אי שם בערבות אפריקה הרחוקות צומח אגוז שכנראה מעולם לא ראיתם או אכלתם, אך בהחלט יכול להיות שאת החמאה המופקת ממנו כבר הספקתם להכיר, כי היא הפכה לאחד השמות היותר פופולריים בעולם הטיפוח והיופי בשנים האחרונות. מדובר על השיאה, עץ פרי אפריקאי שגדל שבמערב ומרכז אפריקה, ומן האגוז הצומח עליו מכינים כאמור את חמאת השיאה – שם חם במיוחד כיום בכל מה שקשור לטיפוח העור ודאגה לבריאותו. מדוע החמאה הזו הפכה לכל כך פופולרית ומה בעצם אפשר לעשות איתה בצורתה הטבעית, שאפשר לרכוש כיום בקלות בחנויות המתמחות? אולי תתפלאו לשמוע שאפשר לנצל אותה בהרבה מאוד דרכים שיכול להיות שטרם חשבתם עליהם, ובמיוחד לשם כך אספנו לכם 12 מהן שעוזרת לשמור על העור והבריאות שלכם.
אחד היתרונות הגדולים ביותר של חמאת השיאה טמון בעובדה שמדובר במקדם לחות בעל רמת יעילות גבוהה במיוחד – מאחר והרכיב הזה עשיר בתכולת חומצות שומן כגון חומצה לינולאית, אולאית, סטארית ופלמיטית. כשאתם מורחים את חמאת השיאה על עורכם, כל השמנים והשומנים הללו נספגים בעור ומשמשים להזנתו, לשיקום וחידוש הליפידים שבו וליצירת לחות שמחייה אותו. זה טוב במיוחד לעור יבש, כמו שרבים מאיתנו סובלים ממנו בחורף – אך גם בכל השנה ואף בימים החמים מומלץ לעשות זאת. כל מה שעליכם לעשות הוא פשוט למרוח את החמאה על העור עד לספיגה מלאה, אך לגבי הפנים כדאי לעשות זאת בלילה לפני השינה – כי זה יכול להקשות על מריחת מייקאפ עליהן במהלך היום.
אם השיער שלכם נראה לכם פתאום חסר ברק, דהוי וללא החיוניות שאפיינה אותו – תוכלו לתקן זאת באמצעות מריחתו בחמאת שיאה שעשויה להשיבו לחיים. מומחים ממליצים למרוח אותה על קצות השערות בלבד ולא על הקרקפת והשורשים – כי היא עלולה לייצר שם הצטברות שמנונית. לעומת זאת בקצוות היא עשויה למנוע התפצלויות מיותרות ולהעניק לחות וחינניות לשיער. השתמשו בחמאת השיאה כמו בקונדישנר, ובגמר השימוש שטפו אותה היטב מן השיער במקלחת.
דרך נוספת שאפשר להשתמש בחמאת שיאה לחיזוק השיער, תיקון נזקים שנגרמו לו ומניעת נשירתו היא כדלקמן:
בשתי בעיות העור הנפוצות האלו מומלץ לטפל באמצעים עדינים וטבעיים על מנת שלא להחריף את הבעיה לפני שהיא חולפת. בשני המקרים, חומרים טבעיים כמו חמאת שיאה יכולים להיות לכם לעזר רב – אף על פי שיש כאלה שטוענים כי אין לה השפעה, רבים אחרים יכולים להעיד שהיא בהחלט עבדה לטובתם בפתירת המצבים האלו או לכל הפחות בשיכוכם. ישנו אף מחקר שנערך בהונג קונג הוצגו ראיות לכך שחמאת שיאה עשויה לסייע כנגד אקזמה ממש כמו תכשירים רפואיים אחרים.
עבור הטיפול באקזמה, רבים אוהבים לטבול ראשית כל באמבטיה ולאחר מכן למרוח את החמאה על האזורים הנגועים – כדי ללכוד יותר טוב את הלחות שמסייעת בשיכוך המטרד. עבור הטיפול באקנה, מומחים ממליצים למרוח שכבה דקה של חמאת שיאה אחרי ניקוי הפנים, להותיר אותה לכמה שעות ואז לשטוף היטב במים.
אמנם חמאת השיאה כשלעצמה לא יכולה להוות תחליף של ממש לקרם ההגנה, אך היא בהחלט יכולה לסייע לפעילותו ולחזק את המנגנון ששומר על העור שלכם מפני קרינת השמש האולטרה סגולה (UV). חומצה צינמית, המצויה בחמאת השיאה, היא שמעניקה לה את היכולת הנהדרת הזו, כשמקדם ההגנה (SPF) של הרכיב הזה נע בין 6 ל-10, תלוי באיכות החמאה. זה כאמור נמוך באופן משמעותי ממה שתקבלו מכל מקדם הגנה סטנדרטי, אך בהחלט יכול לחזק את השפעתו.
בנוסף רצוי להשתמש בחמאה לאחר החשיפה לשמש, במיוחד אם אם נשרפתם ואדמומיות הופיעה על עורכם בעקבות כך. מרחו את החמאה על העור האדום והיא תשכך את הכאבים והגירוי וגם תמנע את נזקי הלחץ החיצוני שקרינת השמש עלולה לגרום לגוף.
כאבי שרירים נגרמים בדרך כלל כתוצאה מדלקתיות שמתפתחת בעקבות מאמץ רב הנובע מפעילות גופנית או בגלל מחלה או מצב רפואי כזה או אחר. באופן מסורתי, באפריקה – היבשת ממנה מגיע אלינו אגוז השיאה וחמאתו – משתמשים ברכיב הזה על מנת להקל על כאבי שרירים ובמתיחות ובבעיות דומות. אין לכך אמנם אישוש מדעי רשמי, אך רבים מאלו שניסו זאת העידו שהם חשו הקלה מוחשית בכאבים ובנפיחות, ולכן אנו ממליצים זאת גם לכם – בכל מקרה של כאבי שרירים, מרחו את האזור הכאוב בחמאת שיאה ועסו אותה היטב על העור, וסביר כי תחושו לפחות מעט הקלה ואולי אף השתחררות מוחלטת מן הכאבים.
טיילתם בטבע הנהדר שלנו ולפתע נעקצתם על ידי יתוש או חרק כזה או אחר? הודות לתכולת ויטמין A הגבוהה שיש בה, חמאת השיאה יכולה לסייע לכם לחטא, לרפא ולשכך אזורי עור החווים אדמומיות ואף תסמיני אלרגיה בעקבות מגע עם צמחים מזיקים כמו קיסוס רעיל או בעקבות עקיצות מזיקים למיניהם. התכונות נוגדות הדולקות והאנטי מיקרוביאליות שנושאת בתוכה החמאה מאיצים את תהליך ההחלמה – מה שכבר הופך את מריחת הרכיב על האזורים הנגועים לשווה עבורכם. זאת ועוד, כדאי לדעת שאזורים עקוצים בעור חשופים יותר להתפתחות דלקות, דבר שיכול להימנע בקלות אם תמרחו עליהם מעט חמאת שיאה שתרגיע את העור, תשכך את הכאבים ותטהר את המקום.
במסגרת מחקר שהתפרסם בכתב העת הבריטי לפרמקולוגיה קלינית גילו חוקרים שלחמאת השיאה יש יעילות פוטנציאלית גבוהה יותר לטיפול בגודש באף מאשר לטיפות אף. משתתפי המחקר, שסבלו מגודש (בעיקר בגלל אלרגיות עונתיות), התבקשו למרוח כ-2-4 גרם של חמאת שיאה על החלק הפנימי של הנחיר באמצעות האצבע המורה שלהם. לעומת חברי קבוצות הביקורת במחקר, שהשתמשו בטיפות אף או וזלין, אצל אלו שהשתמשו בחמאת השיאה חלה הטבה משמעותית והם נהנו מנחיריים פתוחות תוך 30-90 שניות מרגע המריחה ועד 5-8 שעות לאחריה – מה שהצביע על כך שמדובר בשיטה הטובה ביותר לטיפול בגודש. אז אם אתם סובלים באופן קבוע מהבעיה הזו בימי החורף הקרירים, בעונות המעבר מרובות האלרגיות או בעקבות ישיבה ארוכה תחת המזגן בקיץ, פשוט תמרחו מעט חמאת שיאה בצורה דומה ותיהנו משחרור מהיר ומלא.
חמאת שיאה נחשבת לאחד מהרכיבים שיכולים לתרום הכי הרבה לתהליך אנטי אייג'ינג ומניעת הזדקנות העור. השימוש בחמאה מזרז ומאיץ את ייצור הקולגן – אותו חלבון חיוני ביותר שמשמש כ"אבן הבניין" של העור. הוויטמינים A ו-E המצויים בחמאה שומרים על העור מוזן, מסופק וקורן – ואם תשתמשו בה באופן קבוע היא עשויה למנוע הופעתם של קמטים וסימני מתיחה וגיל שונים. תכונות האנטי-אייג'ינג של החמאה יכולות אף לתרום להעלאת מחזוריות הדם אל העור ולעודד התחדשות מהירה וטובה יותר של התאים.
כדי להעצים אף יותר את יתרונות חמאת השיאה במניעת נזקי הגיל, תוכלו להכין לעצמכם ממנה מסיכת פנים טבעית וביתית, ולהכניס את השימוש בה לשגרת הטיפוח שלכם. ערבבו כפית אחת של חמאת שיאה עם כפית אחת של דבש נא והוסיפו כמה טיפות של שמן אתרי לבחירתכם. מרחו מן התערובת הזו שכבה דקה על כל הפנים, המתינו איתה עליכם כ-10-12 דקות ואז שטפו היטב במים חמים.
9. טפלו בעזרתה בתפרחת החיתולים של תינוקכם
אם אתם הורים לתינוק קטן או עוזרים לילדיכם הבוגרים לטפל בזאטוט משלהם, אתם בטח יודעים עד כמה תפרחת החיתולים יכולה להיות בעיה שמטרידה את עורם של הקטנטנים ויכולים לגרום לאדמומיות וגירוי. כדי לטפל בה באופן טבעי ולהרגיע את התינוק, כל שעליכם לעשות הוא לערבב ¼ כוס חמאת שיאה עם ½ כוס שמן קוקוס וכף אחת של משחת קלנדולה-קמומיל – ליצירת קרם נעים למריחה, שיקל מאוד על המצב ויעביר את התפרחת. לכל הרכיבים האלו תכונות אנטי בקטריאליות, נוגדות דלקות ופטריות כך ששווה לכם לערבב אותם יחד.
10. היעזרו בה כדיי לייצור משחה שתחזיר הלחות לשפתיים שלכם
עוד פעם התייבשו לכם השפתיים? מרחו עליהן מעט חמאת שיאה כדי להחזיר להן את הלחות ואת ההזנה שהן כה צריכות בתנאי יובש. החמאה הזו יכולה לשמש אתכם גם כדי לטפל בשפתיים סדוקות ולהשיב אותן למיטבן. אם אתם רוצים להעצים את ההשפעה הזו, אנחנו ממליצים לכם לייצור לעצמכם שפתון פשוט וטבעי בדרך הבאה: הניחו כמות שווה של דונג, שמן קוקוס וחמאת שיאה בקערה המוצבת מעל סיר מלא במים רותחים, וערבבו את כל החומרים יחד עד להמסה. טפטפו פנימה כמה טיפות של השמן האתרי המועדף עליכם ותנו לתערובת לשבת בטמפרטורת החדר למשך מספר שעות עד שהיא תתקשה - כעת תוכלו לקחת ממנה מעט בעזרת האצבע ולמרוח אותה על השפתיים או להעביר לכלי אחסון שתשמרו בקירור.
השילוב של ויטמין A ו-E שקיים בתוך חמאת השיאה יכולה לסייע לכם להילחם בנפיחות שמופיעה תחת העיניים. תוכלו לייצר לעצמכם את הקרם הטבעי הבא כדי לטפל בבעיה: בקערה המוצבת מעל סיר מים רותחים ערבבו 2 כפות חמאת שיאה, 1 כף שמן קוקוס, 1 כפית דונג ומספר טיפות של שמן אתרי מועדף. לאחר המסה שפכו את החומר לתוך צנצנת ריקה והעבירו לאחסון. אחרי שכל הרכיבים מתערבבים ומתקררים, התחילו במריחת שכבה קטנה תחת עיניכם מדי יום כדי לשפר את מראה העור ולהוריד את הנפיחויות מתחת לעיניים.
12. הכינו לעצמכם ממנה דאודורנט טבעי
אם הדאודורנטים התעשייתיים שניתן לקנות בחנויות וברשתות הפארם גורמים לכם לגירוי באזור בית השחי ואתם רוצים לנסות לעבור לפתרון טבעי יותר כדי ליהנות מניחוח נעים והגנה נגד זיעה – אתם יכולים להיעזר בחמאת השיאה ולהכין תכשיר דאודורנט ביתי ויעיל. בתוך קערה מעל סיר עם מים רותחים ערבבו 2 כפות חמאת שיאה עם 3 כפות שמן קוקוס והביאו להמסה. הורידו את התערובת מהאש, ערבבו בה 3 כפות סודה לשתייה, 2 כפות קורנפלור אורגני ועוד כמה טיפות של שמן אתרי מועדף, עבור הריח. תנו לתערובת להתקרר ולאחר מכן תוכלו להתחיל ולמרוח אותך על עור בית השחי שלכם.
מקור התמונות: canva.com
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: