print header

איך להישאר רגועים על פי האסכולה הסטואית

במהלך חיינו צצות שלל בעיות שמסבכות אותם, ובעקבות הקצב המהיר שבו אנו חיים, הן נוטות לצוץ מהר יותר מאשר הזמן שלוקח לנו להתגבר עליהן. אט אט אנחנו הופכים להיות מוצפים בבעיות שמשתלטות על הלך הרוח שלנו, אך ישנן דרכים להישאר רגועים גם במצבים הכי מלחיצים שיש. הסוד נמצא באסכולה הסטואית, עליה תלמדו בכתבה הבאה יחד עם 7 טיפים שיעזרו לכם להישאר רגועים ושלווים לאורך זמן.
 
טיפים לרוגע על פי האסכולה הסטואית: עץ ומאחוריו שקיעה בצבעים מרהיבים
 

מה זה האסכולה הסטואית?

האסכולה הסטואית היא אסכולה פילוסופית יוונית-רומית שקמה בסביבות 300 לפנה"ס. לאסכולה הזו הייתה השפעה אדירה על התרבות היוונית ואף על היהדות, כשאחד מהנודעים שעסקו בה היה סוקרטס, שבחייו והן במותו היה מופת של תבונה ושליטה עצמית בהן דוגלת הגישה הזו.
לאסכולה הסטואית ישנן 2 שאלות שמנחות את עקרונותיה: איך ניתן לחיות חיים מספקים ומאושרים ואיך אנו הופכים להיות אנשים טובים יותר.
 
השאלות האלה משתלבות יחדיו וגורמות לנו לתהות בנוגע לדרך שבה אנו מנסים ליצור אושר בחיינו – אחרי הכל, אושר הוא לא רק רגש שמגיע סתם כך, אלא מצב שאנו שרויים בו לרוב עקב תחושת סיפוק ואף גאווה מהדברים שבחרנו לעשות ומכך שאנחנו האנשים שאנו רוצים להיות. אז איך מאמצים את הגישה הזו כדי ליהנות מרוגע ושלווה? הנה כמה דרכים שיעזרו לכם.

7 דרכים להישאר רגועים ושלווים על פי האסכולה הסטואית

1. היו נוכחים בהווה

זה אמנם נשמע קל, אך בעידן שלנו כיום קשה מאוד להיות נוכחים בהווה. אם נדבר בכנות, לעיתים זה אף בלתי אפשרי עם כל הפרסומות, הרשתות החברתיות והאפליקציות שמסיתות את תשומת לבנו מ"העולם האמיתי". על כן עלינו ללמוד כיצד להפוך את חוויית ההווה למנהג שאסור לוותר עליו. לחלק מהאנשים זה קל יותר מאשר לאחרים, אך גם אתם יכולים לזכות בשלווה נפשית אם תנסו לעשות את שני הדברים הבאים:
  • קבעו לעצמכם שעה במשך היום שבה תהיו עם עצמכם, ואל תחששו להיות בו לבד עם המחשבות שלכם – הן יעזרו לכם לעשות קצת סדר בחייכם, אפילו אם זה לא מרגיש ככה בהתחלה.
  • למדו כיצד להתרכז במטלה שבה אתם עוסקים ואל תנסו לעשות כמה דברים במקביל. אתם תראו איך הלך הרוח שלכם משתנה כשתלמדו להקדיש את כל כולכם לדבר אחד בלבד בכל רגע נתון.
טיפים לרוגע על פי האסכולה הסטואית: אישה עושה מדיטציה על מזח
 

2. אמרו תודה

אנחנו נוטים לקחת כמובן מאליו דברים רבים שעלינו להודות עליהם, אפילו אם הם הפכו אותנו למאושרים ושמחים בזמן מסוים בחיינו, וזאת פשוט משום ששכחנו את החשיבות שלהם עבורנו. זה גורם לנו גם לשכוח מפתרונות או מצבים אפשריים שיכולים לפטור אותנו מתחושה שלילית שנקלענו אליה - כך למשל, לחלקנו קל מאוד לשכוח שיש לנו חברים ובני משפחה שיסכימו לעזור לנו בשמחה עם כל בעיה וככל הנראה כבר עשו זאת בעבר.
 
הצעד שעליכם לקחת כבר עכשיו הוא להתחיל לרשום "יומן תודה". זה אמנם נשמע נדוש, אך אם תכתבו ביומן שכזה דבר אחד טוב בכל יום, הוא יישאר שם ולא יעלם ותמיד תוכלו לחזור לדברים שכתבתם ולגלות עד כמה אתם ברי מזל בחיים. לא מדובר רק בדברים ברורים כמו שצוינו קודם לכן – משפחה וחברים – אלא אפילו שיעורים לחיים שלמדתם או גישות שעזרו לכם ונתנו לכם השראה. אמרו תודה על כל אלו ועם הזמן אתם תלמדו כיצד להסתכל על דברים בפרופורציות הנכונות, מה שיהפוך את החיים לקלים יותר, אפילו כשיפקדו אתכם מצבים מלחיצים.

3. למדו כיצד להיפרד מדברים

עוד מגיל הילדות אנו לומדים להיקשר באופן חזק מאוד לאנשים, חפצים ומקומות. כל אלה הופכים לחשובים כל כך עבורנו עד שאיננו יכולים לדמיין את עצמנו בלעדיהם, וזה יכול לגרום לבעיות בהתפתחות האישית שלנו, במיוחד אם קשה לנו להבין שלא תמיד נוכל לקבל את מה שנרצה בחיים האלה.
 
בסיפור טבעת שלמה הידוע יש מסר חשוב בנושא זה – עליכם לזכור שלא משנה אם קרה לכם דבר טוב או רע בחיים, הוא זמני ויחלוף בסופו של דבר. גישה שכזו לא רק תעזור לכם להתגבר על מצבים קשים שתוקפים אתכם בידיעה שיעברו לבסוף, אלא גם לשחרר דברים טובים שהתרגלתם אליהם בחייכם. בנוסף, היא גם תעודד אתכם לקבל שינויים המתרחשים עליכם בברכה, לא לחשוש מהם, ולהבין שהחיים בנויים בצורת פרקים שעלינו לעבור דרך כולם כדי להשלים את הסיפור שלנו.
טיפים לרוגע על פי האסכולה הסטואית: ציור קיר של ילדה משחררת בלון בצורת לב

4. אל תזלזלו בזמן שלכם

חלק מהאסכולה הסטואית גורסת שיש לקבל את המוות בשלווה ולא לפחד ממנו, שכן ניסיון למנוע את המוות הוא באופן גורף בלתי אפשרי בסופו של דבר, וזה לא משנה עד כמה תחששו ממנו. על כן האסכולה הסטואית גם מדרבנת אותנו להעריך את הזמן שלנו ולנצל אותו כמו שצריך כדי לשפר את חיינו עד כמה שניתן, כל עוד זה אפשרי.
 
אין זה אומר שעליכם כעת למהר לכל מקום מבלי ליהנות מהנוף שסביבכם, אלא פשוט שעליכם להישאר עקביים בקצב החיים שקבעתם לעצמכם ולהמשיך לנוע בו. אל תתנו לכישלונות או תחושות שליליות לשלול מכם את המוטיבציה, נצלו בתבונה כל הזדמנות שמציעה לכם לשפר את חייכם כשאפשר וזכרו שהעולם לא יחכה לכם, אז אל תדחו למחר את מה שאתם צריכים ורוצים לעשות כבר היום.

5. הפסיקו את הדחיינות

בהמשך ישיר לסעיף הוקדם, כמובן שכולנו היינו שמחים פשוט לשבת במשך שעות מול הטלוויזיה במקום לעבוד על פרויקט מסוים, אך מה זה יועיל לנו? אכן תזכו בכמה שעות של רוגע ומנוחה, אבל בטווח הארוך הזמן שבזבזתם על בטלה יוביל אתכם רק ללחצים גדולים יותר. מנגד ביכולתכם לנצל את הזמן הזה כדי לעשות משהו שיוכל לשפר את חייכם בהמשך, אפילו אם רק במעט.
 
