print header

כיצד קשר עין משפיע על המוח שלנו?


אם ניסיתם פעם לשבת מול אדם אחר, ולבהות בעיניים שלו זמן רב ככל האפשר מבלי לצחקק, אתם בטח יודעים שזה לא קל. יש משהו בקשר עין ממושך שגורם לנו להרגיש פגיעים וחשופים, מאין תחושה שכשאדם אחר מסתכל לתוך העיניים שלנו, הוא מקבל  גישה למחשבות ולרגשות הכי כמוסים. מבט משתהה של אדם אהוב יכול לעורר בנו פרץ של אושר, מבט ממושך של אדם זר יכול לגרום לאי נוחות. מה יש בקשר עין שמשפיע עלינו כל כך?

קשר עין
מבט של אהבה

המשפט המפורסם שהעיניים הן החלון לנשמה, לא רחוק מהאמת. אנחנו יכולים להעמיד פנים כועסות או מחייכות, אבל העיניים לא יודעות לשקר. אנחנו לומדים הרבה על אדם רק מלהסתכל בעיניים שלו וזו יכולת שטבועה בנו מלידה. כתינוקות למשל, אנחנו משתמשים במבטים של המבוגרים כדי להבין איך עלינו להגיב ומה שווה את תשומת הלב שלנו. במחקר שפורסם בשנת 2002, חוקרים מתחום הפסיכולוגיה החברתית גילו כי תינוקות עוקבים אחרי כיוון העיניים של המבוגרים ולא כיוון הראש. עוד נמצא כי קשר עין מסייע לפעולת ההטמעה והשליפה בקרב ילדים. כך למשל, ילדים בני ארבע נטו לזהות אדם שיצר איתם קשר עין ישיר בשלב מוקדם יותר, על פני אנשים שחלפו על פניהם ולא הישירו אליהם מבט.

במשך הזמן, אנו לומדים את ההבדל בין קשר עין שגורם ללב לרפרף לבין קשר עין שגורם לנו להתכווץ. אוקסיטוצין הידוע גם בשם "הורמון האהבה" ממלא חלק גדול בכך. זהו חומר כימי שגורם להרגשה טובה ומשתחרר כאשר אנחנו מרגישים קשורים או קרובים למישהו, גם מבחינה רגשית וגם מבחינה פיזית. הכימיקל משתחרר במהלך חיבוק חם או התאהבות. מאמר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת לפסיכיאטריה ביולוגית ציין כי אוקסיטוצין הוא הסיבה שאנחנו נוטים לשמור על קשר עין ממושך עם יקירנו, אך באותה המידה יכול גם לתקיים קשר הפוך, בו קשר עין ממושך ישחרר במוחנו את האוקסיטוצין.

כך או כך, התבוננות בעיניים חשובה ביותר עבור זוגות שמתחילים קשר חדש או מנסים להחיות קשר ישן. שכן, מבט אחד עמוק והדדי, יכול להצית רגשות אהבה בין בני הזוג.
 


מבט פשוט מעורר התנהגויות מורכבות

במהלך היום אנחנו יוצרים קשר עין עם הרבה מאוד אנשים. השכן, הקופאית במכולת, החייל בתחנה והנהג שעצר לנו במעבר החצייה. כמובן שלא כל מבט משחרר אוקסיטוצין, אך כמעט בטוח שנסתכל בעין יפה יותר על מי שמביט ישירות אלינו. חוקרים מאוניברסיטת אברדין ביקשו מקבוצת אנשים להתבונן בשתי תמונות בהן הופיעו פרצופים כמעט זהים. ההבדל היחיד היה שבתמונה אחת העיניים של המושא הופנו למצלמה ובתמונה השנייה הן הוסטו הצידה. העובדה שהמושא חייך או הזעיף פנים לא שינתה או השפיעה על ההעדפה; רוב הגברים והנשים בניסוי סברו שהמושא שהישיר מבט היה אטרקטיבי וחביב יותר מהמושא שהסיט מבט הצידה.

על פי כתב העת Nature, מרכז הגמול של המוח מופעל כאשר אדם יוצר קשר עין עם אדם יפה תואר. כלומר, לא רק שאנחנו אוהבים להסתכל על אנשים אטרקטיביים אלא שזה גם גורם לנו להרגיש טוב יותר כאשר הם יוצרים איתנו קשר עין.

בגלל שקשר עין מקושר ישירות לרגשות שלנו, יש לו גם השפעה על ההתנהגות שלנו, כך טוענים חוקרים מאוניברסיטת טאפטס. בניסוי שערכו, הם הציבו קבוצת משתתפים בדינאמיקה מעניינת. המשתתפים נתקלו במטבע כסף בתא טלפון ונדרשו להתמודד מול אנשים אקראיים שניגשו אליהם וטענו שהמטבע שלהם. החוקרים מצאו שכאשר האדם האקראי יצר קשר עין עם המשתתפים, הם נטו להחזיר לו את המטבע, הרבה יותר מהפעמים בהן אותו אדם טען שהמטבע שלו מבלי להישיר מבט. לטענת החוקרים, לא רק שהמבט הישיר של האנשים האקראיים שידר מידה רבה יותר של כנות, אלא גם גרם למשתתפים להיות כנים ולהודות שהמטבע לא שלהם ולהחזירו "לבעליו".

עוד נמצא כי מבטים ישירים גורמים להשתתפות מוגברת של יחידים בתוך הקבוצה. לטענת  ד"ר רואל ורטגאל, מומחה לתקשורת קשר עין בין בני אדם, קשר עין גורם ליחיד להרגיש חלק מהכלל. לטענתו, כמות קשרי עין שמתקבלת במהלך שיחה או הרצאה, עומדת ביחס ישיר למידת ההשתתפות.

ההשפעה של קשר עין יכולה גם להתקבל באמצעות מדיום תקשורתי. מחקר משותף שנערך בשנת 2005 על ידי חוקרים מאונברסיטת וולברהמפטון ומאוניברסיטת סטירלינג מצא כי הקהל קשוב יותר וזוכר טוב יותר מה הדובר אמר, אם הוא הביט ישר לתוך המצלמה לפחות 30% מהזמן.

יחד עם זאת, ההשפעה לא תמיד חיובית, כפי שמעיד מחקר של אוניברסיטת סטירלינג. כאשר אדם נדרש לענות על שאלה מורכבת תוך שהוא שומר על קשר עין עם מישהו אחר, הוא כנראה לא יצליח לענות על השאלה. בניסוי שערכו, גילו החוקרים כ ילדים ענו נכון רק על 50% מהשאלות כל עוד נדרשו להסתכל על אדם אחר בזמן מתן התשובה. ציוניהם השתפרו באופן משמעותי כאשר הם הורשו להסיט את המבט הצידה. אין מה לעשות, זה לא רצוני - אנחנו בקושי מצליחים להסתכל בעיניים של מישהו אחר מבלי לצחקק, אז לנסות לעשות זאת וגם לענות על שאלה? זה כבר מבלבל...
 

קשר עין


קשר עין יכול לעזור לנו להרגיש קשורים מאוד או מפוחדים מאוד, תלוי באדם שמולנו. קשר עין יכול לגרום לאנשים להיות כנים יותר או להיראות אטקרטיביים יותר, יש לו את הכוח לשפר את הזכרון או לגרום לנו לשכוח הכול. אנחנו יכולים להישאב לתוך העיניים של מי שאנחנו אוהבים ולאבד את עצמנו, אנחנו יכולים לגלות את כל הסודות הכמוסים שלנו מבלי להתכוון...

למרבה המזל יש הבדל בין קשר עין עם זרים לבין קשר עין עם אהובים. כך שלמרות שקשר עין זה אחד הביטויים האינטימיים ביותר שאנחנו עוסקים בו במהלך היום והוא משפיע ומעצב את ההתנהגות שלנו, הרי ששמורה לנו מידה רבה של שליטה, ואת המבט המיוחד והממושך, אנחנו יכולים להקדיש רק למי שקרוב לנו ללב.

 

ליקטה וערכה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.