print header

צעדים ראשונים בשוק ההון

אני מעוניין להתחיל לסחור בבורסה. אשמח לדעת קצת יותר על עולם המניות ואיך ביכולתי לקבל ידע מקצועי יותר כדי להשתלב בקלות בשוק ההון.
  (נמרוד דניאלי, חולון) 

 

 

היי נמרוד,
ברגע שהחלטת כי ברצונך להיות סוחר עצמאי בשוק ההון, ואתה מבקש לנהל את תיק ההשקעות שלך לבד, ישנם כמה שלבים בהם צריכים להתחיל ע"מ לסחור בצורה עצמאית.

הדבר הראשון הוא זמן פנוי. אין להקל ראש בתחום, מסחר הוא מקצוע קשה, בייחוד בשלביו הראשונים אך כמובן שגם בהמשך הדרך. וכמו כל מקצוע חדש, לוקח זמן עד שרוכשים בו ידע.
אם היית לומד משפטים, רפואה או אדריכלות, היית נזקק לכמה שנים ולא מעט כסף בדרך, מהסיבה הפשוטה שכדי להנות מפירותיו של מקצוע כזה או אחר, תצטרך להשקיע בו את כל כולך. הדבר נכון פי כמה בתחום המסחר, שם לא כל איש מקצוע הוא "בעל מקצוע" - רובם המוחלט מפסידים לאורך זמן.
כדי להמנע מהפסדים מיותרים ולא לבחור בקיצורי דרך, חשוב להקדיש לפחות שנה וחצי ללימוד הנושא.

הדבר השני הוא יכולת פיננסית, כמאמר המשפט "סכן רק כסף שביכולתך לסכן". בשוק ההון, המשפט הנכון יותר הוא "סכן רק כסף שביכולתך להפסיד".
מובן שאיש לא נהנה מהפסד כספי, אך בשוק ההון עליך לדאוג שהסכומים אותם תשקיע לא יהיו כאלה שיגרמו לפגיעה בחייך האישיים במידה ותפסיד אותם.
הגדר לעצמך סכום כסף פנוי, כל אחד בהתאם ליכולתו, איתו תתחיל ואיתו תסיים. בכל תחום חיים, ובמסחר בעיקר, יש צורך להגדיר "גבולות גזרה" מראש.

הנקודה הבאה היא לימודים.
בלא מעט מכללות ישנם קורסים ללימודי מסחר בשוק ההון. ברוב הקורסים יציעו לך בין 6 ל-12 מפגשים בני 3-4 שעות למפגש.
היתרונות ברורים: במידה ותלמד במכללה מוכרת, תקבל מידע כללי רב על שוק ההון, ספרות ענפה, פירוט והסר מפורט על כל המכשירים הפיננסים (מניות, מט"ח, אופציות ועוד) וכמובן שכל זה ילווה בתמיכה במהלך הקורס מאותה המכללה. בין היתר, תפגוש סוחרים אחרים, תוכל לחלוק חוויות ולשאול שאלות.

מצד שני, קח בחשבון שהשיעור איננו אישי, חלק מהתלמידים מגיעים עם ידע רב בזמן שחלק מגיעים ללא כל ידע, מה שמאט את קצב הלימוד.
עלות הקורס נעה בין 3,000 ל-6,000 ש"ח, וחלק משמעותי תלוי במורה. מעבר לצורך בהיותו סוחר טוב עם ניסיון, הוא צריך לזהות חולשות אצל תלמידיו ולהעביר את החומר נכון. מורה בעל ניסיון שלא מקדיש זמן לזה, לא יתן לך את הכלים הדרושים.

אחרי שהבנו את הצעדים הראשונים בעולם שוק ההון, נעבור להבין מהן בעצם המניות אותן אנו רוכשים:
מניות הן חלק מניירות הערך הנסחרים בבורסה. חלק אחר מניירות הערך הנסחרים הם אגרות חוב (אג"ח), אופציות של חברות ואופציות של מדד המעו"ף והדולר.
בבורסה בישראל המסחר מתנהל דרך 32 בנקים מסחריים וחברות ברוקריות פרטיות החברות בה, כך שבכדי לקנות ולמכור מניות עליכם לפנות אל חברי המסחר האלה.

מניה היא אחוז מסויים מחברה שכל אחד יכול לקנות בבורסה. לדוגמה, חברה יכולה להנפיק (למכור) מאה מניות. את תקנו מניה אחת, יש לכם בעצם אחוז אחד מאותה חברה. על פניו זה נשמע פשוט וקל אלא שבמציאות הנושא קצת יותר מסובך, בשל העובדה שכל חברה רשאית להנפיק כמה מניות שתחפוץ. היא יכולה להנפיק 20 אלף מניות, למשל, ואם תקנו מניה אחת בעצם תחזיקו בחלק קטן מאוד מאותה חברה, לכן חשוב לזכור כי מספר המניות שקונים אינו זהה למספר השקלים אותו יש לשלם עבורן והוא אינו זהה לאחוז מהחברה שאותו קונים.

מחירי המניות משתנים מחברה לחברה, כך שמניה אחת של חברה גדולה, כמו גוגל, עשויה לעלות כמו אלף מניות של בזק. בכל אופן, המינימום למסחר בבורסה הוא 2,000 ש"ח, כך שכדי לסחור בבורסה אתה צריך שתהיה לך מניה אחת או מספר מניות בשווי מינימלי של 2000 ש"ח.

כאשר קונים מניה, מקבלים כאמור אחוז מסויים מהחברה והיא גם מעניקה זכות לקבלת דיבידנד, משמע תשלום שמעבירה החברה למחזיקי המניות כאשר היא מרוויחה ומעוניינת לחלק את הרווח לבעליה.

כדי להרוויח, החוכמה היא לדעת איך לקנות אותן בזול ומתי למכור את המניות בעלות גבוהה, וזאת נעשה ע"י שליחים שנקראים ברוקרים.
הברוקרים מרוויחים את שכרם באמצעות עמלה שהם גובים מהלקוחות, והם יכולים להיות שליחים של בנק או של חברת השקעות פרטית שקיבלה אישור לסחור בבורסה.
המסחר עצמו מתחלק לשלושה חלקים שונים, במהלך היום: שלב הפתיחה, שלב הרצף ושלב הנעילה.

שלב הפתיחה
נערך מהשעה 8:30 ועד 9:45, ובו הערך ההתחלתי של המניות נקבע לפי ערכן בשלב הנעילה של יום האתמול. בשלב הפתיחה מתקבלות בבורסה פקודות הקניה והמכירה שהציבור הזרים משעות הבוקר המוקדמות. החל מ-9:00, ערכה של כל מניה מחושב מדי דקה לפי הביקוש וההיצע שלה, ובסופו של שלב הפתיחה נקבע שער תיאורטי לכל מניה.
חשוב לציין: הבורסה אינה מאפשרת סטייה של יותר מ-15 אחוזים בין מחיר שער הנעילה של יום האתמול למחיר המניה בשער הפתיחה של היום.

שלב הרצף
מתבצע בין השעות 9:45 ועד 16:45
בשלב הזה מתבצעות עסקאות מסוגים שונים על פי פקודות הברוקרים, הניזונים ממידע שמפרסמת הבורסה. בכל זמן ניתן לראות את שלוש העסקאות האחרונות שבוצעו לגבי כל מניה בלוחות האלקטרונים במוצבים בבנקים או באתרי החדשות והכלכלה ברשת.

המסחר בשלב הרצף הוא דו צדדי, ומתרחש בין מוכר אחד לקונה אחד, על עסקה אחת.
על כל עסקה ישנו מו"מ נפרד, ובכל רגע בבורסה מתבצע סחר במאות מניות שונות.

במקרים מסויימים מתבצע בבורסה מסחר מושהה. למשל, אם אתה נותן פקודה למכור את המניה של באלפיים ש"ח, ואין איש שרוצה לקנות אותה במחיר הזה באותו הזמן, פקודת המכירה נשמרת בספר הפקודות של הבורסה וברגע שיגיע אדם שיהיה מוכן לשלם את הסכום - הוא יקנה אותה ממך.

כאשר מתקבל מידע בעל ערך רב על מניה מסויימת, כגון התפטרות של מנכ"ל החברה, המסחר נפסק ל-45 דקות בהן חוזרים לשלב הפתיחה כדי לקבוע מחדש שער תיאורטי למניה.

שלב הנעילה
מתבצע בין השעות 16:45 ל-17:00
בסיום שלב הרצף נקבע שער הנעילה של המניה. שער זה נקבע לפי ממוצע שערי העסקות שבוצעו בכל מניה ב-30 הדקות האחרונות, וזאת בתנאי שבוצעו עסקאות בסך 100 אלף שקלים ומעלה. במידה ולא היו עסקאות בסדר גודל כזה בזמן הזה, בוחנים את כל עסקאות היום כולו. אם בכל היום כולו לא הגיע היקף העסקאות ל-100 שקל, שער הפתיחה הופך לשער הנעילה.
רבע השעה הזאת היא ההזדמנות האחרונה למסחר, ובה מתבצעות העסקאות בשער הנעילה בלבד. המסחר הוא זמני וסימולטני ואין הגבלה על מחיר מכירה מינימלי.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.