print header

אנדומטריוזיס: תסמינים, זיהוי וטיפול למחלה שכל אישה חייבת להכיר

עבור חלק גדול מהנשים בגיל הפוריות ימי הווסת הם תקופה מאוד לא נעימה בחודש, אבל יש כאלו שעבורן מדובר בסיוט של ממש. הנשים האלו סובלות מכאבי מחזור עוצמתיים ועוד שלל תופעות חריגות כגון כאבי אגן וגב אשר מחמירים במהלך הביוץ או הווסת. בחלק מהמקרים מדובר באירועים חד פעמיים או פשוט ברגישות גבוהה של הגוף, אך עבור אחת מכל 10 נשים מדובר במחלה קשה בשם אנדומטריוזיס (Endometriosis) שאולי מעולם לא שמעתם עליה, וחשוב לשנות את המצב הזה. אז מהי בעצם המחלה הזאת, לאילו תסמינים היא גורמת וכיצד ניתן לטפל ולאבחן בה? בכתבה הבאה נספק לכם ובעיקר לכן, את התשובות החשובות לשאלות האלו, אשר יכולות לעזור לאינספור נשים להפסיק לסבול מגיהנום עלי אדמות בכל פעם שהווסת שלהם מגיעה. 

מהי מחלת אנדומטריוזיס?

במקרים רבים כאבי הווסת שנשים מרגישות נובעים מהתכווצויות של הרחם, אך אם הם עוצמתיים מאוד פעם אחר פעם - יכול להיות שיש לכך סיבה נוספת. בקרב נשים אשר חולות באנדומטריוזיס, מחלה הפוגעת בכ-10% מהנשים בגיל הפריון, הסיבה היא גם תאים דמויי רירית רחם (אנדומטריום) שמצויים מחוץ לרחם, בעיקר באזור האגן. ישנן תיאוריות רבות לגבי הסיבה לכך שהתאים האלו מתפשטים מחוץ למקום הטבעי שלהם בגוף, והן כוללות עודף אסטרוגן, סיבות תורשתיות וכשלי מטפלזיה - תהליך התמיינותם של תאי רקמה מסוג אחד לתאי רקמה מסוג אחר. שהתאים האלו נמצאים מחוץ לרחם, הם מגיבים לשינויים הורמונליים בדומה לתאי האנדומטריום שבתוך הרחם, ובפרט לאסטרוגן. כאשר יש דימום משכבת האנדומטריום שברחם, ייתכן גם דימום מרקמת האנדומטריום שמחוצה לו וכן תהליכים דלקתיים שונים.
 
אנדומטריוזיס: תסמינים, זיהוי וטיפול: אישה מחזיקה את בטנה בכאב
במרבית המקרים מחלת אנדומטריוזיס מופיעה בקרב נשים מגיל קבלת המחזור ועד לאחר גיל המעבר, וייתכן והיא תתגלה בשלב מאוחר יחסית משום שבמרבית המקרים היא הולכת ומחמירה ככל שהזמן עובר, וכך גדלים הסיכויים לאבחן אותה. אמנם החמרת הכאבים הקשים היא ממש לא סיבה לחגיגה, אך משום שמדובר במחלה שקשה לאבחן ונשים רבות כלל לא מכירות אותה, הם עשויים לפחות לסייע באבחון מקור הסבל. זה חשוב מאוד מפני שבמרבית המקרים, האיחור הממוצע באבחון ברחבי העולם עומד על כ-12 שנים! ברוב המקרים נגעי האנדומטריוזיס ישפיעו על אברי הרבייה באגן; שחלות, חצוצרות, רצועות הרחם ועוד. אברים נוספים שעלולים להיות מעורבים כוללים את המעי, מערכת השתן, עצבים באגן ועוד. גם ללא ההחמרה הזאת, המחלה גורמת לירידה קשה ומשמעותית באיכות החיים, והקושי שבהתמודדות עם כאבים חזקים ומתישים באופן קבוע כל חודש, מביא לכך שלעיתים ישנה פגיעה של ממש ביכולת לעבוד, לתפקד ולעסוק בפעילות שגרתית שוטפת וכן סיכון משמעותי לחרדה ודיכאון. 

מהם התסמינים של אנדומטריוזיס?

תסמיני אנדומטריוזיס יכולים כאמור להופיע בטווח רחב של גילים החל מהופעת הווסת הראשונה ועד לגיל 40 או יותר במקרים חריגים. התסמין העיקרי שלה הוא כאבים חזקים וחריגים שמופיעים לפני שמתחיל הדימום החודשי ובמהלכו. הכאבים במקרים רבים יכולים להקרין גם לאזור הגב התחתון והרגליים. תסמינים נוספים שלפעמים יופיעו רק בשלבים מתקדמים וחמורים יותר של המחלה הם:
 
  • דימום ארוך ו/או משמעותי יותר מזה שהאישה רגילה אליו או מהנורמה.
  • כאבים בזמן ביקורים בשירותים והפרעות שונות ביציאות המופיעות באופן קבוע סביב מועד הווסת.
  • כאבים בעת קיום יחסי מין.
  • כאבים קשים בגב התחתון המחמירים בזמן הווסת.
  • תחושות צריבה, תכיפות גבוהה וקושי בהטלת שתן בזמן הווסת.
  • בעיות פוריות.
  • תשישות כרונית, כאבי רגליים ומיגרנות.
אנדומטריוזיס: תסמינים, זיהוי וטיפול: אישה עם כאב ראש

כיצד מאבחנים אנדומטריוזיס?

כאשר אישה סובלת מהתסמינים שתוארו באופן קבוע ובמיוחד בזמן תקופת המחזור, יש להתחיל לבחון את הבעיה לעומק. במסגרת התהליך הזה רופאים יכולים לבצע מגוון גדול של בדיקות, זאת על מנת לשלול מקורות אחרים לתסמינים שקל לזהות את הקשר שלהם למערכת העיכול, לבעיות הורמונליות, ולמחלות אחרות שאינן אנדומטריוזיס. כמו כן על איש רפואה מוסמך לבצע תשאול מעמיק עם האישה אשר סובלת מתסמינים כדי לבחון לעומק נושאים שונים שקשורים למערכת הרבייה, כגון הרגלי שימוש באמצעי מניעה, תדירות וסדירות המחזור, הריונות קודמים, טיפולים הורמונליים ועוד. 
כל הבדיקות והתשאולים האלה נחוצים מפני שנכון להיום, ניתן לקבל את הזיהוי הוודאי של המחלה רק בעזרת הליך כירורגי בהרדמה מלאה בשם "לפרוסקופיה". במסגרת ההליך מוחדר סיב אופטי קטן עם מצלמה לתוך אזור האגן של האישה דרך חתך זעיר של 5 עד 10 מילימטרים בטבור. המצלמה מאפשרת לסרוק בצורה יסודית את כל אברי האגן והבטן כדי לאשר או לשלול את קיום הנגעים, מספרם ואת חומרת המחלה על ידי איסופם ושליחתם לבדיקות מעבדה. באמצעות אותו הליך ניתן גם לטפל במחלה ולהסיר חלק גדול מהנגעים, וכך לשפר את איכות החיים של נשים הסובלות מהמחלה וכך אולי אף להגביר את הפוריות שלהן בעתיד.
אנדומטריוזיס: תסמינים, זיהוי וטיפול: אישה בפגישה עם רופאה

מהן דרכי הטיפול באנדומטריוזיס?

לא ניתן לטפל במחלה באופן קבוע נכון להיום, אך יש שורה של צעדים שניתן לעשות כדי להקל על הסובלות ממנה בדרכים שונות. הניתוח שתואר הוא אינו הדרך היחידה לטיפול באנדומטריוזיס, ובמקרים רבים גם לא זאת שתעלה בפני נשים כאפשרות ראשונה המומלצת עבורן. טיפולים מקובלים ופשוטים יותר כוללים שימוש בשילובי משככי כאבים שונים בהתאם לחומרת המחלה, כאשר במקרים קשים יישקל שימוש בתרופות ממשפחת האופיואידים. אפשרות נוספת היא טיפול הורמונלי שלא מתאים עבור כל הנשים, אך הוא מסוגל במקרים מסוימים "להרדים" את המחלה. כמו כן ישנה שורה ארוכה של טיפולים אלטרנטיביים להקלה על תופעות המחלה, למשל דיקור סיני, שינוי תזונה למניעת התפתחות דלקות, פיזיותרפיה של רצפת האגן ועוד. כאמור, ביצוע ניתוח במקרים רבים יהיה הכרחי כך או כך משום שהוא הדרך היחידה לקבל אבחון חד משמעי, אך ייתכן ויהיו נשים שלא ירצו או לא יוכלו לבצע אותו יותר מפעם אחת, ולמרבה הצער לפעמים הוא יעיל רק למשך מספר שנים.

לסיכום

יש נשים שמקבלות את תופעות הלוואי הקשות של תקופת המחזור כחלק בלתי נפרד מהחיים, אך אחרי שקראתם את הכתבה הזאת, אתם יכולים להבין שיש סיכוי שהן טועות ומדובר במחלה שאפשר וצריך לטפל בה. תהליך האבחון הוא אמנם ארוך וגם הטיפול לא אידאלי, אך ההתמודדות איתם כנראה עדיפה פי כמה וכמה על עשרות שנים של כאבים נוראיים ותסמינים קשים כמו אלו שתוארו. אם הנשים היקרות לכם בחיים מתלוננות באופן קבוע על כאבי מחזור חריפים, גם הן צריכות להכיר את המידע הזה, לפיכך אל תהססו לשתף אותו. אין לדעת, אולי תעזרו למישהי הקרובה אליכם שאולי חולה במחלה הזו לקבל את הבדיקות והטיפולים שיכולים לשפר את חייה פי כמה וכמה.

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.