maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

קריוש: סופגניית פרח מיוחדת לחג החנוכה

חגים ועדות - מתכונים של פעם בשנה

סופגניות ניתן למצוא היום כמעט בכל מקום, לא רק במאפיות, ולמען האמת יש כל כך הרבה דרכים להכין סופגניות טעימות ומקוריותשחבל לבזבז את המקום שפינינו לקלוריות על אותן סופגניות רגילות שכולם כבר מכירים. לצד כל אותם מתכונים לסופגניות מיוחדות, יש מתכון אחד שברגע שתגלו אותו, סביר למאוד להניח שלא תוכלו לוותר עליו בחג החנוכה הזה.

 

הכירו את הקריוש, סופגנייה אלג'יראית בצורת פרח, שבנוסף להיותה בעלת טעם נהדר, צורתה מושלמת לאירוח ולפינוק כל אדם אהוב, כולל את עצמנו. המתכון הבא מגיע מהבלוג The Kitchen Coach של עוז תלם, והוא פרי יצירתה של נוף, הזוכה מהעונה הרביעית של מאסטרשף. עוז מציין מניסיונו שאחרי שתטעמו את הקריוש, יהיה לכם קשה מאוד לחזור לסופגניות הפשוטות והרגילות, לכן שווה מאוד להפשיל שרוולים ולנסות את המתכון הנהדר הזה. 

מתכון קריוש
 

הקריוש מגיע מהמטבח האלג'יראי, שבו נהוג להשתמש באותם שלושה מרכיבים במתכונים רבים: קמח, שמן וסוכר. הסופגנייה הזו היא מנה שמגישים לרוב בחתונות או באירועים מיוחדים, אולם אין זמן שהיא מתאימה לו יותר מאשר חג החנוכה.

בהשוואה לסופגנייה רגילה ובזכות היותו בעל מראה מקסים של פרח יפהפה, הקריוש בא במגע רב יותר עם השמן, כלומר יותר אזורים בו מזהיבים ומקבלים טעם חזק יותר, אך עם זאת הטיגון הוא מהיר מאוד, כך שהשמן לא נספג בקריוש כמו שהוא נספג בסופגנייה הרגילה. הבצק עצמו מקבל חיזוק של סולת, אשר לפי נוף עוזר לו לצאת פריך יותר וגם לספוג פחות שמן. בנוסף, משום שהעלים של הפרח קטנים יחסית, הם גם נהיים פריכים מהר מאוד, כך שתקבלו מרקם שיפתיע אתכם לגלות בסופגנייה. 

 

מצרכים (12-15 יחידות):

לבצק:

  • 400 גרם קמח לבן
  • 100 גרם סולת
  • 1 ביצה טרופה (צריך רק חצי לבצק ובשאר משתמשים בהמשך)
  • 100 גרם חמאה מומסת
  • כף סוכר לבן
  • ½ שקיק (1 כף) אבקת אפייה
  • ½ כפית שמרים יבשים או כפית וחצי שמרים טריים
  • 120 מ"ל (½ כוס) מים

מצרכים נוספים:

  • 3 חותכנים בצורת פרחים בגודל קטן, בינוני וגדול (אחד מכל אחד, להשיג בחנויות המתמחות באפייה או כלי בית)
  • חופן שקדים שלמים, לא קלויים
  • ½ כוס דבש, מחומם במיקרוגל (לזילוף מעל המאפים המוכנים)
  • 2 כפות שומשום קלוי (לקישוט, לא חובה)
  • שמן, לטיגון עמוק

 

אופן ההכנה: 

1. שימו חצי מהביצה הטרופה ואת שאר המצרכים לבצק, מלבד המים, בקערה גדולה.

2. הוסיפו את המים בהדרגה ותוך כדי ערבוב עד שתקבלו בצק אחיד. לושו את הבצק למשך 5-6 דקות, עד שהוא נהיה בעל מרקם משי חלק למגע.

מתכון קריוש
 

3. העבירו את הבצק לקערה, כסו עם מגבת והשאירו בצד לתפיחה למשך שעתיים (זמן ההתפחה ארוך בגלל כמות החמאה בבצק. הבצק עצמו לא חייב להכפיל את נפחו).

4. כעת חלקו את הבצק ל-5 חלקים שווים. בזמן שתעבדו על כל חלק, כסו את החלקים האחרים עם מגבת.

 

5. כעת תתחילו להכין את הקריוש: רדדו חתיכה אחת של בצק לעלה בעובי של מטבע 5 ש"ח. קרצו ממנו 9 פרחים בעזרת החותכן הגדול, 3 פרחים בעזרת החותכן הבינוני ועוד 3 פרחים בעזרת החותכן הקטן.

מתכון קריוש
 
מתכון קריוש
 

6. הניחו פרח גדול אחד על משטח העבודה ומרחו עם האצבע את מרכזו במעט ביצה טרופה (זו שנשארה מהכנת הבצק). מעליו הניחו פרח גדול שני, כך שהעלים מונחים מעט בזווית ולא בדיוק אחד מעל השני. באותו אופן מרחו שוב את הביצה והניחו פרח גדול שלישי.

מתכון קריוש
 

7. מרחו ביצה במרכז הפרח השלישי והניחו עליו פרח בגודל בינוני.

מתכון קריוש
 

8. מרחו שוב ביצה במרכז והניחו פרח קטן.

מתכון קריוש
 

9. קחו שקד אחד ונעצו אותו במרכז הפרח שיצרתם. דחפו את השקד עד שתרגישו שהוא נוגע במשטח העבודה. לבסוף העבירו את הפרח לנייר אפייה.

מתכון קריוש
 

10. הכינו באותו אופן 2 קריושים מהפרחים הנוספים שקרצתם וחזרו על הפעולות עם שאר חתיכות הבצק.

11. חממו שמן לטיגון עמוק בסיר בגודל בינוני.

12. העבירו קריוש אחד מנייר האפייה אל כף מחורר והורידו אותו בזהירות אל השמן. טגנו למשך 40-60 שניות, עד שהזהיב, התנפח והתקשה.

טיפ להעברה קלה של הקריושים אל השמן: חתכו מראש נייר אפייה לריבועים ועל כל ריבוע הניחו קריוש לפני הטיגון. את הריבועים עם הקריוש הניחו בזהירות בשמן, ואחרי מספר שניות יהיה ניתן לשלוף את נייר האפייה בעזרת מלקחיים.

 
מתכון קריוש
 

13. הוציאו את הקריוש והניחו אותו על נייר סופג, וכך טגנו גם את שאר הקריושים (בכל פעם 3 קריושים ביחד לכל היותר). 

מתכון קריוש
 
מתכון קריוש
 

14. מעל הקריושים המוכנים טפטפו דבש נוזלי בנדיבות, ואם תרצו תוכלו גם לקשט עם סירופ לבחירתכם ושומשום. הגישו את הקריושים בעודם חמים.

מתכון קריוש
 

בתיאבון וחג חנוכה שמח!

כל התמונות בכתבה צולמו על ידי אסף אמברם

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: