print header

הקשר שבין ירידה בשמיעה לדמנציה

ירידה בשמיעה מובילה לירידה באיכות החיים, וכל מי שחווה הידרדרות ביכולת השמיעה חש זאת מיד, גם אם לא באופן מודע. ללא שמיעה טובה קשה לנו לתקשר עם אנשים אחרים, אנחנו פחות נהנים מסרטים והרצאות בעוצמת קול שאחרים יכולים לשמוע בלי בעיה, ולפי מחקרים עדכניים, מתברר כי ירידה בשמיעה עלולה לגרום לבידוד חברתי ואף לדמנציה. למרבה המזל, אותם מחקרים מראים גם כי ישנו פתרון יעיל היכול לסייע בהתמודדות עם ההידרדרות הקוגניטיבית הנובעת מירידה בשמיעה, וביכולתו לשפר את איכות החיים בשלל דרכים נוספות, כפי שמיד תגלו.

מחקרים מראים – ירידה באיכות השמיעה מעלה את הסיכון לדמנציה

עד לא מזמן חוקרים האמינו שירידה באיכות השמיעה היא אחד מהתסמינים של דמנציה, אך מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים שישנו קשר ישיר בין ירידה באיכות השמיעה לבין התפתחות דמנציה. בפרט, מחקר משנת 2017 שנערך באוניברסיטת יוטה, הראה שככל שההידרדרות בשמיעה חמורה יותר, כך הסיכון לדמנציה עולה, והחוקרים העלו כמה סברות לקשר הזה:

  • עומס קוגניטיבי: כשאנחנו לא שומעים טוב, המוח שלנו צריך להשקיע יותר מאמצים קוגניטיביים כדי לפרש את מה שאנחנו שומעים. כתוצאה מכך המוח מתעייף מהר יותר, וזה משפיע על המשאבים שהוא יכול להפנות לתהליכים קוגניטיביים אחרים.
  • בידוד חברתי: מי שסובל מבעיות בשמיעה עלול לחוות פחות אינטראקציות חברתיות בגלל הקשיים שהוא חווה בתקשורת. אנשים רבים שלא שומעים היטב מעדיפים לצאת פחות לבילויים ולהשתתף בשיחות, ועל פי סקירת מחקרים שנערכה בשנת 2023 נראה כי בדידות היא גורם סיכון משמעותי לדמנציה.
  • שינויים במבנה המוח: מחקר שנערך בשיתוף פעולה בין מספר מוסדות מארה״ב ומאנגליה ופורסם בשנת 2020, הראה כי הפחתה בקלט של חוש השמיעה מובילה להפחתה בגירוי התהליכים הקוגניטיביים שבמוח. בסופו של דבר שינוי זה משנה את מבנה ותפקוד המוח ומגביר את הסיכון לדמנציה.
הקשר שבין ירידה בשמיעה לדמנציה: איש מבוגר שלא שומע טוב

איך יודעים שסובלים מירידה באיכות השמיעה?

ירידה בשמיעה מפאת גיל הינה הדרגתית ולכן, לעיתים, קשה לזהות שישנה ירידה באיכות השמיעה, אך כשמכירים את הסימנים המעידים על כך הנושא ברור יותר. אם אתם חושדים שיש לכם ירידה באיכות השמיעה, בדקו האם אתם חווים את הסימנים הבאים:

  • תחושה שאנשים אחרים מדברים בצורה לא ברורה וקושי להבין מה הם אומרים, במיוחד במקומות רועשים.
  • בקשות חוזרות ונשנות שעולות מצדכם כדי שאנשים אחרים יחזרו על דבריהם.
  • האזנה למוזיקה או צפייה בטלוויזיה בעוצמת קול גבוהה יותר מהנדרשת לאנשים אחרים.
  • קושי במעקב אחרי נושא השיחה שמדברים איתכם עליו.
  • תחושת תשישות או לחץ כשעליכם להאזין לדבריהם של אנשים אחרים.
סביר להניח שמי שישים לב לבעיית השמיעה שלכם זה קודם כל אנשים אחרים שיעירו לכם על כך. למשל יתכן שבני המשפחה שלכם יגידו לכם שאתם צופים בטלוויזיה בעוצמת קול גבוהה מאוד המפריעה להם, או שיכעסו עליכם מאחר שתבקשו מהם לחזור על דבריהם פעם אחר פעם. אם אתם מרגישים שאנשים אחרים מעירים לכם לעיתים קרובות מדי על דברים שכאלה, מומלץ מאוד לגשת לבדיקת שמיעה.

החדשות הטובות – מכשירי שמיעה עוזרים לשפר את התפקוד הקוגניטיבי

ירידה באיכות השמיעה היא מגורמי הסיכון לדמנציה, על כן נשאלת השאלה – האם שיפור יכולת השמיעה יכול לסייע ולמנוע את ההידרדרות הקוגניטיבית הזו? יתכן שכן, וזאת על פי ממצאים של מחקרים רבים, שאחד מהם פורסם בשנת 2016 ובו נעשה שימוש במבחן מיני מנטל – כלי המיועד לאבחון מצב קוגניטיבי ודמנציה. במחקר התגלה כי נבדקים שהשתמשו במכשירי שמיעה קיבלו תוצאות גבוהות יותר במבדקים, אשר מעידות על תפקוד קוגניטיבי גבוה יותר. 
הקשר שבין ירידה בשמיעה לדמנציה: אישה עם מכשיר שמיעה

התרומה הכללית של מכשירי שמיעה לאיכות החיים - סיפורו של טל ברודי

למכשירי שמיעה יתרונות רבים נוספים, כפי שיכול להעיד טל ברודי, דמות אייקונית בספורט הישראלי ובחברה כולה. ברודי עלה לישראל בשנות ה-60' והפך לאחד הכדורסלנים הגדולים בארץ. מעבר להישגיו הספורטיביים עם מכבי תל-אביב ובכלל, הוא תרם רבות לחברה הישראלית, הפך לסמל עלייה מוצלחת והתבטא רבות על חשיבות האחדות והשייכות. הוא כבר בן 81, ובשנים האחרונות הרגיש טל שהשמיעה היא כבר לא מה שהייתה. בעת הצפייה בטלוויזיה הגביר מאוד את עוצמת הקול , מפגשים חברתיים הפכו להיות מאוד מאתגרים ושיחה עם חברים בעת ארוחה במסעדה הייתה כמעט בלתי אפשרית.
 
כמו כל מי שזכאי למכשירי שמיעה בסבסוד סל הבריאות וקופת החולים, לאחר שנבדק על ידי רופא אא"ג, טל ברודי עבר בדיקת שמיעה וקיבל הפניה להתאמת מכשירי שמיעה. הוא פנה לרשת מכוני השמיעה מדטכניקה אורתופון – אמפליפון להתאמת מכשירי שמיעה נטענים ומתקדמים. כבר לאחר מספר ימים הוא הסתגל במהירות למכשיר והרגיש שינוי עצום. "אשתי מאוד מרוצה, אנחנו יכולים לשמוע את הטלוויזיה באותה עוצמה", "הייתי עם חברים בבית קפה פתוח ושמעתי מצוין", "נפגשתי עם הנכדים וכל המשפחה והסתדרתי טוב מאוד". עוד מוסיף טל ומספר, כי עכשיו הוא בשמחה מספר לאחרים שהוא משתמש במכשירי שמיעה המשפרים את התקשורת שלו עם הסביבה ואת איכות החיים שלו.
הקשר שבין ירידה בשמיעה לדמנציה: טל ברודי עם מכשיר שמיעה

מכשירי השמיעה המתקדמים ביותר במדטכניקה אורתופון – amplifon

כדי למנוע כמה שיותר את הסיכוי לדמנציה עקב ירידה בשמיעה ולשפר את איכות החיים, רצוי לבחור במכשיר שמיעה איכותי מותאם אישית על ידי קלינאי תקשורת מורשים, מומחים באודיולוגיה. המומחים של מדטכניקה אורתופון – amplifon מתאמים למטופליהם את מכשירי השמיעה המתקדמים המתאימים להם ביותר ומשתמשים בטכנולוגיות המתקדמות ביותר, הכוללות בינה מלאכותית, על פי צרכי המטופל והעדפותיו. התוצאה היא לא רק שיקום איכות השמיעה, אלא גם נוחות, החשובה לא פחות בעת שימוש במכשירי השמיעה מבלי לסבול מהרגשה שהם נטל או בעיה בעצמם.
 
לחברה יש הסדרים לחברי קופות החולים, וכל קולקציית מכשירי השמיעה המתקדמים שלה עומדת לרשותם של מבוטחי קופות החולים, בסבסוד סל הבריאות והביטוחים המשלימים. אז אל תוותרו ואל תחכו – אתם יכולים לשמור על אורח חיים פעיל ואיכותי בעזרת מכשירי שמיעה, ועדיף מוקדם מאשר מאוחר, כי אם השמיעה כבר הידרדרה, רצוי להימנע מהשפעות נוספות.
 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.