print header

7 מיתוסים שגויים על חיסוני קורונה שחשוב לדעת את האמת עליהם

בשעה טובה אפשר להגיד שבימים האחרונים אנחנו רואים אור מוחשי בקצה מנהרת הקורונה שבה אנו חיים בחודשים האחרונים - חיסונים למחלה קיבלו אישור לשימוש מהגופים הגדולים בעולם, עשו את דרכם למדינות רבות, בהן ישראל, ובימים הקרובים כנראה יתגבשו תוכניות שונות לשימוש בהם. אך האופן שבו החיסונים פותחו, חששות מובנים של אנשים שחרדים לבריאותם והמיסתורין הרב שעדיין אופף את נגיף הקורונה עצמו, הובילו למיתוסים רבים סביב הנושא הזה וחשוב לדעת שמאחורי חלק גדול מהם אין שום בדל של אמת. אז מה נכון ומה שקר מוחלט בנוגע לחיסונים נגד הקורונה? כיצד הם שונים מחיסונים אחרים שפותחו בעבר וכמה ביטחון באמת יש לנו בבטיחות השימוש בהם? בכתבה הבאה ננסה לעזור לכם להבין את האמת בקשר לסוגיות החשובות האלו.
 

מיתוס 1: החיסון לא בטוח לשימוש כי הוא פותח כל כך מהר

זמן הפיתוח והאישור הקצר, יחסית, שעברו מרבית חיסוני הקורונה נכון להיום הוא סיבה מרכזית למיתוסים הרבים שסובבים אותם, אשר חלק גדול מתוכם נוגע לבטיחות השימוש בהם. אך יש לקחת בחשבון את הרקע לתהליך הזה; הוא הואץ מפני שהעולם מתמודד עם משבר שכמוהו לא הכרנו כנראה מאז ימי השפעת הספרדית. יכול להיות שאם בעבר היה עולה צורך דומה, אז מהירות הפיתוח של החיסונים האלו לא הייתה כה חריגה, אך כעת זה המקרה. מומחים בעולם הבריאות וגם גופי פיקוח חיצוניים מאשרים את העובדה שלמרות שפיתוח החיסונים זורז, בדיקות הבטיחות השונות שנדרשות עדיין בוצעו.
 
החיסון של חברת פייזר למשל, נבדק נכון להיום על כ-43,000 אנשים והוכיח רמת יעילות של כ-95% ללא שום ראיה משמעותית שצריכה להדאיג אותנו. במקביל, החיסון של חברת אסטרהזניקה עבר בדיקות מתקדמות בעזרת 20,000 נסיינים שאישרו את יעילותו ועברו בקרה של חברה חיצונית שאישרה את תקינות ההתנהלות שלה. כמו כן יש לזכור שאחרי כל זאת, החיסונים עדיין עוברים בקרה חוזרת של מנהל התרופות האמריקאי וגופים מקבילים מכל רחבי העולם, ונכון לעכשיו אף דגל אדום לא הורם. אז נכון, משך הזמן הקצר מעורר סימני שאלה וחשדנות, אך חברות התרופות מבטיחות לנו שהלו"ז המקוצר התאפשר הודות להשקעת משאבים רבים ואישורי חירום. נכון לעכשיו עוד לא התגלתה סיבה משמעותית להטיל בכך ספק.
מיתוסים שגויים על חיסון הקורונה: חיסון לקורונה

מיתוס 2: החיסון נגד קורונה יגרום לאנשים לחלות בקורונה

חיסונים שונים שפותחו בעבר היו מבוססים על חיידקים מוחלשים של מחלות שונות שהגוף שלנו היה יכול לזהות וללמוד כיצד להתמודד איתם מבלי שהם יגרמו לנזק, אך לא תמיד זה היה המקרה. בשל כך, במיוחד כשמדובר במחלה מאיימת כמו הקורונה, יש חשש שקבלת החיסון עלולה לגרום למעשה לאנשים לחלות בה. אך המיתוס הזה קל מאוד להפרכה, משום שאין לכך שום ראיות בניסויים של חברות התרופות השונות שהחיסונים שלהן התקדמו לאחרונה לשלבי אישור ושימוש. גם השימוש הראשוני שכבר נעשה בחיסונים שונים במדינות אחרות, כמו למשל החיסון של חברת פייזר בבריטניה, לא העלה שום ראיות להדבקה המונית.
 
ראוי להתעכב עוד רגע קצר על החיסון של חברת פייזר, מפני שהוא וגם החיסון של חברת מודרנה כלל לא מבוססים על נגיפי קורונה מוחלשים. הפיתוחים האלו מבוססים על טכנולוגיית mRNA (קיצור של messenger RNA ובעברית: RNA שליח) שמשמעותה בפועל היא שמה שמוזרק לגוף הוא לא נגיף מוחלש, אלא רק החלבונים הייחודיים של המעטפת שלו. הגוף שלנו לומד לזהות את החלבונים האלו ולדחות את חדירתם לתאים הבריאים שלנו, אך גם אם הם חודרים אין בתוכם למעשה שום דבר שמסכן את הבריאות. יש לציין שאנשים עדיין עלולים לחלות בקורונה זמן קצר לאחר קבלת החיסון, שבמקרים רבים יוענק בשתי מנות נפרדות, כי לגוף לוקח זמן לפתח נוגדנים, אך זה לא אומר שהחיסון היה מקור המחלה.

מיתוס 3: חיסון הקורונה עלול לשנות את ה-DNA שלנו

טכנולוגיית ה-mRNA שהוצגה בסעיף הקודם היא ככל הנראה הסיבה למיתוס המוזר הזה, שיש אף הנוטים לייחס באופן גורף לכלל החיסונים. אז הרשו לנו להרגיע אותם ואתכם ולספר לכם שאין שום בסיס לכך. החלבון של מעטפת הקורונה שמצוי בחיסונים מסוימים הוא חסר השפעה על התאים וה-DNA שלנו, הוא רק מפעיל את מערכת החיסון ומעודד יצירת נוגדנים מתאימים נגד נגיף הקורונה, שכמובן אינם מזיקים לגוף. המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) אף פרסם מסמך מפורט שמסביר את ההשפעות של חיסונים שכאלה ושולל את המיתוס הזה ורבים אחרים.
מיתוסים שגויים על חיסון הקורונה: תא קורונה וסליל DNA

מיתוס 4: החיסון לקורונה עלול להוביל לתופעת לוואי מסוכנות

סביר להניח שרוב האנשים שחוששים מפני חיסוני הקורונה לא מודאגים באופן מיוחד מנזקים ל-DNA שלהם, אלא מתופעות לוואי שליליות באופן כללי, וקל להבין מדוע. תחילה נתייחס לחיסונים של פייזר ומודרנה, שכאמור עושים שימוש בטכנולוגיית ה-mRNA. אולי לא שמעתם עליה הרבה ולכן יש לכם חשש מפניה ומפני ההשפעות שלה על הגוף, אך מדובר בסוג חיסונים שנחקר כבר במשך למעלה מעשור והניסויים הראשונים על בני אדם נערכו כבר בשנת 2013 ולא העלו עד היום שום סיבה לדאגה. ניסויים מוקדמים של חיסונים שכאלה נגד נגיף הקורונה חשפו כ-15% של היתכנות לתופעות לוואי קלות בלבד: כאבי ראש, עייפות או חום קל למשך זמן קצר. התסמינים האלו אינם חריגים והם לרוב מאפיינים חיסונים מסוגים שונים למחלות רבות.
 
יש לזכור שכאשר אנחנו מקבלים חיסון מכל סוג שהוא, תופעות הלוואי הקלות שנצפו עד עתה לאחר נטילת חיסונים למחלת הקורונה, הן בעצם ביטוי לכך שמערכת החיסון זיהתה פלישה והתסמינים האלו הם קול האזעקה שלה. במילים אחרות, כל חיסון עלול לעורר אותן, גם כאלו שנעשה בהם שימוש בקנה מידה כלל עולמי כבר שנים רבות ואחוז תופעות הלוואי הקשות שמופיעות לאחר קבלתם הוא כמעט אפסי. נכון, יש לקחת בחשבון שכל הניסויים שנערכו בקשר לחיסונים אשר מיועדים במיוחד לנגיף הקורונה לא צברו עדיין ותק שכזה, אך כפי שכבר הוסבר אין כרגע שום ראיה או חשד סביר לכך שהם גורמים לתופעות לוואי קשות. לעומת זאת, ככל שהזמן עובר אנחנו מגלים עוד ועוד מידע מדאיג על תופעות הלוואי הקשות של מחלת הקורונה לאורך זמן…

מיתוס 5: אדם שיחוסן יוכל להתנהל ללא שום מגבלות

נכון לעכשיו, אין לקהילה המדעית ברחבי העולם מספיק מידע כדי לקבוע האם אדם שחוסן עדיין יכול להיות נשא של המחלה ולהדביק אחרים או לא. לכן, חשוב גם לשבור את המיתוס הזה שגורמים שונים אולי מנסים "למכור" לנו כדי לעודד התחסנות. כאן בישראל למשל כבר דובר על שורה של הקלות ו"זכויות" כאלו ואחרות שאולי יקבלו אנשים לאחר שיחוסנו מפני מחלת הקורונה. ההקלות האלו אולי יתאפשרו בעתיד, אך נכון להיום קשה להאמין שניתן להעניק אותן לאוכלוסייה גדולה בלי לקחת סיכונים משמעותיים מאוד. החיסונים כנראה לא יבטלו את הצורך במסכות פנים, ריחוק חברתי והקפדה על היגיינה, לפחות לא בעתיד הנראה לעין או עד שיתקבלו ראיות מדעיות חד משמעיות לכך.
מיתוסים שגויים על חיסון הקורונה: אישה מחזיקה מסכת פנים הרחק ממנה

מיתוס 6: מי שכבר חלה בקורונה לא צריך להתחסן

זה נכון שמי שחלה בעבר במחלת הקורונה כבר כנראה נהנה מהגנה של נוגדים שהגוף שלו פיתח בעקבותיה, כפי שכבר הוסבר, אך יתכן שהם לא ישרדו למשך הרבה זמן ואיתם תיעלם ההגנה שלהם על הגוף. נכון לעכשיו, בשל כמות הזמן הקטנה יחסית שעולם המדע מכיר את נגיף הקורונה, אנחנו בעצם לא יודעים כמה זמן שורדים נוגדני הקורונה בגוף - אלו שנוצרו באופן טבעי וגם אלו שנוצרו בעזרת חיסון. עם זאת, ממספר מחקרים ראשוניים שבוצעו עד היום עלו ראיות מדאיגות לכך שמשך הזמן הזה אינו ארוך כפי שהיינו רוצים... בשל כך מומחי רפואה מודאגים מאוד בקשר לאפשרות שאנשים יחלו בקורונה יותר מפעם אחת, ומהנזק האפשרי של החשיפה הכפולה הזאת לגוף שלהם, שייתכן שכבר סובל מתופעות לוואי שונות.

מיתוס 7: החיסונים ישימו סוף למגפת הקורונה

כולנו רוצים שימי הקורונה כבר יגמרו ונוכל לחזור לשגרת החיים האהובה שלנו - החיסונים הם צעד חשוב בדרך לעתיד הזה, אך הוא עדיין לא כאן. חיסון מוצלח ויעיל כמו הדוגמאות שתוארו לאורך הכתבה הוא בהחלט התחלה מצוינת והוא ללא ספק יצמצם משמעותית את מספר המתים והחולים הקשים, אך המגפה כנראה שלא תיעלם לחלוטין. ייקח זמן רב עד שמספר מנות מספק יגיע לארץ לצד כל הציוד הנדרש, וצריך לחכות עד שחלק גדול מספיק מהאוכלוסייה הכללית יקבל חיסונים באופן המלא והראוי. אנשים שיסרבו להתחסן עלולים להמשיך ולהפיץ אותה או להידבק בה ברחבי העולם, ויש עוד שיבושים אפשריים רבים בדרך וסכנות שיש להיזהר מהן. אז נכון, העתיד כיום נראה ורוד, וכפי שהבנתם מהכתבה ומהפרכת המיתוסים שתוארו בה, בהחלט יש סיבה לאופטימיות. החיסונים כרגע בהחלט נראים כמו כלי חשוב שיעזור לנו להגן על עצמנו ועל היקרים לנו, אך הדרך לניצחון אמיתי על המחלה מחייב מאיתנו עוד קצת סבלנות והמשך הקפדה על ההנחיות של גופי הבריאות.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.