print header

4 מחקרים בריאותיים על תרד

חובבי הבריאות מבינכם ודאי קראו לא פעם על היתרונות הרבים והמגוונים שטמונים בעלי התרד הירוקים והנפלאים, שסופר עליהם שהם עשירים בנוגדי חמצון, מינרלים, ויטמינים וסיבים תזונתיים. אך הגיע הזמן לעדכן מעט את מה שאנחנו יודעים על הירק המיוחד הזה, ואין דרך טובה יותר לעשות זאת מאשר ל״נבור״ קצת בגיליונות העדכניים של כתבי העת המדעיים והבריאותיים. אז כמובן שעשינו זאת בשבילכם, ובכתבה הבאה קיבצנו עבורכם כמה מחקרים מעניינים מהשנים האחרונות שמספקים זווית נוספת על יתרונותיו של התרד שאולי יצליחו לחדש לכם דבר או שניים לגביו, ואף נותנים משנה תוקף לטענות המוכרות יותר.

1. תורם לבריאות העיניים, אבל בצורתו הטבעית

הדרך האידיאלית לצרוך פירות וירקות היא בצורתם הטבעית והטרייה - כך למעשה אנחנו מבטיחים שאף אחד מהיתרונות הבריאותיים שלהם לא חומק מאיתנו בעקבות בישול או שימוש לא נכון שעלול לשנות את הרכבם. התרד ידוע בכמות נוגדי החמצון הגדולה שלו, וביניהם ניתן למנות גם את הלוטאין, שהוא חיוני במיוחד לבריאות העיניים. במחקר שפורסם ב-2018 בכתב העת המדעי "Food Chemistry", בחן צוות חוקרים משוודיה את הדרכים השונות שבהן אנשים צורכים תרד, ובדק האם הן פוגעות ברמת הלוטאין שבו.
 
תרד, כמו מאכלים רבים אחרים, מתפרק כאשר הוא מגיע לטמפרטורות גבוהות, ועל כן, במהלך הניסוי נבחנו שיטות הכנה שכללו הרתחה, טיגון, בישול או אידוי במשך 90 דקות, מול צריכתו קר ובצורתו הטבעית בסלטים ובשייקים; בסוף כל תהליך שכזה בדקו מהי רמת הלוטאין שנותרה בתרד. ממצאי המחקר הראו שככל שמבשלים את התרד בטמפרטורה גבוהה לפרק זמן ארוך, כך כמות הלוטאין שבו פוחתת. לדברי החוקרים, תהליך הפירוק של הלוטאין מתחיל כ-2 דקות לאחר תחילת בישולו בטמפרטורה גבוהה. צוות המחקר טען כי הדבר נכון גם לחימום המזון בתנור מיקרוגל, שגליו עלולים לפרק את הלוטאין. מסקנתם הסופית היא שאם אנחנו רוצים ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים של התרד במלואם, ובמקרה הזה בעיקר מתרומתו לבריאות העין, עלינו להימנע מלחמם אותו ולהעדיף לצרוך אותו טרי וקר.
 
מחקרים בריאותיים על תרד: שייק קר של תרד

2. בריאות הלב טמונה בכוס אחת של עלים ירוקים

כולנו רוצים להחזיק בלב בריא, ובחוץ ישנם כמה וכמה ירקות ופירות שיכולים לעזור לנו לטפח את בריאותו ותפקודו - וביניהם גם התרד. במחקר שנערך בשנת 2021 על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת אדית' כוואן בעיר פרת' שבאוסטרליה, התגלה שצריכה של כוס אחת ביום של ירקות עשירים בחנקה (ניטראט) מסוגלת להפחית את הסיכון למחלות לב באופן משמעותי. בניסוי לקחו חלק מעל 50,000 משתתפים החיים בדנמרק, שנתוניהם נבחנו במשך למעלה מ-23 שנים כחלק ממחקר גדול שנערך במדינה בשם "Danish Diet, Cancer and Health". מממצאי המחקר עלה כי אלה מהם שצרכו כוס אחת של ירקות הגדושים בחנקה הראו ערכי לחץ דם סיסטולי נמוכים בכ-2.5 ממ"כ מאשר אלה שלא צרכו אותו (כאשר הממוצע התקין כידוע הוא 120/80), וכן התגלה כי הסיכוי שלהם לפתח מחלות לב שונות קטן ב-12% עד 26%.
 
מחקרים בריאותיים על תרד: בדיקת לחץ דם

3. כוס אחת ממנו תשמור על כוחם של שרירי הגפיים התחתונות

מתברר שכוס אחת של עלי תרד יכולה לעשות פלאים גם לשרירים שלנו, ובייחוד לשרירי הרגליים. במחקר נוסף שנערך גם הוא באוניברסיטת אדית' כוואן באוסטרליה ופורסם בכתב העת "Nutrition" במאי 2021, הוכח שצריכה יומית של כוס עלים ירוקים עשירים בחנקות, כמו תרד, יכולה לתרום גם כן לתפקוד השרירים. במחקר זה השתתפו 3,759 תושבי אוסטרליה שלקחו חלק בתוכנית מחקרית גדולה שנערכה במדינה במשך כ-12 שנים, שמטרת העל שלה הייתה בחינת בריאות הלב ומעקב אחר מחלת הסוכרת, אך נבחנו בה גם משתנים נוספים. מממצאי המחקר עלה כי אלה מהם שצרכו ירקות עשירים בחנקות היו בעלי שרירי גפיים תחתונות חזקים יותר ב-12% מאשר אלה שלא צרכו, וכן 4% יותר מהם שמרו על כושר הליכה טוב יותר בחלוף השנים.
 
מחקרים בריאותיים על תרד: עלי תרד בקערה

 

4. מאט את הפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי

זה ודאי ידוע לרבים שככל שגילנו מתקדם יותר, כך התפקוד הקוגניטיבי שלנו עלול להיפגע, אך האם יש מה שיכול לעצור זאת? במחקר שנערך באוניברסיטת Rush בשיקאגו, צוות חוקרים בחן האם צריכה של עלים ירוקים הכוללים ויטמין K, לוטאין וחנקה משפיעה על התפקוד הקוגניטיבי. במסגרת המחקר לקחו חלק 960 משתתפים בין הגילים 58-99, שהתבקשו למלא סקרי תזונה במשך 4 שנים ו-7 חודשים שמטרתם הייתה לבחון את הרגלי האכילה היומיים שלהם. כמו כן, בעת ביצוע המחקר נלקחו בחשבון משתנים שונים שעשויים להשפיע על התוצאה, כמו: גיל, מין, השכלה, רמת פעילות קוגניטיבית, עישון וצריכת אלכוהול. ממצאי המחקר הראו כי אלה מהם שצרכו מעל מנה אחת (כוס בודדה) של עלים ירוקים ביום חוו פגיעה פחותה יותר ביכולת הקוגניטיבית בחלוף השנים, כך שתפקודם היה זהה לזה של אדם הצעיר ב-11 שנים מגילם הנוכחי.
 
ארבעת המחקרים הללו עשו לכם חשק למנה טרייה של תרד טוב? אל תיקחו אותה עדיין, לפחות עד אחרי שתקראו את המחקר הבא שמוכיח את יכולתו המרשימה להילחם גם בסרטן המעי הגס.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.