print header

טיפים ועצות לקבלת החלטות קשות בחיים

כאשר ניצב בפניהם צורך לקבל החלטות קשות, אנשים רבים נכנסים לחרדה משתקת או מעדיפים לבצע בחירה בצורה המהירה והקצרה ביותר כדי לחסוך לעצמם כאב ראש. ההתנהגות הזאת היא כמובן בעייתית מאוד אך גם מובנת, כי מצבים שבהם עלינו לקבל החלטות קשות בחיים בקשר לזוגיות, עבודה, רכישות גדולות, נושאי הורות וכדומה, הם תמיד אתגר לא קטן עם השלכות גדולות. איך ניתן להפוך את המשימה הזאת לקלה יותר? זו שאלה שכולנו שואלים את עצמנו, גם מי שלא בהכרח פוחד או נמנע לקבל החלטות קשות, אבל עדיין רוצה להקל על חייו. חלק חשוב מהתשובה לתהייה הזו תמצאו בטיפים הבאים, שאתם מוזמנים לאמץ ולשתף עם האנשים שעל חייהם אתם רוצים להקל.

1. זהו את הצורך לקבל החלטה קשה ואת האופי המדויק שלה

הצורך לקבל החלטות משמעותיות לא תמיד מגיע לצד שלטים בוהקים שמאפשרים לנו לזהות אותו ולעשות שינוי. בעיה נוספת מתעוררת כאשר אנשים מודעים לכך שעליהם לקבל החלטה קשה, אבל לא באמת ברור להם למה. קחו למשל מקרה של זוג צעיר שמתלבט לגבי רכישת אחת משתי מכוניות, אחת קטנה יחסית וזולה, השנייה גדולה יותר אך גם יקרה יותר. הזוג הזה צריך לשאול את עצמו האם בבסיס ההחלטה יש שיקולי תקציב, או שאולי השאלה האמיתית היא האם הם מתכננים להביא לעולם ילדים בקרוב. כאשר אתם שואלים את השאלות הנכונות וחוקרים באופן יסודי את הצמתים בחיים שלכם שבהן עליכם לבצע החלטות משמעותיות - קורים כמה דברים חשובים. הראשון הוא שאתם חוסכים אנרגיה ומשאבים מחשבתיים שהיו עלולים להיות מבוזבזים על תהליך קבלת החלטה שכלל לא קשורה לצרכים המרכזיים בחייכם. בנוסף, אתם פועלים מתוך מצב של שליטה, שבו אתם יוצרים עבור עצמכם את הצורך לקבל החלטה קשה ובעקבותיו יהיה לכם קל יותר לבצע את הטיפ הבא שלנו עבורכם.
 
טיפים לקבלת החלטות קשות: חצים צבעוניים מול נעל

2. צרו בראש תמונה של התוצאה הרצויה

זה לא משנה אם עומדות בפניכם 2 אפשרויות או 10, מומלץ מאוד להקדיש כמה רגעים ליצירת תמונה ותפיסה ברורה של אופי התוצאה הרצויה במוח שלכם. ללא חזון ברור זה בלתי אפשרי להניע את החיים קדימה לעבר התוצאות הטובות ביותר, ויעידו על כך מנכ"לי חברות, מנהיגים, מובילי דעה ואפילו ספורטאים רבים. החזון הברור שתייצרו לעצמכם בזכות הפעולה הזאת יעזור לכם לדעת איזה תחום חשוב יותר לחקור בקשר לאפשרויות העומדות בפניכם, איך קבלת ההחלטה הקשה שלפניכם תתרום לחיים שלכם ומהן ההשלכות החיוביות הטובות ביותר שניתן לשאוף אליהן באופן הגיוני. בנוסף לכך, החלטות קשות הן לרוב חלק מתהליך ארוך ומורכב - התוצאה הרצויה שאתם תדמיינו יכולה להפוך אותו לקל יותר ולתת לכם כוחות להתמיד בכל מה שצריך כדי להגיע לסופו.

3. אספו מידע מקשת רחבה של מקורות ונקודות מבט

את השלב הזה כמעט כולנו עושים כאשר יש לנו התלבטות בקשר לקבלת החלטה קשה, אך לפעמים מבלי לשים לב אנו לא מבצעים אותו כראוי. אחרי שביצעתם את שני הצעדים הקודמים שתוארו אתם אמורים לדעת מה חשוב לכם ואיזה מידע יכול לעזור לכם לקבל את ההחלטה הכי טובה. את המידע הזה אתם יכולים לשאוב מחברים, אנשי מקצוע, אתרים באינטרנט ועוד שלל אמצעים, אך אם לא תקפידו על פנייה לקשת רחבה של מקורות, לא באמת תקבלו את כל מה שאתם צריכים כדי לקבל החלטה שקולה. זה אף פעם לא מספיק לשאול רק חבר אחד, לקבל דעות רק מקבוצה בודדת בפייסבוק או מאיש מקצוע - למשל בנקאי - יחיד. מתוך ניסיון החיים או מניע נסתר כלשהו, כל אחד מהערוצים האלו עלול לספק לכם מידע חלקי או מוטה.
 
לדוגמה, אם אתם מתלבטים לגבי בית ספר לילדים שלכם, נסו להתייעץ עם הורים לילדים בכיתות שונות, עם כאלו שילדיהם לומדים בבית ספר אחר, חפשו מידע בפורמים וקבוצות הורות,  בררו עם שכנים וכדומה. אל תהססו לחשוב לגמרי מחוץ לקופסה ואפילו להעלות את הנושא מול הצוות בקופת החולים המקומית שלכם או גורמים מול בעירייה. רק זכרו לא להתפזר יותר מדי ולא לאסוף עוד ועוד מידע או דעות שלא באמת מחדשים לכם כלום ורק מעמיסים עליכם.
טיפים לקבלת החלטות קשות: ספרייה

4. שאלו את עצמכם איזו החלטה אתם מנסים שלא לקבל

רשימות בעד ונגד או של יתרונות וחסרונות, התייעצות עם חברים ובחינת כל המידע שעומד לרשותכם זה טוב ויפה, אבל זה עדיין לא תמיד עוזר. אם אתם עשיתם את כל אלו ועדיין מרגישים תקועים, או רוצים דווקא להתחיל את תהליך קבלת ההחלטות שלכם בדרך אחרת שאולי תתאים יותר לאופי שלכם ולהתלבטות שמעסיקה אתכם, יש לנו 2 שאלות מומלצות עבורכם: איזו החלטה אתם רוצים לקבל ומאיזו החלטה אתם מנסים להימנע? השאלה הראשונה חושפת את האפשרות שעונה על הדחף לסיפוק מידי והשנייה את דרך הפעולה שהמצפון או הרצון להימנע משינויים מנסים להרחיק. אף אחת מהאפשרויות האלו לא בהכרח תהייה צודקת או שגויה עבורכם, אך עליכם לשפוט אותן במסגרת הנכונה ולדעת ממה נובעות המחשבות הראשוניות שלכם לגבי האפשרויות העומדת בפניכם.

5. חשבו על הטווח הארוך

החלטות קשות לרוב משפיעות על החיים שלנו במשך תקופה ארוכה, לכן כאשר אתם מתלבטים לגבי אפשרויות שונות שאלו את עצמכם איך ההחלטה שתקבלו תשפיע עליכם בעוד יום, שבוע, חודש ואפילו שנים. לפעמים בעקבות צורת החשיבה הזאת תגלו שמה שחשבתם שהוא החלטה גורלית הוא למעשה משהו שמניסיון עבר אתם יודעים שלא יטריד אתכם בעוד מספר שבועות. שלבו את הבחינה הזאת בתמונה של התוצאה הרצויה של ההחלטה שלכם - אם למשל אתם רוצים לעבור דירה לבית קטן יותר עכשיו, אחרי שהילדים שלכם כבר עזבו את הבית, יכול להיות שבטווח הקצר יהיה לכם נוח לגור לידם כדי לשמור על קשר ולעזור עם הנכדים. אך האם בטווח הארוך הילדים שלכם בוודאות יישארו לגור באותו מקום או שאולי הם יעברו למקום אחר וישאירו אתכם במצב בו גם אתם בעצמכם צריכים לעבור דירה? המחשבה על הטווח הארוך חושפת שאלות שכאלו, שעוזרות לבצע קבלת החלטות הרבה יותר חכמה.
טיפים לקבלת החלטות קשות: לוח שנה

6. זהו את הזמן הנכון לקבלת החלטות

במסגרת הרצאת טד משנת 2011 סיפרה פרופסור שינה איינגר מבית הספר לניהול של אוניברסיטת קולומביה שלפי סקר שהיא ערכה, האמריקאי הממוצע מקבל כ-70 החלטות מודעות בעקבות שקילת אפשרויות בכל יום. המספר הזה כמובן משתנה לאורך השנים ובין מדינות שונות, אך בכל מקרה הוא עוזר לנו להבין מדוע בשלב מסוים כל אחד או אחת מאיתנו חווים את מה שמכונה "תשישות החלטות". האנרגיה הנפשית הנחוצה לצורך קבלת החלטות משמעותיות היא משהו שאנשים לפעמים לוקחים כדבר מובן מאליו, וכתוצאה מכך התהליך שהם עוברים הוא פגום ומבוצע לצמצם אותו ולא לתת לו להשפיע עליכם לרעה. לרוב, הזמן הטוב ביותר לקבל החלטות יהיה בבוקר שלאחר ערב בו נתתם לגוף ולנפש שלכם לנוח, או לפחות בחצי הראשון של היום ולא אחרי שאתם חוזרים לביתכם לאחר יום ארוך של עבודה, שהות עם הילדים או טיפול בסידורים.

7. תהיו מוכנים לעשות תיקוני מסלול

טעות תפיסתית שאנשים רבים מבצעים אחרי קבלת החלטה קשה היא זניחת כל חשיבה אפשרית על שינוי הבחירה שלהם, כי הם מרגישים "מחויבים" לבחירתם לאור כל האנרגיות שהושקעו בה. לכן זה חשוב לזכור ולהזכיר שאנחנו תמיד מסוגלים לטעות, בקשר להחלטות קטנות וגם גדולות, ושאף אחד מאיתנו הוא לא מושלם. אם תקבלו זאת ותודו בטעות שלכם מול עצמכם ומול הסביבה, תקבלו הרבה יותר תמיכה ותלמדו לקח חשוב שיעזור לכם בהמשך החיים. זכרו, בשורה התחתונה אין לכם סיבה להאשים את עצמכם ולא אף אחד אחר בסביבתכם באחריות על החלטות שהתחרטתן עליהן. אם השקעתם מאמץ בקבלת ההחלטה בהתאם לטיפים שתוארו בכתבה הזו - אז עשיתם כמיטב יכולתכם עם המשאבים שהיו בידיכם. עדיף שתלמדו מהניסיון הזה מאשר שתשקעו בו כמו בחול טובעני, ושתעשו את מה שאפשר כדי לבצע את השינוי האפשרי הטוב ביותר במסגרת הנתיב החדש אליו הובילה החלטתכם.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.