print header

הבדלים בדרכים שבהן גברים ונשים חווים 8 סוגי מחלות שונות

מכירים את הקלישאה לפיה נשים מסוגלות לבשל, לנקות, לעבוד ולטפל בילדים גם כשיש להן 37.2 מעלות חום, בעוד שגברים במצב שכזה מתחפרים במיטה ומתחילים להיפרד מהסביבה? ובכן, המדע מעלה שיש להבדלים שכאלו, באופן התגובה לבעיה גופנית, סיבה מעולה – גופם של גברים ונשים פשוט מתפקד אחרת ומגיב באופן שונה למחלות מסוימות. בכתבה הבאה נמחיש זאת בעזרת 8 מחלות ומצבים בריאותיים נפוצים, שיוכיחו לכם למה אתם ובני זוגכם עשויים להגיב באופן שונה לאותו מצב רפואי בדיוק...
הבדלים במחלות בין נשים לגברים: בחור שוכב מכוסה על ספה

1. שבץ מוחי

שבץ מוחי הוא אירוע שעלול להביא לפגיעה עצבית קבועה, לסיבוכים ובמקרים קיצוניים גם למוות, וכדי ללמוד עליו מעט יותר אתם מוזמנים לצפות בסרטון הבא. לפי מחקר משנת 2013, נשים הן בעלות סבירות גבוהה יותר לסבול ממנו, זאת מכיוון שלאחר תקופת גיל המעבר הן מאבדות הורמונים חיוניים, שבין השאר מגנים על גופן גם מפניו. בנוסף לתסמינים שחווים גברים בעת שבץ מוחי, נשים סובלות מקושי נשימה, הזיות, עילפון והקאה, והאירועים שהן חוות נחשבים לעוצמתיים יותר ואף עלולים להוביל למוות. כמו כן, שני המינים בדרך כלל מעדיפים להימנע מטיפול בשבץ, כאשר בניגוד לגברים שמודעים לבעיה זו שממנה הם סובלים, נשים מתכחשות אליה מחשש להדאיג את המשפחה. כשהן כבר מודות בכך שיש להן תסמינים שמאפיינים שבץ, הן נוהגות לשייך אותם למחלות אחרות וקלות יותר. למרות ההבדל בין שני המינים, הטיפול התרופתי שניתן הוא זהה – בהתאם לסוג השבץ שממנו סובלים.

2. התקף לב

התקף לב היא מחלה שבה הפרעה כלשהי באספקת הדם ללב גורמת למוות של תאי שריר באזור, ורבים מאיתנו יודעים שכל מי שחווה אותה, מרגיש באופן טבעי לחץ מסוים בחזה. תחושה שכזו נכונה לחלוטין לגבי גברים, אך לא לגבי נשים, שבדרך כלל מרגישות במצב שכזה כאב באזור הבטן העליונה, קוצר נשימה, סחרחורת, עילפון ועייפות כבדה. במסגרת מחקרים שונים שנערכו במהלך השנים, העידו גברים ונשים על תסמינים שונים שחשו במהלך התקף לב, למרות שאין הבדל ממשי בין התהליכים הביולוגיים שקורים בגופם; גברים, למשל, התלוננו על אי-נוחות בחלק הימני של החזה וכאבים עמומים באזורים שונים בגוף, בעוד שנשים סיפרו על כאבים עזים בגרון. כפי שציינו בסעיף הקודם, גם במקרה הזה גברים נוטים להודות בבעיה כשהם סובלים ממנה, בניגוד לנשים, שמעדיפות להמשיך לדאוג למשפחתן במקום לעצמן - על אף שגם כאן הטיפול זהה לשני המינים, וצריך להיעשות באופן תכוף. לכן מומלץ לכל אישה הסובלת מתסמיני התקף לב לא להתמהמה ולדווח עליהם בהקדם.
הבדלים במחלות בין נשים לגברים: אדם מחזיק את החזה

3. טרשת נפוצה

מחלה כרונית זו של מערכת העצבים פוגעת בתפקודם התקין של תאי עצב במערכת העצבים, מצב אשר מקשה על תפקוד המוח בפרט, והגוף בכלל. כמות הנשים הסובלות ממנה היא משולשת מזו של הגברים, והסיכוי שהן ילקו בה טרם גיל 20 הוא גבוה יותר. עם זאת, עוצמת המחלה חזקה יותר דווקא בקרב גברים, ולכן אל להם להמעיט בערכה. הסיבה לפערים המגדריים עדיין נבדקת, כאשר חוקרים שונים חושבים שהיא קשורה להבדלים הורמונליים; סיבה אפשרית אחת שנמצאה במחקר פורץ דרך מ-2014, היא שגופן של נשים שסובלות מטרשת נפוצה, מייצר כמויות גבוהות יותר של גן מסוים שמשמש כקולטן של חלבונים לעורקי הדם, אך גם השערה זו עדיין נבדקת. הבדל נוסף בין המינים נמצא בטיפולים השונים במחלה, כאשר ידוע שהיריון מעניק לנשים הגנה ביולוגית טבעית מפניה למשך כ-5 שנים, ואילו אצל גברים נמצא שהעלאת רמות טסטוסטרון עשויה לשפר את תפקודם המוחי ולהרחיק את הטרשת.

4. אקנה

רובנו מקשרים את תופעת האקנה לגיל ההתגברות, אך גם אנשים שכבר עברו את התקופה עלולים לסבול מדלקת עור זו. אצל נשים, בעיות אקנה נובעות מחוסר איזון הורמונלי שעלול להתעורר בעת וסת או נטילת גלולות מסוימות למניעת היריון, או עקב שימוש תכוף באיפור ובבשמים שעלול לעורר את בלוטות החלב שבעור; גברים סובלים מפצעונים בעקבות גילוח, והפרעות שונות נוספות שעלולות לגרות את עורם ולגרום להופעת הפצעונים. המקור לאקנה אצל שני המינים הוא כמות החלב שמייצר הגוף, ומכיוון שלנשים יש יותר סיבות להפריש אותו – הן סובלות מאקנה יותר. נתונים אלו אוששו במסגרת מחקר אמריקאי משנת 2007 שנערך בקרב למעלה מ-1,000 גברים ונשים. עם זאת, חשוב לנו להרגיע אתכם ולומר שבאותו מחקר נמצא כי כמות האנשים שסובלים מבעיה זו הולכת וקטנה עם השנים. הטיפולים באקנה ידועים ונחשבים לפשוטים במיוחד, אך בכל זאת נזכיר שאצל נשים ישנן גלולות למניעת היריון שדווקא יכולות לפתור את הבעיה, ואם אתן סובלות מתופעת העור הזו כדאי להתייעץ עם רופא נשים בדבר טיפול זה.
הבדלים במחלות בין נשים לגברים: פצעונים על פנים של בחורה

5. דלקת בדרכי השתן

מחלה שכיחה זו נגרמת בגלל הימצאות של חיידקים בדרכי השתן, ואלו שלוקים בה חווים תסמינים כמו צריבה בעת מתן שתן, ובמקרים חמורים יותר אף סובלים מחום וכאבים במותן. היא נחשבת לנפוצה יותר בקרב נשים, מכיוון שהשופכה שלהן יותר קצרה, ולכן לחיידקים שנמצאים בה יש פחות מרחב – והם נאלצים לדגור זמן רב באותו מקום. עם זאת, דלקת זו קשה ומסובכת יותר בקרב גברים, בעיקר אצל אלו המבוגרים, משום שאצלם היא עלולה להביא לחסימת זרם השתן. למרות ההבדלים בין שני המינים, גברים ונשים מקבלים טיפול תרופתי דומה לבעיה זו.

6. נשירת שיער

מספיק להעיף מבט חטוף מסביבנו בשביל לדעת שגברים סובלים יותר מנשירת שיער, והמדע מאשש זאת שוב ושוב, אך חשוב לציין שגם נשים מאבדות שיער – פשוט בעוצמה יותר נמוכה, ובדרכים שונות. אצל גברים, קו השיער הקדמי לרוב נסוג לאחור, או שנוצרת להם מעין "כיפת קרחת" במרכז הקרקפת, בעוד שאצל נשים כמות השיערות פשוט מידלדלת וחושפת קרקפות כשהשיער אסוף. הסיבה לתופעה, שגם מסבירה מדוע גברים סובלים מבעיה זו יותר, היא שילוב בין התכווצות זקיקי השיער עם השנים, והימצאות מרכיב שקשור לטסטוסטרון וגורם לשיער להיות קצר ודק יותר. אצל נשים ישנם גורמים נוספים, שהופכים את המצב לחולף וקשורים לשינויים הורמונליים שונים, כמו היריון ווסת. באשר לטיפול שעשוי לסייע לגברים, רבים מכם מכירים את הדרכים הידועות, שכוללות תרופות שונות, לצד שינוי אורח חיים כמו הפסקת עישון. לתרופות טבעיות לנשירת שיער שיכולות לסייע הן לגברים והן לנשים, היכנסו לכתבה הבאה.
הבדלים במחלות בין נשים לגברים: גבר קירח מחייך למצלמה

7. דלדול העצם

אוסטאופורוזיס, שמו הלועזי של דלדול העצם, היא מחלה שבה מבנה רקמת העצם נפגע ועובר דלדול, מצב אשר מחליש את העצמות והופך אותן לפחות דחוסות. האוכלוסייה שנחשבת לבעלת הסיכוי הגבוה ביותר ללקות בה היא נשים מעל גיל 50, בעיקר אם הן רזות, ומחקר משנת 2017 מסביר כי הסיבות לכך הן הימצאות עצמות קלות ודקיקות יותר ביחס לאלו של גברים, וירידה ברמות הורמון האסטרוגן שמגן עליהן מפני מחלות שכאלו, אשר מתרחשת לאחר גיל המעבר. חשוב לציין שגברים לוקים במחלה בדרך כלל בסביבות גיל 70, אך לרוב אינם מאובחנים כראוי ולכן מטופלים בשיטות פחות יעילות. שני המינים מקבלים טיפול תרופתי כדי להחלים מהמחלה – אך כזה שהוא שונה ומתבסס על הורמונים שמתאימים למגדר שלהם. בכל מקרה, לשני המינים מומלץ לבצע את התרגילים הבאים למניעת דלדול העצם.

8. דיכאון ולחץ

אף אחד מאיתנו לא רוצה לסבול מדיכאון, הפרעה נפשית הנפרשת על פני תקופה ממושכת ומתאפיינת בין השאר במצבי רוח ירודים, חרדות וחוסר הנאה. לפי מחקרים שונים, נשים הן בעלות סבירות גבוהה יותר ללקות בו, זאת מפני שהן נאלצות להתמודד עם תופעות רבות שגברים פשוט לא חווים בחייהם, כמו היריון, וסת ואפליה מגדרית. בתקופות שכאלו, נשים חשות שינויי מצבי רוח חדים, עצבות רבה ואף תשישות כמו זו שמגיעה לאחר לידה. עם זאת, חוקרים מסוימים גורסים כי נשים לא בהכרח סובלות יותר מדיכאון, אלא פשוט מרגישות יותר בנוח לדבר על כך. גברים, לעומתן, מעדיפים להתמודד עם הפרעה זו בשקט ובדרכים כמו צריכה מוגזמת של אלכוהול, התקפי עצבים, נטילת סיכונים ומציאת פעילויות שיסיחו את דעתם, כמו אימוני כושר ממושכים. למרות הבדלים אלו, גברים ונשים מקבלים טיפול זהה, שהוא לרוב תרופתי, ובכל מקרה, אם אתם סובלים מדיכאון, אתם מוזמנים להיעזר בכל אחד מהתכנים שפרסמנו בנושא.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.