print header

השפעת נגיף הקורונה על המוח בטווח הרחוק

יותר משנה וחצי חלפו מאז שהתגלה המקרה הראשון של מחלת הקורונה בעולם והמציאות המורכבת והמסוכנת של המגפה הזו מסרבת להרפות מאיתנו. מעבדות המחקר עושות לילות כימים על מנת לפענח את התנהגותו של הווירוס החמקמק והזדוני, שמשנה את תסמיניו מזן לזן. את השפעותיו בטווח הקרוב רובנו כבר מכירים, אך ממצאים חדשים מצביעים על השלכות חמורות יותר בטווח הרחוק הקושרות את הנגיף לפגיעה בבריאות המוח ובתפקודו. אז כיצד הקורונה מצליחה לחדור אליו בערמומיות שכזו ומהם הסיבוכים האפשריים שהיא עלולה לגרום לו? כל המידע הזה נמצא ממש כאן למטה.

כיצד וירוס נשימתי מצליח לחדור למוח שלנו?

במחקרי עבר הצליחו להוכיח את ההשפעה של ווירוסים נשימתיים (כמו שפעת או קורונה) על תפקוד המוח. מנתונים שנאספו על מגפת השפעת הספרדית שהכתה בעולם בשנת 1918 נחשפו תופעות של פגיעות קוגניטיביות, כמו: דמנציה, ירידה בתפקוד המוחי, קשיים בתנועה ובעיות שינה. כמו כן, התפרצויות של מחלות דומות בעשורים האחרונים, כגון סארס (SARS) ב-2002 והתסמונת הנשימתית המזרח-תיכונית (Mers-Cov) ב-2012 הראו ש-15% עד 20% מהנדבקים חוו בטווח הרחוק שלאחר המחלה תסמינים כמו דיכאון, חרדה, בעיות זיכרון ועייפות. אמנם אין הוכחה חד משמעית שנגיף הקורונה מסוגל לחדור כמו קודמיו את מחסום דם-מוח, שאמון על מניעת כניסה של גופים זרים ומזיקים לזרם הדם, אך ישנם נתונים אחרים שמראים כי הוא מסוגל להפוך ל"טרמפיסט" על גבי מערכת העצבים. עקבות של הנגיף כבר נמצאו בתאי העצבים שבתוך האף - המקושרים למוח - וגרמו לתופעות שחלקנו נתקלנו בהן, כמו למשל איבוד חוש הריח.

השפעות הקורונה על המוח: הדמיה של מוח האדם

מה הנזק שהנגיף עלול לגרום למוח?

תאי העצבים שבתוך האף מקושרים לאזור במוח שנקרא המערכת הלימבית - שלה השפעה על הרגשות, יכולת הלמידה והזיכרון שלנו. מחקר שנערך על מטופלים בבריטניה ופורסם ביוני 2021 בדק את תצלומי המוח של אנשים שחלו בקורונה - לפני שנדבקו ואחרי שהחלימו ממנה - ונמצא בו כי חלקים מהמערכת הלימבית הפכו קטנים יותר, הן בהשוואה לתצלומים הקודמים והן לעומת אנשים אחרים שלא נדבקו בנגיף. ממצאים אלה מדאיגים מכיוון שהם מאותתים על אפשרות פגיעותו של המוח בטווח הרחוק בשל מחלות שונות. כמו כן, לנגיף ישנה גם השפעה בלתי ישירה על המוח - הוא מסוגל לפגוע בכלי דם ולגרום לדימום או לסתימה כתוצאה משיבוש הפעילות התקינה של זרם הדם, אספקת החמצן ומעבר חומרים חיוניים למוח, בייחוד לאזורים שאחראיים על פעולות קוגניטיביות חשובות כמו פתרון בעיות. בנוסף, חדירת הנגיף לגוף האדם עלולה לעורר פעילות מוגברת של מערכת החיסון, דבר שמוביל ליצירה של מולקולות רעלניות שמסוגלות לפגוע גם הן בתפקוד המוח.

השפעות הקורונה על המוח: הדמייה של תאי דם אדומים

אילו השלכות התגלו בטווח הרחוק?

1. אנצפליטיס (דלקת המוח)

מדובר באחת ההשפעות החמורות ביותר שעלולות להיות לקורונה על המוח שלנו. נתונים ממחקר שנערך באוקטובר 2020 מראים ש-13% מהאנשים שחלו בקורונה במצב קשה וחוו סיבוכים נוירולוגים נטו לפתח דלקת מוח ברמות שונות - שתסמיניה העיקריים הם כאבי ראש, חום גבוה, בלבול ועייפות; תסמיניה החמורים אף יותר הם פרכוסים, התכווצויות, הזיות ובעיות זיכרון. אמנם מדובר בסיבוך שהוא לא נפוץ במיוחד, אך בעבר התגלה שוירוסים דומים הובילו בטווח הרחוק למחלות כמו שיטיון (דמנציה) או התקף לב, והחשש הוא שאנשים שנדבקו בקורונה עלולים לסבול מאותן תופעות.

2. תסמונת התשישות הכרונית (CFS)

ההשלכות ארוכות הטווח של פגיעת הקורונה קושרות אליהן מיני תסמונות רבים, כאשר אחת מהן היא תסמונת התשישות הכרונית. תופעה זו מאופיינת בעייפות עקבית ותשישות שלא מתפוגגת גם לאחר מנוחה ארוכה, וכתוצאה ישירה עלולה לגרום לנזק מוחי הכולל בעיות זיכרון וקושי להתרכז. כמו כן, לתסמונת זו השפעות נוספות על הגוף כגון: כאבי שרירים ופרקים, סיבולת גוף נמוכה, תסמונת המעי הרגיז ועוד. שכיחות התסמונת גדולה בקרב אנשים שהחלימו מווירוסים דומים בעבר ומתברר שהיא קיימת גם אצל חלק ממחלימי הקורונה שהוגדרו כחולים קשה.

השפעות הקורונה על המוח: איש עייף

3. פגיעה בבריאות הנפש

הקורונה הצליחה במידה מסוימת לשים ידה גם על בריאות הנפש. מחקר עדכני שנערך בפברואר 2021 מצא שכ-24% ממחלימי הקורונה שהוגדרו במצב קשה אובחנו בטווח הרחוק כסובלים מדיכאון או מבעיות הקשורות לבריאות הנפש. כמו כן, אותו המחקר מצא שיש קשר בין מחלימים אלה לבין הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) - או בשמה המוכר "פוסט טראומה" - שלא רק גורמת לדיכאון וחרדה אלא גם נחשבת להפרעה פסיכיאטרית שיוצרת בעיות שינה המביאות לפגיעה בתפקוד המוחי.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.