print header

9 דברים שעליכם לעשות כדי לסייע לילדיכם להתמודד עם חרדות

לא נדיר שילדים עוברים תקופות של חששות ופחדים ועל אף שהן חלק נורמלי מהתפתחותם, ישנן חרדות שעלולות להפוך למתמשכות, וההתמודדות איתן הופכת לאתגר קשה. ילדים שמאובחנים עם חרדה לרוב חשים לחץ או פחד מסוימים שמשפיעים לרעה על הצלחתם בלימודים ועל כישוריהם החברתיים, והם אף עלולים להוביל לדיכאון, כשהתופעה הזו עלתה באופן ניכר בשנים האחרונות. בין אם ילדיכם מאובחנים כסובלים מהפרעה חרדתית ובין אם הם פשוט עוברים תקופה של חששות ופחדים, אתם צריכים למצוא דרכים לסייע להם להתמודד עם המצב הקשה שבו הם נמצאים. לכן הבאנו בפניכם 9 עצות מפי 3 פסיכולוגיות ילדים, שיסייעו לכם לתמוך בילדיכם כפי שנדרש להם ובאופן שיחזק את הנפש לצורך בהתמודדות עם חרדה והצלחה בחיים באופן כללי.
 

1. דבר ראשון – טפלו בנפש שלכם

כדי לעזור לילדיכם לנהל את החרדה שלהם, הצעד הראשון הוא לנהל את החרדות שלכם, כך מייעצת דבורה וינל, דוקטור לפסיכולוגיה ויועצת נישואים ומשפחות. אם גם אתם נאבקים עם חרדה כלשהי, היא מציעה לרדת לשורש הבעיה ואף לשקול לפנות לפסיכולוג על מנת שקודם כל תוכלו לטפל בעצמכם. הילדים שלכם זקוקים להורה רגיש ומאוזן שיוכל לסייע להם להתמודד עם הקשיים שלהם, כשלפי ד״ר וינל, ״ילדים קולטים טוב מאוד את הרגשות של הוריהם״. חלקו איתם את הרוגע שלכם במקום את החרדה, והם ירגישו גם את זה.
איך לעזור לילדים להתמודד עם חרדות: אישה בטיפול אצל פסיכולוג

2. הימנעו ממשפטים כמו ״אל תדאג״

ייתכן שבאופן אוטומטי אתה פונים לדרך הפשוטה ביותר להגיב למצב שבו הילדים שלכם חרדים, ואתם מוצאים את עצמכם אומרים משפטים שלא באמת עוזרים, כמו ״אל תדאג״, ״אין באמת ממה לחשוש״ או ״תירגע״. עם זאת, חשוב שתאפשרו לילדיכם להבין שזה בסדר לפחד לפעמים, ואתם לא צריכים להכריח אותם להיות אמיצים כשזה לא מה שהם מרגישים. הפסיכולוגית הקלינית ד״ר אשלי קסטרו מציעה להימנע מהמשפטים האלה, מכיוון שהם מלמדים את ילדיכם שחשש או פחד הם דברים רעים שיש להימנע מהם. ״אם תגידו להם לא לפחד, אתם תחזקו בהם את האמונה הזו ולמעשה תשללו את הרגשות שלהם, מה שבסופו של דבר לא יועיל בשום צורה״.

3. למדו את ילדיכם טכניקות נשימה

אחת הדרכים היעילות ביותר להדוף התקפי חרדה ולמנוע מהם להתגבר היא ליישם טכניקות נשימה, אשר מסייעות להרגיע את מערכת העצבים באופן טבעי. תוכלו לתרגל טכניקות שכאלה עם ילדיכם גם כשהם לא חשים חרדים על מנת שידעו מה לעשות כשהחרדה מגיעה, וד״ר וינל ממליצה על כך מאוד. תוכלו ללחוץ כאן כדי להכיר כמה טכניקות נשימה מומלצות, ועל מנת לתרגל זאת עם ילדים קטנים מאוד, אפשר ללמד אותם כיצד להפריח בועות סבון ולהסביר להם להכניס אוויר ולהוציא כדי להפיק אותן. כשמגיע הזמן לבצע את טכניקת הנשימה שלמדו, הזכירו להם את מה שעשו כשהפריחו את הבועות.

4. עזרו לילדיכם לזהות את החוסן הנפשי שלהם

״לעיתים הילדים מפנימים שהם פשוט לא יכולים להתמודד עם מצבים מסוימים״, כך אומרת ד״ר לורן קוק, פסיכולוגית קלינית ומחברת הספר Generation Anxiety. ״אנחנו רוצים ללמד אותם שלפעמים זה יכול להיות קשה וכואב, אך הם מסוגלים לשאת את זה״, היא מייעצת. הורים יכולים לעשות זאת על ידי כך שיאירו את תשומת ליבם של ילדיהם ברגעים שבהם הם נוהגים באומץ, או כשהם מצליחים לצאת מהחרדה בצורה רגועה. ״הזכירו להם שככל שהם גדלים וגופם מתפתח, העצמות והשרירים כואבים. גם החוסן הנפשי שלהם ויכולתם להתמודד עם האתגרים השונים של החיים מתפתחים עם הזמן, וגם התהליך הזה מלווה לעיתים בתחושות שאינן נעימות״. 
איך לעזור לילדים להתמודד עם חרדות: יד מחזיקה ילד שהולך על קורות

5. עודדו את ילדיכם להתמודד עם פחדיהם

זה אולי ייראה לכם כטיפ שנוגד את מה שעליכם לעשות, אך אם ילדיכם יימנעו ממצבים שבהם הם פוחדים, זה רק יחזק את הפחד שקיים בהם. ד״ר קסטרו אומרת שהורים צריכים לעודד את ילדיהם לעשות את הדברים שהם חוששים מהם, גם אם הם סובלים מחרדה, כל עוד שמדובר בדבר בטוח עבורם. ״חפצים או מצבים מפחידים הופכים למפחידים עוד יותר ככל שהילדים נמנעים מהם״, היא אומרת. ״הורים צריכים להדריך בעדינות את ילדיהם שלא להימנע מהם, במיוחד אם ההימנעות מובילה לתוצאה שלילית, כמו אי הליכה לבית הספר, הימנעות מדיבור בפני אנשים במצבים חברתיים או חשש מפני כניסה למעלית״. אם הילדים מפתחים תגובה חרדתית קשה, ייתכן שכדאי להיעזר באיש מקצוע כדי להתמודד עם התהליך ולחקור ולהבין מדוע התגובה היא כזו.

6. צרו לילדיכם ״קופסת דאגות״

ד״ר וינל משתפת רעיון נפלא שעוזר לילדים להתמודד עם המחשבות שמובילות לחרדה – להכין קופסה או צנצנת של דאגות, לקשט אותה יחדיו ולבחור עבורה מקום ייעודי בבית. ״כשהילדים מרגישים חרדים או מודאגים, אפשרו להם לדבר על החששות שלהם והדריכו אותם לדמיין שהם שמים את כל הדאגות שלהם ביד, ואז בתוך קופסת או צנצנת הדאגות, שם הם יישארו עד שיגיע זמן טוב לחשוב עליהם שוב״. ד״ר וינל מציעה גם לוודא שלקופסה או לצנצנת יש מכסה, כך שהדאגות לא יוכלו ״לברוח״ החוצה.

7. אפשרו לילדיכם להניע את גופם

אחת הדרכים הטובות ביותר לנהל את החרדה היא בעזרת הפעלת הגוף. החרדה עצמה היא תחושה גופנית יותר מאשר רגשית, כך אומרת ד״ר קוק, ואפשר להיפטר ממנה בעזרת ריצה בגינה, יוגה לילדים או אפילו פעילות שעושים עם הידיים, כמו הרכבת פאזל או צביעה. ״הפעלת הגוף עוזרת בשתי דרכים״, כך היא מספרת, ״ראשית היא עוזרת להסיח את דעתו של הילד מהתחושה הגופנית הלא נוחה שבה הוא שרוי, ושנית ביכולתה לספק לו פעולה מתקנת, שבעזרתה הוא זוכה לראות כיצד גופו מסוגל להביא לו אושר ושמחה ולא רק הרגשה רעה וחרדה״.
איך לעזור לילדים להתמודד עם חרדות: אבא מסייע לילדה לעשות יוגה

8. הזכירו לילדיכם שגם זה יעבור

כשילדים חווים חרדה הם זקוקים לתקווה – הם צריכים לדעת שהתחושה הזו היא זמנית. ד״ר קוק ממליצה להזכיר לילדיכם שהתחושה הזו תעבור, כי הם עלולים להיאחז בתחושות העוצמתיות שהם חווים ולהאמין שזה לעולם לא ייפסק. ״תנו להם לדעת שתחושת אי הנוחות שהם חווים לא תימשך לעד, ותוכלו אפילו לשים שעון עצר כדי להדגים להם כיצד הרגשתם משתנה תוך 10 דקות. הם יראו שעוצמת החרדה לא נשארת גבוהה, ושאט אט היא דועכת ועוברת״.

9. שקלו לפנות לטיפול מקצועי

אם הילדים שלכם חרדים מאוד ואינכם מצליחים לעזור להם להתמודד עם החרדה, אתם לא חייבים לעשות זאת לבד, ולמעשה רבים מהילדים זוכים בהשפעות חיוביות מאוד על חייהם בעקבות תרפיה. ד״ר וינל אומרת שעבור ילדים, תרפיה במשחק, באומנות או עם חיות היא דרך נהדרת להתייחס לחרדה ולטפל בה, ויש טכניקות רבות ושונות שנחשבות ליעילות גם עבור ילדים, כולל טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). ״חקרו אפשרויות שקיימות בסביבתכם ועזרו לילדיכם לטפח מערכת יחסים חיובית עם המטפלים שלהם״, כך היא ממליצה. ״זה קריטי במיוחד אם ילדיכם עברו חוויה טראומטית או אובדן מסוים. ההשפעה של הטראומה לא עוברת סתם כך מעצמה עם הזמן, ויש לטפל בה באופן מקצועי כדי לסייע לילדים להחלים ממנה".

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.