיניים לפני או אחרי ארוחת הבוקר? כמה מלח יש לצרוך ביום? והאם קריאה בחושך מזיקה לעיניים? הסרטון הבא יענה על שאלות אלו ועוד...
מדוע כדאי לתרגל יוגה? מתברר שזה עושה פלאים לגוף ולמוח...
לתרגול יוגה הייתה מאז ומתמיד תדמית של פעילות שעושה טוב לגוף ולמוח, אך האם זה באמת נכון? הסרטון הזה יגלה לך את התשובה...
כדאי לאכול מהירקות והפירות האלה יותר ואתם עומדים לגלות למה..
בכל אחת מהתמונות הבאות תיחשפו לכמות החומרים המזינים העיקריים והיתרונות הבריאותיים הבולטים של כל פרי וירק...
מי היה מאמין שההרגל הזה משפיע לרעה על ההזדקנות שלכם?
האם יתכן שפעילות תמימה כמו צפייה בטלוויזיה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות ועל חומרת נזקי הזמן שהגוף חווה? מחקר חדש מראה ממצאים די מדאיגים...
10 חפצים מפתיעים שמלאים בחיידקים שעלולים לסכן את בריאותכם
למרות ש-99% מהחיידקים לא יכולים להזיק לנו, יש אחוז אחד שעלול לגרום לנו לסבול ממחלות שונות, וניתן למצוא אותו גם במקומות הכי לא צפויים...
בלי לצאת מהמיטה: 5 תרגילי יוגה שתוכלו לעשות בעודכם בסדינים
כך תוכלו להירגע, לעשות כושר, לשפר את הבריאות והמראה שלכם ולהישאר במיטה - הכירו את 5 תנוחות היוגה לשינה טובה שמבוצעות על המזרן בחדר השינה
אם אתם סובלים מאלרגיות, כדאי שתכירו את נקודות הלחיצה האלה...
אם אתם סובלים מתסמיני אלרגיה מעיקים, תוכלו להעלים אותם בדרך טבעית בעזרת נקודות הלחיצה שתכירו בכתבה הבאה.
מתברר שיש שעה ביום שבה מומלץ יותר לאכול פחמימות מעובדות...
אביב גיל, מומחה לרפואה תזונתית על פי גישת הרמב״ם, מסביר בסרטון הבא מתי אפשר וכדאי לצרוך פחמימות מעובדות כדי לשמור על משקל יציב.
רוצים לשמור על הברכיים לאורך שנים? קבלו 8 טיפים חשובים!
סובלים מבעיות בברכיים? בין אם התשובה חיובית או שלילית, הגיע הזמן שתתחילו לחזק אותן, בעזרת דברים שמומלץ לעשות וכאלו שכדאי להימנע מהם...
חוקר מסביר: ל-2 הגורמים האלה יש השפעה אדירה על איכות השינה..
אם שתיתם כמה כוסות יין בארוחת ערב או כוס קפה בשעה מאוחרת ביום, אתם כנראה יודעים שזה עומד לפגוע בשינה שלכם, אבל האם אי פעם הבנתם למה?
שומות ונקודות חן: מה לבדוק ואיך יודעים אם יש סכנה לסרטן
כמעט לכולם יש שומות על הגוף, אבל איך יודעים אם השומות מסוכנות ומצריכות בדיקת רופא? הכנו לכם מדריך קצר שיראה לכם מה עליכם לבדוק ומתי.
מה אתם יודעים על הוויטמינים הנפוצים? הנה כל המידע החשוב
ויטמינים הם מהחומרים החשובים ביותר לגופנו, וזה דבר ידוע ומוסכם. אספנו עבורכם 10 כתבות שיכירו לכם יותר טוב את סוגי הוויטמינים השונים הקיימים.
ד"ר עוז צור יסביר לכם כיצד יש לטפל בוורטיגו וסחרחורות
אם חשבתם שסחרחורת היא בעיה חולפת שאי אפשר לטפל בה, אתם עומדים לגלות שההפך הוא הנכון. היכנסו וגלו כיצד ניתן לטפל בבעיה הטורדנית הזו.
ההסבר הקצר של הרופא הזה שופך אור על בעיות של סחרחורות
סובלים מסחרחורות? אם כן, כנראה שהדברים של הרופא בסרטון הבא יעזרו לכם להבין קצת יותר ממה הן נגרמות וכיצד ניתן לטפל בהן באופן פשוט ויעיל.
בצעו את 17 תרגילי המתיחה הבאים ותשמרו על גוף חזק ובריא
לא לכולנו יש את ה"פריבילגיה" לעבוד בעבודה שתפעיל את גופנו, אך בעזרת 17 המתיחות הבאות תוכלו להגן על עצמכם מהנזקים העתידיים של ישיבה ממושכת.
יכול להיות שאתם אוכלים את 7 הרכיבים האלה ולא יודעים מה הם...
כנראה שלא פעם העפתם מבט על רשימת הרכיבים של מאכלים ונתקלתם בשמות שלא שמעתם עליהם מעולם, היום תכירו לעומק כמה מהם ותבינו איך הם משפיעים עליכם
חשוב לדעת: 7 טעויות שאתם עושים על מנגל ושמסכנות את הבריאות
אין כמו על האש - זה הכי טעים, אבל אם לא עושים את זה נכון זה גם הכי לא בריא! גלו את 7 הטעויות המזיקות שעשיתם עד היום ולמדו כיצד להימנע מהן.
מזון פונקציונלי: איך ירק אחד יכול להחליף 5 תוספי תזונה?
המדע מוכיח פעם אחר פעם את החשיבות של שילוב מזונות פונקציונליים בתזונה - אבל מה זה מזון פונקציונלי, ואיך צורכים יותר ממנו? כל זאת ועוד בכתבה...
17 עצות יעילות שיגנו עליכם ועל יקיריכם ממחלת האלצהיימר
מחלת האלצהמייר נחשבת לאחת המחלות חשוכות המרפא של המאה ה-21. הדרכים הבאות יסייעו לכם להגן על על עצמכם מפני מחלה זו, עם הוספתן לשגרת חייכם.
הרופאה הזאת תספר לך איך למנוע דלקת גרון - מידע חשוב לחורף!
דלקת גרון היא אחת ממחלות החורף השכיחות ביותר בקרב רבים, בייחוד אצל ילדים. בסרטון הבא תלמדו כל מה שאתם צריכים לדעת עליה, כולל איך למנוע אותה...
מחקר חדש הראה מה 3 הדברים החשובים למי שרוצה להגיע לגיל 100
חוקרים בדקו מה באמת עוזר להגיע לגיל 100, והתשובה תפתיע אתכם - זה הרבה יותר ממזל וגנטיקה, וזה תלוי בהרגלים שלכם יותר ממה שאתם חושבים...
10 תופעות לוואי שמתרחשות בזמן ההריון ואיך כדאי לטפל בהן
בהריון הגוף שלך לא מתפקד אותו דבר - ואולי את מרגישה שאיבדת שליטה. אספנו בשבילך טיפים שיעזרו לך לעבור את התקופה.
זו הסיבה המפתיעה לכך שנשים מסוימות לא חוות כאבי מחזור כמוך
למה נשים מסוימות לא חוות כלל כאבי מחזור בעוד שדווקא אתן סובלות מהן מדי חודש? יתכן שזה משום שהן עושות יוגה ואתן לא, ואלו 9 התרגילים המומלצים.
רופא ישראלי בכיר מסביר: כל מה שצריך לדעת על טיפול בכאבי גב
כדי לעשות סדר בכל מה שקשור לכאבי גב בקרב צעירים ומבוגרים, כדאי שתצפו בראיון הבא עם ד"ר אורי קינן, מנהל יחידת עמוד שדרה בבית החולים רמב"ם.
עברתם את 65? אתם לא חייבים ללכת לחדר כושר כדי להיות בריאים
חוקרים גילו מידע שיערער את כל מה שחשבתם על שמירה על הגוף בריא בגיל השלישי - מתברר שאימון בחדר הכושר יכול להזיק לגוף שלכם!
הטעות הגדולה שאתם עושים במדידת לחץ דם – זה מטה את התוצאות!
מחקר חדר הראה את הסטייה בתוצאות בדיקת לחץ דם עקב מנח יד לא נכון - ומדובר במספרים משמעותיים מאוד! גלו איך נכון לבדוק לחץ דם בבית או במרפאה.
נטילת התרופות האלה מעלה באופן משמעותי את הסיכוי לשבץ!
תרופות נגד צרבת נמצאות בשימוש כבר שנים רבות, אך מחקר חדש מצא שעלול להיות קשר בין נטילתן ובין סיכון מוגבר ללקות בשבץ.
סודות הרטינול: רוקחת מקצועית תגלה לכם את כל מה שצריך לדעת...
רטינואידים ורטינול הם מרכיבים שנמצאים בקרמים שונים, ובעזרת הרוקחת שבסרטון הבא תדעו את כל המידע הנחוץ כדי לזכות בסגולותיהם.
רוצים זיכרון של פיל? המחקר הזה מראה בדיוק מה עליכם לעשות!
מחקר חדש שנערך ביוניברסיטי קולג' לונדון הראה שפעילות גופנית יכולה לשפר את הפעילות המוחית והקוגניטיבית למשך 24 שעות - היכנסו וגלו עוד...
סובלים מכאבים בקרסול? כדאי מאוד שתלמדו מהפיזיותרפיסטית הזו
יש לנו מורה נהדרת עבורכם; פיזיותרפיסטית מוסמכת שתדגים בפניכם בסרטון הבא תרגילים קלים לביצוע עבור שיפור יציבות הקרסול וטיפול בכאבים!
10 יתרונות בריאותיים שלא ידעתם שיש בפרג ותופתעו לגלות!
אנו מכירים את הפרג בתור תבלין נהדר שנמצא על לחמניות, אך הגיע הזמן להכיר את 10 היתרונות הבריאותיים שלו שיפתרו לכם לא מעט בעיות באופן טבעי.
טיפול ממוקד: הכירו 7 דרכים טבעיות להקלה מידית בכאב סינוסים
סובלים מכאב ולחץ בראש ובאזור העיניים, הלחיים, המצח ו/או השיניים? יתכן שזה סינוסיטיס, ואתם עומדים לגלות 7 פתרונות שיפתרו אתכם מכאב הסינוסיטיס
אלו הן המלצות התזונה החשובות ביותר עבור בני גיל הזהב
תזונה משחקת תפקיד מפתח בשמירה על בריאותנו לאורך כל החיים, אך במידה רבה יותר ככל שאנחנו מזדקנים. גלו איך עליכם לשנות את תזונתכם אחרי גיל 50.
רוצים לשלוט על רמות הסוכר בדם? כדאי שתכירו את המידע הזה...
האינדקס הגליקמי הוא כלי חשוב שיכול לעזור לכל אחד מאיתנו לשמור על רמות סוכר נמוכות, משקל נמוך וגוף בריא. כעת תוכלו גם אתם ללמוד איך להשתמש בו
בפעם הבאה שאתם בסופר, כדאי שתיזהרו מ-10 רכיבי המזון האלה...
גם אם אתם יודעים מאילו חומרים כדאי לכם להיזהר, על גבי האריזות הם עלולים להופיע בשמות אחרים ואף מטעים. הכירו את רכיבי המזון שמומלץ להימנע מהם
9 יתרונות נהדרים של הענבים שהופכים את הקיץ למתוק ובריא
יש המאמינים שמדובר בפרי משמין בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו, אולם ההפך הוא הנכון! הכירו 9 יתרונות בריאותיים ומידע חשוב נוסף על ענבים.
התעלמתם מהאגוזים האלה עד היום? חכו שתשמעו עד כמה הם בריאים
את אגוזי ברזיל ניתן למצוא כיום כחלק מתערובות אגוזים ואף בפני עצמם, אך האם ידעתם כמה יתרונות בריאותיים יש להם? למדו על כך כעת!
הידעתם? סוגי הנעליים הנפוצים האלו מזיקים וכדאי להיפטר מהם
אנחנו בטוחים שיש לכם כמה זוגות נעליים שכאלה בארון, וכדאי לכם מאוד לצמצם את השימוש בהם - כשתראו עד כמה הם מזיקים לכם תבינו למה...
7 התרגילים שיצילו את הגוף שלכם מהנזקים של ישיבה ממושכת
גם אתם מבלים את רוב שעות העבודה שלכם בישיבה? יש לנו 7 תרגילים פשוטים שישחררו את החלקים החשובים בגוף שלכם ויתנו לכם הרבה מאוד נחת!
מסוכן או מציל חיים? מומחה ישראלי מסביר על תעלומת הקנאביס
צמח הקנאביס סבל במשך שנים מתדמית שלילית למרות יכולתיו לעזור לחולים במחלות קשות כמו סרטן ועוד תועלות מפתיעות שמוצגות בסרטון הבא.
מאז שהתחלתי לבצע את תרגילי הנשימה האלה קרו דברים מדהימים...
החל מהפחתת לחץ נפשי וחרדה, שיפור השינה ועד להגדלת קיבולת הריאות, בעזרת 7 תרגילי הנשימה הבאים תוכלו לשפר את אורח חייכם בקלות.
הד"ר מסביר: כך תשמרו על איכות החיים ותימנעו ממחלות מסוכנות
כיצד ניתן לשמור על איכות החיים בגילאים מבוגרים ולהתגבר על מחלות קשות? על פי ד"ר מייקל גרגר התשובה היא הרבה יותר פשוטה משחשבתם...
5 מתכונים מעוררי תיאבון שיגרמו לך להתאהב בטעם של הכרובית
אם חשבתם שכרובית אפשר לאכול רק מטוגנת או בטחינה, צפויה לכם הפתעה מעוררת תיאבון. הכירו 5 מתכונים מפתיעים למנות שאפשר להכין עם כרובית.
הגודל לא קובע: הכירו את היתרונות של אכילת הדגן הקטן בעולם...
בדרכו השקטה הגיע לארצנו קמח הטף - טעמו אגוזי, והוא אוצר בתוכו סגולות בריאותיות מדהימות. למדו על הדגן העתיק שמכיל יותר ברזל וסידן מכל דגן אחר
משקאות בריאים שיכולים לעזור לטפל ב-6 בעיות בריאות נפוצות
אם אתם סובלים מכאבים או מתסמין מסוים שפוגע באיכות החיים ומזיק לכם, נסו להכין לעצמכם את אחד המשקאות הבאים, שמכילים צמחי מרפא רבי עוצמה.
העסיקו את הילד עם 6 פעילויות יצירה נהדרות מחומרים שיש בבית
מחפשים איך להעסיק את הילדים בדרך יצירתית ומהנה? אתם מוזמנים לערוך איתם פעילויות יצירה משותפות, מחומרים שכבר יש לכם בבית!
15 משחקים לגינה ולחצר שעוזרים לילדים להעביר את הקיץ בכיף
יש לכם ילדים או נכדים קטנים? יש לכם חצר פרטית או גינה ציבורית קרובה? לכבוד הקיץ אתם מוזמנים להכין להם 15 משחקים מהנים תוצרת בית.
את 6 המתכונים ההונגרים האלה אתם חייבים לנסות בארוחתכם הבאה
המטבח ההונגרי נודע בזכות הגולאש המפורסם, אך אוסף המתכונים הבא יוכיח לכם שיש עוד מטעמים רבים שניתן ליהנות מהם הודות לבישול ההונגרי המגוון.
9 רכיבים מזיקים שחברות מכניסות לוויטמינים ותוספי המזון שלך
ויטמינים ותוספי מזון אמורים להיטיב עם גופנו, אך למרבה הצער משלבים בהם פעמים רבות רכיבים רבים שמזיקים לבריאותנו ומומלץ להימנע מהם...
8 סימנים לכך שגופכם רומז לכם על מחסור בסידן והדרך להשלמתו
הוא נחשב לאחד מן המינרלים החשובים ביותר עבור גופנו, לכן כדאי שנדע לזהות מתי הוא זקוק לסידן ואיך להשלים את החסר.
צעד אחר צעד: 10 מדריכים לציור חיות מקסימים עבור כל גיל
בעזרת 10 המדריכים הפשוטים האלה ילדיכם הקטנים יוכלו ללמוד איך לצייר בעלי חיים עם טכניקה נכונה ויעילה. הם ייהנו מאוד מהפעילות היצירתית הזו!
ילדכם מפגין אחת מ-6 ההתנהגויות האלה? אל תתעלמו, תטפלו!
כהורים אנו מגלים סבלנות כלפי צורות התנהגות שונות אצל ילדינו הצעירים, אך את 6 הדברים הנפוצים הבאים עליכם לעצור באופן מיידי.
לרדת בגדול: 13 שילובי מזונות שיעזרו לכם לרדת במשקל ומהר
גלו את שילובי המזונות שיעזרו לכם להוריד במשקל בצורה תקינה ובריאה בלי לקרוע את עצמכם בדיאטות כסאח.
אלו הם תחליפי הסוכר המומלצים והבריאים ביותר שכדאי לנסות
כדי להפחית את צריכת הסוכר לא צריך להימנע ממתוק, אלא רק לדעת איך לצרוך אותו נכון. גלו את כל מה שאתם צריכים לדעת על תחליפי הסוכר הקיימים כיום.
כתומים, טעימים ובריאים: 6 מתכוני בטטה שאפשר לשלב בכל ארוחה
בשעה שכולנו טעמנו מהבטטה האהובה כשהיא אפויה, מבושלת או כגרסה נהדרת לצ'יפס, הגיעה העת להכיר 6 מתכונים יצירתיים ומעניינים הרבה יותר...
6 סימנים ברורים למחסור חמור באבץ שכדאי לכם להכיר
חוסר באבץ עלול לגרום למספר בעיות בתפקודי הגוף השונים. והכתבה הבאה תעזור לכם לגלות אם חסר לכם אבץ ומהם המאכלים שיוכלו לסייע באיזון רמתו בגוף.
לא יעזור להרים את הקול: 10 דרכים לחינוך ילדים בלי צעקות
זה קרה שוב; הילדים עשו דבר מה רע, אתם צעקתם ולאחר מכן הרגשתם רע עם עצמכם... כדי להפסיק את המנהג המזיק הזה, הכירו את 10 הטיפים הבאים.
10 דברים שאתם חייבים להפסיק לעשות כדי לאפשר לתינוקות לישון
תינוקכם המתוק מתקשה להירדם ואינכם יודעים מה לעשות? בכתבה הבאה אספנו עבורכם 10 טעויות נפוצות שהורים עושים בכל הקשור לשינה של תינוקות.
9 מתכונים טעימים ומהירי הכנה שיפתיעו את כל מי שינסה אותם
אם חשבתם שבשביל קינוח מתוק וטעים צריך לעבוד קשה, 9 המתכונים האלו יראו לכם שאפשר להכין פינוקים מתוקים וטעימים במיוחד בלי להתאמץ!
את 10 המזונות האלה כדאי מאוד שתכירו לתינוקכם בשנתו הראשונה..
בשנה הראשונה לחייו של התינוק הוא מנסה הרבה דברים בפעם הראשונה, ביניהם סוגי מזון שונים. הכירו את 10 המאכלים שמומלץ להכיר לתינוק בשנתו הראשונה
9 דברים נפלאים שאכילת זיתים עושה לגוף - מספר 8 מפתיע מאוד!
זיתים נחשבים לאחד מתוצרי המזון החשובים ביותר באזור הים התיכון, ולא בכדי הם נכללים בין שבעת המינים; הכירו את 9 היתרונות הבריאותיים של הזיתים.
6 מתכונים לעוגיות מלוחות שייגרמו לכם לוותר על כל חטיף קנוי
אספנו עבורכם 6 מתכונים אהובים ומיוחדים של מיטב בלוגריות הבישול שברחבי הרשת, שיגרמו לכם להתמכר בכל טעם מחדש - מומלץ להכין לכל המשפחה!
אמרו שלום לעור הרפוי וחזקו את הזרועות עם 7 תרגילים יעילים
רבים מאיתנו חשים מבוכה מהדלדול שניכר בעור הזרועות שלנו עם השנים, ולעיתים מתקשים להיפטר ממנו. 7 התרגילים הבאים יעזרו לכם להתגבר על הבעיה.
סודות הרפואה הסינית: 2 נקודות לחיצה להתמודדות עם כאבי כתף
מי שסובל מכאבי כתפיים לפעמים מתקשה לבצע פעולות רבות שנחוצות לשם שמירה על שגרת החיים, ולא מודע לכך שהפתרון לבעיה אולי מסתתר ממש מתחת לאף שלו...
עוגת הגבינה הזו כל כך טעימה, ואין בה אפילו גרגר סוכר!
מחפשים קינוח חלבי מושלם שתוכלו לנשנש אחר הצהריים או להגיש לאורחים? נסו את המתכון הזה לחיתוכיות גבינה ושוקולד ללא סוכר - פשוט תענוג!
משתחררים מכאב הגב: המורה הזה מדגים תרגיל פשוט עם יתרון ענק
אמנות הגוף ההוליסטית צ'י קונג יכולה לעזור לגוף שלנו להתמודד עם בעיות טורדניות שמקורן בציר עמוד השדרה, בראשן כאבי גב, בעזרת תרגיל פשוט וקל...
אכילת מזונות העל האלו ביחד הרבה יותר מומלצת מאשר בנפרד!
זה לא מספיק רק לאכול מזונות בריאים - אם תדעו איך לשלב אותם תגבירו את ספיגת הוויטמינים והמינרלים פי 2 לפחות! איך? הנה 12 הצעות לשילובים כאלה.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: