בשעה שסיום החופש הגדול גורם להורים רבים לתחושת רווחה, לא מעט ילדים מתמודדים עם תחושות לא פשוטות הנובעות לא רק מסוף תקופת ההנאה והמשחקים בחוץ, אלא גם מהפחד משינוי. מספיק לחשוב לרגע על איך אנחנו כמבוגרים מרגישים רגע לפני התחלה של עבודה חדשה, כדי להבין כמה קשה לילדינו להתמודד עם השינויים הקשורים לביקור בבית ספר חדש, היכרות עם ילדים חדשים או לימודים עם מורים שהם לא מכירים. חלק מהילדים עלולים להתקשות להירדם ואחרים ינהגו באופן תוקפני, ולרוב ההתמודדות שלהם תתרכז במספר קשיים דומים. בסעיפים הבאים תוכלו ללמוד אודות 7 פחדים נפוצים בקרב ילדים בגילאים שונים לפני חזרתם לבית הספר, והדרכים בהן תוכלו אתם ההורים להקל עליהם ולהפוך את שנת הלימודים הבאה לנעימה הרבה יותר.

1. פחד להישאר לבד בסביבה לא מוכרת
ילדים צעירים עלולים להתחיל לבכות ביום הראשון בבית הספר, ואילו ילדים מבוגרים יותר יתקשו להיכנס לכיתה או ינסו לדחות עד כמה שניתן את היציאה מהבית. בכל אחד מהמקרים חשוב לזכור שהתהליך הזה, שהוא לא פשוט גם עבורכם וגם עבורם, לא מעיד על המשך הדרך ועל קשיי הסתגלות שיכולים לצוץ, אלא בעיקר על הפחד מהלא נודע. הדבר בולט במיוחד אצל ילדים שעולים לכיתה א', שהם עדיין צעירים מספיק כדי לסבול מחרדת נטישה, אולם במקביל הם גם מבוגרים מספיק כדי להבין שהם אמורים להיפרד מכם למשך מספר שעות.
כיצד להתמודד עם הבעיה?
ערב לפני החזרה ללימודים, שוחחו עם הילדים על תחושותיהם, ונסו להעניק להם כמה שיותר פרטים על סדר היום ועל מה שעומד לקרות. כמו כן, ציינו בפניהם שתקדישו להם זמן כדי שיוכלו לספר לכם מה עשו ולחלוק אתכם חוויות או שאלות. ביום עצמו, הדבר הראשון והקשה ביותר שעליכם לעשות, הוא לעזוב בשלווה. תנו לילדיכם חיבוק, ספרו להם שתאספו אותם (עבור ילדים קטנים) או תפגשו אותם בערב לשיחה (עבור ילדים גדולים יותר), ולאחר מכן צאו מהכיתה או מבית הספר. מורים ותיקים אומרים שהטעות הנפוצה ביותר של הורים היא להאריך את הפרידות עד שהן הופכות לסצנה רוויית דמעות, שכן ככל שתקדימו את יציאתכם מהכיתה כך תשומת לבם של הילדים תוסט לנקודה אחרת במהירות רבה יותר.
2. פחד ללכת לאיבוד
ילדים צעירים שמתחילים ללמוד בבית ספר חדש או כאלה שעוברים לכיתה אחרת, יכולים לחשוש ללכת לאיבוד בסביבה שמלאה בהרבה ילדים גדולים יותר ופרצופים לא מוכרים. חלקם עלולים להתאפק עד הבית אם לא ימצאו את השירותים, או לחשוש לשאול אחרים כיצד להגיע אל חדר המורים במהלך ההפסקה.
כיצד להתמודד עם הבעיה?
עזרו לילדיכם להרגיש בנוח על ידי ביקור משותף בבית הספר לפני תחילת הלימודים, תוך שאתם עושים את המסלול מהכיתה החוצה, ובמידת האפשר גם מבקרים בחדר השירותים, חדר המורים, מגרש המשחקים ואולם הספורט. כמו כן, הסבירו להם שהם יכולים לפנות לכל מורה אם לא ידעו כיצד להגיע אל יעדם, כמו גם לתלמידים אחרים.

3. פחד מדיבור לפני קהל
שיעורים רבים יכולים לכלול מצבים בהם הילדים צריכים לדבר: ייתכן שעליהם לענות על שאלה או שיש להם שאלה שהם רוצים להעלות, ויכול להיות שפשוט מדובר בשיעור מוזיקה שמצריך שירה בפני אחרים. בשעה שחלק מהילדים אוהבים לשוחח, עבור ילדים ביישנים מדובר ברגעים מאיימים ולא נעימים.
כיצד להתמודד עם הבעיה?
אם מדובר בילדים צעירים שסבלו מפחד מדיבור לפני קהל בעבר ומביעים חשש גם בפתח שנת הלימודים הנוכחית, שוחחו עם המחנכת שלהם מראש ובקשו ממנה לאפשר להם לענות על השאלות מיוזמתם כאשר היא שואלת את כל הכיתה, ובמקביל להימנע מלהפנות אליהם שאלות ישירות. ציינו בפני הילדים שהם יוכלו לדבר כאשר ירגישו בנוח, כך שלא ישבו בחשש לאורך כל השיעור בהמתנה לשאלה שתגיע. כאשר מדובר בשיעורי מוזיקה, תוכלו גם לבקש מהמורה את שמו של ספר השירים שהיא מעוניינת לחלק בכיתה, כדי שילדיכם יוכלו להתאמן עליהם בבית מראש. כאשר מדובר בילדים מבוגרים יותר שמתביישים לשאול שאלות במהלך השיעור, עודדו אותם לסמן את הקטעים שלא הבינו או להקיף בעיגול שאלות שנתקלו בהן בקושי, ולגשת למורה בסוף השיעור כדי להתייעץ איתה. הבטיחו להם שאם לא יספיקו, תשבו עמם בבית ותסבירו להם את הנושא בעצמכם.
4. פחד מבידוד חברתי
הפן החברתי הוא אחד מהנושאים החשובים ביותר שמדאיגים ילדים בכל הגילאים. שילוב בין ביישנות לבין היכרות עם אנשים חדשים, יכול לגרום לרבים לתחושות דאגה, וגם ילדים שמכירים כבר חלק ממי שילמד איתם עלולים לחשוש מאוד להישאר לבד.
כיצד להתמודד עם הבעיה?
היזהרו שלא להשתמש במשפטים כמו "אבל יש לך כל כך הרבה חברים..." שכן גם ילדים חברותיים יכולים להרגיש לחוצים, ויפרשו משפט כזה שרצון שלכם להרגיע אותם שאינו נובע מהבנה אמתית של הקושי עמו הם מתמודדים. במקום זאת, הביעו רגישות למצבם באמצעות ניסיון לתרגם למילים את מה שהם חושבים ומפחדים לומר. אמרו "אני מבין שזה לא פשוט להיות עם הרבה ילדים חדשים שאתה לא מכיר, מה נוכל לעשות כדי שתרגיש יותר טוב?" אם היה מפגש הכנה טרם תחילת שנת הלימודים, נסו להתקשר להורים של אחד מהילדים שילדכם שוחח או שיחק עמו, ולהציע להפגיש את הילדים למשחק משותף. אם מדובר בילדים שהוא כבר מכיר משנה שעברה, תוכלו לערוך להם מפגש אצלכם בבית, כדי לעזור ולחזק את הקשרים שאולי נחלשו במהלך הקיץ, או להציע לו לבחור חבר עמו יוכל להגיע יחד לבית הספר ביום הראשון ללימודים.

5. פחד מהדרך אל בית הספר
אלא אם יש באפשרותכם להסיע את ילדכם או ללכת עמו לבית הספר מדי בוקר, סביר להניח שהוא יצטרך ללכת בעצמו, לעלות על האוטובוס לבד או לקחת טרמפ עם הורה של ילד אחר. עבור חלק מהילדים, ההתנהלות הזו מפחידה או מאיימת, פשוט כי היא חדשה, ועבור ילדים ביישנים המצב של הימצאות עם אנשים זרים יכול להיות מאיים ומרתיע. אם ביקשתם מהורה אחר שילווה אותם, ייתכן שהם יהיו מודאגים שיישאלו שאלות מסוימות שלא ידעו כיצד לענות עליהן ועוד.
כיצד להתמודד עם הבעיה?
אם מדובר בפחד מניהול שיחת חולין עם אדם זר, נסו להרגיע את הילדים על ידי הזמנת ההורה המלווה וילדיו לביקור, כדי שיוכל להכיר אותם טוב יותר. כאשר מדובר בפחד מהנסיעה עצמה, השתדלו לנסוע עם ילדיכם פעם או פעמיים טרם בית הספר בקו האוטובוס הרלוונטי, כדי שיהיו מוכנים לכל מצב שיכול להיווצר. ודאו שהם יודעים באיזו תחנה לרדת, כיצד לצלצל בפעמון ומה קורה אם יפספסו את התחנה בטעות. תוכלו לרדת תחנה אחת לפני ותחנה אחת אחרי, כדי שיכירו גם את האזורים הללו וידעו היכן נמצאת תחנת האוטובוס שנחוצה להם כדי לחזור. כמו כן, אם יש בבניין שלכם ילד מבוגר יותר שנוסע גם הוא באוטובוס, תוכלו לבקש ממנו שילווה את ילדיכם לאוטובוס ביום הראשון על מנת שלא יהיו לבד במקרה שבו אין מי שיהיה איתם.
6. פחד מרמת שיעורי הבית
המעבר לכיתה גבוהה יותר ושיעורי הבית החדשים יכולים לאיים על ילדים רבים בכיתות הנמוכות, בייחוד אם יש להם אחים בוגרים יותר שהתקשו בלימודים במהלך השנה החולפת. אם ילדיכם שאלו אתכם שאלות לגבי השיעורים והביעו דאגה מכך שלא יספיקו לסיים אותם או לא יבינו את החומר, ייתכן שמדובר בדבר שמטריד את מנוחתם.
כיצד להתמודד עם הבעיה?
התמודדות עם הפחד הזה דורשת יצירתיות, שכן לא תוכלו להקל על שיעורי הבית או להכין אותם במקום ילדיכם. אל תתפתו לומר "אתה כל כך חכם, לא תהיה לך בעיה לעמוד בקצב", שכן ילדכם יכול לפרש זאת כלחץ להצליח ולהרגיש שהוא מאכזב אתכם אם לא יראה ביצועים שדומים לשנה החולפת. במקום זאת, עבדו יחד כדי להסתכל על השיעורים כאתגר מלהיב. עשו זאת עוד בתהליך רכישת תיק חדש, קלסרים וציוד, והתייעצו איתו לגבי האופן בו הוא רוצים לסדר את פינת הלימוד שלו בבית. תוכלו לומר "בשנה הקודמת ראיתי שהכנת את שיעורי הבית על השולחן במטבח, האם זו הדרך הנוחה לך ביותר? אולי יש משהו שנוכל לעשות כדי שיהיה לך נוח יותר בשנה הקרובה?" לבסוף, הזכירו לו שיוכל לפנות אליכם בכל שאלה, ושתצלחו את המכשול הזה יחד במאמצים משותפים.

כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: