print header

5 תסמינים חדשים לזן הדלתא של קורונה

מאז פרוץ מגפת הקורונה בתחילת 2020, הוטלה על כל אחד מאיתנו משימה אישית - אך בעלת השפעה עולמית - של שמירה על בריאותנו. במשך חודשים רבים הורגלנו להתרחק אחד מהשני, לעטות מסכות, למרוח תכשירי חיטוי על הידיים ולהיות עם היד על הדופק בנוגע לטבלת התסמינים ההולכת ומתארכת של המחלה. אך הזנים הרבים והחדשים של הקורונה לא מביאים איתם בשורות טובות, וממשיכים להפתיע אותנו כהוגן, כפי שעשו ביתר שאת בשנה האחרונה. בראשם עומד זן הדלתא ההודי, שמזה מספר חודשים תוקף במלוא עוזו, ומצליח לתפוס אותנו לא מוכנים עם תסמינים שטרם ייחסנו אותם באופן מובהק למחלת הקורונה. 

התסמינים החדשים שעשויים לטרוף את הקלפים

הסימנים המעידים להידבקות בקורונה, שאליהם הורגלנו בשנים האחרונות, הם תסמינים כמו חום, שיעול ואיבוד חוש הטעם - אך מי שעקב בימים האחרונים אחר ההתפתחויות בעולם נוכח לדעת שהם כבר מזמן לא היחידים. זן הדלתא, שמתפשט במרץ בחודשים האחרונים ברחבי העולם, מוכיח לנו על בשרנו את כושר ההדבקה המשודרג שלו, ומוסיף לנו עוד סיבות לדאגה. מדיווחים של אנשים שנמצאו חיוביים לזן החדש של הנגיף עלו עדויות להופעתם של 5 תסמינים חדשים שטרם יוחסו למחלת הקורונה, שהם בעלי אופי המזכיר שפעת עונתית: כאבי ראש, נזלת, התעטשויות, כאבי גרון ואיבוד חוש הריח. חמשת התסמינים הללו עלולים לטרוף את הקלפים ולגרום להטעייה בקרב האנשים הסובלים מהם, שבמקרים מסוימים צפויים להניח כי לא מדובר בקורונה. 

זן דלתא: הדמיה של נגיף הקורונה

כיצד התסמינים משתנים בין מחוסנים ללא מחוסנים?

הן אנשים שהתחסנו בשתי מנות חיסון, והן אלה שלא, חווים בדיוק את אותם התסמינים שצוינו לעיל. עם זאת, ההבדל הגדול הוא באורך המחלה וכמות המקרים בהם התסמינים הללו מופיעים אצל כל אחד מהם. לפי הדיווחים השונים ברחבי העולם, בקרב האנשים שחוסנו בשתי מנות חיסון ישנם פחות מקרים של הופעת התסמינים החדשים, מאשר אצל אלה שלא התחסנו (ביניהם ילדים מתחת לגיל 12, וכאלה שבחרו לא להתחסן מבחירה), ומשך המחלה שלהם קצר יותר.

זן דלתא: איש יושב על אדן החלון כשברקע הדמיה של נגיף הקורונה

האם חוקי המשחק השתנו?

לא ממש. אמנם הגרסה החדשה, המשודרגת והמדבקת יותר של הקורונה שונה מזו המקורית, אך אין זה אומר שדרך ההתמודדות איתה השתנתה או שהתסמינים המוכרים שהורגלנו אליהם נעלמו כליל. בראש טבלת התסמינים של זן הדלתא עדיין ניצבים חום, שיעול יבש ועייפות כסימנים העיקריים והנפוצים ביותר המעידים על הידבקות, כאשר אליהם הצטרפו התסמינים החדשים שהוזכרו מעלה. ההתמודדות איתם היא זהה לחלוטין - עטיית מסכה, שמירה על היגיינה אישית, ריחוק חברתי והימנעות מטיסות לחו"ל ללא סיבה מחייבת. לצד זאת, חשוב לתת תשומת לב יתרה לתסמינים החמורים שדורשים פנייה מידית לייעוץ רפואי, שהם: קשיי נשימה או קוצר נשימה, כאבים או לחץ בחזה ואובדן יכולת דיבור או תנועה.

זן דלתא: ציוד מיגון מפני קורונה
לסיום, גם אם אתם סובלים מאחד התסמינים שצוינו מעלה, וגם אם לא, חשוב שתכירו את שתי הבדיקות העיקריות והשונות שפיתח עולם הרפואה לאיתור המחלה וזניה השונים בגוף שלנו:
 
1. בדיקה מולקולרית (PCR) - באמצעותה ניתן לזהות האם המבנה הגנטי הייחודי של נגיף הקורונה קיים בגוף שלנו. הבדיקה אורכת כ-2 דקות בלבד, ומתבצעת על ידי לקיחת דגימה מחלל הפה ומנחירי האף באמצעות מטוש (מקלון בדיקה שבקצהו יש צמר גפן), ואז שולחים אותה לבחינה במעבדת הנגיפים. תוצאות הבדיקה אמורות להתקבל תוך כ-48 שעות, ובהקשר הזה חשוב לדעת שהתוצאות שתקבלו מעידות רק על הימצאות הנגיף בגוף נכון לזמן הבדיקה, ולא ניתן להסיק מהן האם הנבדק חלה בעבר במחלה.
 
2. בדיקת דם סרולוגית - מטרתה היא לבדוק את הימצאותם בדם של נוגדנים למחוללי מחלות שונות, ביניהן קורונה, ותוצאותיה מרמזות האם הנבדק חלה בעבר במחלה או לא. אם יצאתם חיוביים בתוצאות הבדיקה, ישנה ודאות של כ-99% לכך שנדבקתם בעבר במחלה, ואם יצאתם שליליים אז רוב הסיכויים שלא נדבקתם בה בעבר - אם כי מחקרים שונים מראים שחלק מהנוגדנים נוטים להיעלם מהדם לאורך הזמן.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.