print header

האם רשתות חברתיות גורמות לנו להרגיש בודדים יותר?

מאחר שכולנו משתמשים ברשתות חברתיות באופן קבוע, בכל רחבי העולם נעשים מחקרים על נושא זה מדי יום ביומו. המחקרים האלה מראים שלמרות כל הטוב שהן עושות, רשתות חברתיות פוגעות בבריאות הנפשית וברווחה שלנו, אך האם זה נכון באופן גורף והאם זה אומר שצריך להפסיק להשתמש בהן? אז בואו נבדוק כעת מה באמת הקשר בין שימוש ברשתות חברתיות לבין בדידות וכיצד למנוע את ההשפעה הזו, כל זאת עם התייחסות למה שיש למדע להגיד בנושא.
 
הקשר בין תחושת בדידות ורשתות חברתיות: נשים בבית קפה ואחת מהן משתמשת בסמארטפון

הקשר שבין תחושת בדידות לבין שימוש ברשתות חברתיות

כשאנחנו מסתכלים על פרופילים "מושלמים" של משתמשים אחרים ועל תמונות החופשות החלומיות שלהם, אנחנו נותרים לרוב עם תחושות קנאה והחמצה. לכן קל להבין למה הרשתות החברתיות גורמות לנו להרגיש בודדים – אנחנו חשים כאילו שאנחנו מפספסים דבר מה שכל שאר העולם עושה, ואנחנו לא קיבלנו הזמנה. 
 
חשוב עם זאת להבין שמה שאנחנו רואים באינטרנט הוא אך ורק גרסה אופטימלית של חייהם של אחרים, והם לרוב לא מציגים שם את הרגעים הרעים והכואבים שלהם. אנחנו בעצם רואים רק חצי מהמציאות של חייהם, ולעיתים זה אפילו לא באמת חצי, אלא פחות מזה. ברמה האינסטינקטיבית אתם ככל הנראה מבינים את זה ואת העובדה שהרשתות החברתיות מזיקות לכם במידה כזו או אחרת, אך אתם אולי לא מבינים עד כמה חמור המצב.
 
במחקר שנערך בשנת 2018 בארה"בבו נדגמו 1,787 משתתפים בין הגילאים 19-32, נשאלו הנחקרים בנוגע לשימוש שלהם בפייסבוק, אינסטגרם וסנאפצ'ט. אלו שביקרו ברשתות החברתיות האלה 58 פעמים או יותר בשבוע היו בעלי תחושת בדידות חזקה פי 3 מאשר אלו שביקרו ברשות החברתיות האלה רק 9 פעמים או פחות בשבוע. עם זאת, יש לציין כי לא נמצא במחקר קשר סיבתי לכך, ולא ידוע על פיו האם השימוש ברשתות חברתיות הוא זה שמוביל לתחושת הבדידות או האם בדידות היא זו שמובילה אנשים לבלות יותר ברשתות חברתיות.
הקשר בין תחושת בדידות ורשתות חברתיות: יד מחזיקה סמארטפון עם אינסטגרם

האם יש קשר סיבתי בין שימוש ברשתות חברתיות לבין בדידות?

במחקר שנערך באוניברסיטת פנסילבניה נמצאו ראיות שתומכות בכך שישנו קשר סיבתי בין שימוש ברשתות חברתיות לבין תחושת בדידות. בניסוי השתתפו 140 סטודנטים שנתבקשו להגביל את השימוש שלהם ברשתות החברתיות, להגביר אותו או להשתמש בהן כרגיל. בשאלון שענו עליו לפני ואחרי הניסוי נמצא כי אלו שהגבירו את השימוש ברשתות החברתיות חוו יותר תחושת החמצה, ורמות החרדה, הדיכאון והבדידות שלהם עלו. עוד התגלה במחקר כי אלו שסבלו מדיכאון לפני תחילת הניסוי חוו השפעה שלילית עוצמתית יותר. לעומת זאת, המשתתפים שהונחו להגביל את השימוש שלהם ברשתות החברתיות חוו פחות תחושת בדידות.

האם עלינו להתנתק לחלוטין מהרשתות החברתיות?

למרבה ההפתעה, רוב המחקרים שדנו בהן לא קבעו באופן חד משמעי כי יש להפסיק לחלוטין להשתמש ברשתות חברתיות, ופשוט נמצא שצריך להגביל ברמה מסוימת את השימוש בהן. מה שחשוב באמת זה שנפסיק להשוות ביננו לבין אחרים. אולם ממצא מעניין נוסף הוא כזה שהתגלה במחקר שנערך בשנת 2019 בו נמצא כי הרשתות החברתיות דווקא עוזרות לרווחה הנפשית שלנו ככל שאנחנו מזדקנים. במחקר הזה הוכח כי אנשים מעל גיל 40 שהשתמשו מדי יום ברשתות החברתיות חוו פחות תחושת בדידות מאשר אלו שלא. החשיבות של בדיקת אנשים מקבוצת גיל זו הייתה משמעותית מאוד, משום שכך הוכח כי ההשפעה על הרווחה הנפשית משתנה לא רק על פי כמות ואופן השימוש ברשתות החברתיות, אלא גם על פי גיל.
הקשר בין תחושת בדידות ורשתות חברתיות: איש קשיש יושב מול הים

לסיכום

קיימים כיום לא מעט מחקרים בנושא רשתות חברתיות והקשר שלהן לבריאות הנפשית שלנו, אך עד היום אין תשובה חד משמעית בנוגע לתועלת שלהן לנפש או לפגיעה שלהן בה, אבל עדיין ניתן להגיע למסקנות מסוימות. ככל שהנבדקים במחקרים האלה היו צעירים יותר, נמצא כי השימוש ברשתות החברתיות דווקא הזיק לנפשם ולתחושת הבדידות שחוו. מנגד, נבדקים מבוגרים נמצאו כבודדים פחות בזכות הרשתות החברתיות, ככל הנראה מכיוון שלהם יש פחות אפשרויות ליצור קשרים חברתיים ביומיום מאשר לאנשים צעירים שנמצאים במסגרות שונות וחברותיות יותר ביומיום.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.