print header

מידע חשוב על דיני ירושה ומקרים בהם אדם נפטר ללא צוואה

אצל רבים מהמתמודדים עם אובדנו של אדם קרוב, עולות השאלות המשפטיות והחוקיות הנוגעות לרכושו ולנכסיו של הנפטר, כלומר כל מה שקשור לירושה. כיום, הירושה מעוגנת במערכת החוק והמשפט ויש חוקים ותקנות ברורים בכל הנוגע אליה, אך רק מעטים מכירים אותם ברמה מספקת, וכתוצאה מכך נוצרים מכשולים בדרך, כמו מאבקים קשים בין בני משפחה, אי קבלת החלק הראוי בירושה בשל סוגיות טכניות או כשלים שהתגלו בצוואת המנוח. בין אם אתם קרוביו של אדם שנפטר הרוצים לדעת הכל על מימוש ירושתו, ובין אם אתם מהרהרים ביניכם לבין עצמכם על הדרך בה תורישו את רכושכם לאחר פטירתכם – כדאי לכם להמשיך לקרוא...
 
דברים שחשוב לדעת על ירושות: מילוי טפסים

מהי למעשה ירושה על פי החוק בישראל?

חוק הירושה משנת 1965 הסדיר את מעמדה של הצוואה כהסדר הקובע מה יעלה בגורל רכושו של אדם לאחר מותו, וגם מה יש לעשות כאשר אדם נפטר בלי שהותיר אחריו צוואה. במקרה שכזה, כך נקבע, נכסיו ורכושו יחולקו בין קרוביו בשיטת "ירושה על פי דין", המתבססת על מעגלי הקרבה למנוח. אלו הם עיקרי השיטה הזו:
 
  • זכות הראשונים בירושה נתונה למעגל הראשוני של הנפטר: לבן או בת זוגו ולילדיו הרשומים כחוק. בן הזוג, קרי בעלה של נפטרת או אשתו של נפטר, מקבל כמחצית מן הירושה, וילדיו מתחלקים שווה בשווה במחצית הנותרת. לעניין זה, לבני זוג הרשומים כנשואים ולכאלו החיים כידועים בציבור ישנו אותו מעמד, ובכל מקרה הם זכאים לזכות הראשונים.
  • נפטר שלא הותיר אחריו ילדים, אך השאיר בן/בת זוג והורים – רכושו מתחלק שווה בשווה בין בן/בת הזוג לבין ההורים. אם לא השאיר אחריו הורים, אך כן נותרו לו אחים, יתחלק הרכוש באופן בו ⅔ ממנו יועברו לבן/בת הזוג ו- ⅓ יחולק שווה בשווה בין אחיו.
  • אם הנפטר הותיר אחריו רק בן/בת זוג, ללא הורים, אחים או ילדים, כל רכושו יעבור לבן/בת הזוג. לחלופין, אם לא היה לו בן/בת זוג ולא היו לו ילדים, יועבר כל הרכוש להוריו ואחיו.
  • אם נפטר הותיר אחריו ילדים אך לא בן/בת זוג, ירושתו כולה מתחלקת שווה בשווה בין ילדיו. אם גם ילדיו של הנפטר אינם בין החיים, ירושתו תעבור לנכדיו. אם אחד מהילדים הלך לעולמו לפני הנפטר, חלקו בירושה עובר אוטומטית לילדיו (נכדי הנפטר שאת ירושתו מחלקים).
 
בנוסף לכך יש גם מקרים יוצאי דופן כמו למשל נפטר ערירי ללא משפחה שזכאית על פי חוק לרשת את רכושו, נפטר שאחד מהאנשים אליהם הוא רצה להוריש את כספו אינו בין החיים, ועוד ועוד. בכל מקרה שכזה וגם באופן כללי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין על מנת לוודא כי כל זכויותיכם נשמרות וכי ההליך נעשה כדין. אך כעת נשאלת השאלה כיצד ניתן לממש הסדר ירושה לאחר שאדם קרוב הולך לעולמו ולא מותיר צוואה, ומה הם ההליכים והפעולות שיש לנקוט כדי שיהיה אפשר להוציא את הירושה לפועל? 
 
על קרוביו של הנפטר המעוניינים ורשאים חוקית לרשת את רכושו, להגיש בקשה לצו ירושה לרשם לענייני ירושה בלשכותיו הפזורות ברחבי הארץ. להגשת הבקשה יש לצרף את המסמכים הבאים:
 
- שוברי תשלום אגרת בקשה 
- טופס בקשה לצו ירושה 
- תעודת פטירה של המנוח 
- הודעות לכל היורשים על הגשת הבקשה 
 
לאחר הגשת הבקשה, היא מועברת על ידי מזכירות הרשם לפרסום לציבור ברשומות ובעיתונים השונים. במקביל מועברת הבקשה גם למשרדי האפוטרופוס הכללי, לאישורה. אם לא מתקבלת שום התנגדות לקיום הבקשה מן האפוטרופוס או מן הציבור, יינתן צו לקיום הירושה, והזכאים יוכלו לממשה. לרוב תהליך זה לוקח כחודש-חודשיים לכל היותר. 

אז איך עושים את כל ההליך הזה באופן היעיל והנכון ביותר?

כפי שאתם יכולים להבין - הליך מימוש "ירושה על פי דין" עבור נפטר שלא הותיר אחריו צוואה, עלול להיות עניין סבוך במיוחד, מבחינה חוקית כמו גם מבחינה בירוקרטית. מלבד שלל הטפסים, האישורים והמסמכים שיש להמציא על מנת לקבל לידיכם את צו הירושה, ישנו גם צורך להתחשב בכל אותם חוקי הירושה החלים על פי דין - שבהחלט עלולים להוות קרקע פורה לוויכוחים וסכסוכים בתוך משפחת המנוח לגבי חלקו של כל צד בקבלת הרכוש. לכן, ליווי משפטי של עורך דין בתהליך, מראשיתו ועד קבלת הצו וחלוקת הירושה, אינה הכרחית רק כדי לחתום על המסמכים השונים הדורשים את חתימתו, אלא אף מומלצת על מנת לוודא כי כל זכויותיכם נשמרות במהלך התהליך ומתממשות כראוי.
 

מעוניינים להתייעץ עם עורך דין ללא התחייבות? מלאו פרטים בטופס המצורף:

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.