print header

5 דרכים לעזור לכלב עם חרדת נטישה

כלבים, כמו בני אדם, הם יצורים חברתיים, כשבעבר הם חיו בלהקות כזאבים, וכבר לאורך אלפי שנים הם חיים לצידנו כחלק ממשפחתנו. הכלבים שלנו לרוב רוצים להיות בסביבתנו 24 שעות ביממה מתוך יצר טבעי שקיים בהם, ואם לא מאלפים אותם להבין שיש זמנים שבהם נלך, אך תמיד נחזור, הם יחששו להישאר לבד בבית, מה שיתבטא בחרדת נטישה. למצב הזה יש כמה סימנים ברורים וגם כמה נסתרים שכדאי להכיר, כי אם יש לכם כלב עם חרדת נטישה זה מצב שכדאי לתקן כי הוא פוגע בו ובכם. כדי לעזור לכם לעשות זאת, בהמשך הכתבה תוכלו להכיר 5 שיטות מומלצות להתמודדות עם חרדת נטישה, אבל קודם צריך להכיר את הבעיה קצת יותר לעומק...

סימנים לחרדת נטישה אצל כלבים

יש רמות שונות של חרדת נטישה אצל כלבים. ברמה הנמוכה ביותר, הכלב יסרב לאכול למשל אם אין אנשים סביבו. במקרה הקיצוני הכלב ישמיד ויהרוס את הדלת, המשקוף או החלון כדי לנסות לצאת מהבית ולמצוא את משפחתו. כמה מהסימנים הנפוצים לחרדת נטישה אצל כלבים הם:
  • השמעת קולות בלתי פוסקים, ריור ועשיית צרכים בבית כשהכלב לבד.
  • ליקוק תדיר בנקודה מסוימת בגוף (עקב פצע שהכלב גרם לעצמו).
  • הליכה אחרי אנשים ברחבי הבית ומחדר לחדר שמדגימה חוסר יכולת להיות לבד.
פרט לכל אלה, לכלבים שנוטים לפחד מדברים אחרים, כמו סופות ברקים למשל, יש סיכוי רב יותר לפתח חרדת נטישה. ישנם גם גזעי כלבים שנוטים להיות צמודים לאדם ולכן עלולים להפגין חרדת נטישה בסבירות גבוהה כמו כלבי רעייה, טוי פודל, בישון פריזה, ג'ק ראסל טרייר, קינג צ'ארלס ספנייל ועוד.
איך לעזור לכלב להתגבר על חרדת נטישה: כלב שוכב מול דלת

איך לעזור לכלב עם חרדת נטישה?

מומלץ לטפל בבעיה מוקדם ככל הניתן, לקחת את הכלב לווטרינר ולבדוק ראשית האם ישנה בעיה רפואית שאתם מתבלבלים בינה לבין הסימנים לחרדת נטישה. אם אכן מדובר בחרדת נטישה, תוכלו לעזור לכלב שלכם להתרגל למצב שבו הוא נשאר לבד בכמה דרכים, אך זכרו שזה תהליך ארוך שדורש סבלנות. אם אתם מרגישים שמאמצי האילוף שלכם גורמים לחרדה גדולה יותר, עדיף לקחת צעד אחורה ולשנות גישה, ואולי אפילו לפנות למאלף כלבים מקצועי. בינתיים, תוכלו להתחיל עם הטיפים הבאים:

1. חיזוקים חיוביים קצת שונים

הקדישו זמן מדי יום לאימון הכלב שלכם לצפות לא לחזרתכם הביתה, אלא לפרס שיקבל לאחר שיירגע. כשאתם חוזרים מהעבודה או מהסידורים שלכם, אל תעשו מזה אירוע מיוחד ומשמח לכלב. פשוט הורידו נעליים, שתו כוס מים ותנו לכלב שלכם זמן להירגע. כאשר יירגע, תנו לו פרס כמו תשומת לב, טיול בחוץ או משחק עם הצעצוע האהוב עליו.
 
הרעיון הוא ללמד את הכלב שחזרתכם הביתה היא לא החלק שהוא מצפה לו, אלא הפרס שמגיע רק אחרי שהוא נרגע. כך הריכוז שלו לא יהיה על יציאתכם וציפייה לחזרתכם, אלא על הרגעה עצמית.

2. אילוף בכלוב

אילוף בכלוב זה אחד הדברים הטובים ביותר שתוכלו לעשות עבור הכלב שלכם, והוא יכול לשחק תפקיד משמעותי בהרגעת חרדת הנטישה שלו. ודאו שהכלוב נוח ומשרה רוגע, ולעולם אל תכריחו את הכלב להיכנס אליו, במיוחד לא כצורת עונש. הכלב שלכם צריך לראות בכלוב שלו כמקום בטוח וכמפלט. 
 
כדי לחזק את התחושה הזו, הציעו לכלב שלכם חטיף שהוא לא יכול לסיים בביס אחד בתוך הכלוב, כמו חמאת בוטנים בצעצוע האכלה איטית. תוכלו גם לתת לכלב לאכול את שאר הארוחות שלו בתוך הכלוב כחיזוק חיובי. לאורך הזמן הכלב יקשר בין הכלוב למנוחה, שינה ואכילה, והוא יוכל ללכת אליו כשתהיו מחוץ לבית כדי להרגיע את החרדה שלו.
איך לעזור לכלב להתגבר על חרדת נטישה: כלב בכלוב

3. אילוף לעצמאות

התאמנו בהפוגות קצרות באינטראקציה ביניכם, למשל השארת הכלב בחדר השינה בזמן שאתם בשירותים עם הדלת סגורה. הכלב עדיין יוכל לשמוע אתכם בשירותים ולדעת שאתם נוכחים, ועליו ללמוד שזה בסדר להישאר מחוץ לחדר שבו אתם נמצאים. אט אט הגבירו את משך הזמן שאתם מתרחקים מהכלב ועוברים בין חדרי הבית תוך כדי ביצוע משימות כמו מקלחת, הכנת ארוחת ערב או פגישה בזום. 
 
אחרי שעשיתם זאת במשך זמן מה, התחילו להתאמן ביציאות קצרות מהבית כשהכלב נשאר בבית; זרקו זבל, קחו חבילות מהדואר או טפלו בגינה בזמן שהכלב שלכם נמצא בבית, עדיף בכלוב שלו עם צעצוע האכלה איטית. הכלב אולי לא יוכל לראות ולשמוע אתכם, וזה יהיה מפחיד בשבילו, אך זה צעד גדול עבורו. בהמשך תוכלו לעשות את אותו הדבר, אך לצאת לנסיעה קצרה עם הרכב, כך שהכלב ידע לזהות את הקול שהמכונית שלכם עושה כשהיא נכנסת לחנייה. כך ניתן להמשיך עד שתוכלו להעביר יום שלם בחוץ בסידורים מבלי שהכלב שלכם יהיה חרד. 
 
יהיו גם מצבים שבהם הכלב שלכם יתחיל להפגין חרדה לפני שתעזבו אותו מכיוון שהוא מזהה את מועד העזיבה וחושש מכך. לכן מומלץ קצת לגוון את השגרה שלכם, למשל בשלב הראשון של האימון, אם אתם רגילים להתקלח בבוקר, התקלחו ערב לפני. בשלב הבא צאו לשים את התיק שלכם ברכב ותחזרו להמשיך להתארגן, כך שהכלב יצטרך להמשיך ״לנחש״ מתי תצאו באופן סופי.

4. דאגו לפעילויות ובידור

הכלב שלכם משתעמם בבית כשאתם לא שם, והוא מעוניין באינטראקציה שיש לו איתכם כשאתם בבית. כדי לעזור לו תוכלו לנסות מספר דברים בהתאם למה שתראו שעובד טוב יותר או פחות:
  • צאו עם הכלב להליכה ארוכה בבוקר, לפני שאתם יוצאים לעבודה כך שיספיק לבלות איתכם זמן איכות.
  • שחקו עם הכלב במשך 20-30 דקות לפני שאתם עוזבים את הבית כדי לעייף אותו מעט.
  • השאירו לכלב צעצוע מאתגר שמוציא מזון כדי להסיח את דעתו מהיעדרותכם.
  • הפעילו רדיו או טלוויזיה שישמיעו לכלב קולות של אנשים (עדיף תוכניות בידור ולא סרטי אקשן)
איך לעזור לכלב להתגבר על חרדת נטישה: כלב לועס צעצוע

5. תוספי תזונה ותרופות

יתכן שאתם נגד ״לדחוף תרופות״ לכלב שלכם, אך חשוב לציין שהן יכולות להיות גם פתרון לטווח קצר שמסייע בזמן שאתם ממשיכים לאלף את הכלב. אם על אף כל המאמצים שלכם הכלב עדיין מראה סימני חרדה קשים והתנהגות הרסנית כשאתם יוצאים מהבית, מומלץ מאוד להתייעץ עם וטרינר בנוגע לתוספי תזונה או תרופות להרגעה.
 
בהתבסס על גילו, ההיסטוריה הרפואית וחומרת תסמיני החרדה של הכלב, הווטרינר ימליץ על התוספים והתרופות הנכונים שיסייעו לו להתגבר על הבעיה. חשוב לציין שלחלקם ייקח שבועות עד שיהיו סימנים לכך שהם עושים את העבודה.

כמה מילים לסיום

גידול כלב זו מחויבות גדולה שמביאה איתה הרבה אתגרים, ואין קיצורי דרך. אם הכלב שלכם סובל מחרדת נטישה, עליכם לעשות כל שביכולתכם כדי לסייע לו להתגבר עליה. יתכן שעד עכשיו נהייתם חרדים בעצמכם לעזוב את הכלב למשך זמן ארוך, לכן זה יעזור גם לכם לחזור לשגרה נורמלית. הכי חשוב לזכור שזה ייקח זמן, אך אם תתמידו במאמצים אתם בהחלט תראו תוצאות. כמו תמיד, תוכלו להתייעץ עם הווטרינר לאורך התהליך, או לפנות לעזרתו של מאלף כלבים מקצועי. זו בעיה שאפשר וצריך לפתור.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.