print header

7 יתרונות בריאותיים של ציר בקר

 מה יותר טוב בימי הסתיו והחורף הצוננים והגשומים מאשר מרק טוב, חם ומהביל ישירות מהקדירה או מן סיר? אין עונה קרירה בשנה שאנחנו לא מעבירים עם איזו קערת מרק חמימה לפחות בסופ"ש, אם לא בכל יום גשם שצץ לו במהלך השבוע – והאמת היא שגם בארוחות חג לאורך כל השנה ואפילו לעיתים בקיץ אנחנו מוצאים עצמנו מול המאכל האהוב הזה. אך ידוע לכל שמרק ביתי-בשרי כהלכתו צריך להיעשות רק מציר, ואם כבר אז מציר עצמות בקר – כי מעבר לטעם העמוק והנהדר שהוא מספק אתם פשוט לא מבינים כמה תועלות בריאותיות יש בו; ולא רק במרק, אלא לכל מאכל שתוסיפו ציר עצמות להכנתו תתנו למעשה תוספת בריאות משמעותיות. רוצים להבין עד כמה? הנה לפניכם 7 יתרונות בריאותיים בולטים של ציר עצמות, הטמונים ברכיביו השונים ויבהירו לכם עד כמה הוא מיטיב עם הגוף - אולי אף עד כדי כך שתחליטו להכין ולצרוך אותו לא רק כבסיס למרקים ותבשילים אחרים, אלא אף כשלעצמו, בשתייה קלה ומספקת.  

1. מכיל שפע של ויטמינים ומינרלים

בדבר אחד אין ספק – ציר עצמות בקר הוא דבר מאוד מזין. אמנם תכולת הרכיבים המזינים בו תלויה במרכיבים שבהם אתם משתמשים, כי כל מתכון יכול להביא איתו משהו אחר לשולחן, אבל באופן כללי אפשר לומר שציר בקר עשיר בסידן (91 מ"ג ל-100 גרם ציר), מגנזיום (36 מ"ג), אשלגן (506 מ"ג), זרחן (131 מ"ג) ועוד מינרלים טובים ורבים, שלכולם תרומה רבה לכל חלקי הגוף. רקמות החיבור המבושלות מספקות לגוף גלוקזמין וכונדרויטין – שני רכיבים חשובים המצויים בסחוס ותורמים לבריאות המפרקים (עליה יורחב בהמשך).

בנוסף, מח העצם מספק לנו את הוויטמינים A ו-K2, מינרלים דוגמת אבץ, ברזל (4.2 מ"ג ל-100 גרם ציר), בור, מנגן וסלניום וחומצות שומן חיוניות כאומגה 3 ואומגה 6. כל החלקים הכלולים בציר מכילים גם את החלבון קולגן, שבבישול הופך לג'לטין המספק לגוף שלנו כמה חומצות אמינו חשובות. ככל שהמרכיבים מתבשלים במהלך התהליך, כך הרכיבים התזונתיים שלהם משתחררים לתוך המים בצורה שלגוף שלנו הרבה יותר קל לעכל ולספוג לתוכו.  

יתרונות בריאותיים של ציר העצמות: ציר בקר לצד עצמות

2. עשוי לסייע לפעילות מערכת העיכול

המחקר המדעי גילה כבר לפני זמן רב שהבריאות הכללית שלנו תלויה עמוקות בבריאות מערכת המעיים שלנו – ולא רק שציר בקר הוא קל לעיכול במערכת הזאת, אלא שהוא גם מסייע בעיכול מזונות אחרים ובכך תורם לה לא מעט. הג'לטין שנמצא בציר הבקר מושך ואוגר נוזלים; זאת הסיבה בגללה ציר שמוכן היטב נקרש במקרר. הג'לטין נקשר גם למים בתוך מערכת העיכול, מה שמסייע למזונות שעוברים במעיים לנוע ביתר קלות. במחקר שנערך ב"אוניברסיטה הקתולית של הלב הקדוש" ברומא, איטליה, ובוצע על חולדות - נמצא שצריכת ציר מסייעת להגן על בריאותו של הקרום הרירי של מערכת העיכול ואף עוזרת לרפא אותו מכיבים.

זאת ועוד, חומצת אמינו המצויה בג'לטין ושמה גלוטמין נמצאה במחקר שפורסם בשנת 2017 כמסייעת לשמור על תפקוד תקין של קירות המעיים וכמונעת את המצב הרפואי שנקרא "תסמונת המעי הדולף". לכן צריכת הציר מומלצת לאלו הסובלים הן מבעיה זו, הן מתסמונת המעי הרגיז ומחלות דלקתיות במעיים דוגמת אולקוס או קרוהן והן ממצבים כמו קלקולי קיבה כרוניים, עצירות ואפילו אי-סבילות למזונות מסוימים.  

3. תורם למאבק בדלקות

לחומצות האמינו הרבות שניתן למצוא בציר הבקר, ומסייעות גם למערכת העיכול כפי שכבר ראינו, יש השפעה נוגדת דלקות חזקה. זה נכון במיוחד לגבי חומצת האמינו ארגינין, שאפשר למצוא בציר בקר והיא יעילה להתמודדות עם דלקות כרוניות כדוגמת אסתמה – כפי שהוכח במחקר שפורסם בשנת 2018, בוצע על עכברים והראה כי הרכיב עוזר גם לצמצם דלקות בדרכי הנשימה ומונע את תסמיני האסתמה. כמובן שגם עבור מחלות קלות יותר, כמו צינון, שפעת ואפילו ברונכיטיס – מרק מבוסס ציר עצמות הוא יותר מ"תרופת סבתא" טובה, כי אכן ביכולתו לשכך את התסמינים שלהן, לנקות את הליחה מהגוף ולפתוח את דרכי הנשימה.

4. משפר את בריאות העצמות והמפרקים

ציר בקר לא רק מוכן מבישול עצמות – אלא אף תורם לבריאות העצמות של מי שצורך אותו; גם כאן הג'לטין הוא הסיבה העיקרית לכך – ראשית כי הוא מקור טוב לחלבון ושנית כי יש בו חומצות אמינו כדוגמת פרולין וגליצין, שבהם הגוף שלכם משתמש כדי להפקת קולגן ולבניית רקמות החיבור, כולל הגידים, שמחברים את השרירים לעצמות, והרצועות שמחברות את העצמות זו לזו. בנוסף לכך, ציר הבקר מכיל גם גלוקוזמין וכונדרויטין – רכיבים טבעיים המצויים בסחוסים שלנו וחשובים לבנייתם.

לא מעט מחקרים – כמו למשל זה שפורסם בשנת 2016 - הצביעו על כך ששני אלו יכולים לעזור מאוד בהקלה על כאבי פרקים ולצמצם את הופעת התסמינים של דלקת מפרקים ניוונית. כמו כן ג'לטין יכול להיות יעיל גם למניעת פציעות בשרירים ובעצמות; במחקר שפורסם בשנת 2017 נמצא כי צריכת ג'לטין לצד ויטמין C משפרת את ייצור הקולגן בגוף אחרי אימון גופני ומסייעת בשיקום הגידים.

יתרונות בריאותיים של ציר העצמות: אדם מצביע על עצמות בדגם של שלד

5. מסייע לירידה במשקל ולחיזוק השרירים

רוצים להוריד במשקל ולהתחטב קצת? נראה שפנייה לצריכת מרקים מבוססי ציר יכולה להיות לכם לעזר רב כאן. זאת, ראשית כל, מכיוון שציר הוא לרוב דל בקלוריות אך עדיין אכילתו מספקת את תחושות השובע הרצויה לאורך זמן, בעיקר בגלל תכולת החלבון והנוזלים שבו. כך גם הראו תוצאות מחקרים שנעשו בנושא והצביעו על כך שאכילת מרק גורמת לאנשים להרגיש מלאים והיא אף מתקשרת להפחתת המשקל בגוף, לשריפת השומן הבטני ולצמצום הסיכון לפתח עודף משקל והשמנת יתר, (כך לפי מחקר שפורסם בשנת 2013).

זאת ועוד, ציר גם עשיר בחלבון, שמסייע לנו לשפר את השליטה שלנו על תחושת הרעב, מחזק ירידה במשקל ושומר על מסת שרירים רזה. במחקר שנערך בפרייבורג שבגרמניה בקרב יותר מ-50 גברים מבוגרים שסבלו מדלדול שרירים נמצא שכאשר צריכת קולגן משולבת עם ביצוע תרגילי התנגדות, היא עוזרת לחזק את מסת השרירים ולצמצם את השומן בגוף. השפעה זו נכונה גם בכל מה שקשור לנשים בגיל המעבר, כך לפי מחקר שפורסם בשנת 2019.

6. עשוי לעזור לשיפור השינה והתפקוד המנטלי

מכירים את תחושת החמימות הנעימה הזו שנופלת עליכם רגע אחרי שאתם אוכלים מרק ביתי חם ומהביל מבוסס ציר, והרוגע והשלווה שאופפים אתכם בעקבות המנה המנחמת הזו? אז זה ממש לא סתם – אפילו המדע מצא לכך סימוכין. מתברר שחומצת האמינו גליצין, שמצויה בציר ופועלת על מערכת העצבים המרכזית של הגוף, עוזרת למערכת העצבים לווסת את עצמה ולהירגע ואף משרה על הגוף שינה בשעות הערב.

במחקר שפורסם בשנת 2016 נמצא כי צריכת 3 גרם גליצין לפני הכניסה למיטה משפרת משמעותית את איכות השינה אצל אלו הסובלים מבעיות בה, ועוזרת להם להירדם מהר יותר, לשמור על שינה עמוקה יותר ולהתעורר פחות פעמים בלילה. עוד הראו תוצאותיו של אותו מחקר שהגליצין מסייע בצמצום תחושת הישנוניות במהלך היום ומשפר את התפקוד המנטאלי והזיכרון – מה שמעיד על כך שצריכת מרק ומזונות אחרים מבוססי ציר יכולה להיות טובה גם בשעות הערב וגם בשעות הצהריים.

יתרונות בריאותיים של ציר העצמות: אישה ישנה

7. מחזק את בריאות העור, השיער והציפורניים

נדמה שהתרומה של צריכת ציר להעלאת כמויות הקולגן בגוף לא תסולא בפז – ויש לה יתרונות רבים, שאחד מהם בא לביטוי במראה שלנו ובבריאות העור, השיער והציפורניים. הקולגן משחק תפקיד משמעותי בשמירה על מראה העור, מבטיח את הבהיקות והזוהר שלו ומחזק את השיער ומונע נשירה. חברות קוסמטיקה רבות המייצרות מוצרי טיפוח לעור ולשיער מוסיפות קולגן לקרמים ולסרומים שלהם – אך מה שרבים לא יודעים זה שבדרך כלל המולקולות של הקולגן גדולות מדי כדי להיספג דרך העור, ולכן גם לשם מטרת שמירה על בריאות העור כדאי לספק אותן לגוף דרך צריכת מרקים ומאכלים מבוססי ציר עצמות.

למדו איך להכין ציר עצמות בקר

אז עכשיו, אחרי שהבנתם כמה בריאות טמונה בציר עצמות, אתם בטח כבר משתוקקים להכין לעצמכם אחד שכזה שישמש אתכם כבסיס למרק או שאפילו תוכלו לשתות בפני עצמו כרכיב מחזק לתזונה שלכם? אז בואו ללמוד כיצד להכין ציר מרק עוף מהמתכון שתוכלו למצוא בלחיצה על הקישור הבא או על התמונה כאן מתחת.

יתרונות בריאותיים של ציר העצמות: מתכון לציר עצמות

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.