print header

צלילים מרפאים - טרנד חדש או שיטת ריפוי עוצמתית?

בזמן האחרון עלתה המודעות הכללית אודות הטיפול בצלילים מרפאים, וסדנאות ואירועי צלילים מרפאים המתקיימים ברחבי הארץ מאפשרים לציבור הרחב טעימה מטיפול חווייתי מסוג חדש הנוגע בגוף ובנפש. אמיר פרלמן, מוזיקאי ומטפל בצ'י קונג רפואי המתמחה בעבודה עם צלילים מרפאים, מלמד מאיפה הגיעה המסורת המופלאה של טיפול בצלילים ומה הקשר שלה לרפואה סינית אנרגטית?

צלילים מרפאים: טיפול קבוצתי בצלילים
הרפואה הסינית מורכבת מארבעה ענפים עיקריים - רפואה סינית אנרגטית, או 'צ'י קונג' כפי שאנו נוהגים לכנות אותה, מהווה אחד מארבעת הענפים ברפואה הסינית המסורתית. הצליל נוגע בגוף ובנפש בו זמנית והשימוש בצלילים לצורך ריפוי קיים מזה אלפי שנים גם במסורת הטיבטית, האבוריג'ינית, השמאנית ואף ביהדות. כוחו של הניגון מוזכר אף במקרא ובתלמוד החל מסיפורים על דוד המלך, אשר בצעירותו היה נקרא אל הארמון לנגן ובכוח נגינתו להפיג מתח ולהשיב את השקט אל נפשו של שאול מלך ישראל, ועד לשירת הלויים שבלעדיה לא יכול היה להתקיים הפולחן  בבית המקדש. כל אלה מלמדים עד כמה הצליל והניגון הם בנפשנו. אך הפעם במאמר זה נעסוק ברפואה באמצעות הפקת צליל על פי מסורת הרפואה הסינית האנרגטית.
 
ברפואה הסינית המסורתית נעשה שימוש מזה שנים רבות בכלי נגינה ייחודיים ובהפקת קול לשם ריפוי. את העדויות הראשונות למסורת הריפוי באמצעות צלילים ניתן למצוא מתועדות בכתבים רפואיים עתיקים מהעבר - אי שם בעבר החל משנת 220 לפני הספירה, בתקופת שושלת צ'ין. אף בדורנו כיום סדרת ששת הצלילים המרפאים, Liu Zi Jue, היא סדרת צ'י קונג פופולארית ורבים נעזרים בה לשמירת האיזון ולטיפול באיברים החיוניים. מורים בני המאה העשרים כדוגמת פרופסור ג'והנסון, מאנטק צ'יה ורבים אחרים הקדישו פרקים שלמים בספריהם לטיפול בצלילים, ואף אצלנו בישראל ממשיכים בהוראתה כחלק מעולם הצ'י קונג הטיפולי, Medical Qigong. בכל שנה מתקיימת סדנת מיקוד בת יומיים מלאים להכשרת מטפלים בשיטה זו.

ייחודה של הסדרה בעולם הצ'י קונג הרפואי

השימוש הנעשה בששת הצלילים המרפאים, שונה מאופן השימוש הנפוץ למדי במוזיקה נעימה המלווה שיעורי צ'י קונג אצל מורים רבים בדורנו במטרה ליצור אווירה נעימה ולסייע למתרגלים להתמקד במנגינה וכך לנקות את הראש ממחשבות בזמן התרגול. בסדרת ששת הצלילים המרפאים, הצליל עצמו המייצר תדר משמש לריפוי, וזהו למעשה ריפוי בתידור. הרפואה המסורתית הסינית, ההודית והטיבטית חשפו לעולם המערבי שיטות ריפוי שונות, שאינן עושות שימוש בחומרים כימיים או הליכים רפואיים, כגון התערבות כירורגית (ניתוחים). דרכי הריפוי המסורתיות במקרים רבים מתמקדות בגיוס היכולות הטבעיות של האדם לצורך ריפוי הנובע בראש ובראשונה מבפנים. למרות המגוון הרחב של טיפולים המגיע מתרבויות שונות, יש מכנה משותף וניתן לומר כי כולם מבוססים על עקרון משותף מאוד מהותי. עבודה דינאמית עצמית – פנימית וחיצונית לצורך הפגת מתחים ושחרור הגוף מרשמי "המטען העודף" הרגשי והמנטאלי כחלק אינטגרלי מהטיפול. על פי הרפואה הסינית רגש לא מאוזן נרשם ברקמות או אם תרצו באיברי מטרה ספציפיים. תרגול צ'י קונג מאופיין על פי רוב בתנועה זורמת תוך סנכרון נשימה ותנועה, ובסדרת ששת הצלילים המרפאים מצטרף מימד פיזיקלי עוצמתי נוסף - השימוש בצליל ממוקד מטרה החודר ומפעיל את תאי הגוף מבפנים. באמצעות התדר נוצר רטט פנימי. תדר זה מפיג מתח, משחרר חסימות פיזיולוגיות וחסימות רגשיות. בעולם הצ'י קונג הרפואי עבודה עם צליל משמשת בראש ובראשונה לצורך פתיחה של חסימות אנרגטיות.
 
התפיסה ברפואה הסינית היא שחסימה אנרגטית (סטגנציה) מובילה לחוסר איזון שבסופו של דבר יכול לבוא לידי ביטוי בתפקוד לקוי של איבר המטרה ובהמשך של הגוף כולו. תורת חמשת היסודות היושבת בבסיס הרפואה הסינית בכלל והצ'י קונג הרפואי בפרט משייכת רגש ליסוד ולאיבר, חוסר ביטוי רגשי עלול להביא לחסימה אנרגטית באיבר מסוים. לשם דוגמה הכעס משויך לכבד וליסוד העץ. הדחקה של כעסים כמצב מתמשך תוביל לחסימה אנרגטית בכבד ותפקוד לקוי של הכבד מוביל בתורו ליציאה מאיזון של הגוף כולו.

הצלילים, תפקידם ודרכי ביטויים בסדרת ששת הצלילים המרפאים

ששת הצלילים הם XU, HE, SI, CHUI, HU,  ו-XI. כל צליל מאופיין בעוצמה שונה ובהגייה אחרת, ישנם צלילים הנהגים בטון אחיד וישר ויש כאלה המושמעים במכוון בטון יורד מגבוה לנמוך. יש צלילים הנשמעים דרך מערכת השמע (האוזניים) ויש שימוש בצלילים שאינם נשמעים דרך האוזן, אלא חודרים לגוף דרך מערכת השלד באופן עוצמתי ביותר למטופל בעוד שסביבו אין איש שומע דבר. למרות שיש הרבה מקום לאינטואיציה של המטפל בשיטת עבודה זו, הדבר הנכון יהיה ללמוד את אמנות הטיפול בצלילים ממורה שיכול להדריך את תלמידיו נאמנה בכל הקשור להגייה נכונה, צורת הפקת הקול, כמו גם שימוש נכון בכלים השונים העומדים לרשותו של המטפל בצלילים מרפאים. 

כמה מילים לסיכום

על פי המסורת הסינית, ביכולתו של כל צליל לחדור לגוף ולהניע את הנוזלים בגופנו ובכלל זה הנוזל התוך תאי, הנוזל הבין תאי והנוזל החוץ תאי. הסרת החסימה באיבר אמורה לתרום להתחדשות הזרימה הבריאה של אנרגיית החיות (המכונה צ'י) בגוף כולו. מעבר לפן הפיזיולוגי קיים ההיבט הנפשי-רגשי; הצלילים עוטפים, משרים אווירה, מרגיעים ובכך מסייעים לריפוי או הטבה במצבים מתמשכים של מתח נפשי, חרדה או דאגה. במילים אחרות ניתן לומר כי הריפוי בצלילים משכין שלום בין גוף לנפש. שלום זה הוא תנאי הכרחי לקיום בריאות מיטבית לאורך ימים.
 
המאמר מוגש מאת: אמיר פרלמן מייסד מדיקל צ'י קונג ישראל
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.