print header

ניסוי שיראה לילדיכם איך סבון דוחה חיידקים

כיום יותר מתמיד עלינו לדאוג שילדינו ישמרו על כללי היגיינה, שכוללים בין היתר שטיפת ידיים – זאת על מנת שלא יידבקו במחלות ולא יעבירו אותם לשאר בני המשפחה. אך מה לעשות שילדים לא תמיד זוכרים את מה שאנחנו מלמדים אותם, ולמעשה זוהי אשמתנו – כי אנחנו לא הופכים את הלמידה לכזו שנחקקת בזיכרון. כדי לגרום לילדיכם להבין את המשמעות של השימוש בסבון למען שמירה על ידיים נקיות מחיידקים, ערכו איתם את הניסוי הבא, שבשבילו אתם זקוקים רק לפלפל שחור וסבון כלים.
 
ניסוי סבון ופלפל: ידיים של אישה מעל כיור עם סבון
1. קחו צלחת עמוקה או קערה לבנה ושפכו לתוכה מים.
ניסוי סבון ופלפל: שפיכת מים לקערה
2. פזרו פלפל שחור על המים – לא חובה להשתמש בהרבה.
ניסוי סבון ופלפל: פיזור פלפל במים
3. תנו לילדכם לטבול את האצבע שלו בפלפל כדי שיראה ששום דבר לא קורה, אף שנדבק קצת פלפל לאצבע – דבר שמדמה את פעולת החיידקים.
ניסוי סבון ופלפל: טבילת אצבע במים עם פלפל
4. נקו את הפלפל מהאצבע וכעת מרחו כמות קטנטנה של סבון כלים על האצבע של הילד.
ניסוי סבון ופלפל: מריחת סבון כלים על האצבע
5. תנו לילד לטבול שוב את האצבע במים עם הפלפל, והפלא ופלא – כל גרגירי הפלפל ינוסו לצדי הקערה.
ניסוי סבון ופלפל: טבילת אצבע עם סבון במים עם פלפל
חשוב לציין שלא כך באמת פועל סבון כשזה נוגע להשמדת חיידקים. האפקט שבניסוי הזה נובע מכך שבאופן טבעי, מולקולות המים נצמדות יחדיו אחת לשנייה, אולם כשמוסיפים סבון למים מפרקים את הקשרים האלה, והשכבה העליונה של המים מתפשטת במהירות ולוקחת איתה את הפלפל. עם זאת, הניסוי הזה בהחלט מעביר בצורה חזוזתית לילדים את המסר שאתם רוצים שילמדו – סבון עוזר להרחיק חיידקים מהידיים.

איך סבון מחטא את הידיים באמת?

אחרי שהילדים שלכם צפו בניסוי המרתק הזה, תוכלו להסביר להם מה באמת קורה כשמשתמשים בסבון, זאת כמובן אם הם בגיל המתאים כדי להבין את הנושא הזה. 
 
לנו הסבון אולי נראה כמו חומר עדין וחלקלק, אך מנקודת המבט של החיידקים והווירוסים הוא הרסני מאוד. טיפה אחת של סבון שמדוללת במים יכולה להשמיד יצורים חד-תאיים ונגיפים, וזאת בזכות המבנה הייחודי של מולקולת הסבון. למולקולת הסבון יש מבנה שדומה לסיכה, שראשה נצמד למים והחוד שלה דוחה מים ונצמד לשומנים. בועות סבון לצורך העניין הן קבוצה של מספר רב של מולקולות סבון, שראשן פונה כלפי חוץ וחודן פונה כלפי פנים. כך למעשה הסבון עוזר להפריד בין מים לשומן ומסייע לנו לנקות ממנו את הידיים, כשהוא לוכד את השומנים בתוך הבועות. 
 
אך מה בנוגע לחיידקים ונגיפים? ובכן, להם יש שכבת מגן מסוימת, כמו העור שעל גופנו, והשכבה הזו היא שומנית. במקרה של וירוסים, השכבה הזו מכילה גם חלבונים שמסייעים להם לבצע את משימתם, למשל במקרה של קורונה – לתקוף את מערכת הנשימה שלנו. כששוטפים ידיים שנגועות בחיידקים או ווירוסים עם סבון, החומר הזה כאמור דוחה את מולקולות המים, ולמעשה נדחף למעטפת של החיידקים והווירוסים ובתהליך זה מפרק אותה. 
ניסוי סבון ופלפל: איך סבון מפרק וירוס
כך מתים נגיפים וחיידקים, כשה"עור" שלהם נקרע וכל התוכן שלהם נשפך החוצה ונלכד בסבון, אולם חשוב לציין שהתהליך לא מתרחש באופן מידי ולוקח מספר שניות לסבון לעשות את עבודתו – לכן חשוב מאוד לשטוף ידיים למשך 20 שניות לפחות עם סבון!
 
העבירו את המידע הזה לכל חבריכם שמגדלים ילדים קטנים, כדי שיוכלו להסביר להם למה חשוב לשטוף ידיים עם סבון ואיך זה מגן עליהם מפני חיידקים ווירוסים.
 
מקור הסרטונים: DaveHaxVox

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.