print header

מה עדיף – ריצה על משטח רך או קשה?

מי שרץ באופן קבוע יודע שאי אפשר להשוות בין התחושה של ריצה על משטח קשה, כמו מדרכה, לבין ריצה על משטח רך, כמו אדמה בטבע או חול על שפת חוף הים. יש שיגידו שריצה על משטח רך היא העדיפה יותר, אך האם זה באמת נכון? אכן, אבות אבותינו לא התהלכו או רצו על מדרכות מרוצפות, ויש לנו נטייה להניח שמה שטבעי הוא בהכרח נכון יותר עבורנו, והרי אדמה ודשא הם טבעיים יותר מבטון. אך כשמדובר במניעת פציעת, האם ההנחה הזו נכונה? בדקנו את הנושא הזה לעומק, והתשובה כאן לפניכם.

מה המחקרים אומרים בנוגע לריצה על משטח רך וקשה?

במשך עשורים, אנשים רבים וגם מומחים בתחום האמינו שמשטחים קשים מובילים ליותר פציעות. ההיגיון נראה פשוט: כשאתם נוחתים על כף הרגל בזמן ריצה, הכוח המופעל גדול פי כמה ממשקל גופכם. על משטחים קשים כמו מדרכה, כוח זה חייב להיספג במלואו על ידי השרירים, הגידים, הרצועות והעצמות. לעומת זאת, משטחים רכים יותר כמו שבילי עפר נחשבו כעוזרים בהפחתת העומס.
 
אך מחקרים חדשים החלו לערער על תפיסה מקובלת זו. מחקרים שניתחו קבוצות גדולות של רצים גילו כי ריצה על משטחים רכים אינה מפחיתה משמעותית את שיעור הפציעות הכולל. למעשה, הקשר בין משטחי ריצה וסיכון לפציעות מורכב יותר ממה שחשבנו בעבר.
מה עדיף לריצה - משטח רך או קשה: איש רץ על חול

האמת: הרגליים מתרגלות לכל משטח

המפתח להבנת הנושא הזה טמון באופן שבו גופנו מסתגל למשטחי ריצה שונים. כאשר רצים עוברים ממשטח קשה לרך, גופם מבצע התאמות מיידיות. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Biomechanics חשף תופעה מרתקת: רצים למעשה מפחיתים את נוקשות הרגליים בלמעלה מ-25% כשהם עוברים ממשטח רך לקשה.
 
מדוע זה קורה? על משטחים רכים, מרכז הכובד של הרצים נוטה לנוע לאחור בשל חוסר התמיכה היציבה מהקרקע. כדי לפצות על כך ולשמור על מסת הגוף בנטייה קדימה, הרצים מגבירים באופן לא מודע את מתח השרירים ונוקשות הרגליים. לעומת זאת, משטחים קשים מספקים תמיכה טובה יותר, דבר שדורש פחות פיצוי מהשרירים ומוביל להפחתת נוקשות הרגליים.

כל זה חושף אותנו ל"פרדוקס המשטח הרך"

מצב זה יוצר מה שניתן לכנות "פרדוקס המשטח הרך":
  • משטחים רכים סופגים יותר זעזועים אך דורשים רגליים נוקשות יותר
  • משטחים קשים מספקים פחות ריכוך אך מאפשרים רגליים רפויות יותר
  • רגל נוקשה יותר מסוגלת לספוג פחות זעזועים מרגל רפויה
מחקר משנת 2021 אף מצא האצה גבוהה יותר בעצם השוק בעת ריצה על משטחים רכים בהשוואה לקשים, דבר המרמז על סיכון פוטנציאלי גבוה יותר לפציעה. זה רלוונטי במיוחד עבור קבוצות מסוימות של רצים:
  • רצים מבוגרים (מעל גיל 40)
  • רצים עם היסטוריה של בעיות בגיד אכילס
  • רצים שנוטים לפציעות בשריר התאומים
מה עדיף לריצה - משטח רך או קשה: אנשים רצים

אז מה המשטח המומלץ ביותר לריצה – קשה או רך?

למרות הממצאים של חוקרים בתחום, למעשה אין המלצה חד משמעית לכאן או לכאן, ומה שכדאי לעשות זה פשוט לגוון ולהעדיף לפעמים לרוץ על משטחים קשים ולעיתים על משטחים רכים. יש יתרונות רבים לכך:

1. שריפת קלוריות מוגברת: ריצה על משטחים רכים במקצת כמו דשא, חול או שבילים בטבע יכולה לשרוף יותר קלוריות מכיוון שהשרירים עובדים קשה יותר לשמירה על יציבות.

2. מעורבות של כל הגוף: משטחים מסוגים שונים דורשים מעורבות שונה של פלג הגוף העליון, תוך הפעלת הזרועות והכתפיים.

3. פיתוח שרירים: משטחים שונים מאתגרים את השרירים בדרכים ייחודיות, מה שעשוי להוביל לחיזוק כללי טוב יותר של השרירים שמעורבים בריצה.

4. גיוון באימונים: בחירה במסלולי ריצה עם משטחים שונים מובילה באופן טבעי לגילוי מסלולים חדשים, מה שמונע את השיעמום מאימוני הריצה ומגביר את המוטיבציה להמשיך ולהתמיד.

טיפים לבחירת משטח הריצה הנכון עבורכם

בהתבסס על המחקרים העדכניים, הנה כמה טיפים למי שעוסק בריצה ומעוניין להפיק את המיטב מהאימונים ולהימנע מפציעות:

1. אל תרוצו רק על משטח מסוג אחד: הימנעו מריצה על משטח מסוג אחד בלבד, ואם אפשר, שלבו לאורך האימון שלכם מספר סוגים של משטחים.

2. הקשיבו לגוף שלכם: שימו לב כיצד משטחים שונים משפיעים על כאבי הרגליים ועייפות השרירים שלכם.

3. התחשבו בהיסטוריה שלכם: אם יש לכם היסטוריה של בעיות בגיד אכילס או בשריר התאומים, היזהרו ממשטחים רכים כמו חול או דשא.

4. אפשרויות למשטחי ריצה שונים: נסו משטחים שונים כגון מדרכות, מסלולי ריצה, שבילי חצץ קל, שבילי טיולים, דשא קצר, חופי ים.

מה עדיף לריצה - משטח רך או קשה: אנשים רצים על חוף הים
לסיכום
בעוד שהאמונה הרווחת שמשטחים רכים מונעים פציעות לא עמדה במבחן המדעי, הקשר בין משטחי ריצה וסיכון לפציעות הוא מורכב. במקום להתמקד במציאת משטח הריצה "המושלם", אפשר להפיק תועלת רבה יותר משילוב מגוון משטחים באימונים ומתשומת לב לאופן שבו משטחים שונים משפיעים על גופם באופן אישי. 
 
המסקנה העיקרית אינה שמשטח מסוים טוב או רע יותר מטבעו, אלא שהסתגלות, גיוון ותגובה אישית משחקים תפקיד מכריע במניעת פציעות. כמו בהיבטים רבים של ריצה, הגישה הטובה ביותר אינה טמונה בפתרונות מוחלטים אלא במציאת מה שעובד הכי טוב עבור הצרכים והנסיבות האישיים שלכם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.