print header

כל מה שצריך לדעת על לחץ והדרכים להתמודד איתו

לחץ הוא ללא ספק המגיפה הנוראית ביותר של המאה ה-21. אמנם הוא כשלעצמו לא נחשב מחלה, אך הוא מחליש את המערכת החיסונית שלנו ומדביק ברמה שיכולה להתחרות אפילו בזו של השפעת; כשאדם שאיתו אתם חיים לחוץ, גם אתם הופכים להיות לחוצים, ואם קיים לחץ במקום העבודה שלכם הוא ישפיע גם על חיי המשפחה. יש אנשים שרואים את הלחץ כמצב נורמלי שמעודד אותנו להתפתח ולהיות טובים יותר בתחומים שונים, אולם ההיבטים השליליים שלו לפעמים מאפילים על החיוביים, וכל עוד לא יודעים כיצד להתמודד איתו, הלחץ יכול להיות אך ורק בעוכרנו. בכתבה הבאה תגלו איך הלחץ משפיע עליכם באמת ומה ביכולתכם לעשות כדי להתמודד איתו בצורה המיטבית ולמגר אותו אחת ולתמיד מחייכם.
 
צללית של איש בחליפה שרץ עם מזוודה בידו
 

איך הלחץ משפיע עלינו לרעה?

מחקרים רבים הראו שתחושת לחץ שמלווה אותנו לאורך זמן עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הפיזית ומנטלית שלנו. מחקר אחד שכזה נערך באוניברסיטת יילובו נמצא שלחץ יכול לגרום לניתוק קשרים שנוצרו במוחנו, מה שמוביל לתוצאה שרבים יקראו לה בלשון פשוטה "התכווצות המוח". יתרה מזאת, מחקרים אחרים הראו שגוף שנמצא תחת לחץ באופן תמידי הוא בעל סיכוי רב לפתח מחלות ומצבים מסכני חיים, כמו למשל התקף לב ויתר לחץ דם. הממצאים האלו מראים באופן חד משמעי שלחץ יכול להרוג אותנו לאט ובייסורים, מבלי שאפילו נבחין בכך. 
 
לפניכם כמה תסמינים נוספים של לחץ, ואם אתם מרגישים סתם כך לפתע תשושים, מומלץ שתשימו לב אם אתם עונים גם על הסימנים הבאים כדי שתוכלו "לאבחן" את עצמכם ולפעול כדי לשנות את המצב: 
  • כאבי ראש, צוואר וגב תכופים
  • סחרחורות
  • פריחה מגרדת שמופיעה ללא גורם חיצוני
  • הצטננות לעתים קרובות
  • בעיות בעיכול או שינוי בתחושת התיאבון
  • שינויי מצב רוח קיצוניים שכוללים כעס, תסכול ועויינות
  • קושי בריכוז, איבוד זיכרון וחוסר החלטיות
  • נדודי שינה וסיוטים
  • עייפות וחולשה
איש מבוגר אוחז את ראשו בידיו
 

האם הלחץ יכול להשפיע עלינו לטובה?

למרות השפעתו המזיקה לגוף של הלחץ, במידה מסוימת הוא יכול גם להועיל לנו. למשל, רובנו מרגישים לחוצים לפני בחינה, ראיון עבודה או כשאנו צריכים לדבר מול קהל גדול. לחץ מסוג זה נותן לנו אנרגיה ואדרנלין שמסייעים לנו לתפקד טוב יותר. עם זאת, הבעיות מתחילות כשהלחץ נמשך זמן רב יותר מכמה שעות בודדות וכשאיננו מצליחים להתמודד איתו כמו שצריך. מחקר שנערך באוניברסיטת ברקלי הראה שלחץ משנה את מבנה המוח, ולאורך זמן מגביר תחושות חרדה ודיכאון שמהן אנו סובלים.
 
לפיכך, עלינו להבין את המקור ללחץ שממנו אנו סובלים ולנתח אותו – אם זה לחץ שמתרחש בגלל אירוע שמתקרב ויעבור לאחר מכן, אין צורך לייחס לו חשיבות רבה מדי, אך אם מדובר בלחץ מתמשך שאינו עובר ואין לו גורם ברור ורגעי, יתכן שקיימת בעיה עם ההתמודדות איתו אשר עלולה להזיק לנו בטווח הארוך.

אז מה הסיבה ללחץ המתמשך?

לכל אחד מאיתנו יש סיבות אחרות לחוות לחץ, אך יש 10 שאלות שיכולות לעזור לכם להבין מה המקור שלו אם עוד לא מצאתם אותו. שאלו את עצמכם את השאלות האלו בפעם הבאה שאתם מרגישים שאתם נמצאים תחת לחץ לא מוסבר:
 

1. האם קיימים בחיי אתגרים או קשיים חדשים שעלי להתמודד איתם?

2. האם מדובר באתגר שיקדם אותי, או שמא מדובר בדבר מה שמעיק עלי?

3. האם חסרה לי היכולת להתמודד עם הבעיה, ואם לא, האם פשוט חסר לי ביטחון עצמי?

4. האם אני מצפה ליותר מדי מעצמי? האם הציפיות שלי מציאותיות?

5. האם יש אדם בחיי שסובל מלחץ רב ואולי משפיע עלי?

6. איך נראה הפתרון האידיאלי לבעיה שלי, והאם אני יכול להוציא אותו לפועל? אם לא, האם יש מישהו שיכול לעזור לי?

7. האם יש דבר אחד ברשימת המטלות שלי שמלחיץ אותי מדי יום? אם כן, איך אני יכול להתמודד איתו ביעילות?

8. האם יש דבר מה שלילי בחיי שאין לי שליטה עליו?

9. האם אני מרגיש מאושר יותר אחרי בילוי עם חבר מסוים או עיסוק בתחביב אהוב? אם כן, מתי ראיתי את אותו החבר או עסקתי בתחביב הזה בפעם האחרונה?

10. האם אני תמיד מרגיש לחוץ אחרי שאני מדבר עם מישהו מסוים או אחרי עשיית דבר מה? אם כן, האם זו הסיבה לתחושה שאני חווה ברגע זה?

השאלות האלה אמורות לעזור לכם לזהות את מקור הלחץ שלכם ולהדריך אתכם למציאת דרך ההתמודדות איתו. בכל רגע שבו אתם מרגישים לחץ ולא יודעים מהיכן הוא מגיע, מומלץ גם לחשוב על המקורות שמשפיעים על כולנו ולבדוק האם הוא מגיע מהם: עבודה, לימודים, יחסים במשפחה וכסף.
תקריב של עיניים של אישה, שמכסה חצי מפניה עם ידיה

איך אפשר להיפטר מהלחץ במהירות?

ראשית, כשאתם מרגישים לחוצים מומלץ להימנע משתיית קפה ואלכוהול וכן מעישון סיגריות. אמנם המוצרים האלה כביכול עוזרים להתמודד עם לחץ, אך למעשה הם מכילים כימיקלים שממריצים את המוח, מה שגורם ללחץ להשפיע עוד יותר על גופנו. יש דרכים רבות אחרות להפגת לחץ במהירות, ולפניכם כמה מהמומלצות ביותר שבהן:

1. נשימות עמוקות

זה אולי נשמע לכם מאוד קלישאתי, אך למעשה רובנו לוקחים נשימות עמוקות ברגעי לחץ מבלי לשים לב לכך אפילו. זה כולל אנשים שמעשנים מתוך תחושת לחץ, שכן פעולת העישון עצמה מדמה נשימות עמוקות, אולם בדרך שהרבה פחות מומלצת ושאינה מכניסה חמצן רב לריאות. לחצו כאן כדי להכיר 7 תרגילי נשימה להפגת מתחים.

2. שינה טובה

כמובן שקשה להירדם כשתחושת לחץ מציפה אותנו, אך בנוסף לתרגילי הנשימות המרגיעים שלמדתם בסעיף הקודם, יש טריק שנקרא "שיטת הנשימה 4-7-8" שיכול לעזור לכם לזכות בהירדמות מהירה וללא מאמץ. למה כדאי לכם להשקיע בשינה טובה? זאת משום ששינה ערבה עוזרת לנו להתמודד עם הלחץ בצורה טובה יותר מבלי שיתיש אותנו, ולספק לנו את ההרגשה והידיעה שהוא נמצא תחת שליטתנו. לחצו כאן כדי להכיר את שיטת הנשימה 4-7-8.

3. שיחה עם חבר טוב

יש שימליצו לנו לפנות לפסיכולוג כשקיים גורם בחיינו שמעיק עלינו ושאיננו יודעים לזהות אותו באופן מוחלט, אך עוד לפני השלב הזה מומלץ לנסות פשוט לדבר עם חבר טוב שיקשיב לנו עם מלוא תשומת הלב. לפעמים הדבר היחידי שאנחנו צריכים לעשות זה להפסיק לחשוב על הבעיות שלנו ולבטא אותן במילים – זה הרגע שבו אנחנו מבינים אותן במלואן, יחד עם הפתרונות האפשריים להן. זכרו שפנייה לעזרה לא מסמלת על כך שאתם חלשים, אלא להפך, שאתם אמיצים וחזקים מספיק כדי להתמודד עם הבעיות שלכם בדרך בריאה. יתרה מזאת, חבריכם יכולים לתת לכם שלל עצות שיכולות לעזור לכם, ונקודת המבט האובייקטיבית שלהם יכולה להיות ניגוד מבורך לחשיבה השלילית שבה אתם מצויים עקב הלחץ.

4. אימון גופני

אימון גופני עוזר להפחית את רמות "הורמוני הלחץ" אדרנלין וקורטיזול בגוף, ובה בעת להגביר את הפרשת "הורמון האושר" אנדרופין. שמירה על איזון הורמונלי היא חשובה עבור ניהול נכון של לחץ, וגם אם אינכם מבצעים אימונים גופניים באופן קבוע, אתם לא חייבים לשנות את שגרת חייכם מקצה לקצה. מספיק שתצאו להליכה בבוקר או בערב – יש לה את אותה ההשפעה המועילה שיש לאימון גופני מאומץ יותר. רעיון אחר הוא פשוט לצאת לטיול בטבע בסוף השבוע יחד עם חברים או בני משפחה, מה שללא ספק יעזור לכם להפסיק לחשוב על הלחץ של החיים המודרניים ופשוט ליהנות מהפשטות והיופי שיש לעולם שלנו להציע.
אישה וילדה קטנה מבצעות שכיבות סמיכה על אספלט אחת מול השנייה

טיפים למיגור הלחץ באופן מוחלט מהחיים

הפעילויות שהוצעו בסעיפים הקודמים אמורות לעזור לכם בעת רגעים קשים, אולם גורם הלחץ לא יעבור מעצמו וימשיך להעיק על נפשכם בזמנים אחרים אם לא תתמודדו איתו ישירות. כדי למגר את הלחץ מחייכם באופן מוחלט, מומלץ שתנסו את הפתרונות הבאים ותתמידו בהם:

1. כתבו יומן

אכן, גם הטיפ הזה נשמע קלישאתי, אך כמו שצוין קודם לכן ביטוי התחושות והמחשבות שבראשנו במילים עוזר לנו לראות את המצב שלנו באופן ברור יותר, וכתיבת יומן היא אחת השיטות הטובות ביותר להתמודד עם לחץ לאורך זמן. בסופו של כל יום כתבו על החוויות שהלחיצו אתכם ועל הרגשות שעלו בכם באותם הרגעים. לאחר מכן שאלו את עצמכם "האם באמת עלי להיות מודאג מהדברים האלה?" אתם תגלו שברוב המקרים התשובה תהיה "לא". כשתלמדו לזהות את הרגעים המלחיצים לשווא, תדעו כיצד להתמודד איתם בהתאם כשיגיעו שוב.

2. צרו רשימת מטלות בדרך חכמה ונכונה

חשוב שכל אחד יצור לעצמו רשימת מטלות כדי לא ללכת לאיבוד בבלגן שיכול להציף את החיים, אך בו זמנית עלינו לעשות זאת בחכמה על מנת שלא ניצור לעצמנו בלגן נוסף, ויחד איתו לחץ רב. כדי להמחיש זאת, קחו לדוגמה מקרה שבו רשמתם לעצמכם מטלה קשה מאוד שלא תוכלו לבצע תוך שעה אחת בלבד – מטלה שכזו תצריך מכם ככל הנראה כמה שלבים, ולכן כדאי לפרק גם אותה לרשימת מטלות משלה. אם לא תעשו זאת, אתם ככל הנראה תרגישו חוסר מוטיבציה לבצע את אותה המטלה, מה שיצור אצלכם לאורך זמן לחץ רב בשל אי ביצועה.

3. תמיד תכינו תוכנית ב'

החיים כבר לימדו אתכם שלא תמיד יש לכם שליטה על הכל, אך כן יש לכם שליטה על הדרך שבה תתמודדו עם שינויים בלתי צפויים, לכן תמיד כדאי להיות מוכנים אליהם. המשפט שצריך ללוות אתכם לאורך כל שלב בחיים הוא "קווה לטוב, התכונן לרע", משום שאם הכנתם לעצמכם תוכנית ב' למצב של כישלון, כבר עשיתם בעצם חצי מהעבודה וכעת אתם יכולים לשחרר את הלחץ ולתת לעצמכם לקחת סיכונים ולטעות – אם משהו ישתבש, תמיד יש את תוכנית ב'.
 
ברגע שבו מתרחש שינוי בלתי צפוי שמצריך מכם לעבור לתוכנית ב', עליכם להסתכל על המצב שוב מנקודת מבט אחרת ולהתנתק מהרגשות שהיו לכם עד לפני השינוי. אם תמשיכו להסתכל על המצב החדש בעיניים שהיו לכם עד לפני השינוי, אתם תנסו עדיין להתמודד עם המצב הקודם ולא תקבלו את החדש, מה שללא ספק יציף אתכם בתחושת לחץ. לדוגמה, במקום לדאוג בנוגע לכך שהנאום שעליכם לשאת לא יהיה מעניין לקהל, הכינו תוכנית ב' ודמיינו מה יקרה אם אכן הקהל יהיה שקט ולא ימצא עניין בדבריכם. כיצד תקבלו שוב את תשומת הלב של האנשים? אולי אתם יכולים להכין כבר לפני הנאום מספר שאלות שיערבו את הקהל ויגרמו לו לקחת חלק פעיל? זהו רק פתרון אחד מבין עשרות אפשריים, אך לא משנה מה תבחרו, ברגע שתהיו מוכנים למצב שמלחיץ אתכם, הלחץ יתפוגג במהירות.
צללית של אישה בתנוחת יוגה על חוף הים

לסיכום

על כל אחד ואחת מאיתנו ללמוד כיצד לשלוט על הלחץ ולא לתת לו לשלוט על חיינו. בתחילת הכתבה הראנו לכם עד כמה שהלחץ יכול להיות שלילי ולמרות שיש לו צד חיובי, לרוב הוא אינו כזה. עם זאת, עלינו לקבל את הלחץ כדבר שקיים בחיינו וללמוד כיצד להסתכל עליו מנקודת מבט אחרת – מעיניים שמחפשות פתרונות ולא בעיות – וכן לדעת כיצד להתמודד איתו ביעילות בטווח הקצר ובטווח הארוך. הטיפים שהכרתם בכתבה בהחלט יעזרו לכם להתמודד עם לחץ, ומומלץ מאוד שלא להתייחס אליהם בקלות ראש – אם אולי נשמעים פשוטים, אך זה היופי שלהם, שהם אכן פשוטים, והם עובדים!

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.