print header

גלו כיצד יכולות מוחיות משפיעות על חיי היומיום שלנו ואיך ניתן למקסם אותם

המוח שלנו הוא האיבר בגוף שאחראי לכל פעולה, מחשבה או רגש בחיי היומיום שלנו, וכמו שאר האיברים בגוף, גם הוא זקוק לתחזוקה שוטפת. כמו שאנחנו דואגים לאכול מזונות בריאים, לבצע הליכות ואימוני כושר כדי לשמר ולחזק את בריאות הגוף שלנו, ישנן פעולות ותרגילים שנועדו לאמן את המוח ולשמר את היכולות שלו, שהולכות ונחלשות עם השנים. זה יכול לקרות לכולנו בשלב כזה או אחר של החיים - יכולות שנהגנו להתייחס אליהן כמובנות מאליהן פתאום מתחילות ל"זייף". אנו מוצאים את עצמנו לפתע שוכחים דברים, מאבדים ריכוז וקשב או מתקשים להגיב במהירות בסיטואציות שדורשות זאת. 5 היכולות של המוח שלפניכם אולי לא מקבלות מכם הרבה יחס מכיוון שהתרגלתם להאמין שהן פועלות ביעילות באופן אוטומטי, אולם הן נוטות לדעוך עם השנים, ומומלץ להתוודע אליהן וללמוד כיצד ניתן לאמן את המוח ולעזור לשמור על היכולות הקוגניטיביות והזיכרון חדים גם בגיל מבוגר.
 

1. קשב ניהולי

הקשב הניהולי הוא מערכת שמטרתה לשלוט על התגובות שלנו, למשל במצבים של קונפליקטים בהם אנו צריכים לבחור מתוך כמה תגובות אפשריות. המערכת מופעלת כאשר יש צורך להחליט לאן להפנות את הקשב. לדוגמה, כאשר שני דברים קורים במקביל – מישהו מדבר אלינו והטלפון מצלצל במקביל, המערכת תחליט לאן עלינו להפנות את הקשב קודם.
 
בעיות בקשב הניהולי משפיעות על התפקוד היומיומי, ואם לא מטפלים בהן הן ימשיכו ויפגעו מאוד באיכות החיים. למרבה המזל, בעזרת התרגילים הנכונים ניתן לאמן ולחזק אותו בכל שלב בחיים.
איך להציל יכולות מוחיות שנחלשות עם הזמן: איש מבוגר משתמש במחשב

2. קשב מרחבי

סוג הקשב הזה מתייחס לחלוקה של תשומת הלב שלנו במרחב, כלומר בשדה הראייה שלנו. הפניית הקשב לאזור מסוים במרחב מאפשרת לנו לקלוט טוב יותר את המידע שנמצא בו, לדוגמה למצוא חפץ מסוים על שולחן עמוס, אולם לעיתים עלינו להפנות קשב על פני כל המרחב שלנו כדי שלא נפספס דברים חשובים שמתרחשים סביבנו. 
 
זה מורגש במיוחד בזמן נהיגה, כשאנו נדרשים לשים לב לשינויים שמתרחשים סביבנו בכל רגע נתון. לשם כך מוחנו משתמש הן בקשב מרחבי והן במיקוד קשב באותו הזמן - להיות מרוכזים בנתיב הנסיעה אבל גם לשים לב לרכבים המגיעים מהצדדים. חיזוק היכולת לפזר את תשומת הלב במרחב, שזהו הקשב המרחבי, תעזור לנו בביצוע פעולות כמו נהיגה ואף הליכה שבהן אנו צריכים להיות ערים לכל שינוי בסביבה ובשדה הראיה. 

3. זיכרון עבודה

זיכרון העבודה הוא מנגנון קוגניטיבי שמשמש אותנו לצורך שמירת מידע באופן שיהיה נגיש וקל לשימוש, אולם רק לאורך זמן קצר – כמה שניות עד דקות. המידע הזה משמש אותנו לביצוע פעולות קוגניטיביות בזמן אמת, ובעזרתו אנחנו יכולים להנחות את הפעולות שלנו – כמו מעין "פנקס רישום מנטלי" - זוכרים את הכתובת שנתנו לנו עכשיו, מחשבים אחוז הנחה בחנות ועוד.
 
לאורך השנים סוג הזיכרון הזה נחלש, מה שמקשה עלינו להחזיק בראשנו את פרטי המידע שדרושים לנו. דוגמה שמוכרת לכל היא כשנכנסים לחדר למטרה מסוימת ולא זוכרים מה רצינו לעשות שם, או כשמנסים לזכור בעל פה קוד סודי ושוכחים אותו דקה אחרי שראינו אותו. קשיים שכאלו עלולים להפריע מאוד לביצוע משימות שהיו אמורות להיות פשוטות. 
איך להציל יכולות מוחיות שנחלשות עם הזמן: אישה מבוגרת מבולבלת

4. שליפת שמות ומילים

זוהי בעצם היכולת לשלוף מהזיכרון שם של פריט כלשהו, אדם, מקום או אירוע, כשהשליפה היא מתוך הזיכרון ארוך הטווח שלנו, הארכיון הפרטי שלנו. על אף שמקובל להאמין שהבעיה הזו קשורה ישירות לדמנציה, זה לא בהכרח נכון; היא גם מופיעה במקרים של עייפות גדולה או ירידה קוגניטיבית מסיבות אחרות וגם עולה עם הגיל – אנשים מבוגרים רבים סובלים ממנה גם מבלי שתהיה אצלם התפתחות של מחלה שכזו.
 
מדובר למעשה בתהליך הזדקנות טבעי של המוח המתחיל בסביבות גיל 40, שנובע מהיחלשות של רשתות מוחיות מסוימות. אנשים בריאים לרוב יתחילו להרגיש את הירידה הזו ביכולת השליפה מאזור גיל 50 ואילך. ישנן טכניקות רבות ושונות שמסייעות לשמר את היכולת הזו, למשל זכירת מילים ושמות בעזרת יצירת אסוציאציות, ולשם כך נדרש אימון קוגניטיבי שמעודד חשיבה עמוקה.

5. עיבוד מידע

למעשה כל מידע שמגיע אלינו מהחושים עובר עיבוד - הבנה של מה הוא, למה הוא קשור ואיזו משמעות אנחנו נותנים לו. קשב, קליטה, תפיסה, חשיבה ואחסון בזיכרון לטווח קצר וארוך – כל אלו יחדיו מעורבים בתהליכי עיבוד מידע. הפניית קשב, למשל, משפיעה ישירות על איכות המידע הנקלט מהחושים, וירידה ביכולת זו פוגעת באופן ישיר ביכולת עיבוד המידע. לכן כדי לאמן את עיבוד המידע שלנו נדרשת עבודה רבה גם על חיזוק הקשב.
 
מאחר שמדובר ביכולת שמושפעת מגורמים רבים שנחלשים עם הגיל, חשוב לאמן כל אחד מהם בנפרד, כיוון שהחלשות יכולת עיבוד המידע משפיעה באופן ישיר על טווח רחב של היבטים ופעולות יומיומיות בחיינו.
איך להציל יכולות מוחיות שנחלשות עם הזמן: איש מבוגר מטה אוזן

איך ניתן לשמר את היכולות האלה?

כפי שהבנתם, לירידה הקוגניטיבית הטבעית שמתרחשת עם הגיל יש השלכות משמעותיות שיכולות לגרום לירידה באיכות החיים. הדרך להתמודד עם התפתחות הנזקים האלו לא שונה בהרבה מזו שבה כדאי לנו לשמור על הגוף שלנו: אימונים. כמו שכדי לשמור על בריאות הגוף יש לעשות אימוני כושר, כך כדי לשמור על בריאות המוח יש לעשות אימוני כושר למוח.
 
כאן נכנסת לתמונה תוכנת האימונים של אפקטיבייט, תוכנה שפותחה בשיתוף חוקרי מוח ונוירופסיכולוגים במיוחד עבור קהל בגילאי 55 ומעלה, במטרה לאתגר את המוח ולחזק את הזיכרון. האימונים מבוצעים על גבי מחשב, טאבלט או מהמכשיר הנייד, ומשולבים בהם סרטונים המכילים הסברים וטכניקות זיכרון המועברים על ידי ערן כץ - שיאן גינס בזיכרון.   
 
במהלך האימונים באפקטיבייט התוכנה "לומדת" את המשתמש ומתאימה לו את התרגילים לפי קצב ההתקדמות האישי שלו. אפקטיבייט הוכיחה את עצמה כיוזמה ישראלית מבורכת שיכולה לסייע למאות אלפי אנשים לאמן את יכולת הזיכרון שלהם בגיל מבוגר. במחקר בהובלתו של פרופ' בן-דוד מהמרכז הבינתחומי, מבוגרים בריאים בני 60-75 התאמנו באימון המוחי של אפקטיבייט במשך שישה שבועות. תוצאות ראשוניות הראו שיפור קוגניטיבי מובהק בקבוצה שהתאמנה אל מול קבוצה מקבילה שלא התאמנה כלל. אפקטיבייט נבחרה על ידי שירותי בריאות כללית כספק יחיד עבור לקוחותיה בתחום האימון המוחי.
 
מעוניינים לעשות את הצעד הראשון לחיזוק יכולות הזיכרון והמוח? מלאו פרטיכם: 
 
 
אני מאשר קבלת מידע/ הטבות מאפקטיבייט מעת לעת אשר ניתן להפסיק בכל שלב
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.