print header

תופעת פוסט קורונה מדאיגה: ירידה בתפקודי הזיכרון והקוגניציה

מגפת הקורונה מלווה את חיינו כבר כמעט שנתיים ומאות מיליוני אנשים בעולם נדבקו בה בדרגות תחלואה שונות. מעבר לתסמיני המחלה המוכרים, שיכולים להשפיע על הגוף חודשים רבים לאחר שהמחלה שכחה, מומחי רפואה מכירים כיום גם בנזק שהנגיף גורם למערכת העצבים ולמוח. חוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת שיקגו גילו כי יותר מ-40% מחולי הקורונה הציגו ראיות להשפעות נוירולוגיות שגרמה המחלה ויותר מ-30% מתוכם סבלו מפגיעה בקוגניציה (מצבור התהליכים המאפשרים לנו לתפוס, לדעת, לזכור, ולפעול באופן מודע בעולם). אך מה שמטריד באמת זה שתקופת הקורונה הזיקה לזיכרון של כולנו באופן כללי, אפילו אם כלל לא חלינו במחלה...

השפעת הקורונה מדמה נזקים של פגיעה מוחית בינונית

הפגיעה המוחית שנובעת מהקורונה משפיעה על תפקודו של המוח וגם על היכולות הקוגניטיביות. בקרב אנשים שחלו בקורונה, סבלו מכשל נשימתי חמור ושרדו בעזרת טיפול נמרץ, נמצאה פגיעה קוגניטיבית משמעותית במבחנים נוירופסיכולוגיים. בחיי היומיום הפגיעה הזו יוצרת השפעה שלילית על הזיכרון, הקשב והתפקודים הניהוליים, מה שעלול לגרום לקשיים בנטילת תרופות בצורה בטוחה, בהתנהלות כלכלית אחראית, בהבנת הנקרא ואפילו בניהול שיחה עם חברים ובני משפחה.
 
תוכנה לשיפור הזיכרון: צילום מוח
במחקר שנערך בסין בו נבדק התפקוד הקוגניטיבי של משתתפים שהחלימו באופן מלא מקורונה, נמצא לדוגמה כי הייתה פגיעה ביכולת הקשב המתמשך – היכולת להתרכז ולשמור על קשב לאורך זמן. קבוצת החוקרים משערת שהפגיעה הזו קשורה לתהליך דלקתי שמתרחש במוח במהלך המחלה, אך יתכן מאוד גם שחולי הקורונה האלה סבלו מחוסר חמצן או שבץ שקט, אשר מעלה את הסיכוי לסבול משבץ חמור או דמנציה. אותו שבץ שקט בדרך כלל משפיע על רקמה במוח שנקרת "החומר הלבן", אשר מקשרת בין תאי המוח ומאפשרת לחלקים השונים שבו לתקשר אחד עם השני. הקשר הזה הכרחי ליכולת הקשב שלנו בפרט ולתפקודים הקוגניטיביים שלנו בכלל.

הפגיעה במוח מופיעה אצל רבים שהחלימו מהמחלה

תחושה של "ערפול מוחי" וחשיבה שאינה צלולה מופיעות אצל רבים לאחר שהחלימו מהמחלה, ומומחים ממקדים את ההשפעה הזו ומגדירים אותה כפגיעה בזיכרון העבודה – הזיכרון שבו אנחנו משתמשים תוך כדי שאנחנו מבצעים דברים או חושבים. פגיעה בזיכרון העבודה פוגמת ביכולת של המוח לספוג מידע חשוב, כמו למשל רשימת קניות שזכרתם לפני שיצאתם למכולת, אך שכחתם ברגע שבו מישהו הסיח את תשומת ליבכם.
תוכנה לשיפור הזיכרון: אדם מתקשה להיזכר במשהו

ירידה באיכות הזיכרון - לא רק בקרב חולי קורונה

ככל שאנו מתבגרים, תהליכים טבעיים שמתרחשים בגופנו, בשילוב עם אורח החיים המערבי, מובילים לירידה ברמה הקוגניטיבית של המוח שלנו. הירידה הזאת בהחלט עלולה להפוך לחמורה יותר בעקבות גורמים כמו לחץ, חוסר פעילות, בדידות ומחסור בגירויים שמהם סבלו רבים בזמן שיאי התחלואה והסגרים. בעבר רבים סברו שנזקי הזמן האלו הם גורל ידוע מראש, אך כיום חוקרי מוח ומחקרים רבים שפורסמו עזרו לנו להבין שהמוח שלנו לא מאבד את  היכולת להתפתח בגיל מבוגר.

תרגול מוחי יכול להגן על המוח מפני שחיקה מואצת

בדיוק כמו שספורט מאמן ומחזק את הגוף, נדרשים גם תרגילים שמתאימים לאימון וחיזוק המוח על מנת למנוע ולנגוד את השחיקה הקוגניטיבית.

התרגילים האלו עוזרים למנוע כשלים שונים בתהליכי האחסון והשליפה של הזיכרון שלנו, שלרוב הופכים ליותר ויותר נפוצים עם הגיל, כמו למשל:

דעיכה - כאשר המוח לא עושה שימוש במידע מסוים לאורך תקופה ארוכה או לא נזכר בו בהקשרים שונים לאורך השנים, "בהירותו" של המידע בזיכרון שלנו תיפגע ובסופו של דבר הוא יעלם לחלוטין.
 
קשיי שליפה אל זיכרון העבודה - זיכרון העבודה הוא חלק ממרכיבי הזיכרון לטווח הקצר שכבר דובר עליו מוקדם יותר בכתבה. כאשר מידע צריך לעבור אל "המערכת" הזאת מהזיכרון ארוך הטווח, עלול להיגרם כשל שמוביל לאי וודאות או תחושה שמשהו נמצא על קצה הלשון, אך אי אפשר להתמקד בו מספיק כדי לזכור אותו במדויק.
תוכנה לשיפור הזיכרון: ראש שחסרה בתוכו צורה של חתיכת פאזל
פגיעה במהירות ספיגת הידע - מעבר השנים גורם לשינויים בחומר הלבן של המוח. השינויים האלו מובילים לכך שבגיל מבוגר המהירות בה המוח שלנו מסוגל לאחסן ולשלוף מידע וזיכרונות נפגעת. 
 
לאור כל ההשפעות האלו שהוחמרו בעקבות משבר הקורונה, גם בקרב מי שכלל לא חלה, יש חשיבות רבה מתמיד לכלי שמאפשר לנצל את יכולתו של המוח להתפתח גם בגיל מבוגר. בעזרת כלי שכזה אפשר לשמר את הזיכרון ואפילו לשפר מדדים שונים - ואתם יכולים להתחיל להשתמש בו בעצמכם כדי ליהנות מההשפעות האלו. 

איך מגנים על המוח מפגיעה ביכולות הקוגניטיביות ואיך מחזקים אותו כדי למקסם את יכולותיו?

לא צריכים לחכות שהמצב ישתפר אם אתם מחלימים מקורונה, או מרגישים את השפעת הגיל על הזיכרון, יש דברים שאפשר לעשות כבר עכשיו. התוכנה החכמה לאימון המוח של אפקטיבייט, תעזור לכם לחזק את הזיכרון ולשמור על יכולותיו בצורה מהנה וקלה. אפקטיבייט מבוססת על טכנולוגיה ישראלית לחיזוק ושימור יכולות הזיכרון והמוח ומותאמת במיוחד לבני האוכלוסייה המבוגרת ולצרכים המיוחדים שמתלווים אליהם. המערכת מציעה אימון משולב של תרגול קוגניטיבי מובנה והקניית אסטרטגיות, ובכך יכולה לתמוך בתהליך שיקומי באמצעות תרגול יומיומי בבית. האימון מתבצע בעזרת תוכנה פשוטה לשימוש – לכל אחד – בטלפון הנייד או המחשב. התרגולים מותאמים אישית בצורה מדויקת לרמה של המשתמש ולקצב התקדמותו. 
 
התוכנה אף נבחרה על ידי קופת חולים כללית כאפליקציה המובילה לאימון מוחי.
 
מעוניינים לעשות את הצעד הראשון לחיזוק יכולות הזיכרון והמוח? מלאו פרטיכם: 
 
 
בלחיצתך "שלח" הינך מאשר להעביר את הפרטים לחברת אפקטיבייט
מקור התמונות: depositphotos.com
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.