print header

סקר קובע: אתם לא לוקחים מספיק ימי חופש

כשאתם חשים ברע, הדבר האחרון שאתם צריכים זה להוסיף לחייכם לחץ. עליכם לנוח ולאגור כוחות, כך שגופכם יוכל להחלים כמו שצריך. עם זאת, דווקא ברגע שכזה עלול לצוץ גורם נפוץ ללחץ, והוא הצורך לבקש יום מחלה מהבוס. רבים מאיתנו חוששים לבטא את הצורך הזה מתוך מחשבה שניתפס כ"עצלנים", אך מתברר שכיום הבעיה הזו חמורה עוד יותר. בסקר שנערך לאחרונה על ידי ספקית שירותי הבריאות האמריקאית MDLIVE ובו השתתפו 2,000 אנשים עובדים מארה"ב, נמצא כי 42% מהם חשו לחוצים יותר לקחת חופש מחלה בשנת 2020 מאשר בשנה הקודמת. למה זה כך, האם זה קורה גם לנו כאן בישראל ואיך אפשר לפתור את הבעיה הזו? כל זאת ועוד בכתבה הבאה.
 

למה אנשים מרגישים לחוצים כשצריך לקחת יום מחלה?

"אף על פי שאנחנו יודעים שהבעת בקשה ללקיחת יום מחלה היא דבר מלחיץ, המגיפה שאנו סובלים ממנה כעת החמירה את תחושת הלחץ הזו עוד יותר", כך אומרת ד"ר סינתיה זליס, מנהלת הרפואה הראשית של חברת MDLIVE. ההשערה של הסוקרים היא שהסיבה לכך טמונה בעובדה שרובנו עברנו לעבודה מהבית, כש-60% מאלו שעובדים כיום מביתם דיווחו בסקר כי המעסיק שלהם מצפה מהם לעבוד במידה כזו או אחרת גם כשהם לוקחים יום מחלה.
סקר על ימי מחלה בשנת הקורונה: אישה עובדת מהבית
בהתבסס על נתונים אלה, לא מפתיע לגלות ש-45% מהאנשים שענו על הסקר חשים רגשות אשמה כשעליהם לקחת יום מחלה. "במצב שבו אנו עובדים מהבית, אנחנו מרגישים לחץ נוסף להראות שאנחנו יכולים לשמור על תפוקה גבוהה. זה מוביל לשעות עבודה ארוכות יותר, פחות הפסקות ועייפות מנטלית רבה", כך אומרת שריז אזל, תרפיסטית התנהגותית מוסמכת מספקית שירותי הבריאות האמריקאית One Medical.
 
בנוסף על כך, על פי ד"ר זליס, שעות העבודה המרובות גורמות לאנשים לדחות את הביקור אצל הרופא. יחד עם זאת, כשעולה השיקול האם לקחת יום מחלה או לא, 23% מהעובדים דואגים יותר בנוגע להידבקות בנגיף הקורונה במרפאה מאשר למצבם הבריאותי הנוכחי. כך יוצא שכל הגורמים האלה יחדיו מונעים מאנשים לבקש את יום המחלה הדרוש להם, לא להוציא את האישור הנדרש לכך מהרופא ועקב כך גם להזיק לבריאותם בכך שאינם זוכים במנוחה הדרושה להם.

ומה בנוגע לסטטיסטיקה בישראל?

אמנם הסקר הזה נערך בארה"ב, ובו נכללים גם גורמים נוספים שמונעים מאנשים לגשת לרופא כשנדרש, כמו למשל המחיר הגבוה של שירותי הרפואה שם - כשרבים מהאמריקאים  טוענים שמשתלם להם יותר להמשיך לעבוד מאשר ללכת לרופא - אך סביר להניח שגם בישראל איננו חפים מהבעיה הזו. ככל הנראה מגיפת הקורונה והמעבר לעבודה מהבית בעקבותיה גורמים גם לרבים מאיתנו להימנע מלקיחת חופש מחלה מאותן סיבות שצוינו, זאת על אף שבשנת 2019 נרשם זינוק של כ-120% במספר ימי המחלה שנטלו עובדים ב-10 השנים האחרונות. העלייה הזו נזקפה לזכות שינויים בחקיקה, אשר התירו את הצורך ליידע את המעסיק בנוגע לסיבה ללקיחת חופש המחלה.  
סקר על ימי מחלה בשנת הקורונה: אישה מקנחת את האף במיטה
עוד לא נערך סקר שבדק את הסטטיסטיקה בנושא זה בשנת הקורונה, אולם אם אתם מבין אותם אנשים שעובדים מהבית, יתכן שגם אתם התחלתם להימנע יותר מלקיחת חופשות מחלה. באופן כללי רצוי לדעת כי הישראלים ממעטים בלקיחת ימי חופש ביחס לעובדים בשאר מדינות העולם – גם כשהם לא קשורים למחלה.
 
על פי סקר שנערך בשנת 2018 על ידי מכון רושינק, כמחצית מהישראלים לא מנצלים את ימי החופש שלהם, כש-54% מהנסקרים ניצלו בממוצע רק 3 ימים למטרת נופש. 20% מהנסקרים כלל לא ניצלו את ימי החופש שניתנים להם על פי חוק, ויתכן שכיום המספרים האלה גבוהים אף יותר. יתכן שבמקום לקחת ימי חופש, אותם אנשים לקחו יותר ימי מחלה על חשבונם, מה שיכול להסביר את העלייה הסטטיסטית בתחום זה בשנים שלפני הקורונה, אך החוקרים טוענים שזה לא נתון שעולה מהסטטיסטיקה.
מה שהנתון הזה כן מראה לנו הוא מעין הלך רוח שקיים בחברה הישראלית, כשכאן העובדים מעדיפים לפדות את יום החופש בכסף, או פשוט יוצאים פחות לחופשות מכיוון שישנה תפיסה תרבותית שלפיה לקיחת חופש היא דבר שנראה בעין לא יפה על ידי המעסיק והעמיתים לעבודה. במדינות אחרות, כמו גרמניה למשל, העובדים מקבלים על פי חוק יותר ימי חופש בשנה מאשר אלו שבישראל – הגרמנים זכאים למינימום 20 ימים, לעומת 12 בלבד פה – ושם נהוג לנצל את כולם. זאת בנוסף לכך ששם ישנם 10-13 ימי חופש בעקבות חגים בשנה, לעומת ישראל, שבה רק 9 ימי חופש בנסיבות אלו. התפיסה התרבותית בגרמניה היא שחופש זה דבר שנדרש כדי לשמור על התפוקה של העובד.
סקר על ימי מחלה בשנת הקורונה: רגליים על ערסל

אז מה עליכם לעשות עם המידע הזה?

אם אתם מהססים לקחת יום חופש או מחלה, אתם ככל הנראה מודעים לכך, והגיע הזמן לשנות את התפיסה הזו. דברו עם הבוס שלכם בכנות על הצורך שלכם בימי מחלה או חופש, ואל תחששו מהדרך שבה תיתפסו – זוהי זכותכם המלאה לנצל את ימי המנוחה שמגיעים לכם בחוק. אם אתם חוששים מהתפוקה שלכם בעקבות לקיחת ימי חופש, דעו לכם שהלחץ והתשישות שתחוו בעקבות עבודה מרובה מדי רק יזיקו לכם, ואילו לקיחת חופש תאפשר לכם לצבור כוחות חדשים, שלמעשה יגבירו את התפוקה שלכם למשך תקופה ארוכה לאחר החופשה. 
 
דווקא בעת הזו, בה הבריאות שלנו נמצאת בראש מעיינינו, חשוב שתימנעו מפגיעה בבריאותכם ובנפש שלכם בעקבות בחירות לא נכונות או חששות מיותרים. טפלו בעצמכם כשזה נדרש, נוחו כשהנפש שלכם זקוקה לזה, והרשו לעצמכם להיות רגועים כשאתם מבקשים יום חופש או מחלה – אם זה מגיע לכם, אין סיבה שתחסכו זאת מעצמכם.
 
אם אתם מכירים מישהו שלא לוקח ימי חופש או מחלה כשזה מגיע לו, שתפו איתו את הכתבה הזו, כדי שיפסיק להרגיש רע בנוגע לצורך הלגיטימי בקצת מרגוע לנשמה וחופשה מן העבודה.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.