print header

7 דברים שחשוב לדעת ולהבין בקשר לנוזקות (Malware)

זמן קצר לאחר שהמחשבים המודרניים נכנסו לחיינו, כולנו למדנו לפחד מסוג חדש של וירוסים - לא מהסוג שגורם לנו לחלות, אלא כאלו שמוחקים קבצים חשובים, משתלטים על מערכות הפעלה, מזיקים לתוכנות שונות ובמקרים קיצוניים אף משביתים מחשבים לחלוטין. עם התפתחות הטכנולוגיה התרבו גם הסכנות למחשבים ומכשירים ניידים, וכיום אחת מהגדולות שבהן היא נוזקות. נוזקה (או תוכנה זדונית, באנגלית: Malware) היא למעשה שם כולל לסוגים של וירוסים, תוכנות סוס טרויאני, תולעי מחשבים ותוכנות ריגול שמטרתן היא לרוב לחדור למחשב, לאסוף מידע רגיש, להשיג גישה לרשתות פרטיות או להציג תוכן פרסומי לא רצוי ללא ידיעתו של המשתמש. מדובר בנזקים שאף אחד לא רוצה להתמודד איתם, לכם אנחנו מזמינים אתכם "להכיר את האויב" וללמוד 7 דברים חשובים על תוכנות נוזקה.

1. אתם לא בהכרח תדעו שאתם מושפעים מנוזקה

למרות שיש תוכנות נוזקה שהאנטי וירוס ושאר תוכנות ההגנה שלכם יכולים לאתר בקלות, יש גם לא מעט מקרים של נוזקות חמקמקות ונסתרות. יש למשל סוגים שונים של נוזקות שעוברות בין מחשב למחשב באמצעות קבצים מצורפים להודעות ולא עושות שום נזק עד לרגע שהן מופעלות מרחוק. נוזקות אחרות רק יאספו מידע על השימוש במחשב והרגלי הגלישה שלכם מבלי להשפיע על פעילותו, אך הן יעבירו את המידע הזה לגופים שונים ללא אישורכם. בנוסף, נזקות כאמור יכולות להיות לפעמים סוס טרויאני - כלומר תכונה שחודרת למחשב תחת חזות תמימה ואולי אפילו משרתת צורך כזה או אחר, אך מאחורי הקלעים היא עושה הרבה מעבר.
 
באופן עקרוני, ככל שנוזקה משפיעה על המחשב או הטלפון הסלולרי שלכם למשך זמן ארוך יותר, כך מידת הנזק שהיא עלולה לעשות עולה. הנזק הזה לא תמיד יהיה מורגש; אולי הוא יבוא לידי ביטוי בהאטה של פעילות המחשב שאתם תקשרו לסיבה אחרת או בהצגת סוג פרסומות מסוים בתדירות חריגה. לכן יש חשיבות רבה בהגנה קבועה ומעודכנת על מכשירים שכאלה, בדיוק כפי שחשוב לעשות בדיקות רפואיות כדי לבצע אבחנות מוקדמות ולמנוע הידרדרות במצב המטופל.
 
מידע חשוב על נוזקות: מחשב נייד עם סימן אזהרה על המסך

2. האם שימוש בדפדפנים מסוימים יכול להגן עליכם מפני נוזקה?

כמעט כל מערכת ואתר שאתם משתמשים בהם או גולשים אליהם, ניתן לפרוץ ולנצל חולשות מסוימות כדי להחדיר בעזרתם נוזקות למחשב או למכשיר הנייד שלכם. גם דפדפן פופולרי כמו כרום של גוגל או מתקדם כמו פיירפוקס של מוזילה אינו חסין ב-100%. אחת מהסיבות לכך היא הגורם האנושי - אם אנחנו מורידים קבצים ממקורות זרים או לוחצים על קישורים לאתרים לא מוכרים באופן קבוע, שום דפדפן לא יגן עלינו. סיבה נוספת היא שפושעי סייבר והאקרים מנסים כל הזמן לפצח את ההגנות של דפדפנים ותוכנות אחרות, אז שום הגנה אינה מושלמת לאורך זמן.
 
