print header

מדריך להגנה על המחשב מפני וירוסים ותוכנות זדוניות

מאז המצאת האינטרנט כל מחשב שמחובר לרשת נהיה חשוף לווירוסים ותוכנות זדוניות, שבעברית זכו לשם "נוזקה". על אף שהווירוס עצמו נחשב גם הוא לנוזקה, ישנו הבדל בין דרך הפעולה שלו לזו של נוזקות אחרות, כמו סוסים טרויאנים למשל. פעולתו וצורת התפשטותו של הווירוס במחשב זהה כמעט לחלוטין לזו של וירוס ביולוגי, בעוד שרוב הנוזקות האחרות מסייעות לאדם אחר לקבל גישה למחשב שלכם לצורך ביצוע פעולות שונות ומזיקות – כמו סוג של טפיל. כדי להימנע מאותם וירוסים ונוזקות עליכם להכיר סימנים שעלולים להתריע על קיומם, אך בה בעת אתם צריכים להכיר גם את הדרכים שיעזרו לכם לבדוק האם אכן מדובר בווירוס או נוזקה, או שמדובר בבעיית חומרה. פרט לכך נעזור לכם גם להכיר 4 שיטות שונות שיחדיו יעזרו לכם להגן על המחשב שלכם מפני וירוסים ונוזקות ביעילות!

7 סימנים לכך שיתכן כי המחשב שלכם סובל מווירוס או נוזקה

אם אתם נתקלים באחד מ-7 הסימנים הבאים במחשבכם, צריכה להידלק בראשכם נורה אדומה שמצביעה על הצורך לוודא האם אכן מדובר בווירוס או נוזקה.

1. הודעות שגיאה מוזרות

אם אתם מקבלים הודעת שגיאה סתם כך ללא סיבה או כזו שכתובה בג'יבריש במקום אותיות רגילות, זה סימן ברור לכך שמשהו לא בסדר במחשב שלכם, וככל הנראה מדובר בווירוס שתקף אותו. הודעות מוזרות יכולות לצוץ בעקבות תוכנות זדוניות שמופעלות בצורה אוטומטית ומבקשות מכם אישור להפעלתן – אם אינכם מכירים את התוכנה, אל תאשרו את הפעלתה.

2. כיבוי אוטומטי של תוכנת האנטי-וירוס

תוכנות זדוניות מסוימות יכולות לפרוץ את מערכת ההגנה של המחשב שלכם ולהשאיר אתכם חשופים לעוד סכנות. אם הדלקתם מחדש את המחשב וגיליתם שהאנטי-וירוס כבוי, נסו להפעיל אותו. אם הוא נכבה באופן אוטומטי לאחר מספר שניות או בעת הפעלה מחדש, סביר להניח שאתם תחת מתקפה. 

3. התנהגות מוזרה של דפדפן האינטרנט

אם לפתע דף הבית שלכם הפך להיות אתר אחר ולא רצוי, ואינכם מצליחים לשנות את ההגדרה הזו, או שנפתחים דפי פרסומות מבלי שתהיה לכך סיבה ברורה, סביר להניח שהמחשב שלכם נדבק בווירוס שגורם לבעיה זו.
איך לזהות וירוסים במחשב ולהימנע מהם: איור של מחשב נייד עם סימן קריאה במסך

4. נגמר שטח האחסון בכונן

אם ידוע לכם שלא מילאתם את הכונן שלכם עד גדותיו, אך בכל זאת נראה ששטח האחסון (הזיכרון) שבו צומצם באופן משמעותי ואף נוצל עד תומו, יכול להיות שהמחשב שלכם סובל מנוזקה. יתכן שקבצים מסוימים אפילו שינו את שמם או נעלמו, ואם הבעיה תימשך, הנוזקה שבמחשב שלכם תגרום לקריסתו בסופו של דבר.

5. התרסקויות חוזרות ונשנות

אם מסך ההתרסקות הכחול מופיע על מסך המחשב שלכם באופן קבוע, סביר להניח שזו פעולתה של נוזקה במחשבכם. עם זאת, בהתאם לגילו של מחשבכם יתכן שהבעיה נעוצה בו ובחומרה שלו, ולאו דווקא בתוכנה זדונית שפלשה אליו. באותה מידה מומלץ לשים לב גם לתקיעות במחשב – אם למשל המקלדת מפסיקה להקליד למשך מספר שניות או שסמן העכבר לא זז, יכול להיות שמדובר בווירוס שתקף את המחשב שלכם ומאט את פעולתו.

6. המחשב עובד באיטיות

אם לוקח למחשב שלכם "נצח" כדי להפעיל את מערכת ההפעלה, יכול להיות שמדובר בווירוס, אולם כדי לוודא שזה לא המצב, עליכם לבדוק האם:
  • יש מעט מדי זיכרון פנימי במחשב ביחס לתוכנות הפועלות בו באופן אוטומטי.
  • יש מעט מדי זיכרון בכונן הקשיח שבו מותקנת מערכת ההפעלה בשל תוכנות רבות שמותקנות במחשב וקבצים שתופסים בו נפח.
  • יש בעיות בחומרה של המחשב אשר גורמות לו לפעול לאט ומצריכות התייחסות של טכנאי.

7. חוסר יכולת לגשת לאזורים מסוימים במחשב

במקרים הבאים ישנה סבירות גבוהה לכך שהמחשב שלכם הותקף על ידי נוזקה שמונעת גישה לחלקים מסוימים במחשב:
  • אם הכנסתם כונן נייד לחיבור ה-USB ואין גישה אליו במחשב.
  • אם בתיקיית "המחשב שלי" חסר כונן שאמור להיות קיים בו.
  • אם אין גישה לכונן התקליטורים של המחשב.
  • אם אין גישה למדפסת / מצלמת רשת או כל תוסף אחר שמחובר למחשב.
איך לזהות וירוסים במחשב ולהימנע מהם: איש שפניו מוסתרות תחת ברדס וסביבו ספרות 0 ו-1

4 דרכים לבדוק האם המחשב אכן סובל מווירוס או נוזקה

פרט לביצוע סריקה של אנטי וירוס, יש מספר בדיקות שתוכלו לעשות בעצמכם אשר יחדיו יוכלו לספק לכם תמונה מלאה של מצב המחשב שלכם. כל אחת מהבדיקות הבאות לא בהכרח מעידה לבדה כי יש וירוס או נוזקה במחשב, אך אם כמה מהן מניבות תוצאות מדאיגות, יכול מאוד להיות שהמחשב שלכם נמצא תחת מתקפה.

1. בדקו את תפקוד המחשב שלכם

הפעילו את המחשב מחדש ולחצו על צירוף המקשים Ctrl+Shift+Esc כדי לפתוח את מסך מנהל המשימות. בלשונית "ביצועים" תוכלו לראות את תפקוד המחשב שלכם, ואותם ביצועים אמורים להיות נמוכים יחסית. אם המד שמורה על כמות הזיכרון שבה נעשה שימוש הוא גבוה (יותר מ-80% מכמות הזיכרון הפנימי הזמין) יכול להיות שיש יותר מדי תוכנות שפועלות באופן אוטומטי במחשב שלכם, אך אם זה לא המצב, זה ככל הנראה מראה על עומס שנוצר על ידי וירוס או נוזקה במחשבכם.
איך לזהות וירוסים במחשב ולהימנע מהם: מנהל משימות בווינדוס 10

2. הסתכלו על נורות הנתב הביתי

כל עוד אינכם מריצים תוכנות במחשב שמשתמשות בשירותי האינטרנט, אין סיבה שהנורות שבראוטר (הנתב) שלכם יהבהבו יותר מדי. נתקו כל מכשיר אחר מחיבור הרשת וסגרו את כל התוכנות שמשתמשות בשירותי הרשת במחשב שלכם – האורות מהבהבים ללא הפסקה? יכול להיות שיש וירוס במחשב שלכם ששולח נתונים דרך הרשת.

3. בצעו סריקת אנטי-וירוס במצב בטוח

האנטי-וירוס שלכם יעבוד ביעילות רבה יותר כאשר תבצעו את הסריקה שלו במצב בטוח. כדי להיכנס למצב בטוח, הפעילו את המחשב מחדש ולחצו ללא הפסקה על מקש F8, עד שיופיע מולכם מסך שבו תוכלו להפעיל את מערכת ההפעלה במצב בטוח (Safe mode). מערכת ההפעלה תיראה שונה ומעט "זולה" יותר, אך תוכנות שאמורות לפעול באופן אוטומטי לא יופעלו, והמחשב ירכז את כל מאמציו אך ורק בפעולות נחוצות.

4. בחנו את סיומות הקבצים החשודים

אם יש קובץ במחשב שלכם שאתם חושדים בהיותו וירוס, תוכלו לבדוק את הנושא על פי הסיומת שלו ביחס לזו שאמורה להיות לו לפי ההיגיון הישר. הבעיה היא שהגרסאות העדכניות ביותר של וינדוס נוטות להסתיר את סיומות הקבצים, אך תוכלו להציג אותן על ידי כניסה לתיקיית הקבצים החשודים במחשב, לחיצה על תצוגה (View) ולאחר מכן על התיבה שלצד "סיומות שמות קבצים" (File name extensions). כעת אתם אמורים לראות את סיומות הקבצים, שמופיעים אחרי הנקודה שבסוף שם הקובץ. 
איך לזהות וירוסים במחשב ולהימנע מהם: תצוגת סיומות קבצים בווינדוס 10
לרוב, וירוסים מופיעים עם הסיומות exe, אך כך גם תוכנות הפעלה רבות ותמימות. עם זאת, קבצים כמו תמונות, מסמכים או קבצי שמע ווידאו לא אמורים לקבל סיומת שכזו, ויתכן אף שיוצר הווירוס ניסה להסתיר את הסיומת על ידי הוספת סיומת שנראית מתאימה. במקרה שכזה, אתם תראו קובץ תמונה בעל 2 נקודות וסיומות שנראה כך: image.jpg.exe – jpg זו סיומת לתמונה שיוצר הווירוס הוסיף לשם הקובץ כדי לגרום לו להיראות תמים (והיא תופיע גם אם לא סימנתם את הצגת סיומות הקבצים), ואילו הסיומת exe היא המגדירה את תפקיד הקובץ, ומעידה על כך שמדובר בווירוס.
 
דרך נוספת שבה נוכלים מצפינים את קיומם של וירוסים במחשב שלכם היא על ידי היפוך שם הקובץ. למשל, הווירוס יופיע בשם exe.mp3 – הקובץ מתחזה לקובץ שמע מסוג mp3, כשלמעשה הסיומת exe היא זו שתהיה אחראית לסוגו. סיומות חשודות שמופיעות בתחילת שם הקובץ ואליהן צריך לשים לב הן: bat, cmd, com, lnk, pif, scr, vb, vbe, vbs, wsh.

4 דרכים להימנע מהורדת וירוסים ונוזקות

התרופה הטובה ביותר היא מניעה, גם בתחום המחשבים, ובעזרת הטיפים הבאים תוכלו להימנע מחדירת וירוסים ונוזקות למחשבכם.

1. התקינו תוכנת אנטי וירוס

זה נשמע נדוש, אך הטיפ הזה הוא אחד החשובים ביותר שיש – מחשב שלא מותקנת עליו תוכנת אנטי-וירוס אינו מוגן מפני וירוסים ונוזקות ואף לא יתריע אם אכן יהיו כאלה בתוכו. לחצו כאן כדי ללמוד איך לשמור על בריאות המחשב שלכם, ובמקביל הורידו את תוכנת AVG החינמית שבקישור בתוך הכתבה. בצעו סריקה של תוכנת האנטי-וירוס אחת לשבוע ותוכלו להגדיר גם מועד קבוע לשם כך בתוך התוכנה עצמה.
איך לזהות וירוסים במחשב ולהימנע מהם: אישה מחזיקה מסך שעליו יש תמונה של מנעול, וסביבה ספרות 0 ו-1

2. אל תורידו קבצים שאינכם סומכים עליהם ב-100%

בין שקיבלתם קובץ מצורף למייל ובין שהמליצו לכם להוריד תוכנה מסוימת בשיחת צ'ט במסנג'ר, ראשית מומלץ שתכתבו בחזרה לאותו אדם ששלח את הקובץ, על מנת לוודא שאכן מדובר באדם אמיתי ולא ברובוט ששולח קבצים זדוניים לאלפי אנשים. אפילו אם אתם מזהים את האדם ששלח לכם את ההודעה, יכול להיות שמישהו פרץ לחשבון המייל או הרשת החברתית שלו, לכן מומלץ לוודא עם אותו אדם בשיחה טלפונית האם הוא אכן שלח לכם קובץ מסוים או לא. אם לא, יידעו אותו שייתכן כי מישהו פרץ לחשבונו.
 
במקביל, אם אתם נוהגים לחפש קבצי מוזיקה, סרטים או תוכנות ברחבי הרשת, חשוב שתדעו שישנם אתרים שכל מטרתם היא לגרום לכם לחשוב שאתם מורידים את מה שחיפשתם, כשבעצם תוסיפו למחשבכם נוזקה או וירוס חדשים. אל תורידו לעולם קבצים מאתרים שאינכם מכירים ושאינכם סומכים עליהם, ואם אתם רואים כמה כפתורים של "הורדה" בעמוד האתר, יתכן שרק אחד מהם אכן יוריד את הקובץ שחיפשתם למחשבכם, אך כל השאר יכילו וירוסים או נוזקות.

3. אל תשתמשו בחשבון מנהל מערכת

אם מעולם לא פתחתם משתמש חדש במחשב שלכם, סביר להניח שאתם משתמשים בו כמנהלי מערכת. זה אומר שביכולתכם להתקין תוכנות ולבצע שינויים במחשב מבלי להקיש סיסמת משתמש. זה אמנם נוח, אך זה משאיר את המחשב שלכם חשוף לפורצים. כדי לפתוח משתמש חדש שאינו מנהל מערכת, לחצו על "התחל", לאחר מכן על "הגדרות" ולאחר מכן על "חשבונות". לחצו על "משפחה ואנשים אחרים" ולבסוף על "הוסף מישהו אחר למחשב זה". הזינו שם משתמש, סיסמה ורמז ולחצו על "הבא". כעת יש לכם משתמש חדש במחשב שמוגן באמצעות סיסמה, וכל פעולה שדורשת אישור של מנהל תצריך מכם להקיש את הסיסמה שידועה רק לכם.

4. גלשו אך ורק באתרים שנחשבים לבטוחים

אתם לא צריכים לנחש האם האתר שמולכם בטוח או לא, משום שישנו סימן בשורת הטקסט של הדפדפן אשר מורה על כך, והוא סימן המנעול הירוק (איך לזהות וירוסים במחשב ולהימנע מהם: מנעול ירוק מאובטח). אתר שאינו מאובטח (אך לאו דווקא מסוכן) יציג סימן קריאה בתוך עיגול לבן (איך לזהות וירוסים במחשב ולהימנע מהם: סימן קריאה בתוך עיגול לבן) או מנעול לבן, בהתאם לדפדפן, ואתר מסוכן יציג סימן קריאה בתוך משולש אדום (איך לזהות וירוסים במחשב ולהימנע מהם: משולש אדום עם סימן קריאה). אם אתם מבחינים בסימן השלישי, הימנעו מגלישה באתר זה. בנוגע לסימן של אתר שאינו מאובטח אך אינו מסוכן, לא כל אחד שכזה הינו מסוכן לגלישה, אך בהחלט צריך להיות ערים לסימן זה כאשר גולשים באתרי קניות או כאלה שדורשים מכם להכניס מידע אישי שלכם שאינו קשור לאתר עצמו.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.