print header

כל מה שצריך לדעת על טיפול בהתפרצויות של עשנור הקמח ומניעת הופעתו

פתחתם את ארונות המטבח או המזווה ועשרות עשים קטנים ואפורים קיבלו את פניכם? בשקיות הקמח והאורז שלכם יש תולעים קטנות? כנראה שנפלתם קורבן לאחד ממזיקי המזון הכי נפוצים בעולם, עשנור הקמח. למרות שהעש עצמו רק מטריד ולא מזיק לבני אדם באופן ישיר, זו עדיין צרה לא קטנה כי מהתפרצויות של עשנור הקמח קשה מאוד להיפטר והוא נחשב למזיק "עקשן". אז מה בדיוק צריך לעשות אם אתם מתמודדים עם הבעיה הזאת ואיך ניתן למנוע את הופעת העש הזה? אספנו עבורכם את כל התשובות והמידע החשוב במדריך המפורט שלפניכם.

הכירו את האויב: מה זה עשנור הקמח?

העש הקטן והטורדני הזה, שמוכר גם בשם עש הקמח ההודי, נחשב למזיק הנפוץ ביותר ברחבי העולם למוצרי מזון יבשים כגון דגנים ובעיקר גרגירי חיטה ואורז, אך זה לא כל מה שהוא תוקף... העשנור ניזון ממגוון גדול של מוצרים ממקור צמחי כגון מוצרי דגן, לחם, פסטה, תבלינים, פירות יבשים, אגוזים וזרעים. ידועים גם מקרים שבהם הוא ניזון מפולי קקאו או קפה, עוגיות ושבבי שוקולד. זחלי עשנור הקמח הם בצבע לבן-קרם, אורכם כ-12 מ"מ וראשם בצבע חום כהה. יש להם יכולת להידחק לחורים הקטנים ביותר ולהיכנס לשקיות מזון וכלי פלסטיק שאינם סגורים הרמטית.
 
עשנור הקמח - טיפול ומניעה: תמונה של עש בוגר
 
הזחלים ניזונים מהמזון במשך 2-41 שבועות, ואז הופכים את עצמם לגולם - בדרך כלל מחוץ למקור המזון - שממנו בוקע העש הבוגר המוכר והטורדני. העש בצורתו הסופית חי רק 5-7 ימים וכל מטרתו היא להתרבות ולהטיל ביצים ברחבי הבית שלכם - 60 עד 300 בכל הטלה! הפרטים הבוגרים של עשנור הקמח קטנים יחסית; אורכם נע בין שמונה לעשרה מ"מ, במרבית המקרים צבעם הוא אפרפר מוכתם ועל החלק התחתון של כנפיהם יש צבע חום כהה עם כתמי חלודה או נחושת.
עשנור הקמח - טיפול ומניעה: זחל ועש

סימנים להתפרצות של עש הקמח ההודי

כאשר כל אזורי אחסון המזון בבית שלכם כבר מלאים בעשנורי הקמח הבוגרים זה ברור לחלוטין שאתם מתמודדים עם התפרצות, אך יש גם כמה סימנים שעשויים לעורר את תשומת לבכם לבעיה לפני שהיא מגיעה לרמת החומרה הזאת. מומלץ לעקוב אחרי הצעדים הבאים באופן קבוע כדי להעניק לעצמכם התראה מראש לבואו של האורח הלא רצוי הזה, כדי שתוכלו להקדים תרופה למכה ולהיעזר בדרכי הטיפול שיוצגו בהמשך.
 
  • אם שמתם לב להצטברויות קטנות של קורים בארונות המטבח והמזווה שלכם, יש סיכוי גבוה שזהו לא סימן לעכביש ביישן, אלא לזחלים של עשנור הקמח. את הקורים הקטנים האלה הזחלים משאירים אחריהם בכל מקום שאליו הם הולכים, ולרוב תמצאו אותם בפינות ובחלקים הכי עמוקים של הארונות והמזווה.
  • אם שמתם לב שבאריזת הפסטה או הקמח שבדיוק הוצאתם לרגע מהארון יש חורים קטנים, זה כנראה אומר שזחלי עשנור הקמח מצאו את דרכם אליה, או גרוע מכך, יצאו ממנה והתפשטו ברחבי הבית שלכם. למעשה, כמעט כל סוג של מזון יבש עלול להיות פגיע, אפילו כזה שמאוחסן באריזות פלסטיק דקות.
עשנור הקמח - טיפול ומניעה: קמח עם חורים

איך מטפלים בהתפרצות של עשנור הקמח?

  • הרחיקו את כל הפריטים מהאזור שבו גיליתם את מקורות המזון או אזורי המחייה של עש הקמח ההודי. אם יש לכם כיסויים להגנה על מדפים או ארונות, הסירו גם אותם.
  • זרקו לפח את כל אריזות המזון הנגועות שאתם רואים בהן זחלים, גלמים, עשים או חורים. את ביצי עשנור הקמח קשה מאוד לראות ולכן אם יש לכם ספק בקשר לאריזת מזון כזו או אחרת שלא נראית לכם נגועה אך אינכם בטוחים, רצוי להכניס אותה למקפיא למשך שבוע. הקור הורג את העשנור ולאחר מכן ניתן להעביר את מוצר המזון במסננת כדי לנקות שרידים אפשריים של ביצים מתות זעירות ולהעביר לכלי אחסון חדש ואטום.
  • שאבו אבק עם פיה קטנה מכל האזור הנגוע - הקדישו תשומת לב רבה לסדקים, חריצים, פתחים ופינות. אם זה אפשרי השתמשו גם בראש שואב עם מברשת דקה או הברישו בעצמכם את האזור - במיוחד במקומות שציינו - ואז המשיכו לעבוד עם שואב האבק.
עשנור הקמח - טיפול ומניעה: שאיבת אבק מארון
  • הוציאו את שקית השואב או רוקנו אותו לתוך פח אשפה יחד עם מוצרי המזון הנגועים שכבר זרקתם. את כל אלו יש להוציא מהבית לפח אשפה חיצוני בהקדם, משום שלאחר שהייה ממושכת בבית, יש סיכוי שזחלים ועשים ימצאו את דרכם בחזרה למטבח שלכם.
  • נקו ביסודיות את האזור הנגוע שרוקנתם - בעזרת מטלית כלים או ספוג טבולים במים חמימים עם סבון כלים. לא לשכוח את חלקם התחתון של מדפים או ארונות, צירי דלתות וכל שאר האזורים שהוזכרו.
  • הכינו תערובות של חומץ ומים חמים ביחס של 1:1 (למשל כוס אחת מכל חומר) והוסיפו מספר קטן של טיפות שמן מנטה, שריחו שנוא במיוחד על עשנור הקמח. טבלו קלות מטלית בתערובת ונגבו את פני השטח של כל האזור שניקיתם.
  • הניחו לאזורים הלחים שניקיתם להתייבש ובינתיים שטפו את כל הסירים, הקופסאות או הצנצנות שהיו לכם באזור הנגוע בעזרת מים חמימים וסבון. זהו צעד חשוב, מפני שאם לא תבצעו אותו כראוי ולא תנקו את כל הכלים שהיו באזור (אפילו אלו שלא בהכרח גיליתם בהם את עש הקמח ההודי), יש סיכוי שפשוט תחזירו את המזיקים לאזור שניקיתם עד עכשיו.
  • את אריזות מוצרי המזון שלא נפגעו מעשנור הקמח יש לנסות להכניס לתוך קופסאות פלסטיק או מכלים אטומים עמידים שונים. אפשרות נוספת היא לאחסן אותם במקפיא כפי שכבר הוסבר. לאחר כשבועיים אפשר לבדוק את האוכל שבכל אחד מהכלים האלו ואם אין שום סימנים מחשידים, להוציא אותו ולחזור לשיטת האחסון הרגילה שלכם.

איך מונעים את הופעת עשנור הקמח?

כדי למנוע את הופעת עש הקמח ההודי או את חזרתו לביתכם במקרה שכבר טיפלתם בהתפרצות לפי הטיפים שהוצגו, רצוי לבצע את הצעדים הבאים:
  • פזרו עלי דפנה באזורים שעליהם אתם רוצים להגן, ובמידת הצורך תוכלו גם להכניס עלה ישירות לתוך שקית או קופסה של מזון, רק זכרו להוציא אותו לפני השימוש. אמנם אין ראיות מדעיות ליעילות של עלי דפנה בכל הקשור להרחקת עשים, אך זו "עצת סבתא" שרבים ממליצים עליה. 
עשנור הקמח - טיפול ומניעה: עלי דפנה
  • בחנו היטב את מוצרי המזון שאתם קונים בחנויות או מכניסים הביתה בעת קבלת משלוח. זכרו: יש לבדוק בעיקר קמח על סוגיו, אורז, דגנים שונים, פסטות, תבלינים ומוצרי מזון יבשים בכלל.
  • שמרו על ניקיון האזורים בהם אתם מאחסנים מזון. אמנם אין צורך לעשות ניקוי יסודי כפי שהוצג מוקדם יותר בכתבה כל חודש, אך עדיין יש להקפיד לנקות כתמים ולאסוף פירורים באופן קבוע.
  • אם זה אפשרי, סדרו מחדש את מוצרי המזון שלכם באופן שיאפשר לכם לראות כמה שיותר מהם. תוכלו להוסיף מדפים, קרסי תלייה, מדרגות או מגשים נשלפים לאזורי האחסון כדי לעשות זאת. בזכות סידור שכזה יהיה לכם קל יותר לראות סימנים ראשונים להופעת עשנור הקמח, ותימנעו ממצב שבו אתם מאחסנים מוצרי מזון יבשים למשך זמן ארוך מדי פשוט משום ששכחתם מקיומם.

מקור התמונות: wikihow.comKaldari

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.