קשה מאוד למנוע את יצר הדחיינות, וזה מצריך הרבה מאוד כוח רצון, אך אם תצליחו להתגבר עליו אתם תבחינו בשינוי החיובי שנוצר בחייכם. הצלחה מגיעה בקלות רבה יותר כשיש לכם ביטחון בעצמכם, וזה מדהים עד כמה שדחיינות יכולה לגרום לנו לחשוב שאנחנו לא מסוגלים לבצע דבר – אל תיכנעו לה וקחו שליטה על חייכם.
טיפים לרוגע על פי האסכולה הסטואית: איש יושב מול מחשב

6. צרו לעצמכם סדר עדיפויות

מה נמצא ברגע זה בעדיפות הגבוהה ביותר בחייכם? חשבו על כך לרגע ותבינו שהשאלה הזו היא לא כל כך פשוטה אם לא הקדשתם לה מחשבה עד עתה. האסכולה הסטואית שמה דגש על עשייה, שרובנו בעצם מעדיפים לדבר עליה יותר מאשר לחוות אותה. קחו למשל מקרה של טיול לחו"ל ושאלו את עצמכם ממה אתם נהנים יותר – מהטיול עצמו או מהעלאת תמונות לרשתות חברתיות וצפייה בלייקים הנאגרים?
 
זו הסיבה לכך שרשתות חברתיות גורמות לחרדה בקרב רבים מאיתנו, כי אנשים החברים בהם נוטים לרוב לספר על כל מה שהם עושים ואגב כך שוכחים ליהנות מזה. אנחנו לא מייעצים לכם להפסיק להעלות תמונות לרשתות חברתיות, אך עליכם לשבת עם עצמכם ולערוך רשימה כנה של מה שבאמת חשוב עבורכם ומה הדברים שעליכם להשקיע בהם אנרגיה כדי באמת להיות מאושרים.

7. היו כנים עם עצמכם

הצעד הראשון ליצירת שינוי מהותי וחיובי בחיים הוא להיות כנים עם עצמנו. אנשים לרוב לא מצליחים לזהות את הטעויות שבגישה שלהם לחיים ועל כן לא יכולים ליצור בהם שינוי חיובי, אך כנות עוזרת לנו לפתוח את הלב שלנו לבעיות שקיימות בנו, לקבל אותן וללמוד מה לעשות בנוגע אליהן.
 
אין זה אומר שעליכם לשפוט את עצמכם בחומרה, וגם לא אחרים, אלא ההיפך. גישה שכזו אמורה לגרום לכם לקבל את מי שאתם, ואם תצליחו לעשות זאת זה סימן לבגרות ולהתפתחות אישית. אם הציפיות שלכם מעצמכם או מהאנשים שסביבכם אינן מציאותיות, שנו ועדנו אותן, עד שתגיעו למצב שבו תוכלו ליצור שינוי בחייכם שהינו אפשרי עם עבודה מתמדת.
טיפים לרוגע על פי האסכולה הסטואית: איש עם גבו למצלמה בוהה באופק שמעבר לים

לסיכום

האסכולה הסטואית עוזרת לנו להציב לעצמנו סטנדרטים שעל פיהם יש לחיות ואשר יעזרו לנו להיות רגועים ושלווים יותר - אפילו לנוכח מצבים מלחיצים - ולא פחות חשוב מכך, גם מאושרים יותר. צורת החשיבה הזו מכינה אותנו לכך שהחיים הם לא מושלמים, ובמקום להתנגד לכך היא גורמת לנו לקבל זאת בברכה ולהתמודד עם כל רגע בהם בדרך הנכונה. אם גיליתם שהמסר הזה עוזר לכם למצוא קצת היגיון בחיים העמוסים והלחוצים שלכם כיום, שתפו אותו עם חבריכם ותנו גם להם לדעת איך ניתן להירגע בעת הלחוצה הזו בעזרת כמה שינויים קטנים בגישה.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.