כדי לוודא שהדפדפן שלכם בכל זאת מוגן ככל האפשר, תוכלו לעשות 2 דברים עיקריים. הראשון הוא להקפיד על הורדת עדכונים וגרסאות הפעלה דרך התוכנה עצמה או האתרים המאומתים של החברה שפיתחה אותה. השני הוא לשים לב לאזהרות שונות שהדפדפן שלכם מציג. בניגוד להודעות או חלונות קופצים של נוזקות, האזהרות האלו לרוב יציעו לכם לחזור לאחור לכתובת האינטרנט שממנה הגעתם במקום להתקדם בשל הסכנה, או אפילו יחסמו את המשך הגלישה. זהו הבדל משמעותי מהודעות וחלונות קופצים מסוכנים, שלרוב יעודדו אתכם להוריד קובץ מסוים או לעשות פעולות דומות.
מידע חשוב על נוזקות: הודעות אזהרה מפני נוזקה של דפדפן

3. גם מכשירי אפל ומערכות ההפעלה שלהם חשופים לנוזקות

מחשבי MacBook ומכשירים אחרים של חברת אפל נהנים מהילה של בטיחות והגנה מווירוסים ומזיקים דומים, אך הם ממש לא חסינים. למעשה, Elk Cloner, שנחשב לווירוס המחשבים הראשון בעולם, נכתב עבור מערכת ההפעלה של מחשבי חברת אפל כבר בשנת 1982. 
 
יחד עם זאת ראוי להגיד שנכון להיום, כנראה יש הרבה יותר איומים על משתמשי מערכת ההפעלה חלונות ואנדרואיד מאשר על מוצרי אפל. עם זאת, משום שווירוסים ונוזקות עוברים בקלות בין מחשבים וגם כאמור יש סוגים המותאמים כמעט לכל סוג של מכשיר או מערכת הפעלה, זו אינה נחמה שיכולה להעניק שקט נפשי אמיתי. כדי להגן על עצמכם בצורה הטובה ביותר גם בעת שימוש במכשירים שכאלה, חשוב להקפיד על שני הכללים שצוינו בסעיף הקודם - הקפדה על עדכון גרסאות של תוכנות אפל השונות שברשותכם ושימוש מושכל באינטרנט.
מידע חשוב על נוזקות: מחשב של חברת אפל

4. האם חברות אנטי-וירוס יוצרות תוכנות נוזקה בכוונה?

זהו מיתוס ישן למדי בעולם אבטחת המחשבים שרבים מאמינים בו עד היום, אך מעולם לא נאספו ראיות יציבות שתומכות בטענות שכאלה. יש להפריד את הקביעה הזאת מהעובדה שיש חברות אבטחה מסוימות ומומחי מחשוב שכל תפקידם הוא לתקוף מערכות הפעלה ולנסות לעקוף מנגנוני הגנה מסוימים; הם עושים זאת רק כדי שניתן יהיה להישאר צעד אחד לפני גורמים זדוניים ולעדכן תוכנות הגנה שונות כדי להקדים תרופה למכה.
 
הרוב המוחץ של תוכנות הנוזקה נוצר על ידי האקרים שרוצים להתעשר על חשבון אחרים וחברות שמוכנות לעבור על החוק כדי לקדם את העסקים שלהן. ההתנהגות הזאת ככל הנראה לא תיעלם מהעולם בקרוב, ולכן חברות אבטחה ואנטי וירוס ממש לא צריכות לייצר בכוונה איומים שיצדיקו את קיום המוצרים שלהן. אם אתם רוצים לוודא שתוכנות האבטחה שאתם משתמשים בהן הן אמינות, הורידו אותן רק ממקורות בטוחים והקפידו לקרוא עליהן ביקורות וסקירות עדכניות.
 
מידע חשוב על נוזקות: גולגולת על רקע קוד בינארי

5. נוזקה פחות מסוכנת מווירוסים "קלאסיים"

אין שום אמת בטענה הזאת מפני שכפי שכבר נאמר, נוזקה הוא שם כולל למגוון תוכנות שכולל גם את אלו שעונות להגדרת "וירוס המחשבים הקלאסי". וירוס יכול להיות סוג מסוים של נוזקה אשר מחדיר את הקוד שלו לתוכנות אחרות וכך משפיע על תפקוד המכשיר שלכם וגם מפיץ את עצמו למקומות אחרים. רמת הנזק האפשרי שיכול לגרום איום מסוים בעולם המחשבים והסלולר לא קשורה בהכרח לסיווגו, אלא ליכולות שלו שעלולות לנוע על טווח רחב מאוד.
 
