maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

10 שימושים מפתיעים לסודה לשתייה בבישולים

  את אבקת הסודה לשתייה נמצא כמעט בכל מטבח, ורובנו מכירים את השימושים השונים שיש לה בתחום ניקיון הבית, וכן טיפים שונים לטיפוח העור בעזרתה, אבל יכול להיות שאתם לא יודעים כיצד להשתמש בה כדי לשדרג את המתכונים שלכם. האבקה, ששמה המדעי הוא סודיום ביקרבונט (בעברית  נתרן דו-פחמני), היא חומר שיוצר תסיסה במגע עם נוזלים חמים, במיוחד בשילוב עם חומרים חומציים. כתוצאה מתהליך זה משתחרר אוויר אשר מנפח את התערובות בה האבקה שולבה, ולכן נהוג להשתמש בה בתחום האפייה כמצרך שעוזר להפוך את המאפה לאוורירי יותר. אך זהו לא המקום היחידי בו היא מוכיחה את יתרונותיה... אבקת סודה לשתייה משמשת לפתרון בעיות נפוצות בבישול ולשיפור המרקם של המאכלים שכולנו מכינים, ואחרי שתלמדו כיצד להשתמש בה במגוון דרכים שונות אין ספק שהמנות שתכינו יזכו בשדרוג משמעותי. גם אם אין לכם סודה לשתייה בנמצא, אל דאגה, בסוף הכתבה תמצאו גם טיפים שימושיים שבעזרתם תוכלו לשדרג מגוון מנות בעזרת מי סודה.
 
שימושים בסודה לשתייה בבישול: קופסת סודה לשתייה וקערית עם סודה לשתייה לצידה
 

שימוש באבקת סודה לשתייה בבישול

1. ריכוך חומוס

רבים מאיתנו מחפשים את "המרכיב הסודי" להכנת החומוס המושלם, בעל המרקם הנכון והטעם הטוב ביותר, ולא מודעים לכך שהוא נמצא ממש מתחת לאף שלנו. ריכוך גרגרי החומוס וזמני הבישול הם עניין משמעותי בעת הכנת הממרח, ולשימוש בסודה לשתייה יש שני יתרונות מרכזיים: קיצור זמן הבישול וריכוך גרגרי החומוס למידה הנכונה. כל שעליכם לעשות הוא להוסיף את אבקת הסודה לסיר המים בזמן בישול החומוס. 
 
לגבי כמות האבקה הנחוצה, הדעות חלוקות ונעות בין ¼ ל-¾ כף לכל 500 גרם גרגרי חומוס, כאשר הגורמים שישפיעו על הכמות המדויקת יהיו סוג, גודל ותאריך התפוגה של גרגרי החומוס בהם תשתמשו. טיפ כללי שיעזור לכם להיפטר בקלות מהקליפות: מומלץ לחלק את כמות הסודה ואת זמן הבישול לשני חלקים, כאשר בחלק הראשון תשתמשו במרבית הכמות, לאחר מחצית מזמן הבישול תורידו את הסיר מהאש, תסננו, תשטפו היטב את הגרגרים ותמשיכו לבשל עם מים שלהם תוסיפו את כמות האבקה שנשארה.
 
ניתן להשתמש באבקת סודה לשתייה גם לצורך ריכוך קטניות נוספות כגון שעועית או עדשים. שימוש באבקת סודה לשתייה עשוי לייעל את פירוק הקטניות בזמן השרייתן, היות וכאשר היא מתמוססת במים, החלק הפחמני שבה משתחרר ומסייע בתהליך. השריית קטניות בסודה לשתייה תפחית את הנטייה שלהן לגרום לנפיחות לאחר צריכתן, אך היזהרו שלא לעשות שימוש יתר בסודה, משום שהיא עלולה לגרום לטעם לוואי לא נעים.

2. נטרול החומציות של רוטב העגבניות

זהו טיפ "סודי" שמגיע היישר מהמטבח האיטלקי וקשור למרכיב שכולנו מכינים מדי פעם - רוטב עגבניות. הוסיפו לרוטב המבעבע קורט סודה לשתייה על מנת לאזן את הטעם החומצי של העגבניות. זכרו שאתם לא רוצים לבטל אותו לגמרי, לכן הקפידו להשתמש במעט מאוד אבקה שתאזן את הטעמים החומציים שמקורם בעגבניות. הטריק הזה מהווה תחליף לתוספת הסוכר בה רבים משתמשים בדרך כלל בעת הכנת רוטב לפסטה, לזניה או שקשוקה.
 
שימושים בסודה לשתייה בבישול:  סיר עם רוטב עגבניות
 

3. הפיכת כופתאות לאווריריות יותר

כדורי הבצק המוכרים לחלקנו מגרסתן הכשרה לפסח ובשמן הנפוץ, קניידלעך, יכולים גם הם לעבור שדרוג על ידי הוספת מעט סודה לשתייה לבלילה. תוספת זו תקנה לקניילדעך אווריריות, נימוחות ורכות שכולם אוהבים.

4. שיפור המרקם של בלילת פנקייק או ופל בלגי

אם גם אתם לא מבינים למה הפנקייקים שאתם מכינים נשרפים בקלות או שאתם עדיין נאבקים על מנת לחזות בבועות האווריריות שתמיד חלמתם לראות, הטיפ הבא הוא בדיוק בשבילכם. שדרגו את המתכון בו אתם משתמשים לבלילת פנקייק או ופל בלגי על ידי הוספת כפית שטוחה אחת של סודה לשתייה עבור כל קילו קמח, רגע לפני הטיגון. כאשר מוסיפים את אבקת הסודה לבלילה נוצרים בה מעין כיסי אוויר המתרחבים במגע עם חום. התוצאה היא הופעת בועות מרשימות, פנקייקים אווריריים ורכים וופלים בלגיים שמגיעים למידת העשייה הנכונה.
 
שימושים בסודה לשתייה בבישול: סודה לשתייה ומים מוגזים במטבח

5. שדרוג חביתה וביצה מקושקשת

הטיפ הבא יהפוך את ארוחת הבוקר שלכם לאירוע שכל המשפחה תצפה לו בכליון עיניים. בפעם הבאה שאתם מכינים חביתה או ביצה מקושקשת לילדים או לעצמכם, הוסיפו מעט אבקת סודה לשתייה לקערה שבה טרפתם את הביצים, רגע לפני הטיגון. בדומה להשפעה שיש לה על בלילות הפנקייקים, פיזור מעט מהאבקה בתוך בלילת הביצה שלכם יגרום לחביתה או לביצה המקושקשת שאתם מכינים להיות אווריריות, רכות ואפילו טעימות יותר.

שימוש במים מוגזים (סודה) כתחליף לאבקת סודה לשתייה

אם השתמשתם כבר בכל אבקת הסודה לשתייה ונותרתם בלעדיה בארון המצרכים, תוכלו להמיר אותה במים מוגזים. הסיבה לכך היא שמים מוגזים הם למעשה מים שבהם מומס פחמן דו-חמצני. על מנת לעשות זאת נכון, יש להשתמש במים המוגזים במועד קרוב ככל הניתן לזמן פתיחת הבקבוק והוצאתו מהמקרר, על מנת לשמר את הגזים. כדאי גם לוודא שהמים קרים מאוד, שכן כל עלייה בטמפרטורה מקשה על הנוזלים להחזיק בתוכם את הגזים. כמו כן, מומלץ להוסיף את המים המוגזים כמרכיב אחרון לבלילה, על מנת לחסוך מהגזים מספר ערבובים שעלולים לגרום להם להתנדף. ערבבו את המים המוגזים בעדינות עם התערובת והשתדלו להשתמש בבלילה עד כ-15 דקות אחרי הוספת המים המוגזים כדי לשמר את השפעת הגזים בצורה הטובה ביותר וליהנות מתוצאה אוורירית ונימוחה.
 
שימושים בסודה לשתייה בבישול: יד אוחזת בבקבוק של מים מוגזים

1. הכנת קציצות עסיסיות יותר

אם אתם רוצים לשדרג את הקציצות שלכם, הוסיפו לתערובת הבשר מעט מי סודה, אשר יהפכו אותה לנוזלית וגדולה יותר ואת הקציצות לעסיסיות יותר. כאשר אתם עושים זאת הקפידו לצנן את התערובת, ולאחר שתסיימו לערבב את הרכיבים הניחו אותה במקרר עד שתכינו את הקציצות עצמן על מנת שתתייצב ותספוג את הרכיבים והטעמים.

2. בישול ירקות ללא שימוש במלח

הידעתם שניתן ואף מומלץ לבשל ירקות מסוימים במים מוגזים? בישול ירקות במים מוגזים ישמור על פריכותם ויבליט את צבעם, והיות שבמים מוגזים יש סודיום, שהוא למעשה נתרן המוכר לנו כמלח שולחן, כך שניתן לוותר על המלחת המים בזמן הבישול. טריק מעולה זה הומצא על ידי שפים צרפתים שניסו למצוא דרכים לבישול ירקות ללא שימוש במים מלוחים כשהירקות השונים המומלצים לבישול מסוג זה הם: גזר, אספרגוס, אפונה ירוקה ושעועית. כדי לבשל ירקות עם מים מוגזים, עליכם להביא את המים המוגזים לרתיחה, להוסיף לסיר את הירקות ולבשל אותם במשך מספר דקות.
 
3. הכנת משקאות מוגזים ביתיים
תוכלו לשדרג כל שייק פירות שאתם אוהבים אם תחליפו את המים או החלב במים מוגזים, וניתן גם להוסיף אותם לתה קר או לקוקטיילים שונים שאתם אוהבים במיוחד. אם אף פעם לא ניסיתם להכין שייק, תוכלו להתחיל בלימונדה מוגזת עם רוזמרין, גזוז תות ולימון עם בזיליקום או מיץ אבטיח עם סודה ונענע. נסו לשלב את הטעמים האהובים עליכם וליצור משקאות חדשים ומפתיעים, שללא ספק יהיו בריאים יותר מאלה שתקנו בחנויות.
שימושים בסודה לשתייה בבישול: משקה תותים מוגז

4. שיפור המרקם של מרק גספצ'ו

מוצאו של מרק העגבניות הקר בספרד, והכנתו הפשוטה לצד תחושת הרעננות שהוא מספק הפכו אותו לאחד מהמרקים הפופולריים ביותר במדינות בעלות אקלים חם. בטח לא יפתיע אתכם לגלות שהמרכיב הסודי לשדרוגו הוא מי סודה! לאחר שסיימתם להכין את המרק וממש רגע לפני ההגשה, ערבבו שתי כוסות מים מוגזים קרים לתוך סיר מרק המכיל כמות של כ-6 מנות וערבבו בעדינות. מי הסודה יצננו את המרק באופן מידי ויספקו לו מרקם אחיד וטעם מרענן שיגרמו לאורחים שלכם לבקש ממנו עוד.
שימושים בסודה לשתייה בבישול: קערה עם מרק גספצ'ו

5. שדרוג בלילת טמפורה

הוספת מים מוגזים לבלילת הטמפורה תוביל ליצירת בועות אוויר אשר יהפכו את הציפוי האהוב לפריך וטעים עוד יותר. המתכון לבלילת טמפורה מורכב מכוס וחצי של קמח רגיל או קמח טמפורה, כף גדושה של קורנפלור, כוס מים מוגזים קרים מאוד ותערובת תבלינים לפי טעמכם האישי. הדרך הנכונה לטיגון בטמפורה היא קודם לבשל את המאכל שתרצו לטגן, לייבשו בקערת מי קרח ולאחר טבילה קצרה בבלילת הטמפורה, לטגן בשמן צמחי עמוק. ניתן להשתמש בבלילת הטמפורה להכנת מנות שונות, מסוגי ירקות כמו ברוקולי, כרובית, חציל או בצל, דרך דגים ועד לעוף בטמפורה בסגנונות אסייתיים.
 

מקור: Jo del CorroCafeterías NebraskaPROtracy benjamin.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: