print header

10 דרכים שבהן רעלים חודרים לביתכם

כולנו רוצים לחשוב שהבית שלנו הוא המקום שבו אנחנו מוגנים מפני כל סכנה, אך מתברר שזה לא המצב כשמדובר ברעלים שאנו נחשפים אליהם בנשימה. רמת זיהום האוויר בעיר שבה אתם גרים היא לא הדבר שהכי אמור להטריד אתכם, משום שישנן שלל דרכים שבהן אתם מחדירים לבית שלכם רעלים ומזהמים בעצמכם, והיום אתם תכירו אותם ותדעו גם כיצד לזהות ולהימנע מחלקם. עברו על הרשימה הבאה וודאו שאתם עושים כל שביכולתכם כדי לשמור על האוויר שבביתכם נקי ונטול סכנות לבריאות.
 
איך רעלים חודרים לבית: סלון של בית

1. שטיח חדש

שטיח הוא תוספת נפלאה לבית, אך הוא עלול גם לשחרר גזים רעילים שמסוכנים לבני אדם, כך טוענת אמילי וולש, מומחית מארה"ב להגנה על הבית מפני רעלים שחודרים לנשימה. במהלך 72 שעות שלאחר התקנת שטיח מקיר לקיר חדש, איכות האוויר בבית יורדת ומשתחררות תרכובות אורגניות נדיפות שמצויות בסיבי הבד. הרעלים האלה כוללים אצטאלדהיד, בנזן, פורמלדהיד, טולואן ועוד. סימנים להרעלה הם בחילות, כאבי ראש ותחושות גירוי באף, בגרון ובעיניים. לפיכך, כדאי שלא לשהות בבית זמן קצר לאחר התקנת שטיח שכזה ובכל מקרה לדאוג לאוורור תקין אפילו בחדר שבו מונח שטיח חדש שקניתם.

2. מזרנים

אתם בטח יודעים שאקונומיקה וחומרי ניקוי עוצמתיים אחרים מכילים רעלים שמזיקים לנו בעת הנשימה, אך יש עוד מקורות אחרים שאנחנו מתעלמים מהם פשוט מכיוון שאין להם ריח חזק כמו לחומרי הניקוי האלה. למשל, מעכבי בעירה שמוסיפים כמעט לכל מזרן כיום הם כימיקלים שכאלה, ולהם אין ריח כלל. הם אמנם עוזרים למנוע בעירה במזרן, אך יש להם תופעות לוואי שמזיקות לבריאות, לכן בדקו אפשרות של רכישת מזרן ללא מעכבי בעירה, ופשוט דאגו שלא להדליק נרות או להשתמש באש בסביבתו.
איך רעלים חודרים לבית: מזרן עם בובת דובי עליו

3. בגדים שעברו ניקוי יבש

כיף להחזיר הביתה בגדים שהיו בעבר מלוכלכים וכעת הם נקיים אחרי ניקוי יבש, אך התהליך הזה לא תמים כמו שהוא נראה. "בניקוי יבש משתמשים בחומר ממס שנקרא טטרהכלורואתילן", כך מספרת ד"ר לוז קלאודיו, פרופסור לרפואה סביבתית בבית הספר לרפואה אייקן שבניו יורק. "למרות שלא ידוע כמה ממנו משתחרר בסביבה הביתית לאחר שאתם מחזירים בגדים מניקוי יבש הביתה בשקית פלסטיק, עדיף לאוורר את השקית בחוץ עוד לפני שמאחסנים את הבגדים בארון.

4. מטהרי אוויר ונרות ריחניים

השימוש במטהרי אוויר הוא לא נדיר, ולאו דווקא מזיק באופן כללי, אך אם החלונות בבית סגורים ואתם מרססים אותו עם ריח נעים מהם, יכול מאוד להיות שאתם מזיקים לבריאותכם, וזה נכון גם בנוגע לנרות ריחניים. "ברבים ממטהרי האוויר והנרות הריחניים יש חומרים מסוכנים, והם משאירים תרכובות אורגניות נדיפות באוויר", כך אומרת כריסטין דימיק, מחברת הספר "ניקוי רעלים לבית". "כשאנחנו נושמים את התרכובות האלה, הן נאגרות בגופנו ולאורך זמן עלולות לגרום לנו לפתח בעיות נשימתיות, כמו אסתמה".
איך רעלים חודרים לבית: נרות צבעוניים

5. אבק ביתי

במחקר שפורסם בשנת 2016 נמצא כי האבק שבבית שלנו מכיל כמות גדולה של רעלים. "מחקרים מראים שיש לא מעט מעכבי בעירה, משבשי אנדוקרינים ועופרת באבק שבבית שלכם", כך אומרת טוניה האריס, מומחית לרעילות סביבתית מארה"ב. מה אפשר לעשות נגד זה? טוניה מציעה שתכינו את חומרי הניקיון שלכם בעצמכם כדי להפחית את כמות החומרים הרעילים שבבית, ושתדאגו לשאוב אבק באופן קבוע.

6. מוצרי טיפוח

יש רעלים שכלל לא מופיעים על אריזות של מוצרי טיפוח, ועדיין הם קיימים בתוכם. דוגמה מובהקת לכך הם חומרים משמרים המשחררים פורמלדהיד, שקיימים בלק לציפורניים, שמפו, קרם גילוח ואפילו סבון לתינוקות. טוניה מסבירה איך הם עובדים: "הכימיקלים האלה מתפרקים עם הזמן כדי לייצר ולשחרר פורמלדהיד, הידוע כחומר מסרטן, וזאת על מנת לשמור על המוצר הקוסמטי בתוקף לאורך זמן. אף על פי שפורמלדהיד לא קיים במקור במוצר הקוסמטי, עדיין יש אפשרות שישתחרר בו ויתווסף אליו לאחר שתתחילו להשתמש בו".
איך רעלים חודרים לבית: אישה מורחת לעצמה לק

7. משחת שיניים

פרט לפורמלדהיד, יש רעלים אחרים שחומקים לתוך מוצרי הטיפוח שבהם אנו משתמשים, ואחד מהם הוא דיאוקסין. את החומר הזה אפשר למצוא במשחות שיניים, וכדי לגלות אותו עליכם להכיר את השמות האחרים שלו. ד"ר טוניה ממליצה לחפש ברשימת המרכיבים שמות כמו polyoxyethylene וכל חומר אחר שמסתיים באותיות ETH, כמו למשל Oleth, Laureth, Myreth וכדומה. היא מוסיפה ומציינת שדיאוקסין הוא חומר שמזיק מאוד לכבד, לכליות ולמערכת הנשימה.

8. נעליים

אין דבר טוב יותר מלחלוץ נעליים אחרי שבילינו יום שלם בחום שבחוץ, בייחוד אם מדובר בנעלי עקב, אך יש כאלה שממשיכים ללכת איתם בתוך הבית, ואולי כדאי שיפסיקו. "כ-90% מהחיידקים שבסוליות שלכם עוברים לרצפה שבביתכם", כך אומר קיילב בק, מומחה לבריאות של חברת הטיפוח האמריקאית מייפל הוליסטיקס. "כשאתם נועלים נעליים בתוך הבית, אתם מפזרים את כל החיידקים שהצטברו בהם על הרצפה, והם נישאים מעלה בעזרת האבק ובכך יכולים להגיע ישירות לדרכי הנשימה שלכם".
איך רעלים חודרים לבית: נעל ישנה

9. קירות הבית

הקירות עצמם לא מכילים כל כך רעלים, אך מה שגדל עליהם בהחלט כן. אם בחדרים הלחים שבביתכם, כמו חדר האמבטיה, מתפתח עובש, הוא יכול לעשות נזק גדול למערכת הנשימה שלכם. "נבגי עובש גורמים לאלרגיות ומחלות אוטואימוניות", כך אומר קיילב, והוא ממליץ שתאווררו היטב חדרים לחים כמו חדר המקלחת או המרתף.

10. מזגן

אותו מכשיר ששומר על בית שנעים להיות בו בימי הקיץ החמים או בחורף הקר, גם עלול לגרום לאוויר שבביתנו להזיק לנו. כשאתם מדליקים מזגן, אתם סוגרים את כל החלונות בבית, ורוב המזגנים מקררים את האוויר שכבר קיים בבית ויוצרים סירקולציה שלו, משמע לא נכנס אוויר חדש לבית ואתם ממשיכים לנשום את האוויר המזוהם שבתוכו. אם זה לא מספיק, כל עוד אתם לא מנקים את המזגן שלכם באופן קבוע, האוויר שיוצא ממנו גם הוא עלול להיות מזוהם, ועקב כך תסבלו מבעיות בנשימה אם תשתמשו בו באופן קבוע. הפתרון הפשוט הוא לנקות את המזגן ואת המסננים שלו  אופן קבוע, ואם זה אפשרי נסו לעשות זאת רק אחרי שחלונות הבית היו פתוחים למשך זמן רב.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.