פעוטות וילדים בגיל גן
1. לשים את הצעצועים שלהם במקום
פעוטות אוהבים לשים דברים בקופסאות, ולמעשה הפעילות הזו יכולה להעסיק אותם בהנאה, כשאפשר אפילו להפוך אותה למשחק בו עליהם למלא דלי בחפצים, לרוקן אותו וחוזר חלילה. הטריק הוא לגרום להם בסופו של דבר לעצור ברגע שבו הדלי מלא, ואז להעביר את כל הצעצועים לקופסה או למגירה שלהם.
2. לשים בגדים מלוכלכים בסל הכביסה
אם כבר אנחנו מלמדים את ילדינו איך לשים דברים במקום, למה להגביל אותם לצעצועים? בזמן שאתם מלמדים את ילדיכם איך להתלבש לבד, למדו אותם גם איפה שמים את הבגדים המלוכלכים. אולי הם לא יהיו אלו שאחראיים על הכביסה בבית, אך לפחות הם ידעו איפה שמים את החולצה המלוכלכת מרוטב של ספגטי.
3. להשתמש בסכו"ם
ואם בספגטי עסקינן, סביר להניח שנימוסי השולחן של ילדיכם כמעט ולא קיימים בשלב זה של החיים, אך עליהם ללמוד לכל הפחות כיצד להשתמש בסכו"ם במקום לאכול עם הידיים. זה כולל כיצד לחתוך את האוכל שלהם עם סכין שלא מסכנת אותם – יכולת שילדים יכולים ללמוד עוד לפני גיל גן.
4. למלא את "דלי הרגשות" שלהם
נחזור לרגע למילוי דליים, אולם הפעם נדבר על כאלו שהם מעט יותר מטאפוריים. הילדים שלכם עדיין לא יודעים בדיוק איך לתייג את הרגשות שלהם, ולכן אם הם למשל חוזרים עצובים מהגן, עליכם לעזור להם להבין מה הם מרגישים. את זה תעשו על ידי מילוי "דלי הרגשות" שלהם בשמות של רגשות שונים, שאותם תרשמו על פתקים מבעוד מועד. בסופו של דבר הם בעצמם יבואו אליכם כשהם עצובים או טרודים ויגידו לכם שהם צריכים למלא את דלי הרגשות.
5. לדעת שאפשר להגיד "לא" למגע
כיף מאוד לגרום לילדים לצחוק בקול גדול מדגדוגים, אף לפעמים זה יכול להיות יותר מדי עבורם, ויהיה להם קשה להסביר לנו את זה. לכן צריך ללמד אותם וגם אתכם, שכשהם אומרים "די" אז מיד עוצרים במשחק. זה נכון גם בנוגע לנשיקות וחיבוקים, וההבנה הזו תהיה חשובה להמשך חייהם כשיהיו מתבגרים.
6. לשטוף ידיים נכון
במיוחד בתקופתנו הנוכחית, ילדים בכל הגילים צריכים לדעת איך לשטוף ידיים נכון. למדו אותם כיצד לעשות זאת על פי המדריך הבא, שיכול להיות גם חיוני עבורכם אם אתם בעצמכם עוד לא למדתם איך עושים את זה כמו שצריך.
7. לדבר בעצמם
כל עוד הילד שלכם יודע לדבר, אין סיבה שאתם תדברו בשבילו במקרים רבים. שאלות כמו "בן כמה אתה?" או "איך קוראים לך?" צריכות להיענות על ידי ילדיכם ולא על ידיכם, ואם תאפשרו להם ותפצירו בהם לענות עליהן, זה רק ישפר את התרגול שלהם בשפה ובתקשורת עם אנשים.
ילדים בבית ספר יסודי
8. להכין שוקו / קפה
ילד בן 7 יכול להכין לעצמו את כוס השוקו שלו, ויותר מכך, הוא יכול גם להכין לכם כוס קפה נהדרת! כמובן שאין לנצל את האפשרות הזו לכל רגע שבו אתם מעוניינים בקפה, אך הילדים שלכם ישמחו לעזור לכם ולבצע משהו בשבילכם, שבדרך כלל רק "גדולים" זוכים לעשות.
9. להכין כריך
כל מה שצריך כדי להכין כריך זה 2 פרוסות לחם וממרח או גבינה ביניהם – סיפור פשוט מאוד שילדיכם יכולים להשתלט עליו בקלות. למדו אותם איפה נמצאים כל המצרכים שהם צריכים וכיצד למרוח ממרחים על לחם, ובכל פעם שהם ירצו לאכול כריך, הם יוכלו להכין אחד לעצמם בהנאה.
10. לדעת את מספר הטלפון שלכם
כולנו היום שומרים מספרי טלפון במכשיר הסלולרי ולא ממש מקדישים מקום פנוי בזיכרון שבמוח שלנו לשם כך, אך חשוב מאוד שתלמדו את ילדיכם לזכור את מספר הטלפון שלכם בעל פה, או לכל הפחות תכתבו להם אותו על פתק שיישאר תמיד עליהם. אם הילד שלכם למשל ילך לאיבוד במקום הומה אדם, המספר הזה יכול להציל אותו.
11. להמציא "מילה בטוחה"
המטרה של "מילה בטוחה" היא לתת לילד שלכם קוד מסוים שרק הוא ואתם יודעים ואשר יאפשר לו לקבל באופן מידי צורך מסוים. זה יכול למשל להיות חיבוק אם הוא מתבייש לבקש אותו ליד אנשים אחרים, או פשוט מילה שתעזור לכם להבין שהוא צריך עזרה מסוימת בזמן שהוא משחק עם ילד אחר שמציק לו. זו יכולה להיות כל מילה שהילד שלכם ירצה שתהיה, העיקר שאתם והוא תזכרו אותה.
12. להתנהל במצב חירום
האם הילדים שלכם יודעים מה לעשות במקרה של שריפה או מקרה חירום רפואי שבו אתם לא יכולים לעזור? למדו אותם לאילו מספרי טלפון עליהם להתקשר בכל מקרה חירום ומתי לעשות זאת, ואף תרגלו זאת איתם ושחקו משחק בו הם מתקשרים למוקד החירום ואתם המוקדנים. חשוב מאוד שתתרגלו זאת באופן מעשי כדי שלא יפחדו לעשות את זה לבד ברגע האמת.
13. לעמוד על שלהם
כבר לימדתם אותם בגיל צעיר יותר שהם יכולים להגיד "לא" למי שנוגע בגופם מבלי שהם רוצים, וכעת הגיע הזמן לחזק את ה"לא" הזה. דאגו שהם יודעים שהם לא צריכים ללכת לשום מקום עם אנשים זרים ושהם לא חייבים לעשות כל דבר שחבריהם מציעים. למדו אותם שהסירוב הזה הוא תמיד אפשרות שהם יכולים לבחור בה.
14. לקבל את השונה
ישראל היא כור היתוך של תרבויות שונות שילדיכם יכולים להיחשף אליהן בבית הספר, וכך גם לילדים או אנשים שמעולם לא נתקלו בהם בעבר, כאלה למשל שסובלים מנכות מסוימת או בעלי נטייה מינית אחרת ממה שהם מכירים. עליכם להכין את ילדיכם לשוני שקיים בין אנשים בעולם, כמובן על פי רמת הבנתם של ילדיכם, ולנהל איתם שיחות על דברים שכאלה כדי שלא יופתעו כשיתקלו בכך בפעם הראשונה.
15. ליצור "תיבת שיפור הרגשה"
לא תמיד תהיו שם כדי לעזור לילדיכם להרגיש טוב יותר כשהם צריכים חיבוק או תמיכה, ולכן רצוי שתעזרו להם ליצור לעצמם "תיבת שיפור הרגשה", בה יחכו להם הדברים האהובים עליהם שעוזרים לנחם אותם. כשהם חשים רע, ביכולתם לפתוח את התיבה ולמצוא שם את אותם דברים – זה יכול להיות בובה שמרגיעה אותם, כדור לחץ או מחברת ועפרונות צבעוניים לציור.
ילדים בגיל העשרה
16. לכתוב ברכה / תודה
המטרה של התרגיל הזה היא כפולה; ראשית עליהם לתרגל כיצד לכתוב ברכות לאחר, שכן הם יעשו זאת למשך כל חייהם בימי הולדת ואירועים מיוחדים, וכן כיצד לכתוב תודה למי שעשה עבורם משהו טוב. שנית זה יעזור להם לתרגל כתיבה – פעולה שילדינו לא ממש עושים הרבה באופן פיזי בתקופתנו.
17. לשלוח מכתב / דואר
אנחנו בטוחים שילדיכם יודעים כיצד לשלוח מייל במחשב, אך מה בנוגע למעטפה עם בול וכתובת שרשומה עליה? אמנם כיום ובעתיד יהיה בכך פחות צורך מאשר שהיה בעבר, אך עדיין הדואר לא יעלם לחלוטין מעולמנו, והילדים שלכם אמורים לדעת כיצד לשלוח מכתבים או חבילות למקרה הצורך.
18. לקחת עניינים לידיים
אם יש דבר מה שמפריע לילדיכם, הם לא צריכים להרגיש שהמצב נכפה עליהם ושאין מה לעשות בנוגע לזה, כי תמיד יש פתרון חלופי. זה יכול להיות דברים פשוטים, למשל אם בסדרת הספרים האהובה של הבת שלכם פתאום החליטו שהגיבור בספר החדש הוא בן במקום בת, וזה לא מוצא חן בעיניה, ביכולתה לכתוב מייל לחברת ההוצאה לאור ולהביע את תלונותיה. זה אמנם נשמע כמו דבר קטן ולא משמעותי, אך בהמשך החיים היכולת הזו לפעול ולהיות אקטיביים תהיה חשובה מאוד עבור ילדיכם.
19. להגיד "אני מצטער"
כל אחד צריך לדעת להבחין ברגעים שבהם הוא צריך להצטער וכמובן לא לחשוש לעשות זאת. ככל שילדיכם יפתחו את היכולת הזו מוקדם יותר, כך הם יגדלו להיות אנשים יותר אמפתיים ופחות אנוכיים, וזה חשוב מאוד בכל תחומי החיים.
20. לקנות מצרכים בעצמם
מכירים את זה שהילדים שלכם צועקים לכם מהמטבח שנגמר הקטשופ? למדו אותם שבמקום לצעוק, הם יכולים פשוט לבוא אליכם, לבקש מכם כסף בשביל קטשופ ולצאת לקנות אותו בעצמם. זה בסך הכל יצריך מהם לרדת למכולת שנמצאת ליד הבית, והתירוץ היחידי לא לעשות זאת הוא עצלות.
21. לזהות מקורות מידע אמינים
הילדים שלנו גדלים ברשת, שמלאה במידע שהוא לא אמין או מכיל אמת שהיא חלקית בלבד. לכן עליהם לדעת להבדיל בין מקורות אמינים של חדשות לבין טקסט שאנשים כתבו ושמביע את דעתם או פייק ניוז, ואת זה עושים בעזרת מחקר ובדיקת כמה מקורות במקביל. למדו אותם כיצד להיות בלשים באינטרנט, זוהי ללא ספק יכולת שתסייע להם בעידן הטכנולוגי שבו אנו חיים.
22. איך להחליף חיתולים
אם לילדים שלכם יש אח קטן, הם צריכים לדעת כיצד להחליף חיתולים בשביל רגעים שבהם אתם תהיו עסוקים מדי לשם כך. זה יאפשר לכם להיות עם ראש שקט יותר כשתשאירו אותם לשמור עליו, והם בלאו הכי צריכים לדעת כיצד לעשות זאת בשלב כזה או אחר, כי גם להם יהיו בעתיד ילדים משלהם.
23. לזהות ולחגוג רגעי הצלחה קטנים
לכל אחד יש מטרות, גם לילדיכם, והדרך אליהן יכולה להיות קשה, ארוכה ומפרכת. בדרך לאותן מטרות, כנראה שיש לילדיכם מטרות קטנות נוספות שקשה להם לזהות, ועליכם לעזור להם להבחין בהן ולחגוג כל הצלחה קטנה ברגע שהגיעו לאחת מהן. למשל אם המטרה של ילדיכם היא להתקבל לתחום לימודים מסוים, עליהם לחגוג כל בוחן ועבודת הגשה שבהם קיבלו ציון גבוה ושעזר לקדם אותם למטרה זו. זה יעזור להם להעריך את העבודה הקשה שהשקיעו ולא להירתע מכך בהמשך החיים.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: