print header

מחקר ישראלי הוכיח כי נורות לד עשויות להשמיד נגיפי קורונה

החל מדצמבר 2019, עת פרצה מגפת הקורונה אי שם בסין הרחוקה, ובעיקר מאז שהנגיף האימתני התפשט ברחבי העולם בכלל ובארץ בפרט, מוסדות רבים מנסים לחקור אותו. מאחורי כולם עומדת מטרה אחת – לגלות כיצד להילחם בקורונה, ולסייע לנו לשוב לשגרה הישנה והמוכרת, שבה לא נאלצנו להסתובב מחוץ לבית עם מסכות ולחטא כמעט כל משטח ציבורי שאנחנו נוגעים בו – בחנויות, בתחבורה ציבורית ועוד. לא מעט מחקרים נערכו בנושא בשנה האחרונה, והיום נציג בפניכם אחד תוצרת כחול-לבן, שנעשה כאן בארצנו ותוצאותיו פורסמו בנובמבר 2020. אתם מוזמנים לקרוא אותו, ללמוד כיצד הוא שופך אור נוסף על נגיף הקורונה, תרתי משמע, ולגלות דרך פשוטה למדי שבאמצעותה אולי יהיה ניתן להילחם במגפה האימתנית ששיבשה את חיינו בשנת 2020.
 

מי עומד מאחורי המחקר ומה הייתה מטרתו?

כאמור, מדובר במחקר ישראלי שפורסם בנובמבר 2020 בכתב עת לפוטוכימיה ופוטוביולוגיה (Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology). המחקר המהפכני הזה מהווה שיתוף פעולה בין אוניברסיטאות תל אביב וחיפה, מכללת אורנים ובית החולים שיבא, כשבראשותו עומדת פרופסור הדס ממן, ראש התכנית להנדסת סביבה באוניברסיטת תל אביב, ומטרתו הייתה לנסות ולבדוק - לראשונה אי פעם - את יעילותן של קרני UV הבוקעות מנורות לד, באורכי גל או בתדירויות שונות, בכל הקשור לחיטוי נגיפים ממשפחת הקורונה. 
 
מחקר ישראלי על נורות לד וקורונה: בחורה עוטה מסכה, ומסביבה ציורים של נגיפי קורונה

ממצאי המחקר: הנורה שיכולה להשמיד את נגיף הקורונה

מדבריה של פרופסור ממן לאתר של אוניברסיטת תל אביב, עולה כי החוקרים הצליחו "להשמיד את הווירוסים תוך שימוש בנורות לד זולות וזמינות, שצורכות מעט אנרגיה ושלא מכילות כספית כמו נורות רגילות". הנורות המיוחדות הללו נמדדות באורך גל, שהוא האורך של גל אחד מתוך מחזוריות כלשהי, כאשר גל הוא פונקציה של מרחב שמשתנה בזמן שערכיה נשמרים בנקודות בכיוון מסוים במהירות קבועה. לפי החוקרים, נורות זמינות וזולות שאורך הגל שלהן הוא 285 ננומטר היו יעילות כמעט באותה במידה בכל הקשור להשמדת הנגיף, בהשוואה לכאלו יקרות יותר ושאורך הגל שלהן הוא 265 ננומטר. הנורות הזולות, לצורך העניין, הצליחו להשמיד בפחות מחצי דקה יותר מ-99.9% מנגיפי הקורונה שנבדקו.
מחקר ישראלי על נורות לד וקורונה: נורות לד

מסקנות המחקר: כך יהיה ניתן לעשות שימוש בנורות כנגד הנגיף

שימוש בנורות לד שפולטות קרני UV שמשמידות נגיפי קורונה, יכול להיות יעיל במיוחד במקומות ציבוריים סגורים כמו תחבורה ציבורית, מרכזים מסחריים וחנויות רחוב, וגם במקומות עבודה. חשבו על הזמן והמאמץ הרבים שהן יחסכו לנו בחיטוי החוזר והנשנה של משטחים, כמו גם כמה הן יקלו עלינו בכל הקשור לעטיית מסכה - הרגל שלא תמיד מספק הגנה מרבית, ובטח שלא נוח - ואולי בעתיד הנראה לעין אף ייתרו אותו. בנוסף ליעילות הרבה שאפשר להפיק מהן, השימוש בנורות לד הוא קל ואפשר ליישם אותו בכל מקום – לא רק בתלייתן מתקרת החדר. "מערכות חיטוי המבוססות על נורות לד... יכולות להיות מותקנות במערכות אוורור ובמזגנים, למשל, ולטהר את האוויר המצוי בתוכן ונפלט לחלל החדר", כך היא מסבירה. היא הוסיפה כי "יש למחקר שלנו השלכות מסחריות וחברתיות, בהתחשב בכך שניתן להשתמש בנורות לד בכל תחומי חיינו, באופן בטוח ומהיר". ממצאי ומסקנות המחקר ספקו לנו חלופה נהדרת, יחסית זולה ומאוד זמינה, לפתרונות החיטוי הקיימים כיום והיא עשויה להקל על חיינו משמעותית.
מחקר ישראלי על נורות לד וקורונה: בחור מביט מעלה, אל עבר נורות שנמצאות מעליו

מגבלות המסקנות - והפוטנציאל שבהן

למרות היתרון האדיר שגלום בשימוש נורות לד בכל הקשור לנגיף הקורונה, החוקרים מדגישים כי הן לא מתאימות לשימוש ביתי, זאת מכיוון שהן מכילות חומרים רעילים כמו עופרת וארסן ופולטות קרינה מסוכנת שעלולים להוביל לתופעות לוואי חמורות בקרב אילו הנחשפים אליהן בתדירות גבוהה, כמו זו שיכולה להיות אם תתקינו אותן בבית. אך עדיין, התגלית הזו - אם תיושם במרחבים ציבוריים, שם החשיפה לנורות תהיה פחות מתמשכת ומסוכנת - עשויה להוריד משמעותית את הסיכון שלנו להידבק בנגיף כשאנו שוהים מחוץ לבית, מה שהופך אותה באופן כללי לחשובה במיוחד. העובדה שהיא נחשפה במסגרת מחקר שנערך כאן, בישראל, היא ללא ספק גאווה ישראלית אדירה.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.