print header

6 ממצאים חשובים שגילינו ב-2012!

בהנחה שסוף העולם לא יגיע בשבוע הבא, אנחנו מתקרבים לסוף שנת 2012 עם הכרת תודה לקהילה המדעית. השנים האחרונות לימדו אותנו שהעתיד הוא שילוב של גנטיקה עם מזל טוב, אבל מחקרים שנערכו בשנה האחרונה דווקא הדגישו שהגורל נמצא בידיים שלנו, הרבה יותר משחשבנו. הנה 6 ממצאים חשובים שגילינו על אריכות ימים בשנת 2012...

 

גיל הזהב

1. לעולם לא מאוחר מדי לאמץ אורח חיים בריא
מחקר שנערך בשנת 2012 והתפרסם בכתב העת
British Medical Journal, הראה כי פעילות גופנית, אכילה נכונה והימנעות מהרגלים מזיקים כמו עישון, מאפשרת לאנשים מעל גיל 75 לחיות 5.4 שנים יותר מעמיתיהם שלא מנהלים אורח חיים כזה.

המחקר עקב אחרי 1800 אנשים בני 75 ומעלה במשך 18 שנים ובדק את הרגלי האכילה וההתעמלות של כל אחד ואחת. אחרי 18 שנים, 92% מהמשתתפים מתו, אם זאת, מחצית מהם שרדו לפחות עד גיל 90 ואף מעבר. החוקרים מצאו כי אלה שנותרו בחיים לאחר תקופת המעקב היו ברובן נשים, כמו גם כאלה שניהלו אורח חיים בריא, לקחו חלק בפעילות חברתית ובעלי השכלה. על פי המחקר, נשים שניהלו אורח חיים כזה חיו בממוצע 5 שנים יותר וגברים שניהלו אורח חיים כזה חיו בממוצע 6 שנים יותר. גם בקרב קשישים בני 85 ומעלה שסבלו ממחלות כרוניות נמצא כי ניהול אורח חיים בריא תרם לאריכות שנים של כ-4 שנים בממוצע. באופן ספציפי, החוקרים מצאו כי לפעילות גופנית יש את הקשר הגדול ביותר התורם לאריכות ימים. לפי החוקרים, קשישים שעסקו בפעילות גופנית (שחייה, הליכה או התעמלות), שרדו שנים ארוכות יותר, בהשוואה לאנשים שלא עשו פעולות אלה.

2. פעילות גופנית באמת עובדת
אין שום דבר חדש במסקנה שפעילות גופנית מספקת חיים ארוכים יותר, אבל מחקר שנערך בשנה האחרונה באוניברסיטת קווין באונטריו, סיפק הצצה מקרוב על היתרונות הבולטים.

על פי המחקר, התועלת הגבוהה ביותר של פעילות גופנית היא אריכות ימים. החוקרים מצאו כי כל שעה של פעילות גופנית, כמו ריצה או שחייה, במיוחד בקרב נשים שחורות, יכולה לזכות את האישה ב-11 שעות נוספות בתוחלת החיים. המסקנה היא שאנשים פעילים גופנית צפויים לחיות שנים יותר מאנשים שאינם פעילים גופנית.

3. בישול בבית מאריך ימים
בסקר שנערך בטיוואן והתפרסם במגזין של אוניברסיטת קיימברידג'
Public Health Nutrition נמצא כי אנשים בני 65 ומעלה, שמבשלים עד 5 פעמים בשבוע, הם בעלי סיכוי הגבוה ב-47% לחיות 10 שנים יותר מבני גילם שאינם אוכלים בבית בכזו תדירות.

צוות המחקר הורכב מחוקרים מטייוואן ואוסטרליה והתבסס על התבוננות בקבוצה של 1,888 גברים ונשים מעל גיל 65 שהתגוררו בטייוואן. בשלב הראשון, החוקרים ראיינו ולמדו את המשתתפים על סגנון החיים שלהם, כולל: הרגלי בישול, הרגלי קניות, תזונה, תחבורה, השכלה ועישון. הם גילו כי 43% מהמשתתפים מעולם לא בישלו, 17% בישלו 1-2 פעמים בשבוע, 9% בישלו 3-5 פעמים בשבוע ו-31% בישלו 5 או יותר פעמים בשבוע. בשלב השני, לאחר 10 שנים, חזרו החוקרים אל המשתתפים והשוו את הנתונים עם 1,193 המשתתפים שנותרו בחיים. החוקרים גילו כי לבישול תכוף יש קשר חזק עם השרדות. כמו גם לקניות במכולת, לשימוש בתחבורה ציבורית והמנעות מעישון. אז נכון ישנה מגבלה לפיה, האדם הפחות בריא מבין המשתתפים לא היה מסוגל לבשל או לבצע את הסידורים הקשורים בהכנת ארוחות בבית בגלל בריאות לקויה, אבל גם בקיזוז הגורמים הללו, החוקרים הסיקו כי בישול ביתי בתדירות גבוהה יכול להוסיף שנים לחיים.


4. תוספי תזונה יכולים לעזור
סקירה מקיפה שנערכה השנה באוניברסיטת ארהוס בדנמרק והתבססה על 8 מחקרים אקראיים מבוקרים, גילתה כי מבוגרים בשנות ה-60 וה-70 לחייהם, הצורכים תוספות של ויטמין D וסידן נמצאים בסיכון הנמוך ב-9% למות על פני תקופה של שלוש שנים, וזאת בהשוואה לקשישים שלא צורכים תוספי תזונה כלל וכלל.

החוקרים בדקו את הנתונים של יותר מ-70,000 קשישים בין הגילאים 60 ל-70 ומצאו כי לנטילת ויטמין D לבדה לא הייתה השפעה על שיעורי התמותה. לעומת זאת, צריכה של שני תוספי התזונה שיפרה באופן משמעותי את סיכויי ההשרדות. לטענתם, 1 מכל 151 אנשים שנטלו ויטמין D וסידן על בסיס יומי, שרד.

5. הכי חשוב - לצחוק יותר!
כחלק ממחקר מתמשך על גנים והזדקנות שהתפרסם ב-
journal Aging, חוקרים ממכללת אלברט איינשטיין לרפואה בשיתוף אוניברסיטת ישיבה, גילו השנה שתכונות אישיות מסוימות נקשרות לתוחלת חיים ארוכה יותר, כולל הנטייה לצחוק - והרבה!

6. תסתכלו על הצד השמח של החיים
באותו המחקר על הזדקנות, נמצא שאופטימיות היא מאפיין מובהק לחיים ארוכים.

המחקר התבסס על ניתוח נתונים של 243 אנשים בני 97.6 בממוצע, שלקחו חלק בפרויקט מחקר אחר במכון הרפואה. תחילה, חשבו החוקרים שהאנשים שחצו את גיל ה-100 שרדו כיוון שפיתחו אישיות רעה ותקיפה, אך כשהעריכו את האישיות של בני המאה מצאו איכויות שמשקפות באופן ברור יחס חיובי כלפי החיים. כך למשל אמר עליהם עורך המחקר ד"ר ניר ברזילי: "אופטימים, קלילים וחברותיים, מחשיבים צחוק כחלק חשוב מהחיים ובעלי רשת חברתית גדולה. כמו כן הם מביעים רגשות בגלוי מבלי לאגור אותם". ממצא זה חיזק מסקנה קודמת לפיה אנשים שמחים נמצאים בסיכון הנמוך ב-35% למות על פני תקופה של 5 שנים, וזאת לעומת אנשים שאינם שמחים.
 

אין ספק ששנת 2012 סיפקה 6 ממצאים חשובים לבריאות. אנו מקווים כי גם השנה האזרחית החדשה תתרום גילויים ומסקנות לחיים טובים יותר.

מקור תמונה: FreeDigitalPhotos.net / stockimages

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.