print header

עקרונות שיטת ה-Embodiment לשליטה בגוף ושיפור החיים

 
כשאנו מרגישים מאוימים או מעורערים, אפשר לראות את זה דרך העמידה, הנשימה והתנועה, הגוף שלנו יכול להיכנס להלם או לעיתים אפילו לקרוס. אנשים רבים חושבים שהפתרון שבאמצעותו מתגברים על משבר או אתגר מסוים מגיע בעיקר משינוי המחשבה, אך האמת היא ש-98% מהמחשבות שלנו מגיעות מהתת מודע ואף מחשבה לא תתממש במלואה אם היא לא מחוברת לגוף. כדי להתמודד בקלות עם המהמורות בחיינו צריך להבין שהגוף שלנו משפיע במידה רבה על ההתנהלות שלנו, וחשוב שנלמד איך להכיר את גופנו ולא נפריד אותו מהדרך בה אנחנו פועלים וחושבים. בדיוק בעיקרון הזה מתמקדת גישת ה-Embodiment, אשר מלמדת אותנו כיצד לבנות את המודעות לגופנו ולהתמודד בצורה נכונה עם מצבי לחץ ומכשולים. בעזרת גישה זו, נציג בפניכם תרגילים לעבודה עם הגוף שיחברו אתכם מחדש אל היכולות המנטאליות שלכם ויעזרו לכם להתמודד בהצלחה עם כל אתגר ומכשול.
 
 
 
מהי גישת ה- Embodiment?
 
אצל כל אחד מאיתנו קיים טריגר מסוים שמניע אותנו להגיב לסיטואציה בה אנו נמצאים, לפי תבנית קבועה. לדוגמה, רובנו נבהלים מאזעקות או נלחצים כשהמנהל מזמן אותנו למשרדו, אך לא כולם מודעים לכך שיש דפוס קבוע של פעולות שבעזרתו הגוף מגיב לסיטואציות האלו. האופן שבו אנו הולכים, נושמים ועומדים, במודע או שלא במודע, משפיע על המנטליות שלנו ועל החוויות שלנו. המפתח לשינוי התגובות הללו הוא לחשוב על גופנו כרצף של תחושות ולבחון תבניות תגובה חיוביות ורגועות יותר, המבוססות על הקשבה, תנועה, נשימה ופעולות גופניות אחרות. לכן הפתרון חייב להתחיל עם שליטה בגוף ובתחושות המובילות לריאקציה, ובעזרת שינוי תבניות התגובה האוטומטיות שלכם תגיעו לתוצאות משמעותיות שיישארו לפרק זמן ארוך ויהפכו להרגל קבוע. באמצעות הכרת החוויה הגופנית שלכם, תלמדו איך לשלוט במחשבות שלכם, כיצד להתגבר על מצבי לחץ ועימותים ולתמודד בהצלחה עם תגובות הגוף לבהלה ופאניקה.
 
דוגמה מובהקת לכך הוא פול לינדן, אחד המאמנים המובילים בעולם לגישת ה"אימבודימנט" אשר באמתחתו כבר מעל ל-40 שנות ניסיון בתחום העבודה עם הגוף, תואר PH.D בחינוך גופני וחגורה שחורה באומנות הלחימה היפנית אייקידו. לינדן עוסק רבות בלימוד ובהעברת סדנאות על הקשר החזק בין הגוף, המוח והנפש, ומעביר הדרכות מסביב לעולם בהן הוא חושף את הדרך בה הוא מתמודד עם מחלת הפרקינסון בעזרת המודעות לגופו. לינדן התמקד בעבודתו ביחסי הגומלין בין מודעות עצמית לבין פעולה אפקטיבית והבין שהעולם לא יכול להתקיים אם הגוף שלנו לא יודע כיצד להשתלט על התוקפנות שלנו. הוא ממשיך ומספר כי בזכות הידע הרב שלו הוא למד כיצד להשתלט על האגרסיביות של הפרקינסון, כמו גם על התסמינים שלה.
 
 
 
תרגילים לעבודה עם הגוף לפי גישת ה-Embodiment:
 
עבודה עם הגוף היא קלה ויעילה במיוחד מכיוון שהגוף מגיב לכל צורה של מצוקה וזה מאפשר לנו "לקרוא אותו" בקלות. כשאתם מחליפים את דפוס התגובה השלילי שלכם בתבנית אחרת שכוללת הצבת גבולות, הקשבה או שליטה על הכאב, אתם משנים את התודעה באמצעות הגוף. אחרי שתזהו את דפוסי הפעולה המוכרים האלו, תוכלו לשנות את התגובה שאופיינית לכם לתגובה שקולה, אחראית ומחושבת יותר. בעזרת 7 התרגילים שמבוססים על עבודה עם הגוף לפי גישת ה-Embodiment, תוכלו להגדיל את מרחב התגובות של גופכם ולהתקרב בצעד נוסף אל מימוש הפוטנציאל האישי שלכם.
 
1. רגיעה בין העיניים, לשון, סרעפת וגוף – לא לחינם מאמינים המיסטיקנים בעין השלישית ובכך שהיא קשורה קשר הדוק לידיעה ולחזון של בני האדם, לכן חשוב לשמור על איזור זה רפוי ונינוח. נתחיל אם כן באיזור שבין העיינים, נסו להירגע, שימו לב שהלשון שלכם לא מכווצת, הבטן והסרעפת רגועים והגוף במצב נינוח ולא מתוח.
 
2. יציבות – הגוף והנפש עובדים יחד, לכן חשוב להיות מודעים לאופן בו אנחנו עומדים. היציבות באה לידי ביטוי במודעות לסביבה, לריחות ולגוף עצמו.
 
3. נשימה – הנשימה הקצרה היא נשימה שמכניסה כמות קטנה של אוויר ונועדה לעורר אותנו. לעומתה, הנשימה הארוכה והעמוקה מהסרעפת (מהבטן) מכניסה כמות אוויר גדולה יותר לגוף, ומאפשרת לו להירגע ולבחור את התגובה הרצויה באופן שקול יותר.
 
4. שליטה על כאב – אם תשימו לב, כשאתם מרגישים כאב פיזי הגוף שלכם נמתח, הכאב חד והנשימה נעצרת לרגע. עכשיו נסו להירגע, לתרגל את 3 הסעיפים הקודמים, לנשום נשימות עמוקות עם הבטן, לשחרר את הלשון ולהרגיש נינוחות בגופכם. כשיפעילו עליכם את אותו הכאב (עם עוצמה זהה), כמעט ולא תחושו בו. הסיבה לכך היא הגוף הנינוח שלכם שהקל על תחושת הכאב, נסו זאת ובהחלט תופתעו מהתוצאות!
 
 
 
5. גישה חדשה לתוקפנות – חזרו על הסעיף הקודם תוך כדי שאדם אחר מדקלם באוזניכם משפטים מעצבנים ("אתה חלש", "אתה לא מספיק טוב ב...") ותראו כיצד אתם מגיבים. נסו זאת שוב רק שהפעם עליכם להרגיע את גופכם ולהתרכז בנשימה, שימו לב שהגוף לא מתוח. לא רק שתרגישו פחות כאב, גם תהיו פחות תוקפניים כלפי מי שמולכם. כאשר אנחנו נמצאים במצבי לחץ או עימות, הגוף נוהג להתכווץ ולהתכנס בעצמו, התגובה האופיינית לנו היא להתגונן (גם באלימות) אך ברגע שאנחנו מביאים את המודעות של הגוף לידי ביטוי, אנחנו משנים את התגובה שלנו ויכולים להחליף אותה בהתנהגות שקולה יותר.
 
6. שקר – הגוף מסמן לכם ולאנשים שסביבכם מתי אתם משקרים. תבקשו מאדם נוסף שידחוף אתכם ותשתדלו להתנגד לו בעזרת גופכם, בזמן הזה תגידו משפט אחד של אמת ומשפט אחד של שקר. במשפט הלא נכון, תרגישו את הגבות שלכם מתרוממות ואת הגוף שלכם מתקשה להתנגד. הסיבה לכך היא שהגוף שלנו "שקוף" ולא יודע להסתיר שקרים, הרמת הגבות הבלתי נמנעת, מסיטה את תשומת הלב שלכם מההתנגדות. עכשיו חשבו מה זה אומר לגביכם...
 
7. קבלת החלטות – כשאתם נדרשים לקבל החלטה תחת לחץ, הבחירה שתעשו עולה ממפגש של לחצים. כשהגוף שלכם רגוע, ההחלטה שלכם עשויה להיות שונה והרבה יותר חכמה. לכן חשוב לאמן את הגוף כיצד להתמודד עם מצבי לחץ, עם הצבת גבולות, עם שקרים או עם כל אתגר אחר שעשוי להופיע בעתיד.
 
סדנת אימון: התלת ממדיות של הגוף
 
כעת נציג בפניכם 3 תרגילים פשוטים מסדנת אימון בגישת ה-Embodiment, שמתמקדת בתלת ממדיות של גופנו. לכל אובייקט פיזי יש 3 ממדים: רוחב, אורך ועומק, כך גם לגוף האנושי. ההבדל בין הגוף שלנו לבין כיסא או שולחן, נעוץ בעובדה שיש לנו חוויה של חיים ואנרגיה. על מנת להתחיל בתרגיל הראשון, עימדו על רגליכם ובחנו את האופן בו אתם עומדים. 
 
אורך - כשתרקעו ברגליכם, תקבלו את התחושה שהרגליים שלכם הם כמו שורשים של עץ. אם תשקעו קצת יותר עם הרגליים בקרקע תרגישו כבדים יותר, בדרך כלל אנשים מדוכאים, אנשים בלי כוח או אנשים עקשניים, יראו שקועים באדמה כאילו אי אפשר להזיז אותם. אם תדמיינו את גופכם כמו עץ, הגזע שלכם צריך לצמוח כלפי מעלה והצמרת שלכם תגיע לאזור העורף. אם תרימו את הראש למעלה תרגישו קצת שחצנים או מתנשאים אבל אם תיישרו את הגב והעורף תרגישו נינוחים ויותר בטוחים בעצמכם.
 
רוחב – הרוחב הוא בעצם תפיסה של מקום, חשבו על אנשים צנומים שעומדים עם הידיים צמודות, אנשים שקר להם שנאספים אל עצמם או אנשים שמתנדנדים מצד לצד (כמו גם בחייהם). חלק מהתגלמות הגוף היא נוכחות ונראות, כך שלא צריך לפרוש את הידיים ולהשתלט על המרחב אבל במידה ואתם מתקשים להרגיש את הנוכחות שלכם, נסו להרים את הידיים לאורך הכתפיים, כאילו אתם נוגעים בקיר בלתי נראה, תרגישו את הרוחב של עצמכם ואחר כך תחזירו את הידיים חזרה לכיוון גופכם תוך כדי שאתם נשארים עם ההרגשה הזו.
 
עומק – בממד הזה לא מדובר על שרירים או תכולה, אלא על תנועות. לדוגמה, אם אתם רצים וממהרים למקום מסוים, הגוף שלכם ייטה קדימה, לעומת זאת אם אתם בוחנים מישהו גופכם ילך אחורה כמהסס. בנוסף, עומק מקושר מאוד לתרבות שלכם, למשל אנשים ששומרים על מרחב אישי אל מול אנשים שיותר פתוחים לסביבה. אם תנסו לעמוד במקום ולהתנדנד קדימה ואחורה עם הרגליים מבלי להזיז אותם, תוכלו להרגיש את העומק של גופכם ואת האמון שאתם חשים כלפי מי שעומד מולכם.
 
 
בתרגיל השני, אחרי שמצאתם וחקרתם את שלושת הממדים בגופכם, צאו לטיול קצר, תתרכזו בממדיות של גופכם ותבחנו כיצד אתם מגיבים לחפצים ולאנשים (למשל האם אתם נרתעים כשמחייכים אליכם או מחייכים בחזרה).
 
בתרגיל האחרון, נסו לחשוב על משהו או מישהו שמחמם לכם את הלב. תתחילו ללכת שוב, תוך כדי שמירה על 3 הממדים של גופכם וחשבו על הדבר המרומם שבחרתם. שימו לב להליכה שלכם, לקצב שלכם ולממדיות שגופכם יוצר. מהר מאוד אתם תשימו לב להבדל בהליכה ובתנוחה שלכם ואחרי ההצלחה הזו גם תהיו קרובים יותר להתגלמות בעזרת גופכם, אך זוהי רק ההתחלה.
 
בינואר הקרוב מגיע לישראל פול לינדן, מפתח גישת Being in movement. במסגרת הסדנאות שלינדן יעביר, הוא ילמד ויעניק כלים מעשיים ושיטות מוכחות מעולם ה-Embodiment, על פי גישת שילוב גוף נפש בתנועה מתמדת, ליישום מידי: חיזוק ובניית מנהיגות, העשרת הידע בכלים לתקשורת מקדמת, פיתוח מיומנויות למניעה ופתרון קונפליקטים, כלים להתנהלות במצבי לחץ, כלים להתאוששות מטראומה, מיומנויות עבודה בשילוב גוף נפש ועוד.
 
הסדנה מועברת בצורה חווייתית תוך התנסות אישית ומספקת תהליך יוצא דופן שמעניק לכל אחד ואחת את היכולת לנהל ולשלוט על הגוף שלו ועל הנפש בכל עת ובמיוחד בעיתות מצוקה.
 
 

תמונות: N A I TPaxson Woelber

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.