print header

כל מה שצריך לדעת על אבעבועות הקוף

כשנתיים לאחר התפרצות הקורונה לחיינו, העולם כולו צופה בדאגה בבעיה רפואית נוספת שמעסיקה את מערכות הבריאות הבינלאומיות: אבעבועות הקוף. בשלב שבו אנו כותבים את הדברים האלו, בתחילת מאי 2022, התגלה בישראל חולה אחד בלבד בנגיף, אך משרד הבריאות כבר כינס דיון חירום בנושא ומקיים הערכות מצב בנוגע לאירוע. הרופאים ואנשי המקצוע מעריכים כי הנגיף הזה אינו מתפשט במהירות כמו הקורונה, והמחלה שהוא גורם לה מאופיינת בתסמינים קלים יותר. עם זאת, אין ספק שאחרי הממדים העצומים אליהם הגיעה המגפה שכבר נחרטה בהיסטוריה, כל וירוס שרק מתחיל להרים ראש יעורר דאגה בקרב קהילת המומחים ולאחר מכן גם בציבור. לכן, אנחנו כאן כדי לספר לכם מעט יותר על נגיף אבעבועות הקוף ולשתף אתכם במה שידוע עליו עד כה.

מה הן אבעבועות הקוף?

אבעבועות הקוף היא מחלה זיהומית נדירה שמתחוללת על ידי משפחת נגיפים שאליה משתייך גם נגיף האבעבועות השחורות. מחלה זו קיימת בעיקר אצל בעלי חיים מסוימים כמו מכרסמים וקופים, ולאורך ההיסטוריה אותרו גם כמה מקרי הידבקות בקרב בני אדם. לרוב, מקרי ההידבקות האנושיים במחלה נמצאו באזורים טרופיים ובסמוך ליערות גשם, שם מצויות חיות שנושאות את הנגיף, ובמקרה של אבעבועות הקוף – בעיקר במערב ובמרכז אפריקה.

נדירים מאוד מקרי המחלה שנצפו עד כה בארה״ב ובמדינות המערב, ומקורם בדרך כלל בהדבקה שנובעת מאנשים שחזרו מטיול במדינות אפריקה. אך כאמור, כעת נרשמים יותר ויותר מקרים של הידבקויות ״מקומיות״ במחלה, שייתכן והן מצביעות על התפשטות במדינות כמו ארה״ב, קנדה, פורטוגל, איטליה, בלגיה אוסטרליה ועוד. גם כאן בישראל כאמור דווח על נדבק אחד שאותר (נכון לתאריך 23.5.22) וההערכה היא שישנם עוד מספר נדבקים.

כל מה שצריך לדעת על אבעבועות הקוף: קוף מסוג מקוק

מה הם תסמיני המחלה?

 תסמיניה המוכרים של אבעבועות הקוף דומים לאלו של אבעבועות שחורות, אך קלים יותר. הם כוללים בין היתר:

  • פריחה בעור
  • חום
  • התגרדויות
  • צמרמורות
  • כאבי שרירים
  • נפיחות בבלוטת הלימפה
  • תשישות

״תקופת הדגירה״, כלומר פרק הזמן שבין ההידבקות עצמה לבין התפרצות התסמינים, יכולה לנוע בין 5 ל-21 יום, והמחלה עצמה חולפת לרוב לאחר כשבועיים עד 4 שבועות. בשלושת הימים הראשונים, לאחר עליית חום הגוף, מופיעה פריחה מגרדת שמתחילה באזור הפנים וחלל הפה, משם היא מתפשטת לשאר חלקי הגוף. בשלבים הראשונים הפריחה מופיעה כנגעים בעור ובהמשך מתפתחת לשלפוחיות מוגלתיות, שעם הזמן מגלידות והחולה מחלים. מקרים קשים וחריפים יותר נפוצים בקרב אנשים עם כשלים חיסוניים וכן אצל ילדים צעירים.

אז יש מקום לדאגה?

כפי שהוזכר קודם לכן, דעת המומחים מעריכה כי אבעבועות הקוף היא מחלה קלה יחסית, אך כמו בכל מצב רפואי אין להקל ראש, כיוון שגם כאן עלולים לצוץ סיבוכים: דלקת ריאות, דלקת מוח, פגיעה בקרנית העין וזיהום בדם. נכון לזמן כתיבת שורות אלה, אין טיפול מוכח ויעיל נגד המחלה. אולם, השתייכותה לאותה משפחת הנגיפים של האבעבועות השחורות היא נקודת האור של עולם הרפואה, כיוון שלמחלה זו קיים כבר במשך עשרות שנים חיסון מוכח ויעיל המבטיח הגנה מלאה מפניה, וייתכן שהוא יעיל גם נגד אבעבועות הקוף. עם זאת, הנחה זו טרם אושרה והוכחה באופן סופי, לפיכך יש לקחת אותה בערבון מוגבל.

למידע נוסף צפו בפרופסור יעקב ברקון, מנהל מחלקת הילדים בבית החולים הדסה הר הצופים, עונה על השאלות החשובות בנוגע למחלה שמדאיגה את העולם:

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.