print header

מתי צריך להתחיל ללמד ילדים על רשתות חברתיות ואיך עושים את זה?

הורים רבים יודעים כמה זה חשוב לדבר עם הילדים הקטנים שלהם על בטיחות בכל מה שקשור לחשמל, אש מעברי חצייה וכדומה, אך מקווים לדחות לגיל מאוחר כמה שיותר את העיסוק בסכנות נסתרות שנמצאות היום כמעט בכל מקום. מדובר ברשתות חברתיות ובשימוש בהן, תחום שאם לא מסבירים עליו לילדים בגיל מוקדם ובדרך הנכונה, עלול לטמון בחובו המון סכנות עבורם. פסיכולוגים ומומחי התפתחות ילדים ממליצים להרחיק את הילדים מרשתות חברתיות עד לגיל 13. הסיבות רבות וכוללת תחושות ניכור, בדידות, חשיפה לתכנים קשים, ביריונות ברשת, סכנת התמכרות, היסחפות אחרי טרדנים מסוכנים ועוד. אך למרות כל הסכנות האלו, בעולם המציאותי ולא התיאורטי, קשה מאוד להרחיק ילדים מרשתות חברתיות לחלוטין. אז מה כדאי לעשות? איך ניתן להגן על ילדים קטנים מהסכנות של שימוש ברשתות חברתיות ומתי מומלץ להתחיל לעשות זאת? כבר עכשיו תקבלו את כל התשובות.
 
לימוד ילדים קטנים על רשתות חברתיות: נערה שוכבת על ספה ומשתמש בטאבלט
 
לפי בדיקה שערכה רשות התקשורת הבריטית (גוף פיקוח מדיני), 33% מההורים במדינה מעידים על כך שלילדיהם בני ה-5 עד 7 יש לפחות חשבון ברשת חברתית אחת. כאשר עוברים לקבוצת הגיל הבאה של ילדים בני 8-11, כבר ליותר מ-60% יש לפחות חשבון ברשת חברתית אחת. לאור זאת, ממש לא מפתיע לגלות שהשיח בכיתות, בהפסקות ובמפגשים עם חברים עוסק לא מעט בתכנים ובהתרחשויות ברשתות חברתיות.  על רקע הנתונים האלה, שמשקפים את המתרחש ברוב העולם המערבי, חברי האגודה האמריקנית לפסיכולוגיה (APA) פרסמו כללים והמלצות להורים. אם אתם רוצים  ללמד את הילדים שלכם על שימוש נכון ברשתות חברתיות בכל גיל, ובמיוחד בשנות חייהם הראשונות, כדאי לכם להמשיך לקרוא ולהכיר אותן.
 
אז כמו שכבר הבנו, ילדים קטנים יצרכו תוכן ברשתות חברתיות לא משנה מה ההורים שלהם וסביבתם יעשו. במקום לנסות לעצור לגמרי את הבלתי ניתן לעצירה, עדיף בהרבה ליצור מסגרת נכונה להתנהלות, וזה בדיוק מה שהכללים וההמלצות של ה-APA יכולים לעזור לעשות.

מה היתרונות של השימוש ברשתות החברתיות עבור ילדים?

כדאי להשקיע בחינוך סביב נושא הרשתות החברתיות לא רק כדי למנוע את הנזקים האפשריים שלהן, אלא גם כדי להפיק את המרב מהיתרונות, ויש לא מעט מהם. אפילו ארגונים כמו ה-APA מכירים בתרומתן לתחומים כמו:

  • פיתוח יצירתיות - ברשתות כמו אינסטגרם למשל ילדים יכולים למצוא מגוון של תכנים בעולמות יצירה, מלאכה ותחביבים, שיכולים להעניק להם השראה ולפתח אותם בתחומים האלה.
לימוד ילדים קטנים על רשתות חברתיות: ילד מצייר
  • סיפוק תחושת שייכות וקהילה - בעזרת רשתות חברתיות ילדים יכולים להרגיש שהם חלק ממשהו גדול יותר מהם. תחושות שכאלה מקדמות אחריות קבוצתית, חיבור לילדים עם תחומי עניין דומים וכאמור תחושת שייכות וקהילה.

  • שיפור הביטחון העצמי - מחקרים רבים הראו ששימוש ברשתות חברתיות עוזר לילדים להתמודד עם ביישנות, ובאופן כללי מדובר במקומות שבהם קל יותר להנסות ולטעות, וכך לצבור ביטחון להמשך הפעילות וגם לעולם האמיתי.

  • הרחבת אופקים והתנסויות חברתיות - במסגרת שימוש נכון והסתכלות דרך העדשה המתאימה (כישורים שתוכלו לעזור לילדים לפתח בעזרת הטיפים שבהמשך הכתבה) ילדים יכולים ללמוד המון, להיחשף לתכני אקטואליה שונים ולקחת חלק בדינמיקות חברתיות שונות שלא היו נגישות עבורם בלעדיהן. 

קווים כלליים לשימוש בטוח של ילדים ברשתות חברתיות

"רשתות חברתיות אינן מזיקות או מועילות לצעירים באופן מובהק", אומרת ת'מה ברייאנט, פסיכולוגית ונשיאת ה-APA. היא ממשיכה ומסבירה שבדיוק כפי שנערים צריכים ללמוד נהיגה כדי לקבל רישיון רכב, ילדים צריכים לעבור הכשרה ולקבל הסברים על היתרונות והסכנות שברשתות חברתיות. ההמלצה הזו תקפה באופן שווה לילד קטן שפותח חשבון ברשת חברתית בפעם הראשונה, וגם לנער או נערה צעירים שכבר מכירים רשתות חברתיות אך מצטרפים לאחת חדשה.
 
עוד הנחייה כללית חשובה היא לזכור להתאים את ההתנהלות שלכם אל יכולות ההתפתחות וההבנה של ילדיכם, כאשר הם מתחילים להתנסות בשימוש ברשתות חברתיות. על ילדים קטנים כדאי להשגיח היטב, להסביר להם בהרחבה על התוכן שהם רואים וגם על כל מה שהם עלולים לראות סביבו, כמו למשל תגובות נאצה, פרסומות, והצעות להורדת תכנים שונים. גם כאשר מדובר בילדים גדולים מומלץ לא להתעלם לחלוטין מתחילת שימוש באפליקציה או ברשת חברתית חדשה, לחקור קצת על הנושא ולדבר על כך באווירה רגועה. זכרו להדגיש שאנשים לא נראים ומתנהלים במציאות כפי שמוצג ברשתות החברתיות, שהרבה מהיופי המוצג הוא מזויף, והיו ערניים לשינויים בשגרת היום, הרגלי השינה והמצב הגופני שלהם.
לימוד ילדים קטנים על רשתות חברתיות: ילדה משתמשת בסמארטפון
הטיפ הכללי האחרון הוא שכדאי להתחיל מוקדם יותר משאתם חושבים ולא להרים ידיים גם אם הילדים שלכם כבר מתבגרים. ילדים קטנים יכולים לפתוח כתובות מייל מזויפות ולהיכנס בעזרתן כמעט לכל רשת חברתית ואתר אינטרנט שאפשר לחשוב עליהם בגיל צעיר מאוד. הם יכולים לעשות זאת גם אם מעולם לא החזקתם מולם טלפון או דיברתם איתם על הנושא, כי הם לומדים על העולם הזה בבית הספר, בגינת המשחקים וממקורות השפעה אחרים. לעומת ילדים קטנים, מתבגרים ומתבגרות שבטוחים שהם כבר מבינים את העולם לחלוטין, עלולים להיות אתגר מסיבות שונות. הטיפ הכללי להתנהלות איתם הוא לנסות להשפיע לטובה וללמד אותם על שימוש נכון מבלי לחדור לפרטיות שלהם. יש לנסות לדבר איתם קודם כל בצורה מעורפלת וכללית, ורק לאחר שיש בסיס מוצק של אמון ניתן להתחיל לשאול אותם על המעשים וההתנהלות שלהם באופן ממוקד. 

כלים והמלצות לחינוך ילדים על רשתות חברתיות בגיל צעיר

התחילו מוקדם ובססו סמכות

אנה הומאיון, סופרת ומומחית בתחום הרשתות החברתיות, מסבירה בספריה להורים שילדים לומדים על פייסבוק, טיק-טוק אינסטגרם וכדומה, הרבה לפני שהם מתחילים להשתמש בהן. הם לומדים בעקבות צפייה בסרטונים באינטרנט שמאזכרים אותן או מדברים עליהן באופן ישיר, חברים בסביבתם שכבר החלו לעשות בהן שימוש ועוד. הטענה הזאת מחזקת את הצורך להתחיל להסביר לילדים קטנים על הנושא הזה בהקדם, ואנה מוסיפה גם סיבה נוספת וחשובה לא פחות. יש לזכור שכדי לא לפגוע בסמכות שלכם עליכם להיות בטוחים בדברים שאתם אומרים ולא להמציא עובדות סתם כך. אם אתם לא בטוחים שאתם יודעים מספיק, רצוי להשקיע קצת בהיכרות עם הרשתות החברתיות שאתם עומדים לדבר עליהן - זאת מעט עבודה, אבל הרווחה של הילדים שלכם שווה את זה.
לימוד ילדים קטנים על רשתות חברתיות: אימא מראה לביתה איך להשתמש בסמארטפון

צרו לעצמכם תוכנית

עוד עצה חשובה של אנה הומאיון להורים היא לדבר עם הילדים על רשתות חברתיות בגישה פתוחה וסקרנית, בעזרת שאלות כמו "למה ברצונך להצטרף לאינסטגרם?", "איך לדעתך ילדים ואנשים מתקשרים בסביבה שכזו?" "עם מי הכי נוח לך לדבר אם ראית משהו מטריד או אם מישהו אמר לך משהו מוזר?". שאלות שכאלו עוזרות לילדים לחשוב באופן עצמאי, ובהתאם לתשובות שתקבלו, תדעו לעצב מסגרת כללית ותוכנית להמשך השיחות על הנושא. זכרו לכבד את התשובות שקיבלתם ואת הרצונות של הילדים שלכם, ולהשתמש במידע שלמדתם כדי להדגיש את חשיבות המסרים שלכם. למשל, "אם הסיבה שלך להצטרף לטיקטוק היא להשתתף באתגרים ובטרנדים שונים, חשוב להתייעץ עם מבוגר כי חלקם יכולים להיות מאוד מסוכנים ולגרום להרבה כאב ונזק".

הסבירו על חשיבות הפרטיות

במסגרת השיחות שלכם, חשוב לדבר עם ילדים קטנים על כך שיש דברים שלא משתפים ברשת; תמונות, מידע אישי, סיסמאות ועוד. הסבירו להם שיש אנשים שמשקרים ברשתות בדיוק כפי שקורה במציאות ושעליהם להיות בקשר רק עם ילדים שהם מכירים מבית הספר, או ממסגרות דומות. במקביל, בהרבה רשתות חברתיות ישנן הגדרות פרטיות מתקדמות שניתן לשנות כדי להבטיח פרטיות ובטיחות שימוש עבור ילדים קטנים. ברשת אינסטגרם למשל, ניתן להגדיר פרופיל כ"פרטי" וכך רק עוקבים שאושרו על ידי המשתמש יכולים לצפות בתכנים שהוא מפרסם ולהגיב אליהם. הגדרות דומות קיימות גם באפליקציית טיקטוק, פייסבוק וכדומה, אז כדאי להשקיע בבדיקה של הגדרות הרשתות החברתיות של הילדים שלכם ולשנות אותן בהתאם לצורך.

קבעו מסגרת זמן

לילדים קטנים ובני נוער אין כישורי משמעת ושליטה עצמית כפי שיש למבוגרים, ורשתות חברתיות רבות מנצלות את העובדה הזאת כדי להיות מעסיקות וממכרות כמה שיותר. הילדים שלכם צריכים להיות מודעים לכך ולהבין שזמן רב מדי ברשתות חברתיות (או עם מחשבים וטלפונים סלולריים בכלל) מזיק להם. אחרי שדיברתם בהרחבה על הנושאים האלו כנראה שלא תזכו להסכמה מהילדים שצריך להגביל את זמן השימוש שלהם, אך לפחות הם יבינו אתכם קצת יותר. בהתאם למה שכבר נאמר, ככל שהבנת והתפתחות הילדים עולה ניתן להסביר על הנושא הזה יותר לעומק, וכמובן שגם להתאים את מסגרת הזמן שתקבעו בהתאם לגיל ולמאפייני השימוש שלהם.
לימוד ילדים קטנים על רשתות חברתיות: ילד משתמש בסמארטפון

הסבירו על המחיר של התנהגות בעייתית

היבט נוסף של התנהלות ברשתות חברתיות שחשוב להדגיש בשיחות עם ילדים לפי ה-APA, הוא שלהתנהגות שלהם ברשת יש השלכות על אנשים אחרים. אם הם כותבים משהו לא יפה לילד אחר, זה פוגע בו. אם אם משתפים תמונות מביכות או סרטונים עם תוכן פוגעני, זה גורם לנזק ממשי. ניהול שיח פתוח והסבר הדרגתי על ההיבט הזה של הרשתות החברתיות, בהתאם לגיל הילדים, יעזור לצמצם את הסיכון שהם יקחו חלק במקרים פסולים של בריונות ברשת. כמובן שבהמשך ישיר לסעיף הקודם, גם חשוב לבסס עונשים ברורים והשלכות ידועות למקרים של חריגה ממסגרת הזמן שנקבעה וגם להתנהגויות בעייתיות כמו אלו שתוארו עד כה.

שמשו דוגמה אישית

לסיום, חשוב לזכור שילדים הם כמו ספוג שלומד הרבה מאוד מחיקוי סביבתו, שההורים הם כמובן חלק גדול מאוד ממנה. לכן יש להימנע משימוש רב מדי במכשירים ניידים ורשתות חברתיות מול הילדים, אחרת הם ירצו לאמץ הרגלים דומים שאין להם כלים להתמודד איתם. כמו כן רצוי שלא לדבר לידם על הרשתות החברתיות או המעשים שלכם בהם (״אני מעלה סטורי״, ״תראה כמה לייקים קיבלתי״) לבצע מחקר ולהכיר קצת יותר את האפליקציות שהם משתמשים בהן, להראות להם כיצד אתם מתמודדים בדרך הנכונה עם מצבים מורכבים ברשתות חברתיות וכדומה.
 
מקור התמונות: depositphotos.com
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.