print header

8 התנהגויות שעלולות להעיד על חוסר ביטחון עצמי

בעולם של ימינו, ביטחון עצמי נחשב לתכונה חשובה – וללא ספק משהו ביכולת להקרין שאתם מכירים בערך של עצמכם, יודעים מה אתם שווים ומסוגלים להתגאות בכך הוא דבר משמעותי. גם אם לא ניחנתם בתכונה הזאת, בהחלט אפשר לאמץ התנהגויות שיעזרו לכם להקרין אותה יותר – אך בד בבד יש גם צורך להיפטר מהתנהגויות, כאלו שאולי אתם אפילו עושים כהרגל, המשדרות לעולם שאתם חסרי ביטחון עצמי. אנחנו לא מדברים על ביישנות קיצונית, הסתגרות או ביקורת עצמית מוגזמת – הרי ברור מאליו שאלו מאפיינות חוסר ביטחון עצמי - אלא על כל מיני התנהגויות ופעולות יומיומיות לחלוטין, כאלו שיש הסבורים שהן דווקא משדרות ביטחון עצמי גבוה, אך למעשה ההשפעה שלהן על אחרים הפוכה לגמרי. אז מה הן ההתנהגויות וההרגלים האלו? ואיך תוכלו להתחיל להיפטר מהם כדי לשנות את הדרך שבה אחרים תופסים אתכם?

1. אתם חיוביים בצורה מוגזמת

אין דבר רע בלהיות אדם חיובי, זו בהחלט יכולה להיות תכונה מעולה, אבל לעיתים ישנם גם כאלו שבהחלט ניתן לחוש שהם מסתירים את הרגשת חוסר הביטחון שלהם מאחורי חיוכיהם הרחבים. קורה לא מעט שאנשים משתמשים בחיוביות מוגזמת כהסחת דעת מפני התחושות הרעות והמחסור בביטחון עצמי ממנו הם סובלים. כך למשל אם אתם משוחחים עם חבר או חברה אחרי שעבר עליכם יום רע – אם אתם מדברים איתם בכנות על הקשיים שלכם, הם יוכלו לחוש שאתם מספיק בטוחים בעצמכם ובהם כדי לעשות זאת, אך אם כל השיחה אתם מתמקדים רק בדברים הטובים והנפלאים שקרו לכם בחיים, ומעלימים באופן בולט קשיים או אתגרים שמולם עמדתם, יהיה ניתן לחוש שאתם עושים זאת כדי להתחמק מההתמודדות עם בעיות אמיתיות.

לכן, שימו לב להתנהגות הזו אצלכם ואצל חבריכם – אם החיוביות הולכת צעד אחד רחוק מדי, היא כבר עלולה להצטייר כמו מסיכה ששמים על הפרצוף כדי להסתיר חוסר ביטחון עמוק המתחבא בפנים, וזה דבר שצריך להיזהר ממנו.

2. אתם כמהים לתוצאה מושלמת בכל פעם

לעיתים יש שיראו בצורך האובססיבי להגיע לתוצאה מושלמת כל הזמן - תופעה שידועה כפרפקציוניזם – כביטוי לביטחון עצמי גבוה, ויתפסו אדם הנוהג כך כאחד שיודע מה הוא רוצה ויעשה הכל כדי להגיע לכך. אך תתפלאו לשמוע שפרפקציוניזם בהחלט עלול גם לנבוע כתוצאה מביטחון עצמי נמוך - כלומר שהאדם המתאפיין בתכונה זו מעולם לא מרגיש מרוצה מעצמו, לא יכול לקבל את התוצאה אליה הגיע ונתקע עם משימה אחת זמן רב רק כדי להגיע לתוצאה אידיאלית, שאולי כלל לא יכולה להתממש או לשרת אותו באופן משמעותי.

כך למשל אם אתם בעלי ביטחון עצמי נמוך ועומדים לארח חברים בבית, אתם עלולים לחוש חרדה מכך שהסלון או המטבח שלכם לא נראים נקיים מספיק. במקום ל"תקתק" סידור יפה ונעים במשך חצי שעה, המחסור בביטחון יגרום לכם לבזבז שעות רק כדי שהמקום ינצנץ, בלי צורך אמיתי בכך. אם אתם אכן כך, אנחנו ממליצים שתרפו קצת מהסטנדרטים הגבוהים שלכם, הראו שאתם שלמים עם תוצאות טובות למעשיכם, והוכיחו שיש לכם ביטחון עצמי בכך שתהיו מרוצים מהביצועים שאליהם אתם מגיעים באופן טבעי.

 

התנהגויות שמעידות על חוסר ביטחון עצמי: אישה בפעולות ניקיון עיקשות

3. הדבר שהכי חשוב לכם הוא לחלוק בהישגים שלכם

לחלוק עם העולם את הרגעים הכי זוהרים של חיינו נהיה דבר שקל לעשות בעזרת הרשתות החברתיות. אך כדאי שתשימו לב שאם אתם טורחים בלי הרף להציג לראווה לעולם כל הזמן רק את הצדדים הטובים בחייכם, בהחלט יכול להיות שלא תייצרו תדמית של בעלי ביטחון עצמי גבוה שיכולים להרשות לעצמם להסתובב ברשת כטווסים, אלא דווקא כאלו שמחפשים כל הזמן אישור וקבלה מאחרים. אנחנו לא אומרים שזה רע בהכרח לחלוק דברים טובים שקורים לכם עם אחרים בשלל האמצעים שקיימים לכך, יכול להיות לזה גם השפעות חיוביות עליכם, אבל אל תתלו על כך בשום אופן את תחושת הערך העצמי שלכם. משפחה וחברים אמיתיים יאהבו ויקבלו אתכם גם בלי הקידום העצמי המאומץ הזה, ואם תתנתקו ממנו זה יכול רק לעלות את בטחונכם העצמי.

4. קשה לכם לסרב לבקשות מאחרים

אתם אנשים חברותיים וחיוניים, שששים תמיד לעזור ולסייע ומוכנים בכל רגע "להיקרא לדגל" עבור חבריכם ויקירכם ? זה אמנם יפה מאוד – אבל באופן מצער גם עלול להצביע על חוסר ביטחון עצמי. אם אתם חשים שאחרים קצת מנצלים אתכם בשל מוכנותכם לסייע בכל מצב, הגיע הזמן שתפסיקו עם זה. כל פעם שאתם עוזרים לאדם אחר על חשבון רצונותיכם האישיים, התחייבויותיכם הקודמות או הזמן הפנוי שלכם זה עלול לגרום לתודעה שלכם לראות את עצמכם כפחות חשובים או אף כבלתי חשובים בכלל. דמיינו איך חייכם ישתנו אם תפסיקו להסכים לעשות את כל הטובות הלא הכרחיות האלו; לא רק שאנשים יתחילו לכבד אתכם ואת הגבולות האישיים שלכם, אלא גם שערככם העצמי בעיני עצמכם יעלה. בנוסף, תחשבו גם על כל הזמן שיתפנה לכם כדי לעשות את הדברים שאתם אוהבים ומגיעים לכם.

התנהגויות שמעידות על חוסר ביטחון עצמי: אישה עם חצי חיוך מסמנת לייק עם האצבע

5. אתם צריכים לקבל אישור חברתי לכל דבר

חרדה היא תופעה די רווחת בחברה של ימינו, ויש כאלו שמתקשים להתמודד איתה – לכן הם מחפשים שוב ושוב אשרור חברתי מהסובבים אותם ומקרוביהם; ההתנהגויות האלו יכולות לבוא לידי ביטוי בין אם אתם מתקשרים כל רגע לחבר, בן משפחה או מכר כדי לשאול אותו לדעתו על דבר מה שאתם רוצים לעשות, ובין אם אתם מפרסמים תמונה ברשת החברתית עם איזה פריט חדש שאתם מתלבטים אם לקנות לעצמכם, רק כדי לקבל עליו לייקים ותגובות כדי להיות בטוחים ולהכריע לגביו.

ההתנהלות הזו אולי משחררת אתכם מהצורך לדאוג לקבל אחריות בעצמכם ומסירה את "נטל" הקביעה מכם לזמן קצר, אבל בטווח הארוך היא מסמנת לאחרים שאתם מתקשים להתמודד עם דברים בעצמכם ושאתם חסרי ביטחון עצמי להכריע ולהחליט. ההמלצה שלנו היא להתחיל לאמץ לעצמכם גישה יותר החלטית שלא מסתמכת רק על אישרור חברתי אלא גם על אמונה פנימית בעצמכם, ואת זה את תוכלו לעשות בעזרת הטיפים הנהדרים שבכתבה הבאה

6. אתם נוטים לחשיבה קטסטרופלית

מבחוץ אתם אולי יכולים לשדר שהעסקים כרגיל, אבל בפנים בפנים, אם אתם אנשים שנוטים לחשיבה קטסטרופלית, אתם עלולים להישאב כל הזמן אל תוך מחשבות לא רציונליות על התרחישים הכי רעים שיכולים לקרות – וזה דבר שבהחלט עלול להקרין כלפי חוץ ולשדר בעיות ביטחון עצמי. אם למשל כשאתם ממתינים לבני זוגכם שישובו מהעבודה והם מתעכבים בחצי שעה, אתם מתחילים לפתח מחשבות בנוגע לסיבת האיחור שלהם, לשאול את עצמכם אם הם בוגדים בכם או שמא היו מעורבים בתאונת דרכים – זה מעיד על כך שאתם מתאפיינים בחשיבה קטסטרופלית, שעלולה להיות רעילה למדי.

למרות הקושי בלהדחיק סוג כזה של מחשבות, נסו לאמץ גישה יותר חיוביות, של ראיית תסריטים חיוביים מעט יותר, אולי אף אופטימיים, בתור התחלה. אולי בני זוגכם עצרו בדרך לקנות לכם מתנה, או שפשוט יש להם תפקיד חשוב והם היו חייבים להישאר בעבודה עוד קצת? לאט לאט תראו איך חוסר הביטחון מתפוגג מכם, ותבינו שהסבירות שתסריטי האימה שהרצתם לעצמכם בראש היא הרבה יותר נמוכה.   

התנהגויות שמעידות על חוסר ביטחון עצמי: אדם מסתכל על טלפון נייד ותופס את הראש בהבעה אומללה

7. אתם מבקשים עזרה בכל הזדמנות

כפי שציינו בסעיף 4, הענקת עזרה וסיוע לאחרים בכל מצב – בלי להתחשב ברצונותיכם שלכם – עלולה להוות סימן לחוסר ביטחון. גם המצב ההפוך, שבו אתם כל הזמן אלו שנזקקים לעזרה ומבקשים אותה שוב ושוב, עלול לאותת שרמת ביטחונכם בעצמכם לא ממש גבוהה.

קל לנו מאוד להסביר לעצמנו למה אנחנו מבקשים מאחרים לסייע לנו - הרי אנחנו בסך הכל צריכים איזה טובה, נתקענו עם משהו וחרף כל מאמצינו לא הצלחנו לפתור אותו, ומה בעצם רע שמישהו יבוא וייתן לנו יד פה ושם? אז נכון, לקבל עצה או סיוע ממישהו שמבין בעניין זה טוב וגם יכול לשמש כמשכך חרדה יעיל, אבל ברגע שאתם "מתמכרים" לפתרון הזה, אתם עלולים לאבד את תחושת העצמאות שלכם ולשדר הרבה מאוד חוסר בביטחון עצמי לסביבתכם. הדרך הכי טובה לבנות לעצמכם ערך וביטחון היא להתמודד עם הפחדים, החששות והחרדות שלכם פנים-מול-פנים ולהצליח לפתור מצבים גם בלי שמישהו "אוחז לכם את היד" או עושה עבורכם בכל פעם מחדש.

8. אתם דוחים מחמאות

דחיית מחמאות מהסביבה יכולה אולי להיראות לכם כדרך להיתפס כאנשים צנועים וענווים, כאלו שהמעשים יותר חשובים להם מהדיבורים, בעלי ביטחון עצמי שיודעים מה הם שווים ולא צריכים שיזכירו להם את זה – הכל טוב ויכול להיות נכון, אך דעו שלעיתים התנהגות שכזו עלולה דווקא להתפרש אחרת. לפעמים דחייה של מחמאות, הצטנעות יתרה וניסיון לדחוק שבחים הצידה, מראים שאתם חושבים שאין משהו בכם ששווה וצריך לשבח. במצב שכזה, הצד שמעניק לכם את המחמאות שאתם דואגים כל כך לדחות, יתפוס אתכם דווקא כמי שהם חסרי ביטחון כלפי היכולות שלהם ולא מסוגלים לקבל מחמאה.

אם זו ההתנהלות שלכם, מומלץ שתתחילו להתמקד בשינוי התגובה שלכם. במקום להגיד "זה לא מגיע לי", "רק עשיתי את המוטל עליי", "זו לא אני, זאת הייתה עבודת צוות" או דברים מהסוג הזה – אמרו קודם כל תודה למספק המחמאה, השיבו לו בדברי שבח משלכם ולאט לאט נסו להשתדל לקבל את דבריו בצורה שתקרין שאתם אכן חשים ראויים להם, יחד עם שמירה על הצניעות המתבקשת.

מקור תמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.