print header

איך לזהות חרדת מערכת יחסים ולהתמודד איתה

אנשים רבים סובלים מחרדת מערכת יחסים ולא יודעים הרבה על הנושא או אפילו מכך שהם סובלים מבעיה שביכולתם לפתור ובכך לשפר משמעותית את איכות חייהם. מדובר על סוג של חרדה שמפריעה לקיום קשר זוגי בריא ומספק, ואם אתם חושבים שאתם או שבן או בת הזוג שלכם סובלים ממנה, חשוב שקודם כל תהיו מודעים לעניין. ללא מודעות, אתם תיכשלו בניסיון לטפל בבעיה הגדולה ביותר בזוגיות שלכם, וכאן אתם תוכלו לגלות מה בדיוק מקור החרדה שלכם או של בן או בת הזוג שלכם וכיצד להתגבר עליה וליצור מערכת יחסים אוהבת, חזקה וארוכת שנים.
 
חרדת מערכת יחסים: אישה עם כוס משקה חם מרכינה ראש

מה זה חרדת מערכת יחסים?

החרדה הזו מתחילה כבר בתקופת הילדות, כשההורים לא מעניקים מספיק אהבה ודאגה לילדיהם, מה שגורם להם לגדול מבולבלים בנוגע ליחסים משפחתיים וחסרי ביטחון עצמי. הילדים גדלים באמונה מוטעית שאומרת להם שהם לא ראויים לאהבה, תמיכה או דאגה. בנוסף לתחושת חוסר הביטחון, זה גם יכול לגרום לילדים לאבד את היכולת לבטוח באחרים, וכשהם גדלים הם מצפים לכך שאנשים יפגעו בהם או יתייחסו אליהם בזלזול כמו הוריהם. אם בסופו של דבר זה גורם להם להימנע מקונפליקטים ולהרחיק את עצמם מאדם שהם אוהבים כשהם אמורים להגיע למצב אינטימי, זה סימן לכך שהם סובלים מחרדת מערכת יחסים.

הבינו את האופי והשורש של החרדה

חרדת מערכת יחסים מתבטאת בשלל דרכים ולפי ד"ר ליסה פיירסטון, פסיכולוגית אמריקאית ומחברת ספרים בנושא מנגנוני הגנה פסיכולוגיים, יש 4 סוגים של התנהגויות במערכת יחסים שנובעות מהתחושה שלנו בהם. אם תדעו לזהות את התחושה שלכם או של בן או בת הזוג שלכם במערכת היחסים, תוכלו לשפוך קצת אור על הפחדים והחששות שפוגעים בזוגיות שלכם.

תחושת קשר בטוח – ללא חרדה

אנשים שהוריהם סיפקו להם תחושת ביטחון בילדותם נוטים לקיים יחסים באותה תחושה עם בן או בת הזוג שלהם. הצרכים שלהם סופקו ברגע שהם ביטאו אותם נכון והם הרגישו שההורים שלהם נמצאים שם בשבילם גם כשהתבגרו. הידיעה הזו יוצרת אצלם תחושת ביטחון שעוזרת להם להרגיש בנוח להיות מי שהם.
 
כשמדובר במערכת יחסים זוגית, הם מרגישים שהם בוטחים מספיק בבן או בת הזוג שלהם שיהיה לצדם בשעת צרה, והם מקבלים ממנו תחושת ביטחון. הם מכירים בכך שבן או בת הזוג שלהם הם אנשים אינדיבידואליים ועצמאיים, אך בו זמנית הם יכולים להגיד להם "אתה צריך לעזור לי יותר במטלות הבית" או "אני צריך שתאספי אותי מהעבודה" ללא חשש. מצב שכזה הוא אופטימלי.

חרדה שמובילה ללחץ ושקיעה במחשבות

האנשים שסובלים מהחרדה הזו גדלו להאמין שהצרכים שלהם כילדים לא היו חשובים. יתכן שכאשר הם היו כועסים או חשו פגועים, ההורים שלהם הפנו להם את הגב במקום לנחם אותם. ההתנהגות הזו של הוריהם גרמה להם לגדול בתחושה שהם לא בטוחים ומוגנים. אף פעם לא הראו להם איך להתמודד עם הרגשות שלהם, מה שזרק אותם למאבק תמידי בהם בעזרת מנגנון ה"הילחם או ברח" – הם למדו שרגשות זה לא דבר חשוב ואף פיתחו פחד מהם.
 
בעקבות זאת, כשהאנשים האלה מרגישים כועסים או לא יודעים איך לבטא את התחושות והמחשבות שלהם אל מול בן או בת זוגם, הם פשוט בולעים את המילים ונכנסים לתוך עולם המחשבות שלהם. זה מעצים את תחושת החרדה שהם חווים משום שהמוח שלהם חושב באופן תמידי שהם מתמודדים עם מצב מסוכן שממנו עליהם לברוח.
 
חרדת מערכת יחסים: חלוקה לסוגים של חרדות במערכת יחסים

חרדה שמובילה לדחייה והימנעות

אדם שסובל מסוג זה של חרדה אינו פנוי רגשית להכיל אנשים אחרים בחייו. הוא מכחיש את החשיבות של בן או בת הזוג שלו לחייו וגורם להם להרגיש לא נאהבים, כשלעיתים הוא אף מתעלם מהם לחלוטין. סימן נוסף לחרדה שכזו הוא התכחשות מוחלטת לקונפליקטים שעולים ביחסים, בלי לדעת שהם חשובים לפתירת הבעיות שבינו לבין בן או בת הזוג שלו ולמען צמיחתה והתפתחותה התקינה.

חרדה שמובילה להימנעות ופחדים

האנשים שסובלים מהחרדה הזו תקועים בין מחשבות סותרות; מצד אחד הם כמהים לאהבה ותשומת לב מבן או בת הזוג שלהם, אך מצד שני מפחדים לתת לו או לה להתקרב אליהם. הם משערים שהקרבה תגרום להם להתאכזב או להיפגע, ומנסים להימנע מהתחושה הזו על ידי כך שהם "בורחים" מהאדם שהם אוהבים. הם מנסים כמה שיותר להימנע מרגשות, מחשבות ובעיות שעולות במערכת היחסים.
חרדת מערכת יחסים:

4 טיפים שיעזרו לכם להתגבר על חרדת מערכת יחסים

אפילו אם אתם מתאכזבים מהאדם שאתם אוהבים או שבו אתם בוטחים, או אם אתם חושבים שבן או בת הזוג שלכם מרגישים כך כלפיכם, יש מה לעשות בנידון. עקבו אחר הטיפים הבאים ועזרו לעצמכם או לבן או בת הזוג שלכם לחוות אושר במערכת היחסים.

1. קודם כל, קבלו את העובדה שהחרדה קיימת

עוד לפני שאתם מנסים לטפל בבעיות שקיימות במערכת היחסים שלכם, עליכם לקבל את העובדה שאחד מכם סובל מחרדה שמשפיעה עליה. זה יעזור לכם להבין למה תחושת החרדה הייתה קיימת כל השנים האלה. אתם כבר לא צריכים לשאול את עצמכם "למה אני מרגיש/ה רע בזוגיות שלי?"

2. הבינו מה סוג החרדה שממנה אתם סובלים

חזרו לילדות שלכם וחשבו על מערכת היחסים שהייתה לכם עם הוריכם; האם אהבתם לבלות איתם? האם הם שיחקו אתכם והקדישו לכם תשומת לב? האם הם הענישו אתכם כשהבעתם את הרגשות שלכם? כל השאלות האלה יעזרו לכם לגלות ממה נובעת החרדה שלכם. אם בן או בת הזוג שלכם סובלים מחרדה שכזו, עזרו להם לעלות על המקור של הבעיה ואל תהיו שיפוטיים – המטרה שלכם היא להוביל אותם לתשובות ולא לספק להם אותם.

3. שאלו את עצמכם מדי יום "איך אני מרגיש היום?"

האם אתם כועסים, נרגשים או עצובים בגלל אירועים שמתרחשים כרגע בחייכם? הפנו את השאלה הזו גם בנוגע למערכת היחסים שלכם – איך היא גורמת לכם להרגיש? מה האינטואיציה שלכם אומרת לכם לגבי בן או בת הזוג שלכם? האם אתם מאושרים בחברתו או בחברתה? האם הייתם מרגישים טוב יותר אם הייתם נשארים לבד?
 
כתבו את כל הרגשות שעולות בכם בנוגע לשאלות האלה ביומן ונסו לבנות מערכת יחסים חיובית יותר עם המחשבות שלכם – התייחסו לרגשות בצורה ביקורתית ונסו להבין אותם, במקום לתת להם לשלוט בכם ובתגובותיכם.
חרדת מערכת יחסים: חברת ועליה עט

4. הפכו לעצמאיים יותר

כשאתם סובלים מחרדת מערכת יחסים אתם מתרכזים פחות בגוף, בצרכים וברגשות שלכם ומתייחסים יותר לתחושות, לצרכים ולמחשבות של בן או בת הזוג שלכם. אתם דואגים בנוגע למה שהם עלולים לחשוב עליכם או בנוגע לכך שהם יעזבו אתכם עבור אדם אחר אם הם יחשבו עליכם דברים רעים.
 
במקום להיות תלותיים, בלו זמן רב יותר לבד והפכו לעצמאיים. אם אתם מנסים לעזור לבן או בת הזוג שלכם להתמודד עם הבעיה, תמכו בהם בהפיכתם לעצמאיים יותר. בנוסף, מומלץ לחפש איש מקצוע, קבוצת תמיכה או פורום אינטרנטי שיעזרו להתמודד עם ההרגשה וההתנהגויות התלותיות שעלולות להזיק למערכת היחסים. פסיכולוג הוא איש המקצוע המוכשר ביותר לעבודה עם מקרים מסוג זה, ומומלץ מאוד לפנות לאחד אם אתם חוששים שלא תצליחו לפתור את הבעיה שלכם בעצמכם.

כמה מילים לסיכום

לא קל להתמודד עם חרדה במערכת היחסים, אך עם מה שלמדתם היום תוכלו להפחית קצת את התחושה הכבדה שיושבת לכם על החזה. אפשר לטפל בבעיה ולשנות את מערכת היחסים לטובה אם הופכים למודעים לחרדה ולמקורותיה, ואם פועלים כדי לתקן את המצב ופונים לעזרה מקצועית, אפשר לזכות במערכת יחסים מאושרת וארוכת טווח. אל תחששו לפנות לעזרה מקצועית – כל אחד נאבק בדברים שונים שמעיקים על מערכת היחסים שלו, וקבלת עזרה מגורם מוסמך היא ההוכחה לכם ולבן או בת הזוג שלכם לכך שאתם לוקחים את הנושא ברצינות ומוכנים ליצור לעצמכם חיים טובים ומאושרים יותר.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.