קיימות כיום תוכנות רבות נגד נוזקות וגם נגד וירוסים, ולרוב ישנה חפיפה מסוימת בין סוגי ההגנה שהן יספקו לכם. אך ליתר ביטחון, זה ממש לא רעיון רע להשתמש בתוכנה מיוחדת נגד 2 סוגי האיומים האלו וגם אחרים במידת הצורך, כל עוד אתם מקפידים על כללי הזהירות, בדיקת המוצר טרם ההתקנה והעדכון התכוף שתוארו עד כה.
מידע חשוב על נוזקות: וירוס על מקלדת

6. האם חלונות קופצים הם תמיד פתח להידבקות בנוזקה?

חלונות והודעות שמופיעים לפתע תוך כדי גלישה באתרי אינטרנט עלולים להיות מטרד עבור מי שמתעקש לא להירשם לאתר או שירות מסוים, אך הם ממש לא תמיד מהווים סכנה. במקרים מסוימים חלונות קופצים יכולים להיות הודעה חשובה מהדפדפן שלכם, להכיל הסבר חשוב על העמוד בו אתם צופים או להציע לינקים מועילים.
 
איך בכל זאת תזהו חלון קופץ חשוד? קשה להסביר זאת בצורה מושלמת, אך באופן עקרוני כל הודעה על זכייה בפרס כלשהו, קריאה להתקנה של תוכנה או דרישה לשינוי פרטים אישיים כמו שם משתמש וסיסמה, לרוב תהיה תרמית או דרך נסתרת להדביק את המכשיר שלכם בנוזקה. אם אתם נתקלתם בחלון קופץ שכזה שהופיע פתאום או בהודעה שכזו נפתחה במקום חלון חדש של קישור עליו לחצתם והוא נראה לכם חשוד, פשוט סגרו את החלון הקופץ או את העמוד שנפתח. רק שימו לב שאתם עושים זאת בצורה בטוחה, כי לא מעט חלונות קופצים ינסו לבלבל אתכם בעזרת ניסוחים מעורפלים, שינוי מיקום של כפתורים וכדומה.
 
מידע חשוב על נוזקות: מנעול וקוד בינארי על מסך מחשב נייד

7. נוזקות מסוכנות גם אם אין לכם מידע חשוב על המחשב

הדבר האחרון והחשוב ביותר שיש לזכור בנוגע לתוכנות זדוניות, הוא שהן מסוכנות גם אם אתם בטוחים שאין לכם שום דבר חשוב שמצדיק הגנה חריגה על המחשב שלכם. תוכנות רוגלה (Spyware) למשל מסוגלות לעקוב אחרי הפעילות שלכם ולאסוף מידע רגיש כמו שמות משתמש וסיסמאות שאתם מקלידים, כלומר המידע הרגיש שלכם יהיה חשוף גם אם הוא לא שמור על המחשב או הסמראטפון שלכם כקובץ פיזי. נניח ואתם מעולם לא עושים שימוש באתרים שכאלה, ישנם סוגי רוגלות שמפיצות את עצמן באמצעות הודעות ומיילים, כך שאתם עלולים לסכן את האנשים שאתם בקשר איתם וזה דבר שאיש לא רוצה על מצפונו.
 
עלינו לקבל את העובדה שהקדמה הדיגיטלית של העשורים האחרונים הביאה איתה הרבה דברים מדהימים, אבל גם סכנות שאסור להתעלם מהן, כמו למשל רוגלות. זה אולי נשמע מפחיד עבור מי שפחות בקיא בהתנהלות דיגיטלית נכונה, אבל אם תפנימו את הטיפים והאזהרות שקראתם עד כה, מצבכם כבר יהיה טוב בהרבה משהוא היה עד עכשיו. אם אתם מחפשים תוכנות שונות שיעזרו להרגיש בטוחים עוד יותר, לחצו כאן כדי להכיר תוכנה חינמית ומומלצת לשיפור ביצועי מחשבים ולהגנה עליהם.
 
מקור התמונות: Christiaan ColenDaniel Foster
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.