maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

כיצד מייבשים עשבי תיבול? המדריך!

כמה נפלא לגדל עשבי תיבול ביתיים וליצור מהם תרופות צמחיות, סבונים, חליטות תה ותערובות תיבול טעימות. כל שאתם צריכים הוא ללמוד כיצד לייבש אותם, וזה לא מסובך בכלל. הנה מדריך קצר ושימושי.

עשבי תיבול
 

עשבי התיבול נחלקים לעשבים רב-שנתיים, ביניהם ניתן למצוא שומר, בזיליקום, לואיזה, נענע, עירית, אורגנו, עלי דפנה ושמיר, עשבים דו-שנתיים, ביניהם סלרי ופטרוזיליה, ועשבים חד שנתיים כמו כוסברה, כמון וחרדל. חלק גדול מהעשבים יש לקטוף מגובה הקרקע, אך ישנם גם עשבים שונים כמו נענע, עירית ושומר שמומלץ לקטוף רק כשליש מהדרך למטה, תוך כך שאוספים את הגזע הראשי והענפים הצדדיים. לפני שאתם קוטפים את צמח התבלין, ודאו שאתם יודעים כיצד לעשות זאת בדרך הנכונה.

1. כדי לקטוף את עשבי התיבול, בצעו את הפעולות הבאות:

  • לפני שאתם ממהרים לחתוך, המתינו שעשבי התיבול יהיו לקראת פריחה. אז יש להם את הטעם הטוב ביותר.
  • קטפו אותם כשהם בשיא, בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות.
  • קטפו אותם כשהם עדיין רטובים מטל, לפני שהשמש גרמה להם להדלדל.

2. לאחר הקציר, בצעו את הפעולות הבאות:

  • שטפו את עשבי התיבול במים קרים.
  • תלו אותם בשמש במהופך, כדי לאפשר לטיפות המים לטפטף מטה.
  • ברגע שהעשבים יבשים, הפרידו את העלים והפרחים מהגבעולים (מומלץ).
  • ברגע שעשבי התיבול יבשים, הם מוכנים לשימוש.

נענע

3. כיצד לייבש עשבי תיבול בעצמכם:
יש יותר משיטה אחת לייבש את עשבי התיבול בצורה יעילה.

ייבוש באוויר
לעשבי תיבול עם תכולת לחות גבוהה נסו את השיטה הבאה:

  • אספו את העשבים בצרורות.
  • מקמו כל צרור בשקית נייר כך שהפרחים והעלים יהיו בפנים השקית והגבעולים כלפי חוץ. קפלו את החלק העליון של כל שקית נייר.
  • השתמשו באטבים כדי לתלות את השקיות על חוט באזור חשוך, חם, אך מאוורר. הקפידו לתלות את השקיות במרווח גדול אחת מהשנייה, כדי שתתאפשר זרימת אוויר.
  • שמרו על טמפרטורה של כ- 21-26 מעלות באיזור הייבוש.
  • העלים יהיו יבשים תוך 1-2 שבועות.

במידה וכבר הסרתם את העלים והפרחים מהגבעול, אתם יכולים לנסות את השיטה הבאה:

  • פזרו את החלקים הבודדים על גבי נייר אפייה או פד גזה.
  • ודאו שהם לא נוגעים אחד בשני על מנת לאפשר זרימת אוויר מקסימלית.
  • שמרו את העשבים באזור חשוך וחם עד שיתביישו לגמרי.

ייבוש בתנור
רבים מעדיפים שיטה זו כי היא מהירה יותר וגם מגנה על העשבים מפני עובש וחרקים:

  • חממו תנור ל-80 מעלות צלזיוס.
  • פזרו את העלים על גבי תבנית שעליה נייר אפייה.
  • הכניסו את התבנית לתנור.
  • בדקו את העלים מפעם לפעם, כדי לוודא שהם לא נשרפים.
  • תוך שעתיים עד ארבע שעות, העשבים צריכים להיות יבשים לחלוטין (בהתאם לתכולת המים המקורית שלהם).

ייבוש במיקרוגל
המיקרוגל מספק דרך מהירה עוד יותר לייבוש. זכרו, אתם לא רוצים לבשל את עשבי התיבול אלא רק לייבש ולאחסן אותם לשימוש עתידי:

  • פזרו את עשבי התיבול על צלחת.
  • הכניסו למיקרוגל למשך 30 שניות בעוצמה גבוהה.
  • בדקו את מצבם של העשבים; הפכו אותם או ערבבו מעט.
  • הכניסו לחימום נוסף של 30 שניות ובדקו את מצב העלים.
  • העלים צריכים להתייבש כראוי תוך 1-3 דקות (בהתאם לגודל הצמחים).

עלים מיובשים

4. אחסון עשבי תיבול מיובשים
העבודה לא נגמרת בייבוש. אחרי שייבשתם את עשבי התיבול, מומלץ לאחסן אותם במקום קריר, חשוך ואטום. בעוד שהרבליסטים שונים נוטים לפורר את עשבי התיבול לאחר הייבוש ורק אז לאחסן אותם, רבים אחרים מרגישים שזה גורם לצמחי המרפא לקמול מהר יותר וממליצים לשמור אותם שלמים עד לשימוש.

אתם יכולים לנסות את שתי הדרכים ולראות מה מתאים לכם. קחו בחשבון כי עשבי תיבול שלמים, המאוחסנים כהלכה, יכולים להחזיק מעמד עד שנה, ואילו עשבי תיבול מפוררים יכולים להחזיק בין שלושה לשישה חודשים.

את עשבי התיבול המיובשים צריך לאחסן במיכל אטום וחזק. צנצנות זכוכית עובדות היטב, אבל צנצנות זכוכית אטומות עובדות אפילו טוב יותר, כי הן לא יאפשרו לאור שמש לפגוע בפריכות של העשבים. צנצנות עץ, קופסאות פלסטיק או שקיות נייר אינן מומלצות לטווח הארוך, כיוון שהן יכולות לספוג את השמנים והניחוחות של עשבי התיבול המאוחסנים.

שימו לב, ברגע שהכנסתם את עשבי התיבול לצנצנת, הקפידו לבדוק אותם בכל יום במשך שבוע, וזאת כדי לוודא שלא נותרה בהם לחות שעלולה לגרום לעובש. לחות עלולה להופיע בצד הפנימי של הצנצנת הסגורה. במידה ואתם מזהים סימני לחות, הוציאו את עשבי התיבול מהכלי, חיזרו על שיטת הייבוש בה השתמשתם לפני האחסון ורק כשעשבי התיבול יבשים לחלוטין, אחסנו אותם פעם נוספת בצנצת יבשה, במקום קריר, יבש וחשוך.

עכשיו כשהעשבים מיובשים ומאוחסנים, השתמשו בהם כדי להכין תה נפלא, לשפר מתכונים, להכין תרופות ביתיות ומוצרי יופי.
 

מקור תמונה: FreeDigitalPhotos.net

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: