header

קציצות ברוטב עגבניות

קציצות – אפשר להכין אותן עם רוטב, בלי רוטב, מטוגנות, אפויות, עם ירקות קצוצים, עשבי תיבול, קטניות, טבעוניות, צמחוניות, ללא גלוטן ועוד, מה שגורם להן להיות מנה המוגשת כמעט בכל בית וכזו שמתאימה לכולם. כמעט בכל משפחה יש את המתכון הסודי של סבתא (או סבא) שמתגלגל מדור לדור, ויש גם את הגרסאות הקלילות יותר שנולדות בעקבות אותו מתכון מסורתי. מה שבטוח זה שעם שילוב המרכיבים הנכון, תצליחו ליצור את הקציצה המושלמת עבורכם.

 כמה טיפים שיעזרו לכם להגיע לקציצה שתמיד רציתם להכין:

הבשר: בד"כ מכינים את הקציצות מבשר בקר, מומלץ טרי ולא קפוא מנתחי צוואר / צלעות / כתף – נתחים המתאימים לבישול ארוך. הטחינה המומלצת היא כפולה, היא גורמת לסיבים ולשומנים "להיקרע" וכך נוצר מרקם אחיד, חלק ועדין. מקילו בשר כמו במתכון יוצאות כ-20 קציצות, אך הכל כמובן תלוי בגודל הכדורים שתיצרו.  

פירורי הלחם: פירורי הלחם או החלה (מומלץ ללא הקרום - החלק הקשה) סופגים בזמן הבישול את נוזלי הבשר, דבר הגורם לקציצות להיות עסיסיות ואווריריות. אם תחליטו לוותר עליהם יש סיכוי גדול שהקציצות יצאו יבשות. אפשר להחליף את פירורי הלחם בפירורי מצה / סולת / קישוא / גזר או תפוחי אדמה מגוררים וסחוטים מנוזלים.

הבצל: הבצל מוסיף מתיקות עדינה. חשוב מאוד לטגן אותו לפני ולא להכניסו גולמי, לקצוץ או לגרר ולסחוט היטב את הנוזלים.

ביצה: הביצה גם לוקחת חלק ביצירת מרקם נימוח ואוורירי. היא מסייעת באיחוד המרכיבים ומונעת את ההתפרקות בזמן הטיגון. הוספת הביצה מומלצת בעיקר כשמכינים קציצות עוף או הודו, הנחשבים לבשרים עם אחוזי שומן נמוכים יותר.

תיבול: אל תוותרו על המלח והפלפל - זה הבסיס לכל מתכון קציצתי. לגבי שאר המתכונים, זה תלוי בכם, אפשר להוסיף בהרט (כמו במתכון שלי), כמון, כורכום, זרעי כוסברה, פלפל אנגלי או ראס אל חנות, ועשבי תיבול כמו: פטרוזיליה / כוסברה / נענע / שמיר / בצל ירוק.

סודה לשתייה: אני אישית פחות מתחברת להוספת סודה לשתייה באוכל, אבל אם תרצו שהקציצות יצאו יותר אווריריות אפשר להוסיף כפית אבקת סודה לשתייה, ועד חצי כוס סודה על כל ק"ג בשר. יש כאלה שמוסיפים גם אבקת אפייה הגורמת לקציצות להיות רכות ותפוחות, דבר הגורם לטעמן הבשרי להיות קצת פחות מורגש.

תהליך הלישה: הכי כיף ומומלץ לערבב בעזרת הידיים, ללוש, לחוש את המרקם, להטמיע את השומן בבשר, לפזר את התבלינים בתוך התערובת ולהגיע למרקם הרצוי. כדאי לתת לתערובת לנוח במקרר כחצי שעה כדי להתייצב, אך לא חובה.

כדרור: מומלץ להרטיב את הידיים במים (או בשמן) בזמן הכדרור. השתדלו ליצור כדורים בגדלים אחידים כדי שזמן ההכנה יהיה זהה.

טיגון לפני הכנסה לסיר: לא חובה אבל מומלץ. הטיגון בחום הגבוה צורב ומשחים את הקציצה, החלבונים בבשר נצמדים אחד לשני, הנוזלים המיותרים יוצאים החוצה ומתאדים ומתקבלת קציצה פריכה מבחוץ ועסיסית מבפנים. מומלץ יותר טיגון קליל כ-1-2 ס"מ במחבת ולא בשמן עמוק, אפשרי גם בשמן זית. כמובן שלא חייב לטגן ואפשר ישר להכניס את הקציצות לסיר הרוטב, אך קחו בחשבון שיש סיכוי שהרוטב החם יגרום להן להתפרק. אם הקציצות מתחילות להתפרק במהלך הטיגון או הכניסה לסיר (אם לא טיגנתם) הכניסו אותן למקרר לחצי שעה כדי שהתערובת תתייצב, אך הוציאו לפני ההכנסה לסיר ותנו להן להגיע לטמפרטורת החדר כדי שלא יתכווצו במהלך הבישול. לא מומלץ לאפות את הקציצות, שכן האפייה תגרום להן להתייבש ולאבד את העסיסיות.  

הרוטב: חשוב להכניס את הקציצות בעדינות, לערבב כמה שפחות כדי שלא יתפרקו ולנענע את הסיר כדי לכסות בכמה שיותר רוטב.

זמן הכנה: 30 דקות
כמות יחידות: 20
רמת קושי: קל
קציצות ברוטב עגבניות
רכיבים לרוטב העגבניות:
שמן זית - 2 כפות (או קנולה)
בצל - 1 (קצוץ)
שיני שום - 2-3 (כתושות)
עגבניות מרוסקות - קופסה (או 3 עגבניות)
רסק עגבניות - 2 כפות
מלח - כפית
פלפל שחור - ¾ כפית
סוכר - קורט
מים - 1-2 כוסות (לפי הצורך )
רכיבים לקציצות:
בשר בקר טחון - 500 גרם
פטרוזיליה - צרור (או כוסברה , קצוצה דק)
בצל - 1 (קצוץ דק)
שיני שום - 2 שיניים (כתושות)
ביצה - 1
בהרט - ½ כפית (או ראס אל חנות)
מלח - כפית שטוחה
פלפל שחור - ¾ כפית
פירורי לחם - ½ כוס
שמן זית - 2 כפות
אופן הכנת רוטב העגבניות:
  1. מחממים סיר עמוק ושטוח עם השמן על להבה גבוהה.
  2. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להזהבה כ-3-4 דקות.
  3. מוסיפים את רסק העגבניות והשום ומטגנים כדקה.
  4. מוסיפים את העגבניות המרוסקות והתבלינים: פפריקה, מלח, פלפל שחור וסוכר ומערבבים.
  5. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה, מחלישים את האש ללהבה בינונית, מכסים, מבשלים כחצי שעה ומתחילים בהכנה הקציצות.
אופן הכנת הקציצות:
  1. מכניסים לקערה את כל הרכיבים: בשר טחון, פטרוזיליה קצוצה דק, בצל קצוץ דק, שיני שום כתושות, בהרט, מלח, פלפל שחור, פירורי לחם ואת הביצה. preperation
  2. מערבבים ולשים בעזרת הידיים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  3. יוצרים מהתערובת כדורים בגודל של כ-2-3 ס"מ. אם התערובת מעט דביקה הרטיבו במים את הידיים. preperation
  4. אם החלטתם לדלג על שלב הטיגון המקדים הכניסו את הקציצות לסיר הרוטב, ואם החלטתם לטגן מחממים שמן זית במחבת.
  5. מניחים במחבת את הקציצות עם מרווח קטן בין אחת לשנייה ומטגנים כ-2-3 דקות מכל צד עד להזהבה.
  6. מכניסים בזהירות את הקציצות לסיר הרוטב, מנענעים (או מערבבים מעט) כדי לכסות אותן ברוטב, ומבשלים על אש בינונית כ-30 דקות, עד שהן רכות.
  7. מפזרים מעל פטרוזיליה קצוצה (לא חובה) ומגישים עם אורז לבן או ספגטי. preperation
טיפ השף:
  • להפיכת הקציצות ללא גלוטן מחליפים את פירורי הלחם בקמח תירס / תפוח אדמה מגורר / פירה / אורז.
  • להפיכת המתכון לטבעוני מחליפים את הבשר בסייטן. 
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל: