print header

הפלה בכדורים - כיצד ניתן לדעת אם הצליחה?

הפלה באמצעות כדורים היא שיטה יעילה ובטוחה ביותר לצורך ביצוע הפסקת הריון יזומה. למי מתאים ההליך? כיצד הוא מתבצע? והכי חשוב: כיצד יודעים אם ההליך עבר בהצלחה? ד"ר גיא גוטמן, גניקולוג מומחה, עונה על כל השאלות החשובות.
 
הריון עשוי להיות מצב מרגש ומיוחד עבור אלו שרוצים בו, אולם קיימים מגוון מצבים רפואיים ואישיים שבהם האישה ההרה תבחר לבצע הפלה יזומה ולהפסיק את התהליך. בעבר, הפלה יזומה הייתה הליך אכזרי ומסוכן ביותר עבור האם, אך כיום ישנם פתרונות רפואיים חדשניים ביותר, שהופכים את הפרוצדורה לבטוחה ויעילה הרבה יותר. יחד עם זאת, עדיין מדובר בהליך רגיש ולא פשוט, שרצוי מאוד להגיע אליו לאחר הכנה רגשית וכמובן רפואית מעמיקה, תוך ליווי רגיש והדרכה של רופא הנשים המטפל.
 
אחת הדרכים היעילות והבטוחות ביותר לביצוע הליך הפסקת הריון, היא הפלה תרופתית באמצעות נטילת כדורים. סוג זה של הפלה ניתן לביצוע לא יאוחר מיום ה-63 מיום הווסת האחרונה - או במילים אחרות, במהלך תשעת השבועות הראשונים להריון.
 
גניקולוג מסביר על הפלה יזומה: אישה ובדיקת היריון

הפסקת הריון בכדורים - כיצד מתבצע ההליך?

 לאחר שמתקבלת החלטה אישית לבצע הפלה יזומה, על האישה להגיע להתייעצות עם רופא הנשים כמה שיותר מוקדם לגבי האפשרויות הטיפוליות המתאימות, משום שעדיף להפסיק את התפתחות ההריון בשלב מוקדם ככל הניתן. נוסף על כך, תצטרך המטופלת לעבור ועדה לאישור הפסקת הריון, כמו שמחייב החוק הישראלי. עם קבלת האישור, יהיה עליה להיפגש שוב עם רופא הנשים, הפעם לשם ביצוע בדיקות רפואיות נוספות ומקיפות יותר וכן לצורך הסבר מפורט ושיח הדדי על ההליך. בפגישה זו, רצוי לספר לרופא אם קיימות רגישויות מסוימות, וכל מידע רפואי רלוונטי אחר. 
 
לאחר שלב ההכנות, המטופלת תגיע לשתי פגישות נוספות אצל רופא הנשים, שבמהלכן תתבצע ההפלה בפועל. במפגש ראשון, המטופלת תתבקש ליטול 3 כדורי מפיג'ין, שתפקידם לנטרל את השפעת הורמון הפרוגסטרון על ההריון, ובכך לעצור את התפתחותו של ההריון. שלב זה עלול לכלול תופעות פיזיות שונות כגון בחילות והקאות, שאמורות לחלוף תוך זמן קצר.
 
במפגש השני, שיתקיים יומיים לאחר המפגש הראשון, המטופלת תתבקש ליטול 2 כדורים הקרויים ציטוטק (מיסופרוטול- Misoprostol). מטרת כדורים אלו היא לגרום להתכווצויות בשריר הרחם ועל ידי כך להוביל לפליטת התוכן ההריוני מהרחם. שלב זה מלווה בכאבים והתכווצויות בבטן התחתונה, וכן בהופעת דימום מסיבי, המלווה בקרישי דם. במהלך 4-6 שעות לאחר נטילת כדורי הציטוטק, המטופלת תצטרך להישאר במרפאה לצורך השגחה רפואית, ומכיוון שמדובר בשלב לא נעים וכואב מומלץ להגיע אליו עם תמיכה וליווי. שק ההריון צפוי להיפלט לאחר כ-4 שעות ועד יממה מרגע נטילת כדורי הציטוטק.

כיצד ניתן לדעת אם ההפלה עברה בהצלחה? 

מי שמוסמך לקבוע אם ההפלה הצליחה, הוא רופא הנשים המטפל בלבד. לאחר שבועיים ועד חודש מיום נטילת כדורי הציטוטק, המטופלת תצטרך להגיע אל רופא הנשים למפגש ביקורת. במפגש זה יוודא הרופא שלא נותרו שאריות תוכן הריוני בתוך הרחם, באמצעות בדיקת אולטרסאונד יסודית. נוסף על כך, הרופא עשוי לתת הפנייה לביצוע בדיקת דם, על מנת לבדוק שרמת הורמון ההריון בדם במגמת ירידה וקרובה להתאפסות. אם בבדיקות אלו לא יימצאו שאריות הריון וכן רמת הבטא תראה ירידה משביעת רצון, הרופא יקבע שההפלה הצליחה והמטופלת תוכל לחזור לשגרת חייה. 

מה קורה אם ההפלה נכשלה? 

אם יתגלה בבדיקת הביקורת שנותר תוכן הריוני בגוף ושרמת הורמון ההריון לא ירדה מספיק, הרופא עשוי להחליט על אחת משתי האפשרויות הבאות: נטילה חוזרת של כדורי ציטוטק, או ביצוע הליך כירורגי (גרידה), על מנת לנקות את הגוף משאריות ההריון. 

באילו מצבים יש לפנות לבדיקה רפואית? 

במצב שבו ההפלה לא הושלמה, המטופלת עלולה להרגיש התכווצויות קשות בבטן התחתונה ולחוות דימומים כבדים במשך יותר משבוע. כמו לאחר כל הליך רפואי, יש להיות קשובים לגוף ואם ישנן תופעות חשודות, אין לחכות למפגש הביקורת ולגשת מיד לרופא הנשים לצורך בדיקה רפואית. אם ימצאו בבדיקה זו שאריות הריון ברחם, יהיה צורך להשלים את ההפלה באחת הדרכים שהזכרתי לעיל, על מנת למנוע זיהום ולהפסיק את הדימום.
 
את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן, רופא נשים בכיר בקופ"ח כללית.
מקור התמונות: Depositphotos

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.