print header

מבחן איי קיו (IQ): הכל על בדיקת מנת משכל (אינטליגנציה)

רבים מדברים על מבחן IQ ועל בדיקת רמת האינטליגנציה, אך לא תמיד יודעים בדיוק מהו אותו מבחן, מה הוא מודד וכיצד השאלות המצויות בו קובעות IQ של אדם באופן אוניברסלי. בוויקיפדיה מבחן (IQ Intelligence Quotient) מוגדר כמבחן שמטרתו למדוד את רמת האינטליגנציה (מנת המשכל) של אדם ביחס לשאר האוכלוסייה. ישנן היום שיטות שונות למדידה ולהערכה של רמת איי קיו, אך המבחן שעליו מדובר – מבחן IQ - כולל לרוב שאלות מתחומים שונים – שאלות לוגיות, שאלות מרחביות, שאלות כמותיות, מילוליות ועוד. המגוון של תחומי הבדיקה נועד לבדוק יכולת להסיק מסקנות, לפתור בעיות, לתכנן ולהבין מורכבויות בהתייחסות לגיל ולמדד הממוצע של אותו גיל. 

מה זה IQ והאם מבחן איי קיו אמין?

האינטליגנציה היא היכולת השכלית הנדרשת כדי להתמודד עם אתגרי היום־יום, להבין מידע, להסיק מסקנות, לפתור בעיות מורכבות ולקלוט מידע חדש במציאות משתנה. למרות האמור, ישנם פרמטרים שיכולים להיחשב כחלק מהאינטליגנציה והם חלק מיכולות האדם, אך אינם ניתנים למדידה. הבחינה אומנם בודקת את רמת ההבנה, הלוגיקה במספרים וראייה מרחבית, אך אינה מודדת כישרון בתחומים כגון מוזיקה, ספורט, ציור או יכולות חברתיות. בנוסף, יש הטוענים שלתרבות שבה גדל האדם יש השפעות והטיות ולכן המבחנים אינם מהימנים מספיק ואינם מאפשרים גמישות במקרים של הטיות תרבותיות. 

בדיקת IQ: איור של ראש עם רעיון

כיצד פותח מבחן אינטליגנציה לבחינת רמת מנת משכל?

מבחני האינטליגנציה הראשונים פותחו במאה ה־19 על ידי מספר פסיכולוגים במטרה לבדוק את היכולת הקוגניטיבית של האדם, ובהמשך החוקר אלפרד בינה פיתח סדרת מבחנים שנועדו לחקור את האינטליגנציה ולמדוד מנת משכל. סר פרנסיס גולטון נחשב לראשון שפיתח מבחנים המיועדים להערכת היכולת האינטלקטואלית. מטרתו הייתה לבדוק האם הכישורים התפיסתיים והחושיים המרכיבים את האינטליגנציה מועברים באופן תורשתי. מבחני האיי קיו הראשונים לילדים פותחו בשנת 1905 על ידי החוקר אלפרד בינה. חוק חינוך חינם שעבר בצרפת הביא לצורך ליצור מבחן שיבדוק את היכולת האינטלקטואלית של הילדים לצורך חלוקתם לרמות לימוד. 

איך בודקים איי קיו ומודדים IQ בעזרת מבחן וכסלר?

מבחן מנת משכל כפי שאנו מכירים אותו היום פותח בשנת 1939 על ידי דיוויד וכסלר, שטען שהמבחן שפותח על ידי סטנפורד ובינה אינו מתאים לבדיקת IQ בקרב מבוגרים. מבחן וכסלר המיועד למבוגרים כולל חלק מילולי וחלק ביצועי שלכל אחד מהם ניתן ציון נפרד בנוסף לציון הכללי. החלק המילולי כולל ידע כללי, הבנה מילולית, הפשטה מילולית, יכולת מתמטית, זיכרון ופירושי מילים, ואילו החלק הביצועי כולל הפעלה בהשלמת תמונות, הרכבה, סידור ועוד. בכל חלק יש תתי־מבחנים המאפשרים לקבל מידע מקיף על היכולות של הנבחן, על תחומי החוזק והחולשה שלו.
 
בשלב מאוחר יותר פותח גם מבחן וכסלר לילדים, כפי שאנו מכירים היום. מבחן אינטליגנציה לילדים בישראל עודכן לאורך השנים ונערכו בו שינויים בתחום הממד הטכני, ממד המדידה ופירוש הציונים. תוצאות כל אחד מהמבחנים יוצרות יחד ציון על פי הסטטיסטיקה של כל התוצאות לפי קבוצות גיל, ויכולות הנבחן קובעות את המיקום היחסי שלו בתוך קבוצת הייחוס (ממוצע IQ). תוצאות מבחן איי קיו אמין הוכחו ככאלה לאחר שנותרו יציבות לאורך זמן, וגם לאחר שינון, חזרה ותרגול, התוצאות נשארו דומות. 

מדוע צריך לבצע מבחן איי קיו ולבחון מנת משכל לילדים?

הרצון למדוד את רמת האינטליגנציה של ילדים בעיקר יכול להגיע מההורים או על ידי הפניה של צוות חינוכי לאחר שהבחינו ביכולות גבוהות של הילד ביחס לגילו. כדי לקבוע אם הילד מחונן הוא מבצע מבחן איי קיו שלפי התוצאות ניתן יהיה לקדם את יכולותיו אם יתברר שהוא מחונן. במקרים הפוכים ניתן לבדוק את מנת המשכל אם מתגלים אצל הילד קשיים לימודיים או חברתיים במטרה לזהות אם יש לו רמת אינטליגנציה נמוכה. כמו כן, במסגרת אבחון פסיכודידקטי הכולל גם מבחן איי קיו ניתן לזהות קשיים לימודיים נוספים. 

איפה עושים מבחן IQ לילדים בישראל?

מבחני איי קיו לילדים נערכים בישראל על ידי פסיכולוגים חינוכיים החל מגיל 3 וחצי. ניתן לבצע את המבחן באופן פרטי כחלק מתהליך הערכה פסיכולוגית מקיפה, במקרים של סימנים למחוננות או חשד ללקויות למידה והפרעות קשב. יש הורים הבוחרים לבצע את הבדיקה המקיפה לפני כניסת הילד למערכת החינוך בכיתה א' או במהלך שנות הלימודים הראשונות. המבחן יכול למדוד את מנת המשכל ביחס לגיל הילד או להצביע על פערים שונים. כשמשלבים מבחן איי קיו בתוך אבחון פסיכודידקטי, ניתן לזהות את החולשות או את החוזקות של הילד ולהתאים לו את מסגרת הלימוד. במקרה הצורך, פסיכולוגית חינוכית תוכל לסייע לילד במקרים של קשיים חברתיים או התנהגותיים האופייניים לילדים מחוננים

מה אומרות התוצאות של מבחן אינטליגנציה בעברית?

תוצאות המבחן נחשבות תקינות בערכים שבין 120-80 לגברים ולנשים, 100 נחשב לרמת משכל ממוצעת. מתחת לציון 70 התוצאה מצביעה על פיגור, וככל שהמספר נמוך יותר, מדובר בפיגור עמוק יותר. תוצאה של בין 70 ל־80 מצביעה על פיגור גבולי. ציון מעל 120 נחשב גבוה, וככל שהמספר גבוה יותר, רמת המשכל נחשבת לגבוהה יותר. תוצאה מעל 140 נחשבת למחוננות והרמה הגבוהה ביותר שנמדדה היא 160.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.