print header

מה הסכנות של פרופילים מזויפים ברשתות החברתיות ואיך ניתן לזהות אותם?

רשתות חברתיות כמו פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם ואחרות, הן זירות שבהן מדי יום נערכים אינספור דיונים פוליטיים, שידוכים והכרויות, עסקאות קנייה ומכירה של מוצרים מכל הסוגים ועוד הרבה דברים אחרים. למרבה הצער אלו גם זירות בהן פועלים נוכלים, מתחזים ואפילו סוכנים זרים, שרוצים להזיק לכם, לנצל אתכם ואולי אפילו לפגוע בכל המדינה. כדי להסתיר את הפעילות שלהם ולתפוס בחכתם עוד ועוד אנשים, הגורמים האלו עושים שימוש בפרופילים מזויפים המציגים צעירה בודדה שמחפשת חברה, פעיל פוליטי נלהב או צעיר שמשתף קישור לסרטון מצחיק, שאם תלחצו עליו אתם עלולים לחשוף את כל הסיסמאות והפרטים האישיים שלכם. הגיע הזמן שנשפוך קצת אור על ההתנהלות של הפרופילים האלו וגם נלמד אתכם כיצד לזהות אותם.

מדוע כל כך חשוב להיזהר מפרופילים מזויפים?

בעולם הדיגיטלי קל מאוד להתחזות לאדם אחר ויש לנוכלים הרבה כלים המאפשרים להם לנצל את האמון שאחרים מעניקים להם. לחיצה על קישור תמים יכולה להוביל להורדת תוכנות נוזקה (Malware) שיכולות לגרום לחשיפת פרטים רגישים, שימוש זדוני במשאבי המחשב או הטלפון, הפעלות תוכנות כופר ועוד. פרופילים מזויפים יכולים גם לשמש למטרות בגידה וניצול מיני ברשת, לקידום מכירות של שרות או מוצר, להשפעה על דירוגים של שירותים שונים באמצעות ביקורות מזויפות ואפילו להשפעה על דעת הקהל של מדינה שלמה בנוגע לנושא מסוים. זה אולי נשמע כמו מדע בדיוני, אך לא חסרות ראיות לכך שממשלת רוסיה התערבה בבחירות בארצות הברית ב-2016, ואפילו כאן בארץ מתרחשים דברים דומים, כפי שתוכלו ללמוד מהכתבה הבאה:

לאור כל הדברים האלו אנחנו מקווים שאתם מבינים שאסור להקל ראש בחומרת הבעיה של הפרופילים המזויפים, ושכולנו יכולים להיות מושפעים ממנה. חושדים שזה כבר עכשיו המצב? בעזרת הסימנים שנפרט עבורכם בהמשך הכתבה תוכלו לבדוק את הנושא קצת יותר לעומק, ובכל מקרה חשוב לחזור ולהדגיש שאין לשתף פרטים אישיים עם אנשים ברשת לפני שביצעתם איתם היכרות מעמיקה.

טיפים לזיהוי פרופילים מזויפים ברשתות חברתיות

ניתן לחלק את הפרופילים המזויפים שיש ברשתות חברתיות שונות לכמה דרגות תחכום. פרופילים מזויפים מהרמה הנמוכה ביותר בדרך כלל קל לאתר בזכות סימנים כמו היעדר תמונות פרופיל או היסטוריית פרסום תמונות דלילה וחסרת גיוון. עוד יש לציין שאם כל הפרופיל מלא בתמונות עם לבוש מינימלי ואופי מיני, זה ככל הנראה סימן לניסיון פיתוי והטעייה, לא שום דבר מעבר. כמו כן בהחלט ייתכן שתראו בעמודי פרופיל שכאלו ובהודעות שכותבים הבוטים או האנשים שמאחוריהם קישורים לאתרים לא מוכרים בשפות שונות, או קישורים שנראים למשל ככה: shorturl.at/qvCJT או rb.gy/d0a502 - אלו קישורים מקוצרים או הפניות מוסתרות שיכול להיות שמטרתם היא לבלבל אתכם ולגרום לכם ללחוץ על קישורים מזיקים.

פרופילים מזויפים ברשתות חברתיות: דמות האקר מול מחשב
 
סימנים "קלאסיים" נוספים כוללים מספר נמוך מאוד של חברים, עוקבים וכדומה, היסטוריית פעילות קצרה והיעדר פרטים אישיים כמו תאריך לידה, עיר מגורים, תיאור קצר, תמונות מתויגות ועוד. בחלק מהמקרים אנשים בוחרים להסתיר את הפרטים האלו ברשתות החברתיות גם מסיבות תמימות לחלוטין, אך יש כאמור עוד דרכים רבות לחשוף פרופילים מזויפים.

איך מזהים פרופילים מזויפים איכותיים?

  • כפי שנאמר בסרטון, הסגנון של סימני הפיסוק, כיוון הכתיבה ותחביר חריג בהחלט עלולים להיות סימן לפרופיל מזויף שמנוהל על ידי אדם עם כוונה נסתרת.
  • לרוב האנשים יש תחומי עניין מגוונים, אך במרבית המקרים לפרופילים המזויפים יהיו חברים פעילים רק בקבוצות או בעמודים שמשרתים את המטרה שלהם ומי שמאחוריהם לא ישקיע הרבה בבניית פרופיל המשקף תחומי עניין מגוונים ודעות שונות על שלל נושאים.
פרופילים מזויפים ברשתות חברתיות: סמל פייסבוק מתחת לזכוכית מגדלת
  • תמונות של חיות, ציורים ודמויות שאי אפשר לראות את הפנים שלהן הן כפי שכבר נאמר רמז עבה למדי לזיהוי פרופיל מזויף, אך זה לא תמיד המקרה. פרופילים מזויפים רבים עושים שימוש בתמונות ממאגרים מקוונים או תמונות של פרופילים אחרים של אנשים אחרים שכלל לא מודעים לשימוש שנעשה בדמותם. ניתן לנסות לבדוק זאת באמצעות לחיצה עם כפתור העכבר הימני על תמונות כאשר עושים שימוש בדפדפן כרום של גוגל, בחירה ב"חיפוש תמונה" (Search image) ואז לראות האם היא פרסמה בעבר במאגרי תמונות או שהיא משויכת לפרופילים נוספים.

  • אנשים שמפעילים פרופילים מזויפים לפעמים מתעצלים לתרגם תוכן משפות זרות או שאינם דוברים עברית ברמה סבירה, ולכן הם עושים שימוש בכלים כמו "גוגל תרגום" (Google Translate). התוצאה היא ריבוי שגיאות כתיב וניסוח, שימוש שגוי במילים, שימוש בשפה גבוה מדי, חוסר הבנה של סלנג ומטבעות לשון וכדומה. ניתן לראות דוגמאות לכך למשל בסרטוני פרסומות ביו טיוב, בהם קול רובוטי משמיע בטון אחיד ומשעמם נאום מלא בניסוחים שצורמים קצת באוזן. 

לסיכום
אם יש לכם את המודעות המתאימה ומידה בריאה של חשדנות, אין הרבה סיכוי שתיפלו למלכודות של פרופילים מזויפים, ואנחנו מקווים שהכתבה הזאת עזרה לכם לרכוש אותם. אם אתם נתקלים במשתמשים שכאלו בקבוצות ובעמודים בהם אתם פעילים, אל תהססו להתריע על כך בפני המשתמשים השונים ולדווח על הפרופיל המזויף לרשת החברתית או האתר בהם הוא מתנהל. ברשת פייסבוק למשל, תוכלו לעשות זאת על ידי לחיצה על סימן שלושת הנקודות שבעמוד הפרופיל ולבחור באפשרות הדיווח, כפי שמוצג בתמונה: 
פרופילים מזויפים ברשתות חברתיות: דיווח על פרופיל בפייסבוק

מקור התמונות: depositphotos.comB_A

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.