print header

שיטות שעוזרות לילדים קטנים לצמצם את פערים לימודיים בעקבות הקורונה

לא צריך להיות הורה או מורה בשביל להבין שמשבר הקורונה פגע במערכת החינוך ובלימודים מאז הוא החל במרץ 2020, ולא ברור מתי המצב יתחיל להשתפר. במקום לקום מוקדם כמעט מדי יום בשביל ללכת לבית הספר, תלמידים בישראל נשארו בבית ונאלצו להתרגל לשגרה חדשה ומעט מוזרה, שכוללת לימודים בזום. למרות ששיטת הלימוד הזו עדיפה על רביצה בבית בחוסר מעש, יש בה לא מעט חסרונות והיא הובילה לפגיעה קשה במצב הלימודים של ילדים רבים, בין השאר מכיוון שהם לא קיבלו את "מנת החומר הלימודי" שהיו זוכים לה אם היו הולכים לבית הספר. כיצד אפשר לעזור להם להתגבר על הפער? תחילה נסביר לכם תחילה במה שונה הפסקת הלימודים הארוכה שנכפתה עלינו בעקבות הקורונה משאר החופשות שיש במהלך השנה. לאחר מכן נציג שיטות נהדרות של מומחים, שיכולות לעזור לילדים מגיל גן ועד לכיתה ג' להשתפר ב-3 תחומים חשובים שהם אמורים לפתח בדיוק בשלב הזה של חייהם – קריאה, כתיבה ומתמטיקה. אם תאמצו אותן, סביר להניח שתוכלו להאט את ההידרדרות של ילדכם הקטנים בעקבות השיעורים בזום, וכמובן שאפשר להשתמש בהן גם בימים כתיקונם.

מה ההבדל בין הפסקת הלימודים הנובעת ממשבר הקורונה לבין שאר החופשות?

תלמידים לוקחים במהלך השנה כמה וכמה הפסקות מבית הספר, שבמהלכן הם עלולים לאבד את היכולות והמידע שהם רכשו בכיתה. בדרך כלל מדובר בחופשות שנובעות מאירועים כגון לידה של אח קטן, מחלה או חגים, וככאלו – הן קצרות יחסית ונחשבות לסבירות למדי. אפילו החופש הגדול, מוביל לאובדן מידע במידה נורמלית לחלוטין, זאת מכיוון שהוא מובנה בשגרה שלהם ובמסגרת השנתית של שנת הלימודים. להבדיל מזאת, מגפת הקורונה העצימה את הפער הלימודי עבור ילדים מסוימים, כך לפי פרנסין זלצר, פסיכולוגית ילדים שעובדת בבית ספר יסודי בלונג איילנד שבניו יורק. החדשות הטובות הן שמומחים מסבירים כי לילד בגילאי גן עד כיתה ג' יש מוטיבציה טבעית לפתח את עצמו, מכיוון שהוא עדיין נהנה לגלות ולבצע מטלות מאתגרות. אז כיצד תוכלו לעזור לילדכם ללמוד גם כשהוא לא הולך לבית הספר כל יום, וכשהוא עדיין מעביר חלק מהזמן בכיתה הווירטואלית שבזום? הנה שלל דרכים לפי 3 תחומים חשובים – קריאה, כתיבה ומתמטיקה.
 
שיטות לשיפור קריאה, כתיבה ומתמטיקה בקרב ילדים: ילד יושב מול שיעור בזום

קריאה

כישורי הקריאה של ילדכם, שכנראה נפגעו בעקבות משבר הקורונה, נמדדים ב-3 אופנים: רמתו כשבתי הספר נסגרו בעקבות הקורונה, מצבו הנוכחי ביחס לשאר בני כיתתו ודירוגו ביחס לנורמה בשנים שקדמו לתחילת המגפה. יתכן שהילד שלכם קרא ברמה גבוהה בטרם המשבר, וכיום הוא עושה זאת פחות טוב – גם אם הוא עדיין נמצא ברמה של בני כיתתו. הנה 4 דרכים שבהן תוכלו לעזור לו לקרוא טוב יותר:

1. הקיפו את ילדכם במילים

הראו לילדכם שהוא מוקף במילים, ובקשו ממנו לקרוא את כל מה שיש מסביבו, ולא רק ספרים – אלא גם מתכונים, כיתוב על אריזות, כתוביות בטלוויזיה ושלטים ברחוב. בנוסף לכך, הצמידו לחפצים שונים ברחבי הבית פתקים שעליהם רשומים שמותיהם, כמו למשל "ארון", "ברז" או "מחשב". דרך נוספת להרגיל אותו לראות מילים היא למקם בבית רשימות שונות – של בובות שיש לילדכם, פריטים שצריך לקנות, ומילים חדשות שהוא למד במהלך השבוע או כאלו שהן בשימוש תדיר. יתרה מכך, בקשו מילדכם לכתוב אותם, גם אם יש לו שגיאות כתיב – כרגע חשוב שהוא יתרגל את עצם הקריאה יותר מאשר כתיב נכון.

2. שכחו מהשיטות שעזרו לכם בילדותכם

כשאתם הייתם ילדים כנראה שלמדתם בעזרת שיטות שהיו נהוגות בעבר – אבל חלפו מאז כמה שנים, והדרכים הללו כבר לא יעילות כפי שהיו. אם חשבתם שתוכלו לעודד את ילדכם בכך שתאמרו לו "אתה מכיר את המילה הזו!" כשהוא נתקע בקריאתה, היום תגלו שהשיטה הזו לא תעזור לו, אלא להפך, היא רק תלחיץ אותו ותגרום לו לכעוס עליכם. במקום זאת, שאלו אותו איך הוא מקריא מילים לא מוכרות כשהוא ליד המורה שלו, וגבשו יחדיו אסטרטגיית קריאה שתעזור לו ברגעים שבהם הוא נתקע.
שיטות לשיפור קריאה, כתיבה ומתמטיקה בקרב ילדים: בת מקריאה לאימה מספר

3. הסריטו או הקליטו את הקריאה

אחת הדרכים הכי טובות לראות שיפור בקריאה היא לתעד אותה, ולמזלנו תוכלו לעשות זאת בקלות – בעזרת אפליקציות הצילום וההקלטה שיש בסמארטפון שלכם. בקשו מילדכם להקריא לכם דבר מה למשך כמה דקות בכל יום חול, ותעדו אותו עושה זאת. אתם יכולים לבקש ממנו אפילו לקרוא שוב ושוב את אותו הספר – שיטה נהדרת שתעזור לילדכם לבנות ביטחון עצמי ותגרום לו לרצות לקרוא יותר. לאחר מכן צפו או האזינו יחדיו להקלטה היומית, כאשר ביום שישי תשובו אל 5 ההקלטות מאותו שבוע. לאחר כל צפייה או האזנה, בקשו מילדכם להגיד מה דעתו על הקריאה ואל תשכחו להחמיא לו אם מגיעה לו מילה טובה – בעיקר בסוף השבוע שבו בדרך כלל רואים את השיפור הגדול ביותר. 

4. שפרו את שטף הקריאה עם שירים

ילד שלא קורא באופן שוטף מבזבז זמן רב על ההבנה כיצד להקריא מילים בעייתיות – מה שגורם לקריאה שלו להישמע מעט מונוטונית ו"רובוטית", בעוד שאחד שקורא היטב, משכיל לבטא את המילים באינטונציה וברגש הנכונים. על מנת לעזור לילדכם להצטרף לקבוצה השנייה, כדאי לכם להיעזר בשירים, כך לפי בארי קאצ'ר, מומחה לאוריינות ומורה בווסצ'סטר שבניו יורק. "ילדים יכולים לשמוע את הקצב והחריזה של השיר, ולחקות את הטון שלהם כשהוא קורא", כך הוא מסביר. יתרה מכך, יתכן שילדכם דווקא יעדיף לקרוא שירים, שנחשבים לקצרים ומהנים, ולכן גם עשויים להיות מעוררי השראה ומוטיבציה.
שיטות לשיפור קריאה, כתיבה ומתמטיקה בקרב ילדים: ילדה מחזיקה מיקרופון

כתיבה

בעידן הטכנולוגי שבו אנו חיים ושמרגיל ילדים לצפות במסך ולהקליד, יש להם פחות הזדמנויות לכתוב עם דפים ועטים או עפרונות. בשל כך, כדאי לכם לתת לילדכם דף וכלי כתיבה או ציור בכל הזדמנות הנקרית בדרככם, ולבקש ממנו לכתוב כל מה שהוא יכול – רשימת מטלות או קניות, ואפילו כרטיסי ברכה. הנה עוד כמה רעיונות מגניבים שיעזרו לו לשפר את הכתיבה:

1. עודדו איות יצירתי

אין ספק שחשוב מאוד להקפיד על כך שילדכם יכתוב נכון וללא שגיאות, אבל אם אתם רואים שהוא ברצף של כתיבה – אל תעצרו אותו ותתעקשו עימו על איות נכון. "אתם לא רוצים לרסק יצירתיות של ילד. כשהוא כותב ומספר סיפור, הכי חשוב שהוא יעלה את התוכן על הנייר", אומר קאצ'ר. ברגע שתהיה לילד מודעות פונמית, כלומר, כשהוא ידע להבדיל בין מילים שנהגות דומה, וכשהוא יכיר מראה של מילים מסוימות – כך יכולות האיות שלו ישתפרו.

2. שחקו משחקי כתיבה

שלבו את הכתיבה בשעת המשחק והפעילות של הילד שלכם, למשל, בחרו אות, ובקשו ממנו לחפש ברחבי הבית פריטים שמתחילים עימה, ואז לרשום את שמם על דף. לחלופין, בקשו מילדכם לכתוב כל יום דבר מה בנושא אחר, למשל, סיפור שבו מככבות הבובות האהובות עליו, או רשימת קניות פיקטיבית של כל הדברים שהוא חולם לרכוש.

3. בקשו שיכתוב מכתבים

בימי הקורונה שגורמים לנו להתרחק מהאהובים שלנו, אין כמו מכתב מקסים שיזכיר להם שמישהו עדיין חושב עליהם. בקשו מילדכם לכתוב מכתבים לכם, לקרובי משפחה או לחברים מהכיתה, שבהם הוא יכתוב מה שהוא רוצה, למשל כמה הוא מתגעגע אליהם. אם הוא לא יודע מה לכתוב להם, הציעו לו לשתף במה שהוא עשה בסוף השבוע, אודות תכנית מיוחדת שהוא ראה בטלוויזיה או בחוויות שצבר בביקור האחרון בגינת השעשועים. כשהמכתבים יהיו מוכנים, בקשו ממנו להביא אותם לנמענים שלהם כשהוא יראה אותם, או לחלופין שלחו אותם בדואר.
שיטות לשיפור קריאה, כתיבה ומתמטיקה בקרב ילדים: ילדה כותבת במחברת עם עיפרון אדום

מתמטיקה

אחד מהתחומים שהכי מלחיצים ילדים בבית הספר הוא מתמטיקה, או כמו שהוא נקרא בשכבות הנמוכות – חשבון והנדסה. מעבר לכך שמדובר במקצועות שנחשבים למאתגרים ביחס לאחרים, חשוב כל הזמן לתרגל אותם ולא לפתוח פער כפי שקרה לרבים בזמן הקורונה, זאת מכיוון שהחומר הנלמד בהם מסתמך לעיתים על ידע קודם. בעזרת שתי השיטות הפשוטות והיעילות הבאות תוכלו לעזור לילדכם לשמור על רמה מתמטית גבוהה.

1. צרו בעיות מתמטיות במציאות

עזרו לילדכם לראות שמתמטיקה היא לא רק מקצוע בבית הספר, אלא דבר שימושי שנמצא תמיד בסביבתו. לשם כך, המחישו בפניו בעיות מילוליות מסוימות, למשל, בקשו ממנו לספור את כל הכריות שיש על הספה, או את הבובות שיש על מיטתו. לאחר מכן הציגו בפניו תרגילים מתמטיים, למשל, שאלו אותו כמה פירות יהיו בקערה אם תוסיפו 4 אגסים ל-3 התפוחים שכבר יש בה. ודאו שהוא נוגע בכל פריט בעת הספירה, מכיוון ששיטה שכזו תעזור לו לעשות את פעולת החיבור טוב יותר.

2. שחקו במשחקים שמצריכים יכולות מתמטיות

משחקי קופסה כמו מונופול או קלפים כמו "מלחמה" או טאקי, יכולים להוות דרך מהנה ונהדרת להכניס מספרים ומתמטיקה לחייו של ילדכם. לפי קאצ'ר, "משחקים מעודדים אסטרטגיית חשיבה מתמטית, מענה מהיר יותר על שאלות והבנת תהליכים". יתרה מכך, פעילות שכזו מהווה הזדמנות נהדרת לזרוק לאוויר שפה מתמטית, כמו "קבלת עכשיו 4 קלפים ואני קיבלתי 2, כמה שנינו קבלנו בסך הכל? יש לנו 6 קלפים, זה המון!", או לחלופין "הבנק חייב לך 100 שקלים, בוא נספור שטרות של 10 עד שנגיע לסכום הזה". ברגע שילדכם יתרגל לשמוע על מספרים ולבצע חישובים, הוא פחות יפחד ממתמטיקה ויבין שמדובר במקצוע שימושי במיוחד.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.