print header

מדענים פיתחו תרופת הרזיה שמפחיתה את משקל הגוף ב-20%

יש דברים רבים שמעסיקים אותנו בחיים, ביניהם כסף ואהבה, ואת חלקנו מעסיק הרבה גם נושא הבריאות והמראה החיצוני שלנו, כשהבעיה העיקרית הקשורה לשניהם שאיתה מתמודדים רבים היא משקל עודף. יש אנשים שעבורם מדובר במצב מסכן חיים, ולשם הירידה במשקל במקרים שלהם הרופאים אף מספקים להם מרשם לתרופות כאלה ואחרות שמסייעות להשיג את המטרה הזו. היעילות של התרופות האלה היא לא גבוהה ולא ניתן לצפות לתוצאות של רזון מיידי רק על ידי צריכתן – יש לשלב אותן עם אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית. יחד עם זאת, מדענים הצליחו לפתח תרופה שיעילה פי 4 יותר מכל מוצר דומה אחר שקיים כיום לטיפול בהשמנת יתר, ומסייעת למטופלים להשיל עד 20% ממשקל גופם! למעשה, התרופה הזו נמצאת כבר היום בשימוש, אולם לא למטרה זו, ויש סיכוי גדול שבעתיד הקרוב ניתן יהיה לקבל אליה מרשם גם לצורך הרזיה.

הכירו את סמגלוטיד – תרופת ההרזיה של העתיד

בחומר הפעיל סמגלוטיד משתמשים כבר כיום בתרופות שמיועדות לחולים בסוכרת, בתרופה בשם "אוזמפיק", בה הוא משמש כרכיב העיקרי. החומר הוא בעל מבנה זהה לפפטיד דמוי גלוקון 1 (GLP-1) – הורמון שמשתחרר מהדם למעיים אחרי כל ארוחה. ההורמון הזה למעשה מפחית את התיאבון ומגביר את תחושת השובע, מה שמסייע להגביל את כמות הקלוריות שצורך המטופל במהלך היום. 
 
המינון שניתן לחולי סוכרת כיום הוא 0.5 מ"ג של סמגלוטיד בשבוע, אולם במחקר שבוצע באוניברסיטת לונדון נמצא בשלב הראשון והשני כי גם מינון של עד 2.4 מ"ג בשבוע נחשב בטוח. עם זאת, בשלב השלישי של המחקר חלק מהמטופלים דיווחו על תופעות לוואי, שכוללות בחילות, הקאות ושלשולים/עצירות. אף על פי כן, הן חלפו כעבור מספר ימים ולא הצריכו הפסקה של קבלת הטיפול והמחקר.
תרופה חדשה להרזיה: אישה עם ג'ינס במידה שגדולה עליה

איך התבצע המחקר ומה התגלה בו?

המחקר על סמגלוטיד כבר עבר את השלב הראשון והשני בהצלחה, כשבשנת 2017 הוא אושר לשימוש בארה"ב לצורך טיפול בסוכרת, ובישראל קיבל את האישור בשנת 2018. השלב השלישי נערך בהשתתפות 1,961 מבוגרים מ-16 מדינות שונות ברחבי העולם, שהיו בעלי משקל עודף או שסבלו מהשמנת יתר, והמשקל הממוצע שלהם היה 105 ק"ג. 
 
המשתתפים קיבלו מנה של 2.4 מ"ג סמגלוטיד או תרופת דמה בכל שבוע על ידי הזרקות – בדומה לאופן שבו חולי סוכרת מזריקים לעצמם אינסולין – למשך 68 שבועות. מתוך כל המשתתפים, 94.3% המשיכו את הטיפול עד לסוף המחקר. בנוסף, הם ניהלו שיחות פנים-מול-פנים או בטלפון עם דיאטנים מוסמכים בכל 4 שבועות כדי לסייע להם להימנע מתזונה עתירת קלוריות ועל מנת להגביר את כמות הפעילות הגופנית שביצעו, וכן על מנת לקבל עצות ומוטיבציה לשם כך. המשתתפים קיבלו גם משקולות כדי שיוכלו לבצע פעילות גופנית.
 
אלו שצרכו את הסמגלוטיד הראו ירידה של 15.3 ק"ג בממוצע, והפחתה של 5.54 במדד מסת הגוף (BMI). לעומתם, אלו שקיבלו את תרופת הדמה הפחיתו רק 2.6 ק"ג ממשקל גופם ו-0.92 במדד מסת הגוף. בנוסף, אלו שצרכו את הסמגלוטיד הראו ירידה בסיכון לסבול מהתקף לב וסוכרת, היקף המותניים שלהם ירד, היו להם פחות שומנים וסוכר בדם, ולחץ הדם שלהם היה נמוך יותר. באופן כללי הם דיווחו על איכות חיים טובה יותר.
תרופה חדשה להרזיה: אישה שמחה מול משקל

מה ההבדל בין סמגלוטיד לבין תרופות הרזיה אחרות?

לא חסרות תרופות כאלה ואחרות שמדכאות תיאבון או חוסמות ספיגה של שומנים, כמו סאקסנדה (חומר פעיל: לירגלוטיד) וקסניקל (חומר פעיל: אוליסטאט), שניתנות על ידי הרופאים בישראל. אז איפה המהפכה? ובכן מחקרים שנערכו על התרופות האלה הראו ירידה ממוצעת של 5-7.8% בלבד במשקל של המשתתפים, בעוד ששימוש בסמגלוטיד הראה ירידה של עד 10-20% במשקל הגוף.
 
ישנה גם תרופה אחרת שניתנת לשימוש לטווח קצר – רזין (חומר פעיל: פנתרמין), אולם בה ההפרש בין המשקל שאיבדו הנחקרים שקיבלו אותה לבין הירידה שהייתה בקרב אלו שקיבלו את תרופת הדמה היה בסך הכל 0.5 ק"ג. ההפרש במקרה של סמגלוטיד היה 12.7 ק"ג.

מה אומרים החוקרים על הממצאים האלה?

רייצ'ל בטרהם, פרופסורית שמתמחה בהשמנת יתר, סוכרת ואנדוקרינולוגיה המנהיגה את המחקר בנושא השמנת יתר ביוניברסיטי קולג' לונדון, אומרת: "הממצאים של המחקר הזה הם פורצי דרך בשיפור איכות חייהם של אלו שסובלים מהשמנת יתר. 75% מהאנשים שקיבלו את הטיפול השילו יותר מ-10% ממשקל גופם, ואילו שליש הנותרים השילו יותר מ-20%. אין עוד תרופה שמגיעה קרוב לתוצאות האלה, אשר התאפשרו עד היום רק בזכות ניתוחים".
 
פרופסור בטרהם מוסיפה ואומרת: "היחס של הקהילה המדעית להשפעה המזיקה של השמנת יתר על הבריאות עלתה בתקופה האחרונה, לאור היותה אחד מגורמי הסיכון העיקריים למוות בעקבות מחלת הקורונה. פרט לכך היא נחשבת לגורם שמסכן בשלל מחלות קשותהכוללות מחלות לב, סוכרת, מחלות בכבד וסוגים שונים של סרטן. התרופה הזו יכולה להשפיע על חייהם של רבים לטובה בשנים הבאות".
 
חשוב מאוד לציין שהמחקר הזה נעשה במימונה של חברת נובו-נורדיסק, היצרנית של התרופה אוזמפיק, אשר מכילה כאמור את הסמגלוטיד. עם זאת, לאור התוצאות החיוביות בנושא ההרזיה מהשלב השני של המחקר, היא הפכה למועמדת פוטנציאלית לטיפול בהשמנת יתר. נראה לעת עתה שאכן ביכולתה לטפל בבעיה זו, וסביר להניח שממש בקרוב רופאים יוכלו להנפיק אותה למטופלים שזקוקים לה.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.