print header

כיצד לטפל במקרי חירום בריאותיים של ילדים

כשילדכם צועק, מדמם ואתם נסערים, קשה להעריך את המצב שהו אתם נמצאים ולדעת אם מדובר במקרה חירום שמצריך טיפול רפואי מקצועי, או במקרה שניתן לטפל בו בבית או אחרי שהילד יירגע. "תמיד מומלץ להתקשר ולהתייעץ עם רופא הילדים לפני שניגשים לחדר המיון עבור כל פגיעה או פציעה, אלא אם כן מדובר במצב מסכן חיים", אומרת ד"ר לארה זיבנרס, יועצת ומדריכה במחלקת טיפול נמרץ לילדים בבית החולים הר סיני שבמנהטן ומחברת הספר "If Your Kid Eats This Book, Everything Will Be Okay".

בכל מקרה אחר, רופא הילדים שלכם יוכל לעזור לכם דרך הטלפון, יגיד לכם לבוא לבדיקה במשרדו או יפנה אתכם לחדר המיון בזמן שיודיע להם על הגעתכם ועל הפציעה שחווה ילדכם. "אם תעשו זאת במקום פשוט לרוץ לחדר המיון, תוכלו לקצר את זמן ההמתנה שלכם", אומרת ד"ר זיבנרס. כדי לעזור לכם בהחלטה האם לפנות לחדר המיון או לא, ד"ר זיבנרס מספקת 9 מקרי חירום שקורים לילדים ועצות להתמודדות איתם.

מקרי חירום רפואיים בילדים
Andy Smith

1. הילד נפל על הפנים כשהתגלש במגלשה ושבר שן. האם לרוץ לחדר המיון?

אין צורך לרוץ לחדר המיון, אך מומלץ שתלכו לרופא השיניים, אליו יפנה אתכם כנראה הרופא שבחדר המיון, כך אומרת ד"ר זיבנרס. "אם מדובר בשן חלב, רופא השיניים כנראה יוציא אותה אם היא מתנדנדת, אך בכל מקרה אחר הטיפול יהיה יותר קוסמטי", כך מוסיפה ד"ר קרן פרוש, רופאת ילדים במחלקת טיפול נמרץ בבית החולים של מערך הבריאות של אוניברסיטת דיוק בדורהאם, צפון קרוליינה. מקרה נוסף בו מומלץ לבקר אצל רופא השיניים הוא אם השן נדחפה לתוך החניכיים. השן שנדחפה עלולה להזיק לשן הקבועה שתצמח בעתיד, ורופא השיניים יוכל לטפל בזה.

אם שן חלב יצאה לחלוטין מהפה, אין צורך לשמור אותה, אך אם ילד גדול יותר מאבד את אחת מהשיניים הקבועות שלו, שמרו אותה בכוס חלב והביאו אותה עם ילדכם לרופא השיניים באופן מידי, יתכן שיוכל להחזירה למקום. המקרה היחידי והנדיר שהוא יוצא מן הכלל ומצריך אתכם להגיע לחדר המיון, על פי ד"ר זיבנרס הוא "אם אינכם יכולים למצוא את השן וילדכם מתקשה לנשום או משתעל, משום שיתכן כי השן נתקעה בריאותיו".

2. התינוק ניסה לטפס על השולחן ונשפכה עליו כוס עם משקה חם, האם לרוץ לחדר המיון?

גשו לחדר המיון אם הכוויה מכסה חלק משמעותי מגופו; אם המשקה החם נשפך על פניו, ידיו, כפות רגליו או איבר מינו, או שנוצרה כוויה מדרגה שלישית, דבר שאינו סביר שיקרה ממשקה חם. בכל מקרה אחר, תוכלו לטפל בתינוק בביתכם אם תפעלו מהר. "הדבר הראשון שכדאי לעשות זה לנקות את התינוק מכל הנוזלים החמים", אומרת ד"ר זיבנרס. "זה אומר שצריך לקרוע את בגדיו או להכניס אותו למקלחת קרה. אם נכווה רק חלק קטן מהיד, מים זורמים קרים מהכיור אמורים למנוע החמרה של הפציעה בעור ויספקו הקלה מידית לכאב. המשיכו לשטוף את האזור עד שהוא הופך לקריר למגע".

אל תמרחו על הכוויה תרופות סבתא כגון חמאה, שמן, מיונז או ריבה, "הם ייצרו מחסום שישמור על החום בפנים", היא אומרת, ומצב זה עלול לגרום לכוויה להתפשט לשכבות עמוקות יותר של העור וליצור שלפוחיות שטחיות. השתמשו במשחה או קרם אנטיביוטיים לאחר הקירור וכסו את האזור בתחבושת. לאחר מכן תוכלו להקל עוד על הכאב בעזרת הנחת קרח עטוף במגבת על האזור הפגוע.

3. ילד אחר נשך את ילדכם וקרע חתיכות מהעור שלו. האם לרוץ לחדר המיון?

אין צורך לרוץ לחדר המיון, אך עליכם ללכת לראות את רופא הילדים כמה שיותר מהר. הרופא עשוי לשלוח אתכם לחדר המיון, תלוי במיקום הנשיכה ובחומרתה. עליכם לשטוף את הפצע באופן מידי ויסודי עם מים פושרים וסבון, למרוח משחה אנטיביוטית ולחבוש את הפציעה. "הפה האנושי הוא המלוכלך ביותר בכל ממלכת הטבע, ומכיל המון חיידקים שיכולים לגרום לזיהומים רציניים", אומרת ד"ר זיבנרס. מהסיבה הזו, יתכן שרופא הילדים ייתן לילדכם מרשם לאנטיביוטיקה לבליעה, רק ליתר ביטחון.

מקרי חירום רפואיים בילדים
Suzette - www.suzette.nu

4. הזאטוט שלכם רץ עם רגליים יחפות בדשא ודרך על דבורה. האם לרוץ לחדר המיון?

כדאי לגשת לחדר המיון אך ורק במידה ואתם יודעים שהוא אלרגי או מתחיל להראות סימנים לתגובה אלרגית בפעם הראשונה, שמתחילים בדרך כלל בדקות הראשונות, אך יכולים גם להופיע לאחר מספר שעות. הסימנים כוללים קושי וצפצופים בנשימה, קושי בבליעה, נפיחות בפנים ובגרון, אדמומיות, גירוד שמתפשט מעבר לאזור העקיצה וסחרחורת. אם יש לילדכם מזרק אפיפן – מזרק שמכיל אפינפרין, שהוא בעצם אדרנלין, אשר סותר באופן זמני את תסמיני התגובה האלרגית, הזריקו לו את התרופה וגשו מיד לחדר המיון.

אם ילדכם אינו אלרגי, תוכלו לטפל בו בעצמכם, אפילו אם הוא צורח ובוכה ללא הפסקה. אתם צריכים להוציא את העוקץ כמה שיותר מהר משום שהוא ממשיך לשחרר ארס כל כמה שניות. "הגישה המקובלת ביותר כיום היא שהוצאת העוקץ במהירות חשובה יותר מדרך הוצאתו", אומרת ד"ר זיבנרס. תוכלו להשתמש בפינצטה, צביטה עם האצבעות או גירוד עם כרטיס אשראי. לאחר מכן קררו את האזור כמה שניתן. אם הגירוד מעיק לילד, תוכלו למרוח תרחיף קלמין. הכאב ייחלש כעבור שעתיים, אך הנפיחות, אי הנוחות והגירוד יישארו לזמן רב יותר.

5. הילד שלכם נפל מעגלת הקניות שבה ישב, וכעת יש לו בליטה על ראש. האם לרוץ לחדר המיון?

למרבה ההפתעה, לא חובה לרוץ לחדר המיון. הילד יצרח, אך זוהי תגובה נורמלית ובריאה. "רוב הילדים שנפגעים בראשם הם בסדר, ולגודל הבליטה אין קשר לחומרת הפגיעה", כך אומרת ד"ר זיבנרס. יש המון כלי דם בראש ובפנים, כך שהנפיחות עלולה להיראות דרמטית יותר ממה שהיא. כמובן שלכל כלל יש יוצא מן הכלל: "כל ילד מתחת לגיל שנה שחווה פגיעת ראש חייב להיבדק על ידי רופא, משום שסימני הפגיעה עלולים להיות קשים יותר לזיהוי", מדגישה ד"ר זיבנרס.

לילדים שמעל גיל שנה תוכלו להשתמש בגישת ה"צפה וחכה". "אם ילדכם בוכה אך יכול לקום בכוחות עצמו ויכול ללכת, הוא כנראה בסדר", אומרת ד"ר זיבנרס. השגיחו עליו בשעות הקרובות וודאו שהוא לא צולע או מתפקד פחות טוב באחת הידיים, מקיא , ביחוד אם זה קורה אחרי שהתעלף, שאינו עייף (אם זו לא שעת השינה הרגילה שלו) או מביע חוסר נחת יוצאת דופן. אם אתם מבחינים באחד מהסימנים האלה, לכו לראות רופא, וכמובן שאם ילדכם שוכב מחוסר הכרה או מסרב לזוז לאחר נפילתו, עליכם לקרוא למגן דוד אדום מיד.

6. אחד הנהגים בכביש התנגש ברכבכם. הילד חגור בחגורת בטיחות, אך מביע חוסר נחת ובוכה. האם לרוץ לחדר המיון?

עליכם לגשת לחדר המיון רק אם הילד לא נרגע אחרי זמן סביר של 15-20 דקות. "ילדים בני 5 או מתחת שחגורים כמו שצריך בכיסא בטיחות, לעיתים נדירות מאוד יסבלו מפציעות", אומרת ד"ר פרוש. אך אם ילדכם לא מפסיק לבכות, הביאו אותו לחדר המיון. "יתכן שהוא נפגע מעוצמה חזקה בנקודה מסוימת בגופו, והרופא יוכל לפענח היכן בדיוק נמצאת הפגיעה", היא מוסיפה.

"באופן כללי, אם ילדכם אינו רגוע ולא מפסיק להזיז את ידיו ורגליו בחוסר נחת, הדבר הטוב ביותר לעשות הוא להוציא אותו ממושב הבטיחות, להרגיע אותו ולוודא שהוא בסדר", אומרת ד"ר זיבנרס. אם נראה שהוא בסדר, השגיחו עליו במהלך השעות הקרובות וחפשו דם בשתן שלו או פציעה ושינוי צורה באזור החזה או הבטן מרצועות חגורת הבטיחות. אם מופיעים הסימפטומים האלה, לכו לראות רופא, וביחוד אם הוא מסרב להזיז ולסובב את ראשו, למרות שתחושת נוקשות עשויה להיות נורמאלית", היא אומרת. 

מקרי חירום רפואיים בילדים
Vassilena Valchanova

7. מצאתם את כוס היין שלכם על הרצפה ולפעוט שלכם יש שפם מרלו אדום. האם לרוץ לחדר המיון?

כדאי להגיע בדחיפות לחדר המיון, אפילו אם יש ספק קטן ביותר שילדכם צרך אלכוהול. האלכוהול משפיע על ילדים באותה הצורה שהוא משפיע על מבוגרים, אך עם שינוי קריטי קטן – לוקח לגופם הקטן זמן מועט יותר להשתכר, או לקבל הרעלת אלכוהול. התינוק עלול להתחיל להקיא ולהיחנק מכשל נשימתי. "הדבר הנפוץ והמדאיג בקשר לילדים במקרה הזה הוא שהאלכוהול גורם לירידה קיצונית ברמות הסוכר בדם שלהם. לילדים אין את אותה כמות מאגרי סוכר בכבד ובשרירים כמו שלמבוגרים יש, ועקב כך הם לא יכולים לשמור על רמות סוכר בטווח בטוח עד שהשפעת האלכוהול תתפוגג". כמות סוכר נמוכה באופן משמעותי בדם יכולה להוביל להתקפים, ובמקרים קיצוניים אפילו מוות. אם אתם חושדים שילדכם טעם ממשקה אלכוהולי, גשו לקבל עזרה רפואית מקצועית, בה יוכלו להחדיר לו סוכר דרך אינפוזיה בזמן שהוא מתפכח.

8. הילד נפל, נשך את הלשון וכעת הוא מדמם ממנה ללא הפסקה. האם לרוץ לחדר המיון?

לכו לחדר המיון רק אם הדימום לא מפסיק לאחר 10-15 דקות, בהן הפעלתם לחץ ישיר על הפציעה. כדי להפעיל לחץ ישיר, קחו מטלית או מגבת, שטפו אותה במים קרים ולחצו בעזרתה על האזור הפגוע בלשון. נסו לשמור שילדכם לא יזוז. בלשון יש המון כלי דם והיא תדמם הרבה, דבר שעלול להפחיד את הילד (ואתכם). "קחו בחשבון שהבכי עלול לגרום לדימום להיראות מסוכן יותר ממה שהוא", אומרת ד"ר זיבנרס, "אך אני מעולם לא ראיתי ילד מדמם למוות מביס בלשון".

אם אתם ניגשים לחדר המיון, אין יותר מדי דברים שהרופאים יוכלו לעשות למענכם, מלבד לנסות להרגיע את ילדיכם ולהפעיל לחץ ישיר כמו שלמדתם כבר אתם. "ללשונות של ילדים יש יכולת ריפוי עצמית נהדרת, שיכולה לרפא אותם ללא השארת צלקות וללא צורך בהתערבות חיצונית", אומרת ד"ר זיבנרס. לאחר הטיפול, הימנעו מלתת לילדכם מאכלים ומשקאות חומציים עד שנרפאת הלשון. העדיפו לתת לילד מאכלים קרים. "כמה ימים של גדילה ומילקשייק יעודדו את הילד ויהיו אפילו יעילים להחלמה" אומרת ד"ר זיבנרס.

9. הילד שיחק בחוץ עם חבריו ובהיסח הדעת נפגע בעין. האם לרוץ לחדר המיון?

עליכם להזדרז לחדר המיון אם גלגל העין נפגע בכל דרך שהיא. חפשו דימום, אדמומיות, קשיים בראייה או חוסר יכולת להזיז או לפתוח את העין. אם האזור שמסביב לעין (עצמות הגבות או העפעף) נראים כאילו שהם צריכים תפרים, הפעילו לחץ ישיר על הפציעה כדי לעצור את הדימום ובקרו את רופא הילדים, אשר לרוב יפנה אתכם לחדר המיון. (אם נקבע שילדכם צריך תפרים, יתכן שתרצו לברר האם יש מנתח פלסטי שיוכל לעשות זאת.)

בכל מקרה אחר, לא צריך לגשת לחדר המיון, אפילו אם מתפתח פנס מסביב לעין. "העין שלנו בנויה באופן כזה שהעצמות שסביבה סופגות את רוב כוח הפגיעה", אומרת ד"ר פרוש. "העור שמסביב לעין אינו מתוח ויכול לספוג יותר דם ונוזלים מאשר אזורים אחרים בגוף, כך שאפילו פגיעה קטנה יכולה להיראות גדולה יותר ממה שהיא", מוסיפה ד"ר זיבנרס. הניחו קרח עם האזור הפגועה ואל תופתעו אם למחרת העין שלו תהיה נפוחה. אם האזור עדיין כואב, תמיד אפשר להניח עוד קרח להקלה מידית.

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.