print header

50 גוונים של אפור - להתבגר יפה - ייפוי כוח מתמשך

מאת: עוה"ד שלומית בקרמן אפרתי ושלי פיירשטיין טייאר

 

נראה שהחשש הגדול ביותר של כולנו הוא למצוא את עצמנו ביום מן הימים תלויים באחרים. בגילאים מבוגרים החשש כמעט בלתי נמנע, אך גם בשנות הארבעים והחמישים אנשים חשופים לאותה מלכודת. נהוג לחשוב שהשליטה על חיינו באה לקיצה לעת פטירה (ועל כן, נכון לכתוב צוואה עליה הרחבנו בכתבות הקודמות), אלא שבפועל היפרדות משליטה עלולה להתרחש מוקדם יותר ולא בהכרח כתוצאה מאירוע חד פעמי, תאונתי וברור. לרוב מתרחש דווקא תהליך ממושך ופרוגרסיבי, במהלכו נגרעים התפקודים הקוגניטיביים של האדם וכך נעלמת השליטה שלו על חייו; תפקודי הזיכרון, היכולת לתכנן את העתיד, לנתח מצבים מורכבים, להתמצא בדינמיקות הבין אישיות ולקבל החלטות. אופיו ההדרגתי של התהליך מקשה על זיהויו בזמן אמת אפילו בקרב בני המשפחה הקרובה. מדובר במצב טעון ביותר המלווה לעיתים בסערת רגשות - במסגרתו אדם נדרש להתעמת עם שורה של התלבטויות והחלטות המיועדות להסדיר את חייו לזמן שכבר לא יהיה עוד אדון לעצמו. 

כיצד אם כן מתמודדים עם נקודת שבר זו - המשפיעה על התא המשפחתי כולו?

עד לאחרונה, הפתרון ניתן באמצעות מוסד האפוטרופסות - הנשלט על ידי בית המשפט למשפחה - שנדרש להכריע בעניין זה בדיעבד, לאחר התרחשות הגריעה הקוגניטיבית ותוך חדירה למרחב הפרטי. בעקבות רפורמה חקיקתית הוחזרה המשילות לאדם הפרטי על גורלו. היום, עוד בטרם נוצרה המניעה הקוגניטיבית וככלי לתכנון עתידו, יכול אדם לערוך סט של מסמכים משפטיים ובראשם ייפוי הכוח המתמשך, במסגרתו הוא ממנה סוכני שליטה מטעמו וקובע מראש 'תכנית חרום' לכל תחומי חייו למקרה של נזק קוגניטיבי וירידה ביכולות.
 
ייפוי כוח מתמשך: אישה מבוגרת עם פרחים
אומנם ניתן לערוך  ייפוי כוח 'גנרי' תוך ציון זהות מיופה הכוח מבלי להגביל את שיקול דעתו, אך הניסיון מלמד שנכון יותר לערוך מסמך שיפרט את הפעולות שיש לבצען. כך למשך - יפרט ייפוי הכוח כיצד יש לטפל בהקצאת המשאבים האפשרית לבני המשפחה, המשכיות הפעילות העסקית ככל שישנה, ניהול ההשקעות ומימוש הרכוש, מצבים רפואיים אפשריים ותוצאותיהם וקביעת אמות מידה כלליות לקבלת החלטות במצבים שלא ניתן לצפותם מראש. במסגרת העיסוק בניהול עושר משפחתי, מתגלה לא פעם שייפוי כוח מתמשך שלא יטפל בנכס המרכזי - ההון האנושי - ולא יתייחס ליחסי הגומלין הפנים משפחתיים יחטיא את מטרתו. הצלחת התהליך דורשת יצירת שיח בין בני המשפחה, אפיון הצרכים הייחודיים של כל צד ובניית מנגנונים ייעודיים בעבורם. עוד נמצא כי על אף שדרישה כזו לא קיימת בהוראות החוק, עריכת בדיקה קוגניטיבית בתחילת התהליך מבטיחה את חוסנו של המסמך. 
 
בעניין זה מסביר פרופ' תמיר בן חור, פרופסור מהמניין לנוירולוגיה בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה, ומנהל האגף לרפואת המוח במרכז רפואי הדסה, שבמצבי קיצון של תפקוד קוגניטיבי תקין לחלוטין או של דמנציה קשה, התמונה ברורה ופשוטה. האתגר הגדול הוא לקבוע את כשירותו של אדם הלוקה בהפרעה קוגניטיבית קלה. הנוירולוג הוא בעמדה הטובה ביותר להעריך את מכלול ההיבטים של התפקוד המוחי וכשירותו של אדם הסובל מירידה קוגניטיבית עקב מחלת מוח אורגנית. בדיקה נוירופסיכולוגית מקיפה צריכה להתייחס לתפקוד של כלל הטריטוריות המרכיבות את הסטטוס הקוגניטיבי של הנבדק ובפרט לתפקודים הניהוליים, המהווים את המדד החזק ביותר ליכולתו של אדם לקבל החלטות, להפעיל שיקול דעת, לבצע שיפוט ואף לקבוע את כשירותו המשפטית.  
 
לסיכום: ייפוי הכוח המתמשך מחזיר את השליטה לאדם בנקודת זמן מאתגרת זו. חשוב שכלל  הגורמים המעורבים בעריכתו, ועורך הדין בראשם, ינהגו במשנה זהירות, כדי לייצר מסמך מהודק שיאפשר את העברת לפיד השליטה בצורה מסודרת, אפקטיבית, הרמונית ומכבדת, תוך נטרול המתחים ושמירה על היחסים הפנים משפחתיים.
 

מעוניינים בשיחת ייעוץ חינם עם עורך דין? מלאו פרטיכם:
או חייגו 072-3316727 

 
בלחיצתך שלח הינך מאשר להעביר את הפרטים לבקרמן אפרתי פיירשטיין טייאר